Mayıs 2020
Orijinal Adı:
Sand

2020 53. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2020 17:26
MUH TE ŞEM :) Mayıs 2020 baskısı tazecik yeni geldi ve hemen okundu :) Bilimkurgu gerilim seven dostlar, elinizdeki kitap bitince acilen buna başlamalısınız.. Öfff bu kitabı nasıl anlatmalı. Önce boğazıma kaçan kumları temizleyeyim. Kitap öyle gerçekçi ki, okuduğunuzu resmen yaşıyorsunuz. İlk kısımlarında klostorofobimle yüzleştim diyebilirim. Kitabı okurken nefesimi tuttuğumu, ya da az nefesle okumaya çalıştım sanırım. Dünya kumların altında kalıyor, ve üzerine yıkık dökük kasabalar kurmuş olan insanlar bir şekilde yaşamaya çalışıyor. En gözde meslek de 'Kum Dalgıçlığı' 300-400 metre derine dalıyorlar. Okurken üzerinizde oluşan basıncı tahmin edebilirsiniz. Kurgusu müthiş. Hugh HoweyHugh Howey ile tanışma kitabımdı. Silo serisinin yazarı. Yazarın yazarlık biyografisi de çok dramatik. Kitabını bastıramıyor bir türlü, ve amazondan e-kitap şeklinde çok cüzi bir rakama yayınlatıyor. Ve tabi okurlar tarafından büyük ilgi görünce kitabı basılıyor. Bu kitabı Silo serisinden sonra yayımladığı 5 parçalık tek kitap. Yazarla tanışmak isteyenler bu kitapla başlayabilir. Silo serisini Monokl kitap basmıştı, hala satışı var, haklarını ithaki yayınları aldı. Ben Monokl'dan almıştım, başlamak için sabırsızlanıyorum. Uzun zamandır bu kadar nefes nefese bir kitabı okumamıştım. Israrla ve şiddetle tavsiye ediyorum :))
2020 64. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2020 23:25
Selam️ Hugh Howey “Kum”. Bilim Kurgu kategorisinden çıkan eser, alt tür olarak post-apokaliptik. Bilim kurgu arketiplerini “gelecek zamanda geçmesi” dışında, bulmak çok zor. Kurgu kısmına değineceğim, lakin bilim paydasının çok düşük olduğunu da söylemeden geçemiyorum. Türünün gereği olarak, modern dünyanın yok edilmiş, hayatta kalanların, ilkel koşullarda yaşam mücadelesi verdiği zemin üzerine yükselen hikâye, bu kez; her şeyin kumların altında kaldığı, insanların basit araç gereçler için bile, kum dalgıçlığı yaptığı bir düzene sahip. Dev metropollerin üzerinde, kilometrelerce kalınlıktaki kum, yaşayanların da hayatını hızlıca öğütmeyi sürdürüyor. Annelerinin bir yere, babalarının başka yere savrulduğu, hayatlarını tek başlarına idame ettirmeye çalışan dört kardeşin ikisi, kum dalgıcı, aynı zamanda kitabın ana karakterleri. Çeşitli perspektif ve farklı karakterlerin kafa sesinden okuduğumuz eser, (severim farklı açılardan okumayı) demokratik tavrıyla (ana karakterlere ses hakkı vermesinden ötürü) bazı gedikleri kapatmayı başarıyor. (Hepsini değil) Kumun içinde olma, yüzlerce metre aşağı inme, nefes alma refleksine mağlup olmama, sıkışma, üzerindeki yükle oradan bir şey alıp çıkarma şeklinde, ardışık his ve hareketlerin, okuyana gerçekçi, hatta klostrofobisi olanlar için rahatsız edecek kadar gerçekçi satırlarla nakşedildiği kısımları çok beğendim. Yıkılıp dökülenin üzerine, yine döküntülerden inşaa edilen, derme çatma yapılar içinde, kısıtlı su, kısıtlı yiyecek, onları elde edecek; ahlaki çıkmazın en az olduğu işin kum dalgıçlığı olduğu bu dünya düzeninde, yazar satır aralarına kolektif travmayı da serpmiş. Kitabın ilk yarısından sonra, koşulların bolluk bereket olarak nitelenebileceği, belirsiz bir coğrafyada yeni bir cephe açan yazar, o bölümü muallakta bıraktığı
2021 56. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2021 14:26
Hugh Howey ile "Silo (Wool)" serisini okuyarak tanışmıştım. Bayağı beğendiğim bir seriydi. Ancak bu kitabını diğerleri kadar beğenmedim. Tamam akıcıydı, konu da ilgi çekiciydi. Ama kişiler, olaylar, olayların nasıl bu hâle geldiği daha iyi açıklanabilir ve anlatılabilirdi. Biraz üstünkörü bir anlatım vardı. Birçok yerde de harfler yanlış basılmıştı.
