Kırkıncı Kapı

İskender Pala
Okuyucu; Hiç ikiyüzlü olmadın bana karşı, değil mi? En azından öyle olduysan bile, bana hissettiremediğin için minnettarım sana. Fuzûlî'yi Bâkî'yi, Galib'i, Nedim'i yeniden gündemine aldığın, onlarla arandaki uzak mesafeleri kalemimin ucundan damlayan mürekkeplerle boyadığın ve kendi medeniyet birikimimizi yeniden keşfe çıktığın için pişman olduğunu hiç sanmıyorum. Üstelik ey okuyucu, düşün hele, acaba gök kubbenin altında gül ve bülbülle alışık, şiir ve aşkla barışık seninle benim gibi kaç bahtiyar kul vardır ve kaç insan bir hayatı bu kadar derinlikli yaşar?!.. Çevrene bir bak istersen, aşkı ve sevgiyi, şiiri ve şarkıyı,çiçeği ve böceği ıskalayıp da mutlu yaşayabilen kim var?!.. Seninle ben ey okuyucu , seninle ben... Söyle Allah aşkına, ayrı mıyız!.. Bu mektup tertemiz bir gönül ile ta Kırkıncı Kapı'ya gidecekler için yazıldı vesselâm... (Tanıtım Bülteninden)
155 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

155 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Divan edebiyatının halk edebiyatından farklarını yazardik lise edebiyat dersinde. Divan edebiyatının ask sarap gibi konuları işlediği halka hitap etmediği kalmis aklimda ta ki bu kitabı okuyana dek. Yeni bi bakis acısı kattığın için ve divan edebiyatına, Fuzuli'ye, Nebi'ye, Nefi'ye, Bizim Yunus'a bir kez daha hayran bıraktığın icin teşekkürler.
Kırkıncı Kapı
Kırkıncı Kapıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018273 okunma
155 syf.
8/10 puan verdi
--------spoiler içerebilir-------- İskender Pala kitabında ,ün yapan divan edebiyatı şairleri,halk ozanları ve diğer türlerde yazan şairlerin şiirleri hakkında birer veya birkaç beyit üzerinden bilgi veriyor.O beyitlerdeki zekayı , tek cümle ile bir hikaye yazacak kadar anlam yüklü beyitleri , açıklamaları okuduğunuzda hayret edeceksiniz ve şimdiki şiirler ister istemez sığ görünecek.En azından bana öyle göründü.Eline yüreğine sağlık. Sonuç:Daha derin ve uzun anlatımlar beni daha mutlu ederdi.
Kırkıncı Kapı
Kırkıncı Kapıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018273 okunma
·
Puan vermedi
Bir güzel şûha dedim ki iki gözün sürmelidir, Dedi vallahi seni Hind'e kadar sürmelidir Dedim ateşlere yaktın ciğerim oldu kebap, Dedi söndürmek için payime yüz sürmelidir. Dedim ey Mehlika al bu gece bezme men, Dedi beyhude yorulma, kapılar sürmelidir. Dedim âşıklara cevrin de cefâdır ey güzel, Dedi âşık olanın üstüne at sürmelidir
Kırkıncı Kapı
Kırkıncı Kapıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018273 okunma
Gönül, Sevgi, Anlam arayan okurlara hitaben
10/10 puan verdi
·
Beğendi
sana seni anlatacak, kalbin ruhun titreyecek, gönül sızın uyanacak, derdin âyân beyân olup belki de tam da onunla şifâ bulacaksın; hiçbir şey tesadüf değil, aldıysan eğer bu kitabı eline bil ki olmalıydı. Hû.
Kırkıncı Kapı
Kırkıncı Kapıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018273 okunma
155 syf.
·
Puan vermedi
Hiç ikiyüzlü olmadın bana karşı, değil mi? En azından öyle olduysan bile, bana hissettiremediğin için minnettarım sana. Fuzûlî'yi Bâkî'yi, Galib'i, Nedim'i yeniden gündemine aldığın, onlarla arandaki uzak mesafeleri kalemimin ucundan damlayan mürekkeplerle boyadığın ve kendi medeniyet birikimimizi yeniden keşfe çıktığın için pişman olduğunu hiç sanmıyorum. Üstelik ey okuyucu, düşün hele, acaba gök kubbenin altında gül ve bülbülle alışık, şiir ve aşkla barışık seninle benim gibi kaç bahtiyar kul vardır ve kaç insan bir hayatı bu kadar derinlikli yaşar?!.. Çevrene bir bak istersen, aşkı ve sevgiyi, şiiri ve şarkıyı, çiçeği ve böceği ıskalayıp da mutlu yaşayabilen kim var?!.. Seninle ben ey okuyucu , seninle ben... Söyle Allah aşkına, ayrı mıyız!..
Kırkıncı Kapı
Kırkıncı Kapıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018273 okunma
155 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kırkıncı kapı kültür kapısı, şiir kapısı, aşk kapısı ve ömür kapısı olmak üzere 4 bölüm ve 40 denemeden oluşuyor. Keyif alarak okudum en çok da şiir kapısı ve ömür kapısındaki denemelerden keyif aldım..
Kırkıncı Kapı
Kırkıncı Kapıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018273 okunma
155 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Yazar çok daha etkileyici olabilecekken kalemi yarıda bırakmış gibi geldi bana yani daha güzelini yazabilecekken kendini sınırlamış gibi birçok yeri eksiltili anlamlar içeriyor.
Kırkıncı Kapı
Kırkıncı Kapı
İskender Pala
İskender Pala
Kırkıncı Kapı
Kırkıncı Kapıİskender Pala · Kapı Yayınları · 2018273 okunma

Yazar Hakkında

İskender Pala
İskender PalaYazar · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.