İtiraflar

Augustinus

2026 185. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 09:30
500 sayfanın üzerinde olan bir kitap. Beni şaşırtan ise normalde böyle kitaplar başlangıçta fikri verir sonlara doğru örnekler ve uzatır uzatır. 300 sayfa küsuratının bir yerinde büyük bir aydınlanma yaşadım. Kaybettiğimizi bulma ile aradığımızı bulma psikolojisi. Milattan sonra 340 küsüratlarında yaşayan bir adamın, gelmiş geçmiş peygamberlerden daha iyi Allah'ı sevdiren bir kitap bilmiyorum.
Duygu ve Düşünce
2022 2. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2022 00:00
MS 354 ila 430 yılları arasında yaşamış, Hristiyanlığa büyük katkıları olmuş, bana göre, aklını kullanmasını bilen, sorduğu soru ve yaptığı açıklamalarla hayranlık uyandıran, insanın sohbet etmeyi isteyebileceği, "dostu olsun isteyeceği" biri Augustinus. Kitabında, hayat hikâyesinin bir kısmını anlatan, düşünce dünyasının kapılarını ardına kadar açan biri aynı zamanda. İnsani zaaflarını gizlemeden, Tanrıya ve okurlarına itiraf eden bir beşer. On üç bölümlük kitabı, Tanrıya olan yakarışları, dünyaya dair tahlilleri ve sorduğu sorularla okurlarına yeni ufuklar açıyor. Özellikle zaman, hafıza, günah, felsefe ve Tanrı konularındaki fikirleri öyle sıra dışı ki, ilgili bölümlerin tekrar okunmasını hak ediyor. Seninle tanıştığıma memnun oldum Augustinus. Kitabın Çiğdem Dürüşken'in çevirisini yaptığı, Kabalcı Yayınları baskısı oldukça iyiydi. Çeviri, dipnotlar ve bölüm başlarında verilen birer cümlelik açıklamalar okumayı kolaylaştırıyor.
Bir Ruhun Tanrı'yla Hesaplaşması
2025 4. kitabı
Augustinus, günahların ve inancın arasında savrulurken, ruhunun derinliklerinde kayboluyor. Dünya ona zevk ve hırs sunarken, içinde hiçbir şeyin o boşluğu dolduramayacağını biliyor. Arayışı, bir hesaplaşmaya dönüşüyor; hem kendisiyle hem de Tanrı’yla. Geçmişin gölgesi üzerine düşerken, hakikati bulmanın yalnızca akıl değil, lütuf gerektirdiğini anlıyor. İtiraflar, bir adamın kendi içindeki savaşının ve huzura ulaşma çabasının samimi bir kaydı.
Hafıza Odası
2022 30. kitabı
Erken dönem Hristiyan düşüncesinin en önemli temsilcisidir Aziz Augustinus.Batı literatüründe otobiyografi geleneğinin ilk temsilcisidir.İtiraflar'ı hayatının ilk dönemi bu dönemdeki
2022 97. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2022 23:09
Felsefe ile ilgilenen herkesin yolunun düştüğü kitap İtiraflarİtiraflar Öncelikle şunu söyleyeyim, bu kitabı hakkıyla okuyabilmek için mutlaka yazıldığı dönemin felsefi ve dini bakış açısının ne olduğunu bilmeniz gerekiyor, çünkü bu kitap AugustinusAugustinus ‘un, o döneme hakim olan Manicilik gibi batıl inanç kökenli dini yaklaşımlarından kaçıp, kendi deyimiyle Tanrıyı bulmasını anlatıyor. İtiraflarİtiraflar bir yakarış. Tanrı sevgisiyle dolu bir insanın kendi kendiyle ve inancıyla buluşması. Edebi yönü oldukça kuvvetli, “Keşke Latince bilseydim” diye diye okudum. Türkçesi bile bu kadar etki bıraktıysa kim bilir orijinal dilinde nasıl güzeldir. Sadece dinden bahsediyor sanmayın, zaten din dediği aslında Tanrı aşkı. Felsefi açıdan da çok derin sularda yüzüyor. O dönem felsefesini anlamak için mutlaka okunmalı, çünkü AugustinusAugustinus ardından çok insanı sürükledi ve felsefeyi çok etkiledi.
16 asırlık samimiyet.
2025 92. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2025 19:23
"Deliriyordum, ama aklımı başıma getirecek şekilde; ölüyordum, ama yeniden doğacak şekilde." Yaklaşık 1600 yıl önce kaleme alınmış olmasına rağmen, insanın içsel çatışmalarını, arayışlarını
…bir karanlık inceleme:
2025 27. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 20:43
İtiraflar, insan ruhunun sadece gölgelerini değil, gölgelerinin altında biriken çamuru da açığa çıkaran nadir metinlerden biridir. Augustinus bu kitapta günahlarını anlatmaz; günahların içindeki
İtiraflarAugustinus · Eko Matbaacılık · 1997657 okunma
2026 4. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2026 11:22
Pagan bir baba ve Hristiyan bir anneden doğan Augistinus'un (İS 354-430) itiraflar adlı bu kitabı; Tanrı ile konuşması ve günah çıkarmasının samimi itirafıdır. Hristiyanlık anlayışının gelişiminde rol oynayan önemli bir figür olan Augustinus, azizlik mertebesine yükseltilmiş bir din adamıdır. Lakin ona sadece din adamı demek haksızlık olacaktır. Modern felsefede halen tartışma konusu olan zaman, varoluş ve hakikat gibi pek çok sorunu irdelemiş ve görüşler sunmuştur. Platon'u hristiyan felsefesine yediren de o olmuştur. Kitabında onun bu düşüncelerine şahitlik yapacaksınız. Gençlik yıllarındaki günah dolu, arzu dolu hayatıyla yüzleşen Augustinus , eserinde Tanrı'nın zamana aşkın doğası arasındaki görüş ve anlayış farkını sunmuş ve hakikatin insanın icinde olduğunu savunmuştur. Hakikat bizzat Tanrıdır. Öte yandan insanın kendisi de Tanrıdadır. Augustinus'un Tanrıya yönelik bu sessiz bir haykırışının uzun duasını okuduğunuzda; sizler de kendi içinizdeki iman ve Tanrı düşüncelerine bir göz atacaksınız.
2017 2. kitabı
Eserin en etkileyici yönü yaşı. 1600 yaşında bir kitabı okumak her zaman karşınıza çıkacak bir fırsat değil. Yaşına rağmen halen geçerli bir üslubu, hiç ölmeyecek yaklaşımları var. Felsefe/Din alanında okumalarınız var ve bu alan ilginizi çekiyorsa bu ölümsüz esere zaman ayırmanızı ısrarla öneririz. İnsanın kendini tanıma arayışında verdiği uğraşların hemen hemen hiç değişmediğini fark edeceksiniz. Bir diğer farkındalığınızda bir insanın o tarihlerde neden yazmaya merak saldığı olabilir. Yazdıklarından para veya şöhret kazanmanın imkansız olduğu tarihlerde hangi itki ile böyle zahmetli bir işe soyunur insan? Okumaya, üzerinde düşünmeye, zaman ayırmaya değer bir kitap. tekrar hatırlatmakta yarar olacak; Din - Felsefe ilginizi çekiyorsa başlayın.
İtiraflarAugustinus · Kaknüs Yayınları · 1999657 okunma
2020 3. kitabı
Değerli hocam Çiğdem Dürüşken'nin çevisiyle düşün dünyamıza sunulmuş itiraflar Augustinus'un iç hesaplaşmasının bir özeti diyebiliriz. Dilin seçkinliği, anlamlılığı hayran bırakıcı etkisiyle kaleme alınan eserin benim açımdan en dikkat çeken yanı, zamansallık üzerine bahsettikleri.

