Vintage Minis

Orijinal Adı:
Marriage
İngilizce

2022 8. kitabı
Kitabı hiç beğenmedim. Çok aceleci, yazılmak için yazılmış bir kitap. Kitapta giriş-gelişme-sonuç kısmı yok. Düz bir metin gibi okudum. Son kısım çok havada bırakılmış. Bu kadar başarılı bir yazarın hele ki zamanına damga vuran Gurur ve Önyargı , Northanger Manastırı , Akıl ve Tutku .. gibi başarılı kitaplar yazan bir yazarın böyle zayıf derleme yapması beni şaşırttı. Boşuna almayın önermiyorum.
2021 177. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2021 13:37
Jane Austen'in bu kitabı kısa klasikler içinde yer alıyor. Ben derleme bir kitap olduğunu okumaya başladığımda farkettim. Yazarın 4 ayrı kitabından alınan kesitlerden oluşturulmuş. Bunlar; - Aşk ve Gurur - Northanger Manastırı - Akıl ve Tutku - İkna Ben bunlardan sadece Aşk ve Gurur kitabını okumuştum. Bu yüzden ona dair bölümleri atladım. Bir bütünlük içinde olmaması çok fazla hoşuma gitmedi. Ama kesitlerin alındığı 4 kitabı okumamış olan arkadaşlar için belkide okuması daha keyifli olabilir. İyi okumalar..
2021 126. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2021 17:34
Kitaba büyük bir hayal kırıklığıyla başladığımı söyleyerek incelememe başlayacağım. Hayal kırıklığı yaşadım çünkü birkaç gün önce heyecanla bir Jane Austen kitabı satın almıştım ve o günden beridir okumak için sabırsızlanıyordum. Dün gece tesadüfen buradaki incelemeleri okumaya başladım ve birkaç olumsuz inceleme gördüm. Ardından bir roman değil de derleme olduğunu fark ettim. Çok büyük bir hayal kırıklığıydı. Zaten kitabın inceliği alırken bana biraz şüphe vermişti fakat belki Jane Austen bir kitabını da kısa tutmak istemiştir diye düşünmüştüm. Yanılmışım. Elimde kısa bir derleme tutuyormuşum. Bu beