Kutadgu Bilig

Yusuf Has Hacip

2018 70. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2018 00:00
Kutadgu Bilig, 11. asırda Yusuf Has Hacip tarafından yazılan bir eserdir. Eserde sayılı kahramanlardan hukuk, adalet, siyaset üzerinde bahsedilmektedir. Karahanlılar zamanında yazılan eser, Karahanlılar hükümdarı Buğra Han'a sunulmuştur. Eser binlerce beyitten oluşmaktadır..
Kutadgu BiligYusuf Has Hacip · Kabalcı Yayınevi · 20164,403 okunma
Puan vermedi·520 syf.·
2024 28. kitabı
Aklın süsü dildir, dilin süsü söz Kişinin süsü yüzdür, yüzün süsü göz İnsan dille söyler bütün sözünü İyi söz ağartır söyleyenin yüzünü Aman sözün aydın olsun öz olsun Işık saçsın etrafına bakan köre göz olsun.. Kutadgu Bilig , 11. yüzyıl Karahan Türklerinden Balasagunlu Yusuf Has Hacib tarafından kaleme alınan ve Doğu Karahanlı Hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Han'a ithaf edilen Türkçe manzum bir eserdir. Arapça’nın ilim, Farsça’nın şiir dili olduğu bir dönemde Yusuf Has Hacib’in eserini Türkçe olarak kaleme alması ve eserinde Arapça ve Farsça kelimeleri çok fazla kullanmaması, mevcut duruma tepki olarak görülmektedir. İslâmî Dönem Türk edebiyatının en önemli kaynaklarından biri olan bu kıymetli eser, tertibinden kurgusuna, üslubundan muhtevasına kadar birçok hususta ilk olma özelliğine sahiptir. Kutadgu Bilig her şeyden önce İslamiyet'in Türklerce kabulünden sonraki döneme ait olan ilk yazılı eserlerdendir. Aynı zamanda bu eser, üslûp açısından özgün bir yapıya sahip olduğu için Türk İslam kültürü içerisinde yazılmış ilk manzum siyasetname olarak kabul edilmektedir. Bilinen üç nüshası bugün Fergana, Viyana ve Mısır'da bulunan Kutadgu Bilig, mesnevî tarzında ve aruz vezniyle yazılmış didaktik (öğretici) bir eserdir. Yusuf Has Hacib, doğduğu şehir olan Balasagun'da yazmaya başladığı eserini tam 18 ay sonra 1069 (Hicrî 462) yılında, Doğu Karahanlı Devleti'nin başkenti olan Kaşgar'da tamamlamış ve Karahanlı hükümdarı Tabgaç Buğra Han'a sunmuştur. Han eseri çok beğenmiş ve onu, "Hâs Hâcib" olarak tayin etmiştir. Yusuf Has Hacib, eserini sadece insanlara hakikati göstermek ve onların duasını almak amacıyla yazdığını şu şekilde ifade etmektedir: “Yıl, dört yüz altmış iki idi. Bu eseri yazdım ve tamamladım. Aklımın yettiği kadar
Kutadgu BiligYusuf Has Hacip · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,403 okunma
Mutluluk Veren Bilgi
2023 70. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2023 18:47
Mutluluk veren bilgi... 11.yy'de Karahanlı Hükümdarına sunulan bu eser çok esaslı tavsiyelerde bulunuyor. Güzellik, doğruluk, iyilik, bilgi ve akıl gibi önemli meseleler içeriyor. Diyanet Vakfı tarafından basılan bu kitap, bahsi geçen değerleri ayet ve hadislerle süslemiş. Bu yönünü sevdim ancak birebir çevirisi değil. Cümleler yorumlanarak aktarılmış. Bazı yerlerde manzum çeviriye yer verilmiş. Tavsiye ederim. Tatlı bir başucu kitabı.. Kutadgu Bilig
Kutadgu BiligYusuf Has Hacip · Diyanet Vakfı Yayınları · 20204,403 okunma
2021 115. kitabı
