Kadın Ruhu

Lev Tolstoy

·136 syf.·
2018 15. kitabı
Merhaba arkadaşlar.. Tolstoy etkinliğine ilk olarak Kadın ruhu ile başlamak istedim çünkü hali hazırda elimde olan bu kitabı vardı Tolstoy'un.. Ilk okudugum İnsan ne ile yaşar dan sonra azıcık afallamadım değil.. Hele isimle ateş arasındaki muhteşem Aşkı okuduktan sonra :) Gelelim Kadın Ruhu'na..Tolstoy bize toplumdaki ahlaki yozlaşmayı gözler önüne seriyor. (fazlasıyla) Öyleki yazıldığı dönem büyük yankı uyandırıyor,hatta dağıtımı engellenmek isteniyor. Pozdnışev kahramanımızın, insanın fıtratında olan,insanlığin ana karakteri olan yani ki  yasanilmasi tabi olan seylere bakis acisi; Gebe kadın,doğanın yasalarına aykırı olarak hem süt anne, hem sevgili olur. Böylece hiçbir hayvanın yapamayacağı duruma düşer. ( Sy:56) Ve yine kahramana göre; "İnsanlığın gelişimini geciktiren başlıca neden kadınlardır." Aşk= Tiksinti diyor Pozdnışev.. Kahramanımıza göre evlenip insan neslini devam ettirmeye gerek yok.. Kitapla diyeceklerim bu kadar arkadaşlar lakiiin, söyleyeceklerim bitmedi.. Kitabı okurken ister istemez kafanızda biseyler beliriyor, geçmişi, yada farklı toplumlari karsilastiriyorsunuz.. Benim aklıma bizde kadının,evliliğin ne kadar önemli olduğu geldi.. Bizim için Evlilik önemlidir..Hatta Peygamber efendimiz "Kişi evlendiği zaman dininin yarısını korumuş olur" buyurmaktadır.. Kadın da önemlidir.. Ve hatta "Onlar sizin emanetiniz buyrulmaktadır,Veda hutbesiyle.. Ve ki, Anne olmak bambaşkadır.. makamı..Ayakları altındadır cennet..
2018 7. kitabı
Okunma: 16 Mart 2018 15:12
Kitap tren yolculuğunda geçiyor, Pozdnışev aşk, evlilik, ihanetle geçen hayatını anlatıyor. Ahlakın giderek yok olması, kadının zevk aracına dönüştürülmesi ve bir adamın bu yozlaşmayı kaba bir üslupla elestirmesi. "Dizginsiz besili bir ata benziyordu. Kadınlarımızın yüzde doksan dokuzunda olduğu gibi onun da dizgini yoktu. Burda ne diyorsunuz :)) Kadın ruhu deniliyor ama her iki cins içinde eleştiri mevcut. Genel olarak güzel ve insanı düşündüren bir eser, ayrıca yazıldığı dönem büyük yankı uyandırıp dağıtımı engellenmeye çalışılmasını unutmamak gerekiyor. Ben çok beğendim kesinlikle tavsiye edilebilir bir kitap. Ve bu güzel etkinlik için inci hanıma teşekkürlerimi bir borç bilirim:))
Keman-Piyano sonatı
2020 6. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2020 15:13
Kadın ruhu... Evet, okuduğum baskının ismine aldanmayın. Her ne kadar kadın ruhu şeklinde çevrilmişse de, kitabın genelinde erkek bakış açısı anlatılıyor. Zaten hiç anlayamadım neden kadın ruhu diye çevrildiğini, bilen varsa söylesin lütfen. Zira kitabın orjinal adı “Крейцерова соната” yani Beethoven’ın 9. sonatı olan “Kreutzer Sonata”. Kitabı bitirdikten sonra, eseri dinledim. Dinlerken yazarın ve kitaptaki karakterlerin ruh halini çok daha iyi hissettim. Tıpkı romanın kurgusu gibi masum bir