Yahudi Bilim Adamları Hitler'e Karşı

Atakan Büyükdağ
Aralık 2016
Gece Kitaplığı

2018 19. kitabı
Tarihin en büyük ve yıkıcı savaşı olan 2. Dünya savaşının akışını ve sonucunu değiştirebilecek bilimsel çalışmaların ve 20. yy bilim dünyasının en parlak devrini yaşaması gereken Orta Avrupa’nın bu fırsatı, Hitlerin ırkçılık politikası sebebiyle nasıl kaybettiğini anlatan mükemmel bir kitap. Dünya Savaşını farklı bir boyuttan ele alan yazar, ABD’nin bilimsel çalışmalarda neden bu kadar hızlı bir şekilde yol aldığını biz okurlara kanıtlıyor. Alman Nazi’sinin yapmış olduğu soykırım neticesinde birçok Alman Bilim adamı ABD’ye yerleşmiş ve yapmış olduğu çalışmalarla, Nazi Almanya’sının savaşı bir anda kendi lehine sonlandırmasına ramak kala, 2. Dünya savaşında mağlup olmasına nasıl katkı sağladıklarını anlatan bu eser, kurgusu, akıcı dili ve vermiş olduğu tarihi bilgilerle kesinlikle okunmayı hak ediyor.
2017 90. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2017 08:21
↪"Kimileri, bu kavganın sonunu bilerek şeytanla anlaşma imzaladı,  kimileri ise bilmeyerek, can havliyle sığındığı yılanı kovuğundan çıkardı.  Bu bilmeyenler daha sonradan "Bilseydim, çilingir olurdum"  diyeceklerdi ama iş işten çoktan geçmiş, koca bir millet can vermiş olacaktı."↩ ↪Tarihin didaktik kısmından sıkılanlardasınız eğer bu kitap tam size göre. Atakan Büyükdağ bu eseriyle tarihin o sıkıcı yönünü bir kenara atıp olaylar içinde koşmanızı sağlıyor. Biraz kitaptan bahsedelim. Einstein geceden uykusuz kalmıştır ve tam biraz kestirecekken kapının yumruklanmasıyla uyanır. Kapıyı çalan Hitler’in ve Nükleer fiziğin giderek büyüyen gücüdür. Hitler Avrupa’yı kasıp kavurmakta, Yahudi bilim adamları ise bu ateşin tam da merkezindedirler. Ateşten kaçmak için Türkiye’nin kapıları da çalınıyor. Tüm bu kaçış telaşı içinde bilim de adımlarını hızlı atıyor. Peki Nükleer fiziğin bu adımları iyiliğe doğru mu yoksa kötülüğe mi? Bu kitap sayesinde II. Dünya Savaşı’nın yalnızca ezber yönüne değil Einsten’in özel hayatına, Einstein’ın İsmet İnönü’ye gönderdiği mektuba, toplama kamplarının icadına kadar hakim olacağınıza inanıyorum. Ayrıca Fizik sayfalarında gördüğümüz Niels Bohr, Otta Hahn, Ernico Fermi gibi isimler ile de karşılaşacaksanız. Hem de fotoğraflarıyla birlikte. Sadece şu konuda uyarmak istiyorum sizleri kitapta fiziğe dair terimsel bilgilere yer verilmiş. Ama bu sizin canınızı sıkmasın çünkü biraz okuduktan sonra konuya hakim olmaya başlıyorsunuz. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. ↩
2018 62. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2018 00:44
İlk #hesaplasma yı okumuş ve çok beğenmiştim...ve kesinlikle kavgamızıda okumalıyım dedim ...Çok doğru bir karar vermişim...Tarih kitaplarını okumayı seviyorum helede böyle sular seller gibi akan bir kitapsa ....Tarihin didaktik kısmı çoğu zaman zorlar ve benim gibi bu kısımdan hoşlanmıyorsanız bu kitaba göz atın derim....Kavgamızda savaş ve bilim içiçe geçmiş ve çok güzel harmanlanmiş....İkinci dünya savaşı sıralarında yaşanan siyasi gerginlikler anlatılıyor....Yapılan bilimsel çalışmalar ve dönemin ünlü bilimadamlarının çektiği zorluklar bir bir dökülmüş sözcüklere...Ve en önemlisi Amerika yı atom bombası yapmaya iten nedenleri ve gerçekleri okuyoruz....Bilimin anavatanı,geliştiği,büyüdüğü yer Almanya ve Hitler döneminde yaşanan baskıyı ince ince ,sıkmadan işlemiş yazar...Tarihin derin, dalgalı ve karanlık sularına doğru olan yolculuğum bitti....keyifle okudum.....
