Kerem ile Aslı

Anonim

2021 100. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 00:00
Daha güzel bir anlatım beklerdim. Sanki bir hikaye değilmiş havası var başı sonu belli olmayan bir konu gibi. Duygu boğumlaması yapabilmek için yaşananları şiirlerle tamamlamış ama bence ters tepmiş. Hiç etikilenmedim keşke okumasaydım bile dedim. Ama tabi birazda tarz meselesi edebi şiirlerden hoşlananlar, eski sözleri anlamasam bile okumak bana mutluluk verir diyenler bu kitap sizler için..
Kerem ile AslıAnonim · Elips Kitap Yayınları · 20123,077 okunma
'' KEREM İLE ASLI ''
2023 17. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2023 16:32
Kitabın Adı: Kerem ile Aslı Kitabın Yazarı: Anonim Tür: Halk Hikayesi Dünya tarihinin en güzel Aşk öyküsü.. Kerem ile Aslı hikayesi.. Sevdiği kız uğruna tacından ve tahtından vazgeçen ve adeta sevdiğini kovalayan Kerem’in duygu yüklü öyküsü, aşk ve aşkın yüceliği, aşk uğruna her türlü zorluğa katlanıldığının anlatıldığı muhteşem Ask hikayesi.. 16. yüzyıl halk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Kerem ile Aslı'da farklı dinlere mensup iki gencin birbirine kavuşmak için çektiği sıkıntılar ve karşılaştıkları güçlükler ve acı sonla biten aşklarından basit ve akıcı bir dille anlatılıyor. Kerem ile Aslı hikayesi diğer halk hikayeleri gibi anonimdir. İlk söyleyeni bilinmemektedir. HİKAYENİN KAHRAMANLARI: KEREM : Halk şairlerinin geleneksel yapısına uygun, duyarlı, yalın dille aşk deyişleri söyleyen bir ozandır. Gerçek adı Mirza Bey'dir (Kendi aralarında birbirlerini Aslı ve Kerem olarak çağırırlar). ASLI: Ermeni keşişin kızıdır. Gerçek adı Kara Sultan'dır İsfahan şahının oğlu Ahmet Mirza (Kerem), şahın hazinedarı Ermeni keşişin kızı Aslı’ya aşık olur. Ne var ki din ayrılığı yüzünden onunla evlenmesi olanaksızdır; çünkü bunu kızın Babası, Kerem ile evlenmesine izin vermez ve kızını sürekli başka diyarlara götürür. Kızını da alarak ailesini kaçırır. kaçmaya başlar. Sevdiğini bulmak için Kerem de onların peşinden gider.
Edebiyat & Roman
Bir Aslı Bir Kerem
2022 3. kitabı
Kerem ile Aslı, 16.yüzyıl halk edebiyatı ürünü. Albanya, Anadolu, Azerbaycan, Ermenistan bölgelerinde anlatılmaktadır.. kerem ağzından yayılan ateşle yanmaya başlar. Aslı keremi söndürmek için ona su verir fakat bu sefer ateş güçlenir. Kerem Bir kaç dakikada kül olur, aslıda kahrından haykırırken Keremin külüne değerek tutuşur ve o da yanarak can verir..
Kerem ile AslıAnonim · Kent Yayıncılık · 20123,077 okunma
2024 63. kitabı
Kerem tarihteki meşhur âşıklar arasında en şapşiği olabilir. Aslı'sının peşinden koşarken dağa taşa uçan kuşa çamaşır yıkayan kızlara türkü söyleyip duruyor. Maşallah çok yetenekli bugün olsa infuluzur olur çıkardı başımıza, o Aslı'nın değil, Aslı onun peşinden koşar ve Kerem'e DM'den yürürdü. Bize de yukarı kaydırmak düşerdi. Ama Aslı'yı soyup muradına ermeye çalışırken ateşinden yanıp kül olmuş. Hiç eğlence sektörüne uyan bir final değil. Bu arada Anadolu versiyonu ile Azerbaycan versiyonu arasında pek fark yok aynı hikayeyi ikinci kez okumak gibi oldu
2025 20. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2025 20:37
Ah…Kavuşmak bu mu dersin… Yıllar yollar eskidi, bentler yıkıla yıkıla inşaa edildi. Etme sevdam diyemeden hayat hitama eriverdi… Etme Kerem , etme Aslı han kavuşmak bu mu dersin! Ah… “Aşkın ateşine odlara yandım akıl başda iken divane oldum” Ah.
Kerem ile Aslı HikayesiAnonim · Yapı Kredi Yayınları · 20213,077 okunma
2022 32. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2022 12:21
Uzun zamandır kitap okuyamadıktan sonra:/ dönüşüm güzel bir aşk hikayesiyle oldu.. Bu baskıda öykünün Anadolu ve Azerbaycan versiyonları var.. Kerem'in sazıyla, şiirleriyle dolu güzel, okuması zevkli bir kitap
2019 17. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2019 21:44
