İnsanın 8 Evresi

Erik H. Erikson
20. yüzyılın en önemli psikanalistlerinden Erik H. Erikson'un, insanın 8 evresini tanımladığı 'psikososyal gelişim kuramı' psikoloji dünyasında çığır açmıştır. Erikson'un evreleri, hem sosyal hem de psikolojik odaklanmayla, gelişimin psikoseksüel doğasını vurgulayan Freudyen düşüncede bir sıçramayı temsil eder. Freud, kişilik gelişiminde çocukluk yıllarının belirleyici olduğunu ve ergenlik yıllarından itibaren yetişkin kişiliğin kazanıldığını belirtirken; Erikson, kişilik gelişiminde çocukluk yıllarının önemini kabul etmekle birlikte, kişiliğin yaşam boyunca devam eden bir süreçte geliştiğini savunur. Erikson insanın 8 evresini tanımlamakla birlikte, kendisi 90'lı yaşlarına yaklaştığında yeni gündelik zorluklar ve yeni gereksinimler oluştuğunu fark eder. Bunlara göğüs gerebilmenin de, ancak insan yaşamında dokuzuncu bir evrenin tanımlanmasıyla mümkün olabileceğine karar verir. İnsanın 8 Evresi'nin, Erikson'un eşi psikolog Joan M. Erikson tarafından kaleme alınan bu genişletilmiş baskısında yaşam döngüsüne katılan 9. evre de anlatılmaktadır. "Erik, İnsanın 8 Evresi'ni yazdığında henüz 90'larına girmemişti. 80 yaşında yaşlılığımızı kabullenmeye başlamamıza rağmen, yaşlılıkla ilintili zorluklarla 90 yaşına yaklaşana kadar gerçekçi bir şekilde karşı karşıya kalmadığımıza inanıyorum. 90 yaşında âdeta bize yabancı bir bölgede uyandık. Önceden sezinlemiş olabileceğimiz ve tuhaf hatta komik diye başımızdan attığımız şeyler, kısa zamanda kaçınılmaz -ve kesinlikle hoş olmayan- gerçeklikler olarak karşımıza çıktılar. Üretkenlik yıllarının içinden geçerken yolun sonundaymışız gibi hiç hissetmemiştik. Yaşanacak yıllarımız olacağına kesin gözüyle bakıyorduk. 90 yaşında bakış açımız değişti; önümüzdeki görüntü sınırlı ve belirsiz bir hâl aldı. Muhtemel olduğunu her zaman bildiğimiz ama üzerinde durmadığımız ölümün kapısı artık yakındı." (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Erik H. Erikson
Erik H. Erikson
Çevirmen:
Gonca Akkaya
Gonca Akkaya
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 47 dk.Sayfa Sayısı: 204Basım Tarihi: Ekim 2014İlk Yayın Tarihi: 1984Yayınevi: Okuyan Us Yayınları
ISBN: 9786055134587Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
204 syf.
9/10 puan verdi
Anne Babalar ve Gelecekteki Anne Babalar... Buraya!
Ülkemizde çok yanlış bir düşünce yapısı var: "Çocuk bakmak tecrübe işidir, okuyarak izleyerek öğrenemezsin" 50 yaş üstü bir grupla bile konuşurken çocukluktan kalma travmasını anlatıyor ve sesinin titrediğini görüyorum. Kimisinin 5 çocuğu var ve 5.si gerçekten tam yetişmiş, çünkü artık nasıl yetiştireceğimizi biliyoruz diyorlar.
İnsanın 8 Evresi
İnsanın 8 EvresiErik H. Erikson · Okuyan Us Yayınları · 2014148 okunma
Reklam
204 syf.
10/10 puan verdi
Freud'u bir okul olarak kabul edersek Erikson bu okulun en başarılı öğrencisidir diyebilirim. Çünkü okulda gösterdiği başarılı eğitim süreci kadar okula kattığı ve okulun misyonunu geliştirdiği başarısı onu çok özel bir noktaya taşımaktadır. Bu eserinde Erikson, ''gelişim kuramı'' ortaya atmakta ve bu gelişim kuramını tamamen Freud'un psikanalizine katarak onu geliştirmekte. İnsanın doğumla birlikte başlayıp ölüm anına kadar devam eden, değişen, gelişen, gerileyen psikososyal yapısını 8 aşamada ele alarak hem düşünsel hem de kişilik oluşumunun herhangi bir yaş ve zaman aralığıyla sınırlı olmadığını, insanın ölüm anında dahi öğrendiğini ve bilgi sayesinde değiştiğini öne sürer. Bu noktada okul ona kişilik oluşumunun çocukluk ve ergenlik döneminde oluştuğunu söylemekteydi. Erikson bu anlamda okulun altyapısını geliştirmiş ve verilen resmi müfredatı aşmıştır. Evreleri, her on yılda bir oluşan kuşaklar olarak temellendiren Erikson, kuşaklar arası iletişim ve etkileşimi de kuramının temel misyonu olarak belirlemiş. Kimi kuşak ailedeki üst kuşağı rol model alıyorken, kimi kuşakta hane dışı rol almalar görüldüğünü, kimi kuşakta bilgi aktarımı derdi görülürken, kimi kuşak içe dönükleşmeye başlamaktadır. Bu etkileşim-iletişim kuramına baktığımız zaman bireyler ve gruplar arası, daha sonrasında kitleler arası iletişim ve etkileşimi okuduğunuzu fark edeceksiniz. Aslında Erikson sosyalleşme ve toplumsallaşmanın anlatımını yapmaktadır bizlere. Bunu da piskolojik açılımlarla yapmış olması oldukça başarılı bir eser ortaya çıkmasına neden olmuş. Kitap her yönüyle muazzamdı. İlgilisine şimdiden keyifli okumalar.
İnsanın 8 Evresi
İnsanın 8 EvresiErik H. Erikson · Okuyan Us Yayınları · 2014148 okunma
204 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Erikson bu kitabında Freud'un 5 evreli psikoseksüel gelişim kuramının yeterli olmayacağını düşünüp bu evreye 3 evre daha ekleyip, Freud'un aksine gelişimin ömür boyu olduğunu savunuyor. Her evrenin kazanılması gereken bir kişilik unsuru vardır ve kazanılması gerekenlere; sintonik, kazanılmaması gereken özellikleri ise distonik olarak tanımlamış. Dürtülerden aksine sosyal unsurları özellikle vurgulamış, bir dönemde kazanılmayan kişilik özelliğin, diğer dönemlerde de kazabileceğini söyleyerek Freud'dan ayrılmıştır.
İnsanın 8 Evresi
İnsanın 8 EvresiErik H. Erikson · Okuyan Us Yayınları · 2014148 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.