Osmanlı'nın Son Tokadı

Ekim 2017
Genç Timaş Yayınları

2021 13. kitabı
Okunma: 09 Mart 2021 20:46
İsmail Bilgin'in kaleminden okuduğum ikinci kitaptı fakat söylemek istediğim birkaç şey var. Şöyle ki Medine Müdafaası'nı okuduktan bir zaman sonra aynı tadı almak ümidiyle okumaya başladım. Öncesinde burada birinin beğenmediğine dair inceleme okumuştum haliyle de şaşırmıştım. Kitabın ilk sayfalarında bariz bir hayal kırıklığı yaşadım. Olaylar biraz fazla hızlı ilerliyordu. Yine de okumayı bırakmadım, bu emeği göz ardı etmek istemedim. İlerleyen sayfalarda -kitabın ortalarında- Mehmet Muzaffer, Dağıstanlı Mehmet Fazıl Paşa beni bir hayli etkiledi ve yanıldığıma dair beni sevindirdi. Ama kitabın sonlarında, kitapta da belirtildiği üzere Kûtül Amâre gibi şanlı bir zafer çok da etkili anlatılmamıştı. Yazarın acelesi var gibi hissettim. Bazı general, subay tepkileri/reaksiyonları pek iyi yansıtılamamıştı. Kıyaslamak istemem ama zihnim bunu istemsizce yaptığı için söylemeden geçemeyeceğim: Medine Müdafaası kadar duygulu, tarihi yaşatan ve etkili bir kitap değildi. Yanlış anlaşılmasın kötü bir kitaptı demiyorum, bir tarih kitabı için gayet yerinde bir kitaptı. Sadece yazarın diğer eseri fazla etkileyiciydi :) Tarihi öğrenmek, okumak istiyorsanız bence kesinlikle faydalanabileceğiniz bir kitap. İyi okumalar dilerim
2021 2. kitabı
Bu kitabın anısı bende çok özel. Hayatıma birebirde etkileri oldu. Lisede okudum. Tarih kitaplarımızdan İngiltere nin isteği üzerine kaldırılan ve kutlamaları iptal edilen bir zafer. Batmayan imparatorluklarını ezici bir üstünlükle yendiğimiz bir savaş. Kitabı oluduktan sonraki çıkarımım şudur Türk ordusu hiçbir zaman kendi kabiliyet eksikliklerinden dolayı yenilmemiştir. Hep bir ihanet kötü yönetim olmuştur.
Osmanlı'nın Son Tokadı
2024 16. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 18:16
Orduma... Arslanlar, Bugün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Bize 200 seneden beri tarihimizde okunmayan olayı kaydettiren Cenab-ı Allah'a şükürler olsun. Allah'ın büyüklüğüne bakınız ki, 1500 yıllık İngiliz Devleti'nin tarihine bu olayı ilk defa yazdıran Türk süngüsü oldu. İki senedir devam eden dünya savaşı böyle parlak bir olay daha göstermemiştir. Ordum gerek Kut kuşatmasında ve gerekse de Kut'u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve on bin neferini şehit vermiştir. Buna karşılık Kut'ta 13 general,481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri ise 30 bin kayıp vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakınca dünyayı hayrete düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu savaşı yazmak için kelime bulmakta güçlük çekecektir. İşte Türk kararlılığının İngiliz inadını kırdığı birinci olayı Çanakkale 'de , ikinci olayı da burada görüyoruz. Yalnız süngü ve göğsümüzle kazandığımız bu zafer, yeni olgunlaşan savaş durumumuz karşısında geleceğimiz için parlak bir başlangıçtır. Bugüne Kut Bayramı adını veriyorum. Ordumun her ferdi her yıl bu günü kutlarken şehitlerimize Yasinler, Tebarekeler, Fatihalar okusunlar. Şehitlerimizin yüce ruhları şad olsunlar, gazilerimiz de gelecekteki zaferlerimize gözcülük etsinler. Mirliva(Tuğgeneral) Halil 6. Ordu Komutanı 29/04/1916 Bu yazıyı okuyupta tüyleri diken diken olmayan var mı ya? 1952'ye kadar her 29 Nisan'da Kut Bayramı kutlanmış,sonra kaldırılmış:(( Kitabın dili daha çok çocuklara ve tarihle çok da ilgili olmayanlara hitap ediyor. Çok
2021 17. kitabı
Başta zayıf olan kurgu,kitabın son 40-50 sayfasında beni kendine çekti. Yine de yetişkinler için içeriğin zayıf olduğunu düşünüyorum.Ortaokul seviyesinden itibaren okunabilir,dili çok çok yalın.Kitap bana bilmediğim ne çok şey varmış dedirttiği için tavsiye edebilirim.144 sayfa,tek solukluk bir kitap.Uzun soluklu kitaplardan sonra dinlendirici olabilir.İşlenen konu çok çok kıymetli.Her Türk vatandaşının bilmesi gereken kahramanlıklar ve zaferler var içerisinde.