Duygu ve düşüncelerim: Efsaneler ölmez şekil değiştirir. Seyit onbaşı ruhunu Cep herkülüne teslim eder. Kerem ile Aslılar Fikriye ve Kemaller olur. Deniz ve Seldalar olur. Ruh farklı silüetlere bürünür sadece. Okurken çok sıcaklık hissettiğim bir kitaptı. Gerçek aşk işte bu dedim. Konu ve içerik: Konusunu herkes az çok bilse de yine de kısaca bahsetmek hasılı lüzum olursa bir ermeni kızı olan gerçek ismi kara sultan veya azerilerde meryem olarak bilinen Aslı hatun ve gerçek ismi Ahmet Mirza veyahut da azerilerde Mahmut diye bilinen Kerem dedenin kavuşulamayan aşk hikayesi. İki farklı dinden olan Aslı ve Kerem'in destansı macerasına şahitlik ettiğimiz bu kitapta aşkın,arzuların ve nefsin insanoğlundaki etkilerini gözlemliyoruz. Aslı insandaki şehvetin ve cinsel nefsin sembolüyken Kerem bu nefsin peşinde koşan garib bir insanoğlunu temsil eder. Dil ve üslup zaten harika idi. Manileri okumak çok keyifliydi.
2020 32. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2020 03:26
Okuduğum diğer yayınların Kerem ile Aslı'sından daha iyi derleme bir eser olmuş... Diğer okuduklarım çok havada kalıyordu... Bu eserde biraz daha anlayışı zor olsa da gerek ciddi okurlara, gerek edebiyat okuyan öğrenci arkadaşlarıma gerçekten faydası olacağını düşünüyorum... Konumuz basit... Kavuşamayan Ahmet Mirza ile Kara Sultan'ın hikayesi... Dinleri farklı diye kavuşamayan aşıklar ve sonu ebediyet.... Ben eseri okudum çünkü gerçekten çok iyi bir çalışma yapıp güzel bir derleme yaptıklarını düşünüyorum... Okuyun, okuyun efendim...
Puan vermedi·297 syf.·
2024 10. kitabı
Kerem ile Aslı , anonim bir yazar tarafından kaleme alınan, Türk halk edebiyatında aşk konulu önemli destanların başında gelir. Konusu kısaca farklı dinlere mensup iki gencin birbirine kavuşmak için çektiği sıkıntılar ve karşılaştıkları güçlükler ve acı sonla biten aşklarından basit ve akıcı bir dille anlatılıyor. Eserde büyük bir aşk destanını, aşkı için hiçbir güçlüğe boyun eğmeden, usanmadan nasıl diyar diyar gezilebileceği anlatılmaktadır. Kitap iki versiyondan oluşuyor : Anadolu Versiyonu ve Azerbaycan Versiyonu. Bu iki versiyon arasında çok fazla bir fark yok hikayenin büyük çoğunluğu birbiriyle aynı. Nazım nesir karışık bir eser. Çoğu kısmı Kerem'in derdini anlatırken yaktığı türkülerden meydana gelen nesir şeklinde. Bu konuda eserin %90'ı nesir şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden bir şiir sever değilseniz eser sizi biraz sıkabilir. Şimdiden okuyacak arkadaşlara keyifli okumalar dilerim..
Puan vermedi
“Kerem ile Aslı” sadece iki gencin birbirine olan sevgisi değil; imkânsızlıkların içinde bile aşkın, inancın ve sabrın nasıl ayakta kalabildiğini anlatan bir eser. Kerem, Aslı’yı ilk gördüğü anda kalbinde öyle bir yangın başlıyor ki, o ateş ne zaman Aslı’dan ayrı kalsa daha da büyüyor. Aslı ise hem sevgisiyle hem de kaderin ağırlığıyla sınanıyor. Onların aşkı, toplumun baskılarına, farklı dinlere, uzak diyarlara rağmen hiç sönmüyor. Ama kader, bu aşkın önüne hep engeller koyuyor. . Kerem’in Aslı’ya kavuşmak için çektiği çile, aslında bir aşk yolculuğu kadar ruhsal bir arayış gibi. Her adımında daha çok yanıyor, daha çok seviyor, ama bir o kadar da olgunlaşıyor. Bazen bir aşk, kavuşmakla değil; uğruna yanmakla büyüyor. Kerem’in ağzından dökülen her söz, yüreğindeki yangını hissettiriyor. Ve sonunda, o meşhur sahnede Kerem’in kendi ateşiyle yanışı, bana göre aşkın en saf, en acı ama en gerçek halini gösteriyor. Bazen, insan sevdiği için yanar ama o yanış bile güzeldir. En üzel Alıntı ¶ Bülbül olan bırakır mı gülünü?
Kerem ile AslıAnonim · Erasmus Yayınları · 20193,077 okunma

AnonimYazar · 532 kitap
Anonim Fransızca kökenli bir kelimedir. Sıfat olarak adı sanı bilinmeyen anlamına gelir. Aynı zamanda kim tarafından yapıldı ya da ne zaman ortaya çıktı bilmeyen şeklinde de anlamak mümkündür. Kitaplar çeşitli nedenlerle "Anonim" olarak adlandırılabilir: * Resmi olarak bu isim altında yayınlanmış olabilirler * Belirli bir yazara atfedilmeyen geleneksel hikayelerdir * Genellikle belirli bir yazara atfedilmeyen dini metinlerdir