Kardeş Katli

Franz Kafka
Çevirmen:
Demet Ünal

2023 12. kitabı
• Bir kardeş cinayeti; fare halkının zorlu yaşamı içinde tek şarkı söyleyebilen Josefine; bir taşra doktoru; ölülere misafir olan bir adam; maskesi düşen bir sahtekâr ve daha nicelerinin hikâyeleri. Kafka’nın en etkileyici öykülerinden özel bir seçki. • İnsan kendisine emanet edilene gülmez, bunu yapmak hıyanet olur. • Tek bir kişinin omzuna yüklenenlerin altında bazen bin omuz titrer. • Herkese keyifli okumalar!
2018 9. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2018 09:28
Ahh Kafka'cım 13 hikayeden oluşan kitabın boyunca ne anlatmak istedin diye düşündüm durdum her bir hikayede. Bazen "acaba düşündüğüm için mi anlamadım" diyip düşünmeden okudum ama yok yine de anlayamadım malesef. İncelemeyi geç yazmamla da bir alakası yok üstelik, anlamamış ya da unutmuş olmamın. Sadece bir kaç tane alıntı yapabildiğim bir kitap oldu bu sefer ne yapalım. Gerçi dürüst olmak gerekirse kitabın kapağına aşık olduğum için satın almış olabilirim (e birazda ucuz olduğundan dolayı tabi) Belkide sorun sende değil bendedir. Bilemiyorum Kafka... Ama bende kocaman bir yer eden, ufkumu genişletip bakış açımı değiştiren Gregor Samsa hatrına silip atamadım seni. Umarım bir başka kitabında daha iyi şartlar da ve bambaşka duygularda karşılaşırız tekrar. Belkide sende bir kafa karışıklığı sırasında yazdın bu kitabı. Kim bilir...
2019 6. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2019 02:51
Hikayelerde anlatılan, anlatılmak istenenleri anlayabildim mi yada ne kadar anlayabildim bilmiyorum.Kafkayı okuyabilirsiniz ama her şeyi anlamayı beklemeyin.
2021 2. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2021 00:20
Franz kafka dili kolay gibi gözüksede ağır bir dili olan yazar . Aslında onu anlamak için biraz daha derinlere inmek gerekiyor . Çok sıradan olayları detaylandırarak çok güzel anlatıyor aslında . Kitabın ismi her ne kadar Bir Kardeş Cinayeti olsada ilk hikaye sadece onu anlatıyor kitabın içinde birbirinden bağımsız kısa kısa hikayeler var . Kitap okumaya yeni başlayanlar için ağır bir kitap . Belki de daha sakin ve dingin kafayla okunmalı .
2020 68. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2020 15:32
Merhaba Öncelikle çok umutla aldığım bir kitaptı fakat hevesim kursağımda kaldı. Kısım kısım hikayeler var ve açıklayıcı bir dil yok. Daha güzel olabilirdi. Ama zaten ölmeden önce bütün kitaplarımı yakın demiş. Belki tamamlanmamış karalamalarıda olması mümkün.
·104 syf.·
2016 9. kitabı
12 hikayeden oluşan kitap için özetle Metaforların dansı diyebilirim :) Kafka'nın ince ayrıntılarına gizlenmiş, metaforlarla bezenmiş hikayelerinde neler anlatılmamış ki; Sanatçımız var gurur duyduğu kendince çok önem verdiği açlığı başkaları tarafından bazen yalancılıkla suçlanıyor bazen de sıradanlıkla izleniyor, işsiz kaldığında çok da irdelemeden kabul görmek uğruna daha da fedakarlık yaparak hayatının diğerleri tarafından hiçe sayılmasına sessiz kalarak gidiyor bu dünyadan. Baba, 11 oğlunu anlatıyor ne de güzel betimlemiş birbirinden farklı karakter ve yakışıklılıkta 11 erkek ama umudu sadece bir tanesinde. Fare halkından sadece bir tanesinin sesi güzel ve şarkıları dinleniyor peki bu onun zamana karşı koymasına neden mi yoksa o da diğerleri gibi unutulup gidenlerden mi olacak? Çakal sürüsü insanlardan korkuyor, nefret ediyor ama yine de onlara zarar vermiyorlar çünkü insana değer vermenin ayrı anlatıldığı bu öykü “kirlenirlerse arınmaya Nil’in suyu yetmez” görüşünde. Cinayet hangi hissi yaşatır insana? Neyi çağrıştırır? Değişken ruh halinize göre sonuç değişir mi? Sahtekâr tasviri ve davranış şekillerini öğrenecek kadar çok sahtekâr görüp tanımıştı ama insan yine de yanılabilirdi. Seyahat etmeyi sevmeyen trapez sanatçısı; başarısına başarı katmak isterken yetersizliğini mi görmüştü yoksa her istediğine tamam diyen, itirazı olmayan menajeri miydi bu bitmek bilmeyen çocukça kaprislerin sebebi? Mutsuzluğun tanımını herkes başedemediği duygusuyla yapar kimine göre yalnızlık, kimine göre korku, kimine göre düşünceler… Yoktan var ederek fedakarlık mı yapıyorsunuz ama siz ne yaparsanız yapın karşı tarafın sonunu kabullenmiş sabit fikrini değiştiremeyeceksiniz. Pişman mı oldunuz, insanları memnun mu edemediniz kimse sorumluluğu kendine almayacak ve siz zamanı geri
·88 syf.·
2021 65. kitabı
İçerisinde 13 öykü bulunan Franz Kafka nın bu kitabını okurken insan ben ne okuyorum demeden edemiyor. Hikayelerin hemen hemen hepsi bu şekilde bir anlatım var ama ne anlatıyor amaç ne? Hiçbir heyecanı olmayan hikayeler. Sanki birileri yazdığı öykülere sırf popüler diye Kafka nın adını eklemiş gibi. Okumazsanız çokta bir kaybınız olmaz.
2016 99. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2016 10:46
Kafka öykülerinden oluşan bir kitap içerisinde toplam 12 öykü var. Kafka bildiğimiz anlatımıyla karşımıza çıkıyor. hayal gücü, ümitsizlik, karamsarlık, yalnızlık öyküleri... Kafka'nın insanlarla dolu olduğu yalnızlığının ürünleri olan hayallerin hayatları, hayatların hayaletleri. Kafka'nın dilini anlamak için -anlamlandırabilmek ne mümkün- okuyun. Anlatamamak üzere; bilincinizde ikrar ederek, ruhlarınızın hayaletlerinin gökyüzünde dalgalanmasını seyrederek okuyun. Kafkavari bir anlatım oldu galiba kitabın -Kafka'nın desek daha doğru olur- etkisinden çıkmak oldukça zor. Tavsiye ediyorum.
2025 6. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2025 20:52
Uzun zamandır okuduğum en huzursuz kitaplardan biriydi. Her öykü uyanmak istediğim bir rüya görüyor gibi bir sıkışmışlık hissettirdi. Kafka okumayı özlemişim.
2021 5. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2021 00:14
Franz kafkanın ilk okunmaması gereken kitaplarından diyebilirim... Metaforlardan oluşan mini hikayelerle bir Kafka klasiğidir. Fare halkının zorlu yaşam mücadelesinden bahseden bir kardeş cinayeti etkileyici hikayelerinden biridir... Öncelikli olmasa bile Kafka hayranları kesin okumalı bence (:
Bir Kardeş CinayetiFranz Kafka · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2019741 okunma

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.