Kûtü'l Amâre OSMANLININ SON TOKADI
2018 7. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2018 22:07
1. Cihan Harbinde Şanlı Türk ordusunun Halil Paşa komutasında kazandığı müthiş zafer. (Halil Kut, Enver Paşa'nın Amcası) Yazarımızı edebî açıdan çok kaliteli bir eser ortaya koymuş olarak değerlendiremem. Konunun anlatımında A kalite bir romancı ustalığının olmadığı çok rahat görülüyor. Üstelik yazım yanlışları da çok fazla, AMMA VE LÂKİN; Neredeyse unutulmak üzere olan bu Kutlu Zaferin daha kolay okunması, daha çok ilgi çekmesi, gelecek kuşaklara daha etkin aktarılması adına göstermiş olduğu bu cüretkârlığından dolayı tebrik ederim. Nice yokluklar, nice imkansızlıklar içinde kendinden kat kat üstün İngiliz ordusuna karşı (Ordu içerisinde sömürgeleri olan Hindistan'dan toplanıp getirilmiş Müslüman askerler de vardır) kazandığımız bu zaferin akabinde Halil Paşa bu günü Kut Bayramı olarak ilan etmişti. Cumhuriyetin ilanından sonra 1952' ye kadar Kut Bayramı olarak kutlanan zafer, bu tarihten itibaren kutlama programından çıkarılmıştır ! ! ! Okumanızı, okutmanızı, kitabı kütüphanenizde mutlaka bulundurmanızı, bu konuda daha çok bilgi edinmenizi ve çocuklarınıza mutlaka anlatmanızı tavsiye ederim. Hak Teâlâ Cümle Şehitlerimizin Makamlarını Âli Eylesin. Mutlu okumalar.
Tarih
2020 6. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2020 23:59
Türk askerinin her şeye rağmen ihanete, zorluğa, imkansızlığa rağmen kazandığı uğrunda nice kahramlar verdiği bir zaferdir, KÛTÜ'L AMÂRE. Kitaba gelicek olursak kitap çok akıcı bir dille yazılmış çok rahatlıkla okuyup bitirebileceğiniz bir kitap. Çocukların, gençlerin ve büyüklerin mutaka okuması gereken bir kitap, ama sadece bu kitap değil KÛTÜ'L AMÂRE'YLE ilgili bütün kitapların okunması gerekmektedir. "İşte Türk kararlılığının İngiliz inadını kırdığı birinci olayı Çanakkale'de, ikinci olayı da burada görüyoruz." Mirliva (Tuğgeneral) Halil 6. Ordu Komutanı
2018 2. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2018 16:39
En sevdiğim, oldukça beğenerek okuduğum ve özellikle betimlemelerine bayıldığım bir kitap oldu. Tabiri caizse on numara beş yıldız dediğimiz kitaplardan. Herkesin okuması gereken oldukça özel ve güzel bir kitap. Her şeyiyle özene bezene yazılmış.