Kitap öyle elime alayım sonuna kadar bitireyim yapmadım, zaman zaman açıp okudum. Başucu kitabı olarak görüyorum ve okudukça da düşündüm. Genelde sırasıyla sıkıldıkça da rastgele açıp gözümün ilk değdiği yerden okuyup devam ettiğim ve hala daha okuduğum kitap... 4349 Dilin sert ve kaba olmasın, çekin onlardan Zehirdir onların eti tümüyle 4350 Sert ve kaba dil kullanma, tuz ekmek yeter Ağır tut onları ağırla götür 4351 Onları dinle ilme göre davran dedikodu etme Ya da tavrın, davranışın kötü deme ****"""""""""""""""""""""""****** 287 Ey büyük bilge, dileğim söyleşmek Bilgi ve akıldan söz etmek 288 Akıl karanlık gecede meşale gibidir Bilgi seni aydınlatan ışıktır *****""""""""""""""""''''''''''"**** 4701 Bunca terleyecek ya da üşüyeceksin Ey yiğit, sonunda iki arzu ne elde edeceksin 4702 Biri dünya malı ile kendini yükseltmek Biri değil de sözü geçen bir adam olmak 4703 Çok iyi olurdu bu ikisini bulup Ölüm tutmasa, kalsa insan bengi olup 4703 Ölüm aldı benden bu iki tadı Neye gerek şimdi dünya ey derin bilgili
2020 49. kitabı
11. yüzyılın en önemli şair ve düşünürlerinden olan Yusuf Has Hacip'in on sekiz ayda tamamladığı eser 6645 beyitten oluşmaktadır. Balasagun'da yazılmaya başlanan eser 1069 yılında Kaşgar'da tamamlanmıştır. Karahanlı hakanlarından Tobgaç Buğra Han'a sunulmuştur. "Mutluluk Veren Bilgi" anlamına gelen Kutadgu Bilig alegorik bir münazara şeklinde yazılmıştır. Eserde dört kahramandan söz edilir ve bu kahramanlar bazı soyut kavramları temsil eder. Bunlar: Kün - Toğdı (hükümdar) “gün doğdu, doğan güneş”, adaleti temsil eder. Ay - Toğdı (vezir) “ay doldu, dolunay”, baht, talih ve ikbali temsil eder. Ögdülmiş (vezirin oğlu) “övülmüş”, akıl ve anlayışı temsil eder. Odgurmış (vezirin kardeşi) “uyanık”, dünya işlerinin sonunu temsil eder. Eser hükümdar ve bu kişilerin karşılıklı konuşmalarından oluşmaktadır. Kutadgu Bilig bir yönüyle nasihatname özelliği taşırken bir yandan da siyasetname özellikleri taşımaktadır. Devlet nasıl yönetilmeli, sosyal düzen nasıl olmalı, insanlarla nasıl ilişki kurulmalı, doğan çocuğun nasıl eğitimi nasıl olmalı vb. soruların cevaplarını bize veriyor. Okunmasında fayda olduğunu düşündüğüm bir eser, güzel nasihatlerde bulunuluyor. Kutadgu Bilig Yusuf Has Hacip
2016 12. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2016 17:08
Lise yıllarından beri merak ettiğim bir kitaptı. Ve bu yıl nasip oldu şükür :) . Eser dört kişinin münazara tarzında diyalogları şeklinde düzenlenmiştir. Bu dort kişi dört kavramı temsil eder. Hükümdar Gündoğdu adaleti, Vezir Aydoldu baht ve mutluluğu, yine Aydoldu öldükten sonra oğlu Öğdülmüş vezir olmuştur o da akıl ve zekayı, ve Öğdülmüş'ün akrabası olan zahit Odgurmuş ise dünyanın sonunu ve ahiret temsil ediyor. Hükümdar bu 3 kişiden yardım alarak ülkeyi yönetiyor. Bizlere de hayatımızı yönetecek çok güzel tavsiyeler vermiş oluyor. :))
Felsefe
2022 62. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2022 15:46
Kutadgu Bilig  Mutluluk Veren Bilgi, 11. yüzyıl Karahanlı Türklerinden Yusuf Has Hacib'in Doğu Karahanlı hükümdarı ve Kaşgar Prensi Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han'a atfen yazdığı kitap 2'li beyitler şeklinde yazılmış ve 6645 beyitten oluşmaktadır.Okurken bol bol varlığımızın gayesini sorguladığımız beyitlerle bezenmiş bir eser ortaya koymuştur Yusuf Has Hacib. Kitabın Türkçe ismi ise mutluluk veren bilgi anlamına gelmektedir adından da anlaşılacağı üzere bilen insan mutlu insandır bilginin insanı ne denli mutlu edeceği vurgulanmıştır çünkü insan bu dünya üzerinde bildiği kadar var olmuştur ve bildiği kadar gelişmiştir hayatına bildiği kadar yön vermiştir. Kudatgu Bilig eserinde de bilginin ne denli önemli olduğu üstüne basarak vurgulanmış, cehaletin ise ne derece insanı olumsuzluklara sürüklediği belirtilmiştir. Her okurun mutlaka kütüphanesinde bulunması gerekenler bir kitap çünkü hayatı öğreten bir eser.
