Puan vermedi·72 syf.·
2022 37. kitabı
Türk Edebiyatı'nın ilk natüralist köy romanı olan Karabibik, Kaş'ın Beymelek Köyü'nde yaşayan Karabibik'ın kısa hikayesini anlatmaktadır. Eser köy hayatını, köylülerin yaşam mücadelelerini kısaca anlatır. Kahraman ve kitaba adını veren karabibik kızı ile yaşayan (kızın adı Huri ve oldukça tembel ve iştahlı ):D bir amca. Babasına yardım etmez ,aslında kimseye yardımı olmayan yiyip ,içip ,yatan biri Babası da tarlayı sürmek için öküz almak ister. Ve bunun için uğraşır durur. İlk köy romanı olduğu için elestirecek cesareti bulamıyorum . Kısa bir kitap okumanızı öneririm
6.3 Puan çok acımasız!
2022 12. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2022 00:00
Sevgili dostlar, Nabizâde Nazım Türk Edebiyatı için çok önemli bir yazardır. Onun kaleme aldığı yazılar edebiyatımız açısından ilkleri barındırmaktadır. İlkleri barındırması nedeniyle verilen ortalama 6 puan, tamamıyla şekilcilik üzerine yapılan değerlendirmelerdir. Nitekim kitaplarını değerlendirirken edebiyatımız açısından olumlu taraflarını görmek daha yerinde olacaktır. Karabibik edebiyatımızın ilk gerçekçi köy anlatısıdır. Karakterler Tanzimat dönemi köylüsünün portresini yansıtmaktadır. Bunu yaparken oldukça gerçekçidir. Sadece karakterler değil sosyal ilişkiler, kişisel ilişkiler, Türk aile yapısı, çiftçilerin(köylülerin) toprağa bağlılığı, toprak mücadelesi, toprak ağalığı ve buna bağlı olarak tefecilik, müslim-gayrimüslim ilişkiler ve son olarak gönül ilişkileri gibi birçok konuya gerçekçi yaklaşımla değinmiş dolu dolu ancak bir o kadar da kısacık bir anlatı bu. Bu açıdan takdir edilesidir. Ayrıca yöresel ağızlara yer vermesi Tanzimat döneminde kullanılan yerel Türkçenin günümüze ulaşana kadar yaşamış olduğu değişimi görmemiz açısından da önemlidir. Örneğin kitaptaki “ünlendi” kelimesi artık günümüzde kullanılmamasına rağmen Türkçemizin ne denli değiştiğini göstermektedir keza ünlendi kelimesi seslendi anlamına gelmektedir ve ünlü harflerdeki ünlü kelimesi bu kelimenin kökünden türemiştir ve bunu yazarımızın zengin Türkçe bilgisinden öğrenmekteyiz. Bir diğer örnek, bulmacalarda sıklıkla karşımıza çıkan sınır kelimesinin iki harfli karşılığı olan “an” kelimesi de o dönem kullanılmaktayken günümüzde unutulmuştur. Diğer örnekler: erte gün (yarın) , dam (ev), karın (nesil)… Bir de kitapta tuvaletini yapmak deyimi var ki o dönemki anlamını öğrenince küçük bir şok yaşadığımı da belirtmek isterim. Meğerse bizim şu an bambaşka bir edim için kullandığımız bu deyim
Araştırma-İnceleme
Karabibik
Merhabalar, bugün Nabizade Nazım'ın Karabibik adlı eseriyle geldim. Yazarımızın bu eseri, ilk kez 1890'da yayımlanmış. Eser aynı zamanda, Türk Edebiyatı'nın da ilk köy romanı(ya da hikayesi de diyebiliriz.) Yazarımız gerçekçi ve natüralist bir yaklaşımla yazmış kitabını. Benim okuduğum Bordo Siyah yayınlarının kitabında kendi kaleme aldığı bir önsöz bölümü var. Bu da çok güzel bir şey( Nabizade Nazım'ın bu kitabı ne amaçla yazdığını bize anlatması açısından önemli) Antalya'nın bir köyünde Karabibik adlı yoksulluk içinde yaşayan bir köylünün, tarlasını sürebileceği bir çift öküz sahibi olma ve kızını evlendirebilme hayalini konu alıyor kitabımız. Ayrıca yazarın eserinde köylülerin şivelerini bire bir kullanmış olması da önemli. Bunun için o bölgedeki köyleri gezdiği, bilgi topladığı bilinmekte. Yayınevi de bu anlamda bilinmeyen kelimeleri, sayfanın alt kısmında açıklamış. Okuyucu olarak hiç zorlanmadım. Bazı okurlar beğenmemiş olabilir ama döneminin ilki olmak bu anlamda kolay değil diye düşünüyorum. Çocukluğumdan beri köy yaşamını seven biri olarak, ben bir solukta okudum. Sevenlerine meraklılarına tavsiye ederim.