2020 15. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2020 00:00
İlk başlarda biraz sıkıldım, 10 gün kadar ara verdim. Tekrar okumaya başlarken; Hayal gücü çok farklı geldi bana ve kimmiş dedim . Meğer Amerikan Bilim Kurgu serileri en iyi yazarlar arasında olduğunu gördüm. Felaket Kumla gelmiş ve dünya kumlar altında kalmış. Zorlu yaşam koşulları süre gelirken , 4 kardeş anne - babaları tarafından terk ediliyor. Babası Kum dalgıcı olan 4 kardeşten biri olan Palmer, efsane haline gelmiş eski dünya şehrini bulmak için babası gibi o da dalgıç oluyor. Dalgıçlık Palmer için küçük yaşına rağmen hayatını kazanmak ve kardeşlerini bir arada tutabilmek için seçtiği bir yol. #roman da aile ilişkileri ve toplumların olağandışı durumlarda sergiledikleri kütlesel tutum ve davranışların, duygusal yanları da harika işlenmiş. Farklı farklı perspektifelerden ve karakterlerin iç dünyasından okumak ayrı bir keyif katmış. Kumda 100 lerce kilometre damlaları öyle bir anlatmış ki ( bu ara yazarımızın yelkencilik kimliği de var ) klostrofobi olabilirdim o kadar etkili. Bence sondan ilke doğru bir seri olabilir... Çünkü; neden, niçin, ne sebep oldu ne oldu da Dünya kum altında kaldı Bu kadar çok kum nasıl oluştu yada nereden geldi Muamma Yani seri olursa bu sorular cevapsız kalmaz... İlk denemem de sıkılmıştım ama sonrasında Hugh HOWEY 'in hayal dünyasını çok sevdim ( yoksa KUM olabilcek olaylardan birinin paranoya senaryosumuydu ) olabilir mi? Bence olabilir Kum Romanı önce 40 sayfalık Risaleler halinde yayımlanmış. Kitap haline gelmesi çok çok iyi olmuş teşekkürler #ithakiyayinlari
Bilim-Kurgu
AĞIR SPOİLER
2020 53. kitabı
Kum 🏜 🏜 Bütün dünyanın kumlar altında kaldığını, suyun çok ama çok değerli olduğunu düşünün. Bu öyle bir dünya ki suyu su kuyularından belirli bir miktarda almak zorundalar. Kum fırtınalarının yüzünden eski dünyaya ait her şey kumların altında kalmıştır. Bu eski dünyaya ait eşyaları çıkartma işi kum dalgıçlarına kalmıştır. Fakat bu çok zorlu bir iştir. Gidenlerin geri gelememe gibi bir durumu söz konusudur. 🏜 Kumlar altında kalan bir dünyada ailenin ne kadar önemli olduğunu anlatan bir kitap. Kitabın başlarında konu çok güzel ilerliyordu. Büyük bir merak ve hız ile okurken kitabın belirli bir yarısından sonra konu çok farklı bir yere gitti. 🏜 Aslında başında o beklenen olaylara doğru gidilseydi efsane bir kitap olacaktı benim için. Fakat olaylar bambaşka bir yere gitti ve beni sıkmaya başladı. 🏜 İlk kez kitabın başını sevip sonunu sevmediğim bir kitap oldu. 🏜 Bir yerden sonra kitap kendini tekrar etmeye başladı ve benim merakımı, tempomu düşürmeye başladı. Aslında en başında kumun altında geçen olaylar etrafında geçmiş olsaydı olay örgüsü gerçekten harika olacaktı. Ben bu beklenti ile okudum. Ama hayal kırıklığına uğradım. 🏜 Genel itibari ile güzel farklı bir konu. Sürükleyiciliği sadece başında. Sonrasında belirli bir tempo ve tekrardan ibaret. 🏜 Tekrar okur muyum işte orada kararsızım.
2021 11. kitabı
KUM||Kitap Yorumu 🏜"Tüm yaşamın derin kum gibi olduğunu öğrenmişti. Doğumdan ölüme kadar birbiri ardına gelen bir dizi şiddetli daralma, bahtsız insanları yarım ciğer dolusu nefes alacak kadar serbest bıraktıktan sonra tekrar sımsıkı kavrayan yağlı bir yumruktu." . . Kum ilk çıktığı zamanlarda ön okumasına denk gelip bu sağlam bir distopya olur diye düşünmüştüm. Aslında başında gözümdeki bu imajını koruduysa da kitabın sonuna doğru kitap başka yerlere gitti ve ben sıkılmaya başladığımı farkettim. Kitapta bizim yaşadığımız dönemlerin tarihin tozlu sayfalarına karıştığı, şuanki şehirlerin kumların altına gömüldüğü bir zaman dilimini anlatıyor. Kitapta kumların altındaki harabelere dalıp eski dünyaya ait eşyaları çıkaran bir meslek dalı oluşmuş. Kitaba tehlikeli bir dalgıçlık işi için tutulmuş erkek bir karakterle başlıyoruz. Kitap yavaş yavaş bu karakterin ailesindeki herkesin gözünden yaşadıkları dünyayı anlatıyor. Kitap sanki bilimkurguymuş gibi lanse edilse de gelecekte geçmesi dışında pek bir ortak paydası yok. Kumdaki dalgıçlık sırasındakiler çok güzel iletilmiş olsa da kitabın sonlara doğru çok büyük bir sorunu baş gösteriyor. Biz bu okuduğumuz dünyanın neden bu hale geldiğini, neler olup bittiğini hiçbir şekilde öğrenemiyoruz. Kitap aniden kurgulanan dünyadan tamamen başka bir yere kayıyor ve kendimi acı içinde dağılmış bir ailenin ilişkisini okurken buluyorum. Kitap yine akıcı bir şekilde ilerlediyse de ben bu oluşturulan dünyada bir sonuç alamadım. Yani kitabın en önemli yeri harcanmış resmen. Hugh Howey'i kınıyorum . Siz okuduysanız da yorumlarınızı bekliyorum. İncelemede sinirimi çıkardım rahatladım. Bir sonraki gönderiye kadar hoşçakalın .~C
2020 5. kitabı
Yazarın önceki kitabına kıyasla daha zayıf bir kurguyla karşılaştım ama yine de sonuna kadar kendini soluksuz okutmayı başardı. Sosyokültürel hayatı çok daha iyi anlatabilecek seviyede bir yazar olduğundan hiç şüphem yok. Bu konuyu biraz ihmal etmiş. Öte yandan kitabın kurgusu çok iyiydi. Neden sonuçlar ve tempo birbirine çok iyi bağlanmıştı.
2020 55. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2020 00:42
Distopyalar benlik değil herhalde. Normalde dalgıçlar suyun altındaki gizemleri çözer hazineleri bulur belki de Atlantis'i keşfeder. Bu kitapta ise kumla kaplı bir dünyada kum dalgıçları iniyor derinliğe. Yenilik midir? Bence değil. Engin denizlerde ve okyanuslarda korsanlar vardır. (One Piece'dekileri söylemiyorum) Burada kum haydutları var. Yenilik midir? Bence değil. Distopya olunca illa da argo bir dil mi kullanılmalı? Karakterlerin derinliği var mı? Yazar beni duygudan duyguya sürükledi mi? Cevaplar hep askıda. Uzun zaman sonra bir kitabı bitireyim diye inat ettim belki sonunu güzel bağlar diye. Oradan da güldürmedi. Emek verilmiş bir esere kötü demek her ne kadar içime sinmiyorsa da Kum ilk satırından son cümlesine kadar tatminden uzak bir karalama olmanın ötesine geçememiş.
KumHugh Howey · İthaki Yayınları · 2020415 okunma
Sedece konusu ilgi çekici!
2021 2. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2021 20:00
Kitabın konusu çok ilgimi çekmişti, aldım. Fakat okudukça bilim kurgu kitaplarında olması gereken heyecan ve merak unsurlarının yetersiz olduğunu gördüm. Sürükleyiciği vasat bir kitap. Tavsiye eder misiniz diye sorarsanız? Okuyor olduğunuz bir kitapla birlikte ikinci bir kitap olarak kafa dağıtmak için okunabilir.
2020 76. kitabı
Dünya kumlar altında kalınca Palmer ve onun gibi bazı kişiler kum dalgıçlığını meslek edinmiş ve daha da derinlere dalarak eski dünyadan ganimet toplama çabasına girmişlerdir. Palmer 4 kardeşi ile yaşayan bir gençtir. Babasının onları terk etmesinin sebebini bir türlü bulamamışlar ve yılın belli dönemlerini kamp yaparak geçiriyorlardır. Anneleri ise genel ev sahibi ve hem de orada çalışandır. Bu çarpık hayattan kesitler okuyup sona geldiğinizde hayata dair düşünceleriniz eskisi gibi olmayacaktır. Kitapta Palmer ile ilgili kısımları çok keyifle okusam da diğerlerinin yaşadıkları pek ilgimi çekmedi. Ana bunlar bir aile ve birbirleriyle bağlantılılar. Argo dilin rahatça kullanıldığı kitap genel olarak beğenimi kazandı.