2020
Genç Timaş

2021 58. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2021 12:15
Kitabın Adı: Kara Panter Kitabın Yazarı: @okaytiryakioglu Yayınevi: @genctimas Sayfa Sayısı: 160 Yine bir @genctimas eseri ile hepinize merhabalar. Her eseri ayrı bir sürükleyici ayrı bir güzel. Gerçekten çok seviyorum ve elimden geldiğince ekliyorum kitaplığıma.🪶 Değerli yazar @okaytiryakioglu ile tanışma eserimiz oldu Kara Panter. İki kitaplık bir seri. Afrika kıtasında bulunan yerli halkın köle edilmesi, evlerinden yurtlarından uzaklara görülüp bambaşka hayatlara mecbur edilmesi anlatılmış bu eserde.🪶Henüz bir çocuk olan Kondo da beyaz insanların zulmüne uğrayan kişiler arasında. Kabileleri ile huzurlu ve güzel bir hayat sürerken birgün saldırıya uğrarlar ve bir gemi ile başka ülkelere götürülmek üzere yola çıkarılırlar. 🪶Gemide dedesi , babası, annesi , iki abisi, ablası dışında kabilesinden bir sürü kişi vardır. Tek amaçları köle olmadan, satılmadan, birbirlerinden ayırılmadan eski hayatlarına , yurtlarına geri dönmektir. Ama bu çok kolay değildir malesef.🪶 Bir gemide sayıca kendilerinden üstün ve silahlı beyaz adamlarla mücadele etmek çok kolay değildir. Kara Panter'in cesaretine hayran kaldım. Bir çocuğa göre olgunluğu , cesareti , akıllı ve zeki oluşu takdire şayandı.🪶Dedesi ise güngörmüş ve gerçekten zeki bir insan. Oda diğer sevdiğim bir kahraman oldu. Kitapta Hz. Vahşi ile ilgili geçen bölüm ve Kondo'nun ona olan hayranlığı da sevdiğim bölümlerden oldu.🪶 İlk kaçma teşebbüsü başarısız olunca yeni bir plan yapmak gerekiyor artık Kondo ve kabilesi için. Ve biz bunu ikinci eserde çok güzel ve heyecanla okuyacağız buna eminim. 🪶 Elimde olan ikinci esere başlamak için sabırsızlanıyorum. Nice güzel eserlerde görüşmek üzere değerli kitap dostları sevgi ile kalın ve kalbinizin bir köşesine kitaplar dizmeyi unutmayın.🪶
Kara PanterOkay Tiryakioğlu · Genç Timaş · 2020109 okunma
Ocak ayının 8.betiği (2021 yılında okuduğum 8.betik)
2021 8. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2021 23:41
Tinsel ve fiziksel betimlemeleri, olay örgüsüyle harmanlayıp bizleri başarılı şekilde yarattığı yada tarihi evrenlerine götürüyorum. Başarılı kalemin tek kusuru betimlemeleri abartarak olay örgüsünü kasım kastırıyor. Keşke bu betik gibi devam etse yazı hayatı. Dindar kalem, Türk Tarihi'ni kurgularken Arapsevicilik güten İslam terminolojisi kullanırken neden bu betikte Türkçe kökenli İslam terminolojisi kullanıyor. Bu arada kalemin iradesi olmadığı görüyoruz. Türk olmayan kurguda Türkçe kökenli İslam terminolojisi kullanması onun ulusçu yanını gördük. O satırları okurken çok mutlu oldu. Albino için akderi ve Sirius yerine Akyıldız kullanmış yani Ufuk Tufan gibi Şira sözü kullanma taraftarı değildir. İyi ki de kullanmamış. Akyıldız da ulamış bilgimizde önemlidir. Asena'nın ordan geldiğini diyorlar. Dogonlar'ın Akyıldız ve diğer uzay konuları bilmesi bence onlara gönderilen yalvaçtan geriye kalmıştır. Ey Franklar! Savaşmadan bir ülkenin topraklarını sömürmen ve Hami ırklı Dogonları ve diğer Afrikalılar'ı tenlerinden dolayı hor görmen uygarlık mıdır? Senin getirdiğin uygarlıktansa Dogon'un şaşalı olmayan uygarlığını yeğlerim. Adam ve Eve tenleri ak olduğunu mu gördün? Neye dayanarak Hamiler'i dışlıyorsun. Onlar şempaze değil sizler domuzsunuz ve öz pislikleriniz içinde yaşıyorsunuz ve besleniyorsunuz. Gölgeler gibi etkileyici değildir. Sadece bir puan kırdım. Keşke önceki yayınevinde kalsaydı durum bambaşka olurdu. O günden ve hem de Türk Tarihi'ne olan sevgimden dolayı onun Türk Tarihi dışındaki eserlerini okumaya devam edeceğim. Okumanızı tavsiye ediyorum çünkü Franklar'ın kirli yüzüyle tanışınız. #BetikEli #KaraPanter #OkayTiryakioğlu #Abatanos #Adiel #Adisa #Betserai #Colbert #Dakarai #Kumba #Kondo #Lilium #Rastaparu #Robilliard #Takama #TimaşYayınları