2020 5. kitabı
Bu kitaba çok isteyerek başladım çünkü konu çok dikkatimi çekmişti. Bu konuya biraz değincek olur isem bu zaferi neden bilmiyoruz sorusuna cevap bulmak ile başlamalıyız ilk başta işe... Bu zafer bizim unuttuğumuz bir zafer. Türk askerinin herşeye rağmen ihanete, zorluğa, İmkansızlığa rağmen kazandığı bir zafer bu zafer. Türk isterse dünyanın süper gücü olarak gösterilen devleti kumandanıyla birlikte koca taburu ele geçireceği ve geçirdiği bir zafer. Bu kitap bu zaferimizi anlamak için çok güzel bir eser. Ey Türk unutturluduğun zafer senin ecdanın canı ile kanı ile namusu ile kazandığı zafer bu zafere halel getirmemek bunu bir onur nişanesi olarak taşımak ve daha nice zaferler kazanmak senin boyunun borcu dur. Bunu da hiç aklından çıkarmayasın. Emeği geçenlere teşekkürler.
·272 syf.·
2018 19. kitabı
Kitabın çoğu yerinde diyalog kısımları mevcut. Osmanlı Devleti'nin Çanakkale'den sonra 2.kez galibiyetini, düşman karşısında dik duruşunu ve zaferini anlatıyor. Lawrence ve Gertrude Bell gibi ingiliz casuslarının Arap kabilelerini altın karşılığında satın aldığından da bahsediyor. Oldukça hain bir plan daha kuruyorlar. Askerlerinin içerisinde Hint asıllı müslümanlar var ve Selman-ı Pak şehrine saldıracakları zaman onlara şehrin ismini farklı söyleyip Almanlarla savaşmaya gidiyoruz diyerek sırf geri çekilmesinler diye onları kandırıyorlar. Kitapta ilginç bir kısım; artık General Towshend'in birlikleri Osmanlı karşısında dayanamıyor erzakları da bitiyor yardım bekliyorlar rüşvet teklif ediyorlar ama biz kabul etmiyoruz sonra İngilizlere gizlice bir gemi gönderiliyor erzak yardımı için fakat gemi Osmanlılar tarafından ele geçiriliyor düşmana ulaşamadan ve geminin ismi "Kendigelen" konuluyor.
Tarih
Kut'ül Amareİsmail Bilgin · Timaş Yayınları · 2018822 okunma
2025 8. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2025 14:09
İsmail Bilgin, tarihi olayları romanlaştırarak olayları daha da meraklı hale getirip bir sonraki sayfanın size neler anlatacağının heyecanını hissettiren bir kalem. Romanlarında anlatılan tarihi olaylar kaynaklı bilgilere dayanıyor bu da bize okuduğunuz tarihi olayın gerçekliğinin içinde ve romanın sürükleyiciliği ile akışı hızlandırıyor. Tavsiyemdir.
Kut'ül Amareİsmail Bilgin · Timaş Yayınları · 2018822 okunma

İsmail BilginYazar · 150 kitap
1964 yılında Gelibolu'nun Evreşe bucağında doğdu. İlk ve ortaokulu Evreşe'de, liseyi Gelibolu'da bitirdi ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünü kazandı. Fakülteye devam ederken, iki sene süreyle Türkiye Çocuk dergisinde çalıştı. Daha sonra, mezun olduğu üniversiteye asistan olarak girdi. 1993 yılında yüksek lisansını, 1999 yılında doktorasını tamamlayarak jeoloji doktoru unvanını aldı. 2000 yılında, akademik hayatını sürdürdüğü İstanbul Üniversitesi'nden ayrıldı. Hâlen bir kamu kurumunda jeoloji mühendisi olarak çalışmaktadır. Yayınlanmış makaleleri bulunan yazarın, edebî faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel çalışmaları da sürmektedir. Küçüklüğünden beri okuma yazmaya karşı büyük tutkusu olan yazar, 2000'de Ömer Seyfettin Hikâye yarışmasında İstanbul Depremi’ni anlattığı “Ne Oluyor Dendiği Zaman” adlı hikâyesi ile birinci oldu. Bu tarihten itibaren artan bir gayretle yazı hayatını sürdüren İsmail Bilgin, 2014'te Eskader tarafından tarih dalında "Kut’ül Amare" romanıyla; 2015'te de Yazarlar Birliği tarafından tarihî roman dalında ilk defa verilen büyük ödüle Çanakkale Romanları/Araştırmaları sebebiyle layık görüldü. Daha çok yakın tarih konularını, özellikle de 1. Dünya Savaşı dönemini ele alan eserlerle çocuklarda tarih bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak için tarihî hikâyeler ve gençlik romanları yazdı ve yazmaya devam ediyor.