AugustinusYazar · 4 kitap
(13 Kasım 354/28 Ağustos 430) Batı Kilisesi'nin ilk döneminin başlıca ilâhiyatçısı, M.S. 396-430 yılları arasında Roma Afrikası'nın Hippo piskoposu olan Augustinus İlkçağ Hristiyanlığının en büyük düşünürü sayılır. Yunan felsefesinin Platoncu geleneği ile Hristiyan öğretiyi kaynaştırmaya çalışmıştır. Augustinus'un babası Patricius putperest, annesi Monica ise dinine bağlı bir Hristiyandı. Ondokuz yaşında Kartaca'da öğrenciyken, Çiçero'nun bugün kayıp olan Hortensius adlı denemesinin etkisiyle felsefeye ilgi duymaya başladı. Katolik Kilisesi'nin inançlarını felsefeye uzak bulduğu için Maniciliğe yöneldi. Çapkın bir gençlik döneminden sonra düşük tabakadan bir kadınla ilişki kurmuş olan Augustinus zaaflarına karşı duramadığı için evlenmesine göz yumulan sıradan Manici müritler arasına girebildi. Augustinus'un bu "ışık dini"ne duyduğu ilgi uzun sürmedi. Yirmisekiz yaşında Kartaca'dan ayrılarak Roma'ya, oradan da Milano'ya gitti. Milano piskoposu Ambrosius ile tanıştıktan sonra Katolik öğretiye karşı beslediği önyargılar bir ölçüde sarsıldı. Ama Tanrı'nın varlığı, kötülüğün kaynağı ve niteliği gibi sorunlar, onda hâlâ çözüme kavuşmamıştı. Yeni-Platonculukla tanışması bu sıralarda oldu. Yeni-Platoncu görüşler, Manicilikten aldığı, Tanrıya ancak bedenden uzaklaşarak dönülebileceği ilkesini pekiştirmişti. Onun için bu, öncelikle cinselliğin bağlarından kurtulmak demekti. Hristiyanlığa kesin dönüşü Milano bahçesinde kulağına gelen al ve oku (tolle, lege) buyruğuyla gerçekleşti. "Rab İsa Mesih'i giyinin ve şehvetler için bedenin tedarikini görmeyin" âyetini okuyunca son kuşkularından da kurtuldu ve 387'de Ambrosius tarafından vaftiz edildi. Bazı Yapıtları: Hristiyan Öğretisi; İnanç, Umut ve Sevgi Üzerine; Vaazlar; Mektuplar; Tekvin'in İlk Üç Bölümü Üzerine Yorumlar; Mezmurlar Üzerine Açıklamalar; Gerçek Din Üzeri¬ne; Özgür İrade Üzerine; Vaftiz Üzerine; Doğa ve Kayra Üzeri¬ne; İsa'nın Kayrası ve İlk Günah Üzerine.