İnsanların kalplerini zorla, şiddetle, kaba kuvvetle değil,
güler yüz, kara mizah ve sivri zeka ile fethedileceğini gösteren en güzel örnek Keloğlan karakteridir.
Gönül neyi severse güzel odur. Kin tutan kişinin kalbini pas, kir bağlar. Güler yüzlü insanlar her zaman sevilir.
Has Anadolu çocuğudur Keloğlan. Fakir olan kalplerdir cepler değil.
Zekası olan bu hayatta her zaman kazanır. Fakir doğsa da bir şekilde zengin olur.
Hazırcevap ve kurnaz olmak iyi özelliklerdir. Sadece ne için kullandığınıza göre değişir.
Hamsi kavağa çıksa da, kırk gün kırk gece düğün olsa da Keloğlan Masalları içinde yer alan karakter ve tiplemeler hayatımızdaki her gün karşımıza çıkan insanları temsil eder.
Misal her söylenene inanan saf köylü yurdum insanı.
İnsanları zora sokmaktan,köşeye sıkıştırmaktan zevk alan kötü insan.
Öğüt veren yaşlı insan.
Zenginliği ile hava atan godaman tipleme.
Hakem ve lider ruhlu insan tiplemesi.
Tembel,aylak, başkalarının sırtından geçinmeye alışmış insan tiplemesi.
Bencil hırslı insan tiplemesi.
Kitapta en beğendiğim konu, sürekli olarak çalışmaya ve insan emeğine verilen önemdi. Çok güzel vurgu yapmışlar.
Kitapta en sevdiğim söz :
" Burası zenginler ülkesi, burada para kullanılmaz ..."
...
Esen Kalın.
Keloğlan, Türk edebiyatının önemli ve vazgeçilmez eserlerinden biri. Dizi ve filmlerini izlerken, kitaplarını okurken hep keyif almıştım. Bu derleme de gayet güzel olmuş. Yine keyif alarak okuduğum bir Keloğlan kitabı oldu.
Küçük küçük hikayelerden oluşan bir kitap. Keloğlan'ın filmlerini izlerken de keyif alırdım. Kitabını okurken de keyif aldım. Zaten bu kitabını ilkokulda okumuştum. Tekrar okumak istedim.
Keşke bizim de bir masalımız olsa, kahramanımız olsa dememize gerek yok. Çünkü Keloğlanımız var bizim. Keloğlan, evde yatmayı, tembelliği pek sever aslında ama, anası ona kızınca da pek çalışkanlığı tutar bizim keleş oğlanın. Üşengeçliği, haylazlığı, kurnazlığı ve iş bitiriciliği ile bizim olağanüstü gücü olmayan kahramanımız Keloğlan.
Tahir Alangu, masalların asıl halini pek bozmadan aktarmış okuyucuya. Bu yüzden bazı yerlerinde çocuklara okurken değiştirilmesi gereken kelimeler, bölümler olabilir; o yüzden büyükler önce okumalı, sonra çocuklara anlatmalı bu masalları. Başlangıcı uzun yıllar öncesini kapsayan Keloğlan'ı yaşatmaya devam etmeliyiz.
Masalcı Oyuncaklar Kanalında bu kitapta geçen Keloğlan İle Padişahın Kızı Masalı'nı anlattık
youtu.be/2BnRTIytyd4
Keyifli okumalar ve keyifli izlemeler...
Kitap halk masallarının sansürsüz bi şekilde derlenmiş hali. Bu yönden asla bir çocuk kitabı değil. Çocuklara asla okutulmaması gereken bir kitap. Hepimizin iyi ve cesur yürekli olarak bildiğimiz halk kahramanı Keloğlan'ın halk arasında dolaşan masal örneklerinde ne kadar kurnaz, korkmadan cinayet işleyip adam kandırabilen ve bunu sırf kendi istediği için yapan, seri katillerden farkı olmayan bir karakter olduğunu gösteriyor. Kitabı okurken zevk almaktansa her sayfada dehşete düşüyorsunuz. Çocukken bu kitabı okuduğumu düşünemiyorum bile muhtemelen beni masallardan ve edebiyattan soğuturdu
En sevdiğim masallardandır; " Keloğlan Masalları." Masalların hepsini de çok beğendim çok güzel masallar vardı içerisinde. Hepsini de beğenerek okudum. Okumaya değer bir kitap tavsiye ederim. Keyifli okumalar :)
Çocuk kitaplarında en sevdiğim şey güzel çizimleri. Bu kitapta da en sevdiğim şey çizimleri oldu. Gerçekten güzel çizimleri ile kendini okutturan bir kitaptı konusu ve verdiği mesajlar güzeldi beğendiğim bir kitap oldu
Geleneksel Türk kültürü ve yöresellik diyince, en önemli öğelerden biri olarak Keloğlan çıkar karşımıza. Bu yöresellik barındıran ve Türk halk edebiyatının ürünü olan Keloğlan, geçmişten günümüze pek çok kez filmlere konu edildi ve çocuklara masal olarak anlatıldı. Çocukluğumda okuduğum bir eserdi. İçeriğinde çoğu zaman kurnazlığıyla iş bitiren bir zekaya sahip Keloğlan'ın yaşadıklarını göreceksiniz. Hep istediği bir padişah kızıyla evlenmektir, bunun için sıcakkanlılığı ve iş bitirixiliğiyle yol alır. Sonunda, mutlu sona ulaştığını görürüz. Çocuklar için önemli anekdotlar içermektedir.
Türk edebiyatının ve ayrıca sinemasının en güzel karakterlerinden keloğlanin maceralarını anlatan bir başka hikaye. Akıl dolu mizahı hikayelere konu olan edebiyatımızın göz bebeği..
Keloğlan bize öylece anlatılan ‘Masumane Keloğlan’ değilmiş. Okuyunca ilk aklıma gelen bu oldu. Çocuk kitapları kategorisinde geçen ama kesinlikle ortaokul çağı bitene kadar okunmaması gereken bir kitap. Lise ve üstü tüm yaş gruplarının rahatça okuyup, Keloğlan’ın binbir hâlini öğrenebileceği metinlerle örülmüş bir masal kitabı… Masalları okuyunca anlıyoruz ki, Keloğlan sırası gelince kötülük yapmaktan hiç ama hiç çekinmeyen, taş yürekli, kaba saba bir tiptir. Masal deyince sonunun çok güzel biteceği anlatılar duymak istiyorsunuz ama hayatı olağan gerçekliğiyle ortaya koyan masaldan ziyade hikayecikler çıkıyor karşımıza. Sadece kötü demek de olmaz tabi şimdi, iyi tarafları da yok değil mi? Elbet var ama ağır basan tarafı belirttiğim gibi kaderine razı gelmeyen bir keleş oğlan. Okumak isteyenlere bol bol keyifler dilerim.
Not: Çocuk kitapları kategorisinde geçtiği için özellikle birkaç bir şey söylemek istedim. Okuyup geçeceğim kitaplardan değil.
Anonim Fransızca kökenli bir kelimedir. Sıfat olarak adı sanı bilinmeyen anlamına gelir. Aynı zamanda kim tarafından yapıldı ya da ne zaman ortaya çıktı bilmeyen şeklinde de anlamak mümkündür.
Kitaplar çeşitli nedenlerle "Anonim" olarak adlandırılabilir:
* Resmi olarak bu isim altında yayınlanmış olabilirler
* Belirli bir yazara atfedilmeyen geleneksel hikayelerdir
* Genellikle belirli bir yazara atfedilmeyen dini metinlerdir