Roman
2019 26. kitabı
Edebiyatımızdaki ilk köy romanı olan Karabibik elbette okurken bana estetik bir zevk vermedi. Zira ilk romanlarımızdan olması nedeniyle teknik açıdan çok kusurlu bir roman. Ancak yazıldığı dönemi ve örnek alabileceği çok sayıda yazarın/romanın olmadığını göz önünde bulundurarak söyleyebilirim ki; Nabizade Nazım bu kitapta gerçekten iyi bir iş çıkarmış. Örneğin çok başarılı tasvirler yapmış, bilhassa kitabın başlarında olay geçişlerini oldukça başarılı bir şekilde sağlamış. Romandaki teknik kusurlardan tek tek bahsetmek istemiyorum ama bence bir solukta okunup bitirilen ve edebiyatımızda çok önemli bir yeri olan bu kitabı herkes okumalı. Keyifli okumalar dilerim.
2022 129. kitabı
"Suç eşekte değil, sahibi olan eşekte!..." Selam arkadaşlar bugün sizlere Türk edebiyatı klasiklerinde kalemine daha önce Zehra kitabıyla aşina olduğum yazarımızın bu sefer Karabibik kitabıyla geldim. Kitabımızın yazım dili gayet güzel akıcı, hikayemiz Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Beymelek köyünde geçiyor. Karabibik Türk yazınında köy ve köylü konusunu işleyen ilk yapıttır; Doğalcı akımın ilk örneğidir. nedense yazarın öteki kitaplarında bir daha böyle bir konuya değinilmez. Karabibik üçüncü kişi anlatımıyla yazılmıştır. Konusu ayrıntılara inilmeden ana noktalar üzerinden işlenmiştir. Karabibik'in bir iki günü hem fiziksel çevre ayrıntısıyla betimlenerek hem de Karabibik'in ruhsal durumu incelenerek verilir. Karabibik'in bütün derdi geçinebilmek, bunun için evde kalmış kızını öküzü olan biriyle evlendirmek, böğründeki ağrıya çare bulabilmektir. Yöresel konuşmalar aslına sadık kalınarak yazılmıştır. Bu da hikayeye ayrı bir şive güzelliği katıyor. Ben kitabımızı beğendim. Kitapla kalın dostlar
2012 20. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2012 09:08
İlk köy romanı okumam gerekir diye okumuştum ama açıkcası hiç beğenmedim. Köy romanında cinselliği ön plana çıkarması beni rahatsız etti. Ayrıca kitabı okudum ama bana bir şey katmadı.