1000 Yıllık Ansiklopedi...
2018 83. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2018 19:48
Türk edebiyatının yazılı ilk eserlerinden biri olan Kutadgu Bilig 11. Yüzyılda Yusuf – Has Hacib – adında bir kişi tarafından on sekiz ayda 6645 beyit olarak yazılmıştır. Kutadgu Bilig ismi “Mutluluk veren bilgi” olarak günümüze çevirmek mümkündür. Eser yazıldıktan sonra Hakan Buğra Han’a sunuldu, hakanın eseri beğenmesinden sonra Yusuf mabeyinci yapılarak “Has Hacib” unvanını aldı. Sivri dilli ve gözünü budaktan esirgemeyen Has Hacib’in ölüm yeri ve tarihi ise bilinmemektedir. Eser Karahan Türkçesi ve aruz ile yazılmıştır. Eser içerisinde dört tane karakter, her karakterinde simgelediği ilkeler vardır. Bunlar; Kün-Togdı: Hakan (Adalet), Ay-Toldı: Vezir( Saadet, Mutluluk), Ögdülmiş: Vezirin oğlu (Akıl), Odgurmış: zahit (Akıbet, Ahiret). İşleyiş bu dört karakter ve ilkelerin birbirleriyle diyaloglarıyla, ikili ya da dörtlü beyitlerle sürüyor. Kitap beş ana bölüm ve seksen sekiz ara bölümden olmaktadır. Çevirisi çok iyi, birkaç beyit hariç neredeyse eksiksizdir. "Gönül sırrını açma değme insana Acı çekersin eğer açtınsa" Tür olarak kalıba sokmak istersek; Nizamülmülk ‘ten Siyasetname ‘yi andıran bir politika ve siyaset, Farabi ‘den Mutluluğun Kazanılması gibi felsefe-din ve hatta kişisel gelişim dahi diyebilmek mümkündür. Asıl hedefin her iki dünyada mutluluğu elde etmek, bu dünyada bilgiyi ele alıp mutluluğa erişmek, hak ve hukuka aykırı olmadan bir siyaset izlemek için yazılmış bir yol haritasıdır. Felsefeden dine, ahlaktan aileye ve aklınıza gelebilecek her şeye bir karşılığı olan naçizane bir eserdir. Her bir beyiti bir atasözü gibi değerli ve okuruna birçok ders verir niteliktedir. "Gönülsüz nereye doğru atılsa ayak O yer nice yakın olsa
"Mutluluk veren Bilgi"
2021 20. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 13:48
İlk defa mesnevi nazım biçimi ile yazılan bir kitap okudum, okuyabildim. Eserimiz Kutadgu Bilig; İslam kültürü özelliklerini taşıyan bir kitaptır. Aynı zamanda ilk Siyasetname olarak geçmektedir. "Mutluluk veren Bilgi" olarak nitelendirilen bu eser dünya hayatı ile beraber ölümden sonraki yaşama (ahiret hayatina)da atifta bulunur. Eser dört kahramandan olusur. Kün Togdi (Hakan) Ay Toldı (Vezir) Ögdilmis (Vezirin oğlu) Odgurmış (Vezirin akrabası) Bu kahramanlar üzerinden istenilen mesajlar verilmektedir. Cok kapsamli olmakla birlikte oldukça da egiticidir. Daha yakın zaman olan Osmanli Devletinde görmüş olduğumuz töre, katip, nisanci vb. gibi devlet teşkilatlanmasi İslamiyet öncesi Türk devletlerinden sonra İslamiyeti kabul eden Karahanlilar döneminde de devam etmektedir. İslamiyeti kabul eden beylikler Türk ve İslam kültürünü harmanlamis ve Osmanlı donemine kadar sürdürmüştür. Kutadgu Bilig nedir? Kim tarafından kaleme alınmıştır? Bu iki soru ile sınırlı kalmamali içeriğini de özümsemeliyiz. Sosyal ve siyasi teşkilatlanmamiz hakkinda da bir iki cümle söyleyebilecek bir şeyler bilmeliyiz. Ufak bir iki pürüzü var ama onu da göz ardı edebiliriz, dönemin şartlarını göz önünde bulundurarak. Her bireyin okuması gereken bir yapit. #doğuyukesfet iyi ki!
2019 3. kitabı
Edebiyatimizin yazılı ilk eserlerinden olan bu kitabi lise yillarimda okuduğumda tum dunyam degismis ve hayranlik duymustum. Bu kitap tum insanlik icin adeta binlerce yillik bir ansiklopedi olabilecek mahiyetye. Lise cagindaki tum öğrencilerin kesinlikle okumasi gerektigini düşünüyorum.
