Kıyamet yani kitaptaki ismi ile Uzun Gece yaşanmış,insanların bir kısmı Uzun Gece öncesi var olan uygarlığı koruyabilmiş ve gelişmiş teknolojilerle donatılmış “Küreler Birliği” adını verdikleri kürelerde yaşamaya başlamışlardır.Fakat küre dışında açlık,hastalık ve soğuğa karşı yaşam mücadelesi veren,küredekilerin “Yabanıllar”diye adlandırdığı insanlar da vardır.Kürecilerin amacı,dünyayı yaşanılabilir bir yer haline getirmek,daha fazla insanı kürelere alabilmek için yeni küreler inşaa etmek,Yabanılları korumak ve onlara yardım etmektir.Karla kaplı,yabani hayvanların etrafta dolaştığı,açlıkve soğuğun hakim olduğu bir dünyada insanlar klanlara ayrılmış, birbirlerine düşman olmuş hatta bazı klanlar öldürdükleri kişileri yiyecek kadar vahşileşmiştir.
Koşullar böyle olunca Küredekiler sıcakta yaşayıp besin bulabilirken,Yabanılların hayat koşullarının çok kötü olması sebebiyle,Yabanıllar ve Küredekiler arasında da saldırılar yaşanır olmuş.
Küredeki çocukların bir kısmı deney tüpünün içinde yaratılıp,yapay rahimlerde büyümüş olanlar ve klanlardaki insanların çocuklarını soğuktan,açlıktan korumak için Kürelerin kapılarına bıraktıkları Devşirme çocuklardır.
Küre içinde büyüyen çocuklar küre dışındaki hayata yabancı.Dışarıdaki hayatı anlatılanlardan ve okuduklarından biliyorlar.Ve her biri yeteneklerine göre Akademide eğitiliyor kimisi tıpta,kimisi botanikte,kimisi organizasyon ve taktikte uzmanken kitabın başkahramanı Eleria (Ria)iletişim,ikna kabiliyeti,retorik konularında uzman.Ria,bir konuşmaya şahit olur ve kendisi de dahil Akademiden 6 öğrencinin öldürüleceklerini öğrenir.
Neden öldürülmeleri gerektiklerini anlayamayan ve bir komployla karşı karşıya olduklarını anlayan Ria ve diğerleri dış dünyada hayatta kalma mücadelesi verir.Yabanıllarla yaşamak zorunda kaldıklarında