şekilde başlıyor, alevleniyor, duruldu duruluyor derken şiddetleniyor, gerilim yaratıp, acı bir sonla bitiyor. Sanki Tolstoy, notaları harflere dökmüş gibi... Dinlemek isteyenler için Fazıl Say’dan bir link bırakıyorum. m.youtube.com/watch?v=OF9fneQ... Gelelim kitaba... Hikayemiz bir tren yolculuğunda başlıyor. Vagonların birinde ahlak, kadın-erkek ilişkileri, haklar... gibi konular tartışılırken, bir yolcunun vagona gelmesi ve başından geçenleri anlatması ile konu derinleşiyor. Karakterimiz toplumsal dayatmalar ve acemiliğin verdiği cesaretle yaşadığı gençlik yıllarını anlatarak başlıyor. Aşık olduğunu düşündüğü kadınla evlenme sevincine, evlilikten sonra içine düştüğü çalkantılı denizde kayboluşuna, öfkesine, hissizleşmesine.. şahit oluyoruz. Bu süreçte Tolstoy’un verdiği örneklere, benzetmelerine, tezlerine katılmamak elde değil. Yıllar geçmiş olmasına rağmen, bugün yazılmışcasına güncel ve etkileyici.. Ancak bir noktadan sonra iş değişiyor. Sanırım kitabın son çeyreğinde oluyor bu kırılma. Bence gereğinden fazla agresif ve radikal fikirler ile dolu. Özellikle detaya girmiyorum ki okumak isteyenlere engel olmayayım. Sonradan öğrendiğime göre Tolstoy’un yasaklanan ilk kitabı olması ile eşi tarafından özel rica sonrasında yasağın kaldırılması, biraz çelişkili geldi
2018 48. kitabı
Kadının doğası ve psikolojisi üzerindeki incelemelerden yoksun olan bu eserde Tolstoy’un kadınlara olan yaklaşımının ne kadar sert ve antipatik olduğunu göreceksiniz okuyacak olan kadın arkadaşlarıma sabır diliyorum böyle bir eseri yazmış olan bir düşünür adına da üzgünüm.
Puan vermedi·136 syf.·
2021 11. kitabı
Dönemin en çok ihtiyacı olan eserlerden bir tanesi diyebilirim .. dönem öncesi yazılmış olan bu eser toplumu ele almakta kadın ve evlilik üzerine insanı düşündüren bu eser bizim toplumuzda isminden dolayı belki de gereken ilgiyi görmemiştir lâkin en çok ilgi görmesi gereken ve en çok satılanlarlar arasında yer almalı diye düşünüyorum... Beni en çokta heyecanlandıran kitabın son söz kısmıydı orda sanki Tolstoy ile konuşuyor gibiydim fazlasıyla heyecan bürümüştü vücudumu.. biraz dram içerikliydi bi erkeğin gözü önünde karısı tarafından aldatılması (spoi vermek istemiyorum) elbette doğru değildir •elbette etik değildir temeli ahlaka dayalı evliliklerin aşk evliliklerinden çok daha sağlam olduğununun kanaatine vardım okuyunca yaşayabileceğiniz bi eser okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum
2015 45. kitabı
Kitap ismine aldanmayın çünkü yazar sadece kadını değil her iki cinsi de birlikte ele almış Kitabı okuduktan sonra hissettiğim tek duygu tiksinti ve nefret oldu ... etrafimdaki herkes yapmacık ve kadınla erkek arasında geçen bütün ilişkiler giderek anlamsizlasmaya başladı Bi yandan hayatın bu acı gercekleriyle yuzlestirirken bi yandan da yepyeni bir bakış açısı kazandırıyor okura ...
