Güzel fikirlere sahip güçlü bir kadın yazarımız Ece Temel Kuran. Güçlü kalemiyle yine bu kitabında da göstermiş kendini. Bir hukukçu olarak gazetecilik yapan Ece Temel Kuran ikisini de yazdıklarında birleştiren muhteşem bir kalem. Çok keyif alarak okudum. Sanki bir gazetenin köşe yazılarını okur gibiydim. Sanırım bu da kaleminin gücü olsa gerek.
" Batı'lı birinin Doğulu'nun derdini, sıkıntısını nasıl anlatır" gibi tepkiler verenlere inat yazılmış bir kitap. Yazarımız kesinlikle
yaşayarak yazmış bu kitabı.
" Umut pek güven duyduğum bir sözcük değil, ben inadı tercih ederim. Umudum yoksa bile inadım var. İnsanın yine de her şeye rağmen iyi olabileceğine, bu ülkenin içinde dövüldükçe içinin çok derine kaçmış bir iyilik tohumu olduğuna dair bir inatçı imanım var."
Kayda GeçsinEce Temelkuran · Can Yayınları · 2016474 okunma
Ece Temelkuran'ın gazetede yayımlanan 2010 ve 2011 arasındaki köşe yazılarından oluşan kitap.
2010-2011 arasinda yasanan olaylara Temelkuran'ın bakis acisi ile bakmak hem o doneme donerek anlamak ve bugunu anlamlandirmak icin fayfali oldu. Kalemini sevdigim bir gazeteci kendisi.
Kayda GeçsinEce Temelkuran · Can Yayınları · 2016474 okunma
Bir kitap olarak beğenmedim. Birkaç noktaya değineceğim,
Birincisi, kitap yazmak bu kadar kolay bir şey değil. Köşe yazılarını bir araya topla, hoop al sana mis gibi kitap olmuyor işte. Derleme tarzı bir metindi okuduğum. Birkaç kez okumayı bırakmayı düşündüm fakat başladığım kitabı bitirme takıntım yüzünden bunu da bitirdim.
İkinci önemli konu ise, kitapta çok güzel tespitler bulunmasının yanında pek çok yerinde, yapılan bölücü faaliyetlerin, terörize eylemlerin sanki son derece normalmiş ama devletin reaksiyonları abartıymış gibi sunulmasıydı. Biz bunların olduğunu zaten biliyoruz ama her şeyin bir sınırı vardır. Siz sürekli bazı şeyleri şirin göstermeye çalışırsanız okurların damağında rahatsız eden bir tat kalıyor kusura bakmayın.
Buna bir örnek vermek istiyorum. Kitabın bir yerinde, eylem yapan bir grubun karşısına polis geliyor. Duruyorlar herhangi bir müdehale yapmıyorlar. Sonra eylemciler "müthiş zekaları ve eğlence aşklarıyla yanlarında getirdikleri" taşlarla polislerin önüne kale yapıp bütün gün polislere şut çekiyorlar. Sonra halk da katılıyor bu "eğlenceli" aktiviteye. Bu nedir yani? Bunda eğlenceli ya da komik olan nedir? Bu devletin memurlarını nasıl bir aşağılamadır? Çok sevdiğimiz yurtdışında bu veya buna benzer bir uygulama yapılsa polis nasıl tepki gösterir?
Bu tarz eylemler ve yazılar yüzünden "haklıyken haksız duruma düşmek" olayını defalarca yaşadık. Kendi tarafını çok zeki, karşıyı zırcahil gibi görmekten burnumuzun ucunu göremez olduk. Bu yaptığımız muhalefet falan değil.
Haksızlıklara karşı susmamak çok erdemli bir davranıştır ve cesaret ister ama haksızlığa haksızlıkla, hukuksuzlukla cevap verdiğiniz zaman sizin onlardan hiçbir farkınız kalmıyor ne yazık ki.
Ece Temelkuran özünde sevdiğim, sevmeye çalıştığım bir yazar. Başka bir kitabıyla
Ece temelkuran'la beni tanıştıran kitap. Konusunu bilmeden başladığım ve okurken bazı arkadaşlarımla konuşurken "bir batılı bir doğulunun sıkıntısını derdini nasıl anlatır" gibi tepkiler verenlere sonunda zorla okuttugum ve severek birebir yaşayarak okuduğum kitap. Ece Temelkuran da bence kesinlikle yaşayarak yazmış. Belki hemşerim olmasından dolayı belki tarzlarımızın yakın olması bilmiyorum ama ben keyifle okuyorum.herkesin keyifle okuyacağına inanıyorum :)
Kayda GeçsinEce Temelkuran · Can Yayınları · 2016474 okunma
Müthiş . Kesinlikle faydalı bir kitap.
Bir bölümü şöyle,
Bu yazıyı siz okumayın. Ona okutun. Ona ... Canı sıkılmayana. Ne olup bittiğinden haberi olmayana ... "Ama ahi adamlar yapıyor be!" diyene okutun. "Ahi sen de paranoya yapıyorsun be!" diyene okutun. Siz, "Ne olacak bu işlerin sonu?" derken sizin kederinize, endişenize karşı gülene okutun. "Ahi onlar da hükumete karşı gelmeselerdi," diyene okutun. Umursamayana okutun bu yazıyı. Yoksa biz kendi aramızda konuşmuşuz ne yazar! Sorun onlara ... 2005'te terör suçu gerekçesiyle tutuklanan insan sayısı 273 iken ne oldu da bu sayı 2010'da 12.897'ye çıku. Bu ülkede aniden hudayınabit gibi terörist mi yetişmeye başladı? Sorun onlara ... Dünyada terör gerekçesiyle tutuklu bulunan insan sayısı toplam 35.1 17. Türkiye'de aynı gerekçeyle tutuklu olan insan sayısı 12.897! Yani bu memleket dünyadaki toplam "teröristin" üçte birini banndıracak kadar mı çıldırmış? Sorun onlara ... Bunda hiç mi bir çapanoğlu olamaz? Eğer bir ülke tutuklu gazeteci sayısında dünya lideri olmuşsa, Rusya ve Çin'i bile geçmişse, sorun bakalım, korku sırasının onlara da gelmeyeceğinden nasıl bu kadar emin oluyorlar?
