İnsan Olmak

Orijinal Adı:
To Be Human
9786050202427

2018 160. kitabı
"Her şeyi bildiğini farz eden kişi uzun süredir ölü demektir. Ancak "bilmiyorum" diyebilen, keşfetmeye ve anlamaya çalışan, bir son peşinde koşmayan, düşüncelerini başarmak ve olmak üzerinde yoğunlaştırmayan kişi, işte böyle bir kişi yaşamaktadır ve o yaşam hakikatin kendisidir." diyen Krishnamurti Bu eserde Bilmek, öğrenmek, anlamak, kavramak ve yaşam hakkında ipuçları verirken yorumu ve düşünceyi yine insanlara bırakıyor. Zira herkes hayatı kendi bakış açısı ile değerlendirip, ihtiyaçları doğrultusunda kendi hakikatini yaşar. Kişisel gelişim ve manevi gelişim yolunda arayış içindeyseniz, bu kitabı mutlaka okumanızı öneririm.
2020 18. kitabı
İnsan olmanın en zor yanı sürekli düşünmek ve korkuyla dolu olmaktır. Ha bire düşünürüz; geçmişi, geleceği, bize yapılan bir davranışı, söylenen bir sözü... Zihnimiz sürekli bir hikaye yaratma peşindedir. Hikayelerimiz genelde gerçeklerden, acıdan, belirsizlikten, içimizde hissettiğimiz kötü duygulardan kaçmak üzerine inşa edilir. Düşünmek nedir? Düşünmek, olanla, olmasını istediğimiz şeylerin sürekli olarak kavga etmesidir. Zihnimiz bu kavgayı kendi içinde hikayeleştirir. İnançlarımız ve korkularımız bu hikayeyi benimser ve hayatını bu hikayeye bağlı bir şekilde sürdürmeyi güvenli bulur. Eyleme geçemediğiniz herhangi bir duruma baktığınızda, bahaneleriniz hikayenizdir; bahanelerinizi destekleyen düşüncelerinizdir; düşüncelerinize sıkı sıkıya sizi tutan ise inançlarınız veya korkularınızdır. Çok düşünmek sizi felce uğratır ve hareketsiz kılar. İçinizdeki eyleme engel teşkil eden inanç veya korkularınızı fark etmedikçe zihninizdeki o düşünceler sizi sadece bulunduğunuz yerde tutmak için oyalayacaktır. Kitap düşünmeyi, zihninizin içindekini görmeyi, inandıklarınızı sorgulamanızı istiyor. Siz düşündükleriniz misiniz? Düşünceleriniz gerçekten evrensel doğrular mı? Hikayeniz gerçek sizi mi yansıtıyor? Hayatınızı sorgulamaya hiç başlamamış biri iseniz bu kitap size sıkıcı ve anlaşılmaz gelecektir. Hayatınızı, düşüncelerinizi, inandıklarınızı sorgulamayı seven biri iseniz bu kitap biraz daha sorgulamanızı derinleştirecektir.
2024 13. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2024 20:09
Kafa karıştırıcı bir eser olmasına rağmen bütün dikkatinizi verdiğinizde akıcı bir eser haline geliyor. 6 puan verdim. Çünkü: anlamakta zorlandım. Konuları çok iyi takip etmenizi öneririm, nihayetinde bir çelişki olduğunu düşünebilirsiniz yoksa Kitabın konusu: çoğunlukla ön yargılardan (imge) bahseder. Ön yargılardan kurtulmak isteyenlerin ve özgür bir zihne sahip olmak isteyenlerin okuması gereken bir eser. " Hakikat yolu olmayan ülkedir" Yukarıdaki alıntı'da belirttiği gibi hakikate ulaşmak için imgelerden (ön yargı) kurtulmak gerekir. (İmgelerin derin anlamını kitabı okumadan anlamanız pek mümkün değil)
İnsan ve Hayat
2020 48. kitabı
yazarın başarılı kitaplarındandır . verdiği bazı örnekler ciddi bir şekilde bakışınızı değiştirir . örn ; müziğin sanal bir mutluluk getirdiğini söyler . siz dışarıda bir ağaca bakarak huzurlanmıyorsanız , dinlediğiniz müzik sizi daha huzurlu bir hale getiriyorsa sizde bir problem vardır gibisinden ( şu anda pek hatırlamadığım) fikirleri vardır . klasik müzikten zevk alan şahsımı bile ( entel bir tip değilim bu arada) sorgulatmıştır "cidden ben olan ile mutlu olamazken niye alternatif bir yaratılmışa bağımlıyım"diye
2024 48. kitabı
Sizlere yine çok güzel bir kitapla geldim.Yazarın "Niçin Eğitiliyoruz"kitabını okuyarak yazarı tanımaya başladım bu eseri de aşırı eleştiri içeriyor.Kitap düşünmeyi, zihninizin içindekini görmeyi, inandıklarınızı sorgulamanızı istiyor.Ha bire bir şeyler düşünürüz; geçmişi, geleceği, bize yapılan bir davranışı, söylenen bir sözü... Zihnimiz sürekli bir hikaye yaratma peşindedir.Bu kitapta onu görüyoruz.Kitap;Bilmek, öğrenmek, anlamak, kavramak ve yaşam hakkında ipuçları verirken yorumu ve düşünceyi yine insanlara bırakıyor. Kişisel gelişim ve manevi gelişim kitabı arıyorsanız bu kitap size göre...Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Puan vermedi·

Jiddu KrishnamurtiYazar · 57 kitap
Yaşamı ve öğretileri 20. yüzyılın büyük bir bölümüne yayılan J. Krishnamurti, pek çok insan tarafından modern zamanlarda insan bilincini en derinden etkileyen biri olarak görülüyor. Bilge, filozof ve düşünür olarak dünyanın dört bir yanında entelektüel olanı olmayanı, yaşlısı genci ile milyonların yaşamına ışık tuttu. Bütün dinleri aşan bir yaşam biçimine işaret ederek, dine yeni bir anlam ve içerik getirdi. Çağdaş toplumun sorunlarıyla korkusuzca yüzleşip, insan zihninin işleyişini bilimsel bir şaşmazlıkla analiz etti. Tek düşüncesinin "insanı mutlak ve koşulsuz olarak özgür kılmak" olduğunu ilan ederek, insanı bencillik ve acının derin şartlanmasından özgürleştirme yoluna koyuldu.