2019 3. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2019 21:08
Realist anlaşılır ve yalın.evet az sayfa ama işkence değil.sonuç bekleriz biz romanlarda ama realist romanlarda sanırım bir sonuç yok.çünkü gerçek hayattaki tek sonuç ölümdür
2023 3. kitabı
Nabizâde Nâzım Tanzimat dönemi Osmanlı-Türk yazarıdır. Şiir, anı, hikâye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik’in ve Türk edebiyatındaki ilk natüralist, tezli ve psikolojik roman denemesi olan Zehra’nın yazarıdır. Kemik veremi hastalığına yakalanmış ve otuz bir yaşında hayata veda etmiştir. Karabibik ise edebiyatımızdakli ilk gerçekçi köy romanıdır. Yazar Antalya'nın Kaş bölgesinde altı ay boyunca görev yapmış bu eseri de Beymelek'te yüzbaşı iken kaleme almıştır. Kitap genel çerçevede 5 bölümden oluşturulmuş, roman denemesi olarak sınıflandırılabilir. Hikaye köylü olan Karabibik'in bir çift öküze sahip olma hayali çerçevesinde dönmektedir. Yerel dilde konuşmalara yer verilmiş, amaç ise o dönem de köy hayatını yabancı olanlara tanıtmak olmuştur. O dönem de köyde yaşanan sorunlar, geçim derdine yönelik problemler güzel bir şekilde kaleme alınmıştır. Günümüzde Beymelek'te Mayıs-Haziran aylarında 'Karabibik Şenliği' düzenlenmektedir. Beldedeki kültür merkezi 'Karabibik Kültür Merkezi' adını taşımaktadır. Yazarın romanı yazarken kaldığı ev, restore edilerek 'Karabibik Evi' adıyla turistik konaklama tesislerine dönüştürülmüş. Herkesin okumasını tavsiye ederim..
KarabibikNabizade Nazım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202011,9bin okunma
2025 57. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2025 23:06
Karabibik – Nabizade Nazım “Bir insanın toprağa tutunarak hayatta kalma mücadelesi…” Karabibik, Türk edebiyatı için çok özel bir yerde duruyor. Çünkü bu kitap, bizde köy hayatını gerçekçi bir dille anlatan ilk örneklerden biri. Yani roman tarihimizin sade ama anlamlı bir dönüm noktası. ⸻ Konusu: Adından da anlayacağın gibi, hikâyemiz Karabibik isimli bir köylü adamın etrafında dönüyor. Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı bir köyde yaşıyor. Karısı ölmüş, kızıyla birlikte geçinmeye çalışıyor. Hayattaki tek amacı: bir öküz alıp kendi toprağını ekip biçmek. Yani aslında hayatta kalmak. Bu kadar basit ama bir o kadar da gerçek. ⸻ Duygusal Yönü: Bu kitapta edebi süsler yok, büyük romantik aşklar, kahramanlıklar, saray entrikaları yok. Ama onun yerine alın teri, geçim derdi, yalnızlık ve bir babanın evladına daha iyi bir hayat sunma çabası var. Karabibik, o kadar sıradan bir karakter ki… İşte bu yüzden seni yakalıyor. Çünkü onun içinde bizden bir parça var. ⸻ Karakterler: • Karabibik: Sert görünümlü ama aslında içi yorgun bir adam. • Yosturoğlu: Köyün zengini, Karabibik’in borç aldığı kişi. • Huri: Karabibik’in kızı. Sessiz, sakin ama geleceği için önem taşıyan bir karakter. ⸻
KarabibikNabizade Nazım · Kitapzamanı Yayınları · 201011,9bin okunma
2021 3. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2021 16:16
Türk Edebiyatının ilk gerçekçi köy romanı olan bu kitap Antalya'nın bir köyünde kızıyla beraber yaşayan, en büyük hayali bir çift öküz sahibi olmak ve kızını evlendirmek isteyen Karabibik'in hikayesini anlatıyor. Kitapta halka özgü konuşmalar hakim olduğu için kitabın dili beni biraz zorladı aynı zamanda kitabın akıcılığını engelliyordu.Yazıldığı döneme göre değerlendirdiği zaman gayet iyi bir roman. O dönemdeki köy yaşantısı ve o dönem köyde hakim olan düşüncelere yer verilmiş. Güzel bir kitap.