2024 37. kitabı
Lev Tolstoy'un "Kadın Ruhu" adlı eseri, kadınların iç dünyasını ve toplumsal rollerini derinlemesine inceleyen bir yapıttır. Tolstoy, kadınların duygusal, psikolojik ve toplumsal konumlarını analiz ederken, onların yaşadığı çelişkileri ve içsel mücadeleleri ustalıkla betimler. Bu eser, Tolstoy'un insan ruhunu anlama konusundaki derin yeteneğini bir kez daha gözler önüne serer. Tolstoy, kadın karakterlerinin iç dünyalarını keşfetmek için empati ve gözlem gücünü kullanır. Kadınların toplumda karşılaştığı baskılar, beklentiler ve çelişkiler, Tolstoy'un ince detaylarla ördüğü anlatımında çarpıcı bir şekilde ortaya çıkar. Özellikle evlilik, aşk, sadakat ve bireysel özgürlük temaları, eserin merkezinde yer alır. Kitapta öne çıkan karakterler, çeşitli toplumsal sınıflardan ve yaşam koşullarından gelir. Bu karakterler aracılığıyla Tolstoy, 19. yüzyıl Rusya'sındaki kadınların deneyimlerini evrensel bir bakış açısıyla sunar. Kadınların yaşadığı içsel çatışmalar ve toplumsal beklentilerle uyum sağlama çabaları, okuyucuyu derin düşüncelere sevk eder. Tolstoy'un üslubu, hem şiirsel hem de gerçekçidir. Detaylı betimlemeler ve karakterlerin içsel monologları, okuyucunun karakterlerle bağ kurmasını sağlar. Yazarın kadınların duygusal dünyasına olan hassas yaklaşımı, eseri güçlü ve etkileyici kılar. Kitaptan bir cümle alıntılayarak Tolstoy'un kadın ruhunu nasıl derinlemesine incelediğini gösterebiliriz: "Bir kadının ruhu, bazen en derin okyanuslardan bile daha karmaşıktır." Bu cümle, Tolstoy'un kadınların iç dünyasına olan saygısını ve hayranlığını yansıtırken, onların duygusal ve psikolojik derinliklerini de vurgular. "Kadın Ruhu", Lev Tolstoy'un insan ruhunu anlama konusundaki ustalığını bir kez daha kanıtlayan bir eser. Kadınların toplumsal rollerini ve içsel dünyalarını
2021 60. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 23:09
Kitap iki öyküden oluşmakta İlk öykü Hüzünlü Evlilik, bir tren yolculuğunda Pozdnişev'in evlilik hakkında görüşlerini anlatıyor kısmen katılmasamda görüşlerine katıldığım yanlarıda oldu. Kitap ismi kadın ruhu olsada sadece kadın ruhuna değinmemiş karşı cinside baya sert bir şekilde eleştirmiş yazar. Etrafımızla en çokda kendimizle, ilişkilerimizle yüzleşmemizi sağlıyor öykü. İkinci öykü ise ilk oykünün yanında biraz sönük kalmış 15 yaşındaki Maşa isminde bir kız çocuğunun yaş farkı olmasına rağmen Sergeviç adındaki kişiyle aşkına evliliklerine değiniyor. Mutlaka okunulması gereken bir kitap akıcı anlaşılır bir üslupla yazılmış okuyucuya oldukça şey katan bir kitap.
2018 24. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2018 22:53
Kitap bize kadını çok iyi anlatmış kadının ruhunu anlatmakla kalmamış biraz da erkeklerin ruhundan bahsetmiş bence güzel bir kitaptı benim okuduğum ikinci tolstoy kitabı zaten yazarın kitaplarını da sevdiğim için bu kitabını da hemen okudum. Herkese tavsiye ederim...
Kadın Ruhu
2021 23. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2021 00:42
Kadın erkek ilişkileri üzerinde geçen, dönemin rus toplumundan bir kesit.. Kısa bir hikaye.. Tolstoy’ a olan hayranlığım nedeniyle merakla okumuştum.. Çok fazla etkilendiğimi söyleyemeceğim, sıradan geldi
Roman

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.