Gözaltında azami sürat Sorun onlara... Tutuklu gazetecilerin dünkü duruşması sürerken aynı anda neden onlarca avukatı birden gözaltına aldılar? Tutuklu gazetecilerin davasına giren avukatlar duruşmanın yansında çıkıp arama yapılan evlere gitmek zorunda kaldılar. Onlar oraya giderken İzmit'te 17 Öğrenci Kolektifi ve Halkevi tutuklaması oldu. Aynı esnada İzmir Belediyesi'ne baskın düzenlenip gözaltılar yapıldı. Yani yakalanan adama sahip çıkacak kadar sayıda adam kalmayacak dışanda. Sorun onlara ... Nedir bu öfke? Memleketin yarısını içeri alıp, diğer yarısıyla ne yapacaklar sorun! Tutuklu gazetecilerin duruşması için dün sabah yola
Ece Temelkuranın ilk okuduğum kitabıydı.Yazılarında tek taraflı olması beni rahatsız etmişti. Okuyucunun kitaba göreceli bakıp kendi yorumlarını katmak yerine tek bir görüşü savunması okuyucuyu kısıtlamış.
Kayda GeçsinEce Temelkuran · Can Yayınları · 2016474 okunma
Söz uçar,yazı kalır. Bence kitabın yazıldığı dönem doğru, bir dönem kayda geçilmeli bazı şeyler. Tarihe ışık tutacak kayıtlar. Zaman geçtikçe değerinin anlaşılması umuduyla okudum.
Ece Temelkuran'ın okuduğum ilk kitabı. Gayet iyi bir dille yazmış olduğu güzel yazıların olduğu kitap. İçindeki yazılar unuttuğum bazı şeyleri hatırlamamda yardımcı oldu. Diğer kitaplarını da okuyacağım kesinlikle.
Kitabın adı:Kayda geçsin
Yazarın adı:Ece Temelkuran
Sayfa sayısı:360
Gazetecilerin yazıları bazılarını rahatsız ettiğinden bu insanlara rahat yok gibi.
24 yıl içinde ne olmuş ne bitmiş kim iyi kim kötü kim içerde kim dışarıda neler neler yazarımız hepsini ele almış detaylıca yazmış.
Eline emeğine sağlık yazarımızın tavsiye olunur...
Kayda GeçsinEce Temelkuran · Can Yayınları · 2016474 okunma
Romanlarına hayran olduğum kadının ne yazık ki siyasi görüşlerimiz uyuşmadığı için bu kitabını epey zorlanarak okudum. 2011 yılına ait gündemle ilgili yazmış olduğu gazete yazılarının derlendiği bir kitaptır.
Kayda GeçsinEce Temelkuran · Can Yayınları · 2016474 okunma
1991 yılında Bornova Anadolu Lisesi'ni, 1995 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1993 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. İlk yazıları Patika dergisi'nde yayınlandı.
Kadın hareketi, siyasi tutuklu ve hükümlüler, Güneydoğu sorunu üzerine çalıştı, röportajlar yaptı. Almanya'da kadın hareketi üzerine bir araştırma yaptı. Ardından avukatlık ruhsatnamesini aldı ancak bu mesleği henüz icra etmedi. Yurtiçinde ve dışında çeşitli dergilerde yazılar yazdı, CNN Türk'te muhabirlik yaptı. Dünya Sosyal Forum sürecini izlemek için 2003'te Brezilya'ya, 2004'te Hindistan'a gitti. Venezüella'daki sosyalist devrimini ve Arjantin'de ekonomik krizden sonra oluşan halk hareketini inceledi. Bu harekete ilişkin yazıları "Buenos Aires'te Son Tango" adı altında yazı dizisi olarak Milliyet'te yayınlandı. Milliyet gazetesinde "Kıyıdan" adlı köşesinde yazdı. Habertürk Gazetesi'nde 8 Şubat 2010 gününden itibaren yazmaya başlayan Temelkuran'ın yazı günleri Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi oldu. Ancak 4 Ocak 2012 tarihinde Temelkuran'ın işine son verildi.
Her yıl Dünya Sosyal Forumu'nu yerinde izlemeye devam ediyor.
Ece Temelkuran, Aslı Erdoğan, Ümit Kıvanç, Bejan Matur, Beliz Güçbilmez, Murat Uyurkulak ve Şamil Yılmaz ile birlikte Son Bir Kez oyununun yedi yazarından biridir.
17 Ekim 2010 tarihinden itibaren Habertürk TV kanalında her pazar yayınlanmaya başlanan "Kıyıdan" adlı bir programı hazırlayıp sundu.
Girişimci ve yazar Metin Solmaz ile 1996 yılında evlenip 1998 yılında boşanmıştır. Bir suikaste kurban giden Uğur Mumcu ile CHP İzmir Milletvekili, TBMM Başkan Yardımcısı Güldal Mumcuçiftinin oğlu Özgür Mumcu ile 2007 yılında evlenip 2009 yılında boşanmıştır. (Özgür Mumcu, Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk doktorası yapmış ve şu anda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinde asistanlık yapmaktadır.) Ece Temelkuran, film yönetmeni İnan Temelkuran'ın ablasıdır.