2020 10. kitabı
Bu kitap da Almanya dan Hitler zulmünden kaçan bilim adamlarını görmekteyiz,Polonya yı işgal eden Hitler burada ki Yahudilere ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır aynı şekilde Almanya da yaşayan Yahudilere de bunlar sonrasında ise Yahudiler, Çingeneler, özürlü insanları kamplara göndererek çeşitli işkenceler yapmıştır.Bu zulmü gören Albert Einstein ve birkaç bilim adamı Amerika ya kaçmışlardır ve burada 2.Dünya savaşının sonunu getirecek ve binlerce insanın ölmesine yol açacak bir atom bombası geliştirirler kitap çok fazla sürükleyici olup yakın dünya tarihini çok seven insanlara tavsiyemdir.
Gereksiz
2020 12. kitabı
Kitap, II. Dünya Savaşıyla ilgili hiçbir şeyi söylemiyor. Bunun için alacak olanlar üzülecektir. Atomun oluşumunu anlatıyor, bazı bölümlerinde Einstein'ın konuşmalarına yer verilmiş - ki bunlarda kurgu, gerçek değil- açıkçası bu kitabı da önermiyorum. Şahsi fikrim, bu kitap vakit kaybından başka hiçbir şey değildir.
2018 9. kitabı
Ben açıkçası kitabı siparis ederken daha çok Nazi zulmünden kaçan bilim insanlarının hayatlarını anlatıyordur diye almıştım ama daha çok ABD'yi atom bombası yapmaya götüren süreci ve 2.dünya savaşına hazırlanan Almanya'nın hazırlıklarını anlatıyor.Birazcık bilimsel yan ağır basmış ama bunu da roman tarzında anlatmış o yüzden okunması kolay
2017 20. kitabı
Okunma: 05 Mart 2017 11:19
Tarih ve bilimin iç içe harmanlandığı bu kitabı okurken kendimi bir çok yerin altını çizerken buldum. Özellikle de İkinci Dünya Savaşı olaylarının bilimsel bir dille anlatılması benim o günleri daha da anlamamı sağladı. Bilimsel dilin bu kadar anlaşılır bir şekilde anlatılması beni hem şaşırttı hem de kitabın içine girmemi sağladı. Kitap İkinci Dünya Savaşı sırası yaşanan siyasi anlaşmazlıkların kökenine iniyor. Macaristan'dan başlayıp Albert Einstein'in da aralarında bulunduğu ünlü bilim adamlarının Dünya'nın durumunu değiştirecek mektuba kadar ilerliyor kitap. İkinci Dünya Savaş'ının akışını değiştirecek bir olay ile bilim dünyası kendini o işe adayarak çalışmalarına devam ediyordu. Bu önemli iş ise uranyum elementinin nötron yüklemesi yaparak açığa çıkardığı enerji. Yani bu enerji Hiroşima ve Nagazati de yapılacak olan atam bombasının sinyallerini çağırıyordu. Szilard, eğer bu nükleer bombasını Almanya'daki bilim adamları bulursa Dünya'nın geleceği sondan korkarak Einstein ile Belçika kraliçesine ve Amerika başkanına mektup yazarlar. İşte bu mektup tarihi değiştirir. Kavgamız serinin ilk kitabı. Bu kitabı okurken kendimi tarihin sularına doğru yolculuk yapmamı sağladı. Birinci dünya savaşı başlangıcı, Almanya'da gelişen bilim ve Hitler dönemindeki baskıyı okuyoruz kitapta. İkinci kitabı sabırsızlıkla bekliyorum.