KarabibikNabizade Nazım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202111,9bin okunma

Nabizade NazımYazar · 12 kitap
Nabizâde Nâzım (d. 1862 (?) - ö. 6 Ağustos 1893) Tanzimat dönemi Osmanlı-Türk yazarıdır. Şiir, anı, hikaye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik'in ve Türk edebiyatındaki ilk psikolojik roman denemesi olan Zehra'nın yazarıdır. Nabizâde Nâzım 1862 yılında İstanbul'da, Nişantaşı'nda dünyaya geldi. Tam adı Ahmet Nazım idi. Babası Nabi Efendi'yi ve annesini genç yaşta kaybetti. Ninesi tarafından büyütüldü. 'Yadigarlarım' adlı yapıtında anlattığı anılarından öğrenildiğine göre mutsuz bir çocukluk geçirdi. İlköğrenimini Tophane Mahalle Mektebi'nde tamamladıktan sonra önce Fevziye Rüştiyesi'nde sonra Beşiktaş Askeri Rüştiyesi'nde öğrenim gördü. Okulun İdadi (lise) bölümünü de bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Mühendishane-i Berri-i Hümayun (Kara Askeri Mühendis Okulu)'da yaptı. 1884'te topçu mülazım-ı sanisi (topçu üsteğmen) olarak mezun oldu. Öğrenimine Mekteb-i Harbiye-i Şahane (Genel Kurmay Okulu)'da devam etti. İlk yazısını henüz öğrenci olduğu 1880 yılında Vakit Gazetesi’nde A.Nazım imzasıyla yayımlandı. Bu yazı, “Esaret” başlıklı bir denemedir. Öğrencilik ve askerlik yaşamının devam ettiği 1880-1890 yıllarını aynı zamanda çok verimli bir yazım adamı olarak geçirdi. Çok başarılı bir öğrenci olan Nabizade Nazım, 1886'da Erkan-ı Harbiye (genelkurmay) yüzbaşısı olarak mezun olduktan sonra kendi okulunda askeri öğretmenlik yaptı; yüksek cebir, istihkam ve topoğrafya dersleri verdi. Keşif ve araştırma yapmak üzere iki yıl Suriye'de görev yaptı. 1890'da İstanbul'a döndü. O yıl, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olan Karabibik adlı eserini yayımladı. 1891'de çıkmaya başlayan ve o günlerde bir bilim dergisi niteliği taşıyan Servet-i Fünun Dergisinin ilk yazarlarından birisi oldu. İstanbul'a dönüşünden bir süre sonra sevdiği kızla evlendi ancak mutlu bir evlilik yaşamı olmadı. Evlendikten kısa bir süre sonra kemik veremi hastalığına yakalandı. Haydarpaşa Hastanesi'nde iki yıl kadar tedavi gördü ama iyileşemedi; 6 Ağustos 1893'te öldü ve Üsküdar'da Miskinler Tekkesi yakınındaki mezarlıkta toprağa verildi. Edebî hayatı Nabizade Nazım, daha çok romantizm etkiler taşıyan şiirlerini bilimsel konuları işleyen makalelerini, öykülerini Hazine-i Evrak, Mir'at-i Aem , Rehber-i Fünun, Afak, Berk, Manzara gibi dergilerle Tercüman-ı Hakikat, Servet, Mürüvvet gibi gazetelerde yayımlamıştır. Şiirlerinde ölüm, tabiat, tanrı gibi temleri işledi. Şiirde çok başarılı olduğu söylenemez. Zaten kendisi de bunlara "Heves Ettim" adını vermiştir. 1890 yılında yayımlanan 'Karabibik' adlı uzun hikâye denilebilecek romanı, edebiyatımızda ilk köy romanı olma özelliğini taşır, kendisinin 'hakikiyyun' dediği realist bir eserdir. 'Zehra' (1896) romanı ise bir psikolojik roman denemesidir. Bu romanda Şehzadebaşı tiyatrolarının tulumbacı kahvelerini, kadın kavgalarını gerçekçi bir görüşle aktarmıştır. Eser, bir psikolojik roman kabul edilmez ama Türk edebiyatında psikoloji öğelerinin kullanıldığı ilk roman kabul edilir.