2021 6. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2021 00:00
Ortaokul öğrencileri-özellikle 5 ve 6.sınıflar-için oldukça sürükleyici olduğunu düşündüğüm bir kitap. Fransızların Afrika ülkelerindeki köle ticaretini,mezalimini ve insanlık dışı uygulamalarını küçük bir çocuk olan Panter Kondo'nun ağzından dinliyoruz. Kitaba ismini veren de bu karakter. Evet,Avrupalıların yapmış olduğu insanlık dışı uygulamalar tarih kitaplarında yerini almış gerçekler ancak bir Türk'ün kendi acısından ziyade kendini bir Afrikalı gibi görüp Batı dünyasını eleştirmesi biraz samimi gelmedi bana nedense. O yaş çocuklarımız elbette tarihlerini bilmeliler ama bu başka milletlere düşmanlık besleyerek olursa sanki işi yanlış bir yerden öğretiyoruz gibi geliyor. Mesela Mehmet Akif'in Batı'ya bakışı çok daha makul. O tür bir yaklaşım benimsenmeli ki evladımız hem kendi özünü bilsin hem de daha neyin ne olduğunu öğrenmeden körü körüne düşman kesilmesin. Bunların dışında son derece akıcı bir dil ve kurgu söz konusu. Çocuklarımızın anlayacağı bir üslupla kaleme alınmış.
Çocuk Edebiyatı
2020 34. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2020 16:52
Ulak serisinde olduğu gibi yine görünen oki bu seridede yeni okumaya bşlayan gençlere kitapları sevdirme amaçlı tarihten alıntılar içeren bu eserde okay tiryakioğlu güzel , duru uslubuyla tarihten esintiler eşliğinde anlatıyor bize Kara panter isimli kitabı.
2021 409. kitabı
Avrupalıların özellikle Fransızların Afrika kıtasında yaptığı zulümlerin roman olarak ortaya çıkan bir eser herkesin bildiği bir konu aslında ama özet geçiyorum Afrika kıtasının çok zengin yeraltı ve yer üstü zenginlerine göz diken bir canavar barbar ve aç gözlü insanların Afrika kıtasını kana bulamış ve insanlarını köle yaparak üstüne konmuş topraklarını nasıl sömürdüğünü anladım ben.. Kondo ve kabilesinin hazin sonu ve yaşadıklarını anlatıyor
İnsan ve Toplum
Kara PanterOkay Tiryakioğlu · Genç Timaş · 2020109 okunma
Kara Panter kitap yorumu (8/10)
2022 40. kitabı
Küçük bir aradan sonra kitap yorumu atmaya tekrar başlıyoruzz. Kara Panter konu yönüyle güzeldi ama benim en büyük eksiğim kitabı iki üç gün içinde okuyamamam oldu. İki üç günde okunsa okuyucuya zevk vereceğini düşünüyorum ancak bazı sebeplerden ötürü o arada çok kitap okuyamadım ve kitabı bitirme sürem 6-7 güne yayıldı dolayısıyla gereken zevki alamadım. Ama yazarın her bölüm başında ünlü yazar ve felsefecilerin sözüne yer vermesi hoşuma gitti. Ayrıca Kondo'nun düşüncelerindeki ve Dakarai'nin konuşmalarındaki incelikli ifadeler de çok iyiydi. Kitapla kalın!

Okay TiryakioğluYazar · 40 kitap
1972 yılında Mersin’de doğdu. Çocukluğu İstanbul - Erenköy’de geçti. Annesinin armağan ettiği gizemli ve kara mizah yüklü öykü kitaplarıyla edebiyata dair ilk heyecanları uyanmaya başladı. Bilkent Üniversitesi’ndeki eğitimini 1994 yılında yarıda bırakarak tamamen edebiyata yöneldi. Yurtdışında, uzak ve gizemli ülkelerde yaşamayı daima sevdi. Edebiyat çalışmalarının roman alanındaki ilk ürünü olan “Karanlığın Çağrısı” isimli eseriyle Beyan Yayınları 2002/İlk Romanlar ödülünü kazandı. İkinci romanı “Gölgeler” 2004 yılında basıldı. Bunu 2005’te üçüncü romanı “Bin Yılların Gecesi” takip etti. Asıl çıkışını 2009 yılında “Kuşatma 1453” ile yaptı. Tarihi roman okurlarının büyük ilgisiyle karşılaşan Kuşatma 1453’ü, “Kanuni” ve “Yavuz” başta olmak üzere diğer romanları izledi.