2022 8. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2022 00:00
Okunabilir bir kitap. Atom bombasının nasıl icat edildiğini ve yahudi bilimadamlarının neler yaşadığını anlatan fena olmayan bir kitap. Şu yahudi bilimadamlarını keşke ülkemize daha çok alabilseymişiz. Bütçe olmadığı için daha fazlasının maliyetini karşılayamadığımız için İsmet İnönü, 200 den fazlasını kabul etmemiş. Çok yazık. Türkiye şu andakinden çok daha farklı olurdu.
Puan vermedi·320 syf.·
Popüler tarih kitaplarına ve dergilerine temkinli yaklaşmak gerek. Özellikle akademik tarzda olmayan, yani her bir bilgi için AYRI AYRI dipnot vermeyen, kaynak göstermeyen bu türlü kitaplara çok dikkat etmek gerek. Bu kitabın yazarına Facebook'tan sayfa numarası vererek o sayfadaki bilginin kaynağını sordum. Kendisi yanıt olarak kitabın arkasında kaynaklar listesi bulunduğunu söyledi. Yazar hiç bir gazetecinin katılmadığı Swansee Konferansı'nda konuşulanları üstelik tırnak içine alarak ince ayrıntısına kadar yazmış. Sözde o konferansta "Son Çözüm" (güya soykırım) kararı verilmiş. Yeniden sormama rağmen kaynak bilgisi vermedi. Bu durumda bütün kitabın oradan buradan derlenerek yapılmış bir çorba, üstüne biraz da üfürmece olduğu yargısına ulaşmaktan başka seçeneğim kalmıyor. (diyaloğun ekran görüntüleri arşivimdedir)
2017 39. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2017 00:00
İlk kitap olan Hitler'e Sordunuz mu? bittikten hemen sonra, okumaya başladım. Bu sefer karşımızda Bilim vardı.. Bilim ve Savaş.. Beklediğimin dışında, bambaşka bilgiler edindim. Hitler başa geldikten sonra yahudi bilim adamları yavaş yavaş üniversitelerden atılıyor, (Sadece bilim adamları değil tabi ki, yazarlar, akademisyenler, öğretmenler, doktorlar...) kaçamayanlar ise soluğu toplama kamplarında alıyordu. Almanya tam burada yanlışı yapıyordu aslında. Kendi topuklarına sıkıyorlardı. Dünya'nın seyrini değiştirebilecek bir çok bilim adamı başka ülkelere sığınarak, o ülkenin biliminin gelişmesini sağlamıştır. Bu konudan en çok yararlanan ise Amerikadır. Bu fırsatı kaçırmayarak bir çok bilim adamına kucak açmış, üniversitelere yerleştirerek, kendi özel deneylerini yapmalarına olanak sağlamıştır. Bir çok profesör dersler vermiş, binlerce öğrenci yetiştirmiştir. Şuan Amerika'nın teknoloji'de bu kadar ileri seviye olmasının başlıca nedeni bu konudur. Bu durumdan yararlanan ülkelerden biride Türkiye. Özellikle köy enstitüleri bu zaman diliminden sonra gelişmiştir. İmkan dahilinde çok daha fazla bilim adamı ülkemize gelebilirmiş ama ileriyi değil, o günkü şartları düşünen kişiler tarafından bu miktar çoğalamamış, kısıtlı sayıda kalmıştır. Kitabı iki günde bitirdim. Kalın olması pek bir şey ifade etmiyor. Atakan Büyükdağ gerçekten bilgiyi çok iyi işleyerek bize sunuyor. Herkese iyi okumalar.
Teknoloji

Atakan BüyükdağYazar · 3 kitap
İstanbul'da doğmuş ve yüksek eğitimine kadar olan dönemi burada tamamlamıştır. 10 yılı aşkın bir süre boyunca II. Dünya Savaşı'nın yaşandığı coğrafyalarda (Almanya, İtalya, Amerika, Rusya vb.) ve katılımcı ülkelerin arşivlerinde tarih araştırmaları yürütmüştür. Tarih kitapları birden fazla dile çevrilen ve akademisyenler tarafından tavsiye edilen yazarın makaleleri de uluslararası dergilerde yayınlanmaktadır.