Kutadgu BiligYusuf Has Hacip · Ema Kitap · 20184,403 okunma

Yusuf Has HacipYazar · 9 kitap
Yusuf Has Hacib (Karahanlı Türkçesi: يوسف خاصّ حاجب Yūsuf Hāss Hācib; Arapça: يوسف خاصّ حاجب Yūsuf Khāss Hājib), Türk-İslam tarihi ve kültürü açısından son derece önemli olan Kutadgu Bilig siyasetnamesini yazmıştır. Türk tarihi kaynaklarında Karahanlılar dönemi hakkında yeterli bilgi olmadığı gibi; bu devletin 'vatandaşı' olan “Balasagunlu Yusuf” hakkında bilgiler de yok denecek kadar azdır. M.S. 1017-1019 yılları arasında doğduğu rivayet edilmektedir. Karahanlı Devleti'nde dönemin 'Kuz-Ordu' isimli şehri olan ve bugünkü Kırgızistan'da yer alan Balasagun'da doğmuştur. İyi bir eğitim görmüştür. Çağının geçerli bilimlerinin yanı sıra Arapça ve Farsça da öğrenmiştir. 1077 yılında Kaşgar'da ölmüştür. Türbesi de bugün Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin batısında yer alan bu kenttedir. Karahanlı Devleti zamanında yaşamıştır. Temel eğitimini Balasagun'da almıştır. Kendisine önceden Balasagunlu Yusuf denilirken , sonrasında Has Hacib unvanını almıştır. Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi) kitabının yazarıdır. Büyük eseri boyunca adını bile sadece bir kez, "Kitap sahibi Yusuf, büyük has hacib, kendi kendine nasihat eder" başlıklı, son bölümünde anmıştır. Bu başlıktan baş teşrifatçı olduğu da anlaşılmaktadır. Kutadgu Bilig 6645 beyitlik bir eserdir. Eser, Allah'a hamd, Peygamber'e ve Dört Halife’ye teşekkürle başlar. Yusuf Has Hacib, astronomi bilimini öğrenmek isteyenlerin, önce geometri ve hesap kapısından geçmesi gerektiğini söylemiştir: “Aritmetik ve cebir, insanı kemâle ulaştırır; toplama, çıkarma, çarpma, bölme, bir sayının iki katını, yarısını ve kare kökünü alma işlemlerini bilen, yedi kat göğü avucunun içinde tutar. Her şey hesaba dayanır.” Yusuf Has Hacib, Türk edebiyatındaki ilk siyasetnameyi yazmıştır. Türk edebiyatında ilk nazım şeklini de o kullanmıştır. Bu nazım şekli de mesnevidir. Bundan dolayı ona Yusuf Has Hacib denilmiştir. Karahanlı Devleti hükümdarı Ulu Kara Buğra Han'a, Kutadgu Bilig adlı eseri (ilk siyasetname ve ilk mesnevi örneğini) 18 aylık bir çalışma sonunda 1070 yılında sunmuştur. Bu kitabı okuyan “Ulu Kara Buğra Han” kendisine Ulu Has Hacib unvanını ve Kaşgar'da vezir yardımcısı görevini vermiştir. Kutadgu Bilig'in Uygurca olan ilk nüshası 1439'da Herat'da bulunmuştur. Bulunan ikinci bir nüshası Arapça'dır. Kitabın ilk baskısı 1900'de Radloff tarafından yapılmıştır. Yusuf Has Hâcib bu yapıtında bilimin değerini de tartışır. Ona göre, alimlerin ilmi, halkın yolunu aydınlatır; “ilim, bir meşale gibidir; geceleri yanar ve insanlığa doğru yolu gösterir. Bu nedenle alimlere hürmet göstermek ve ilimlerinden yararlanmaya çalışmak gerekir. Eğer dikkat edilirse, bir alimin ilminin diğerinin ilminden farklı olduğu görülür. Mesela hekimler hastaları tedavi ederler; astronomlar ise yılların, ayların ve günlerin hesabını tutarlar. Bu ilimlerin hepsi de halk için faydalıdır. Alimler, koyun sürüsünün önündeki koç gibidirler; başa geçip sürüyü doğru yola sürerler.” Bir siyasetnâme veya bir nasihatnâme olarak nitelendirilebilecek Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hâcib ve içinde yetiştiği çevrenin ilmî ve felsefî birikimi hakkında çok önemli bilgiler vermektedir. Platon'un devlet ve toplum anlayışı çok iyi bilinmekte ve uygulanmaya çalışılmaktadır. Bilimin ve bilginlerin değeri anlaşılmıştır; bilim, güvenilir bir rehber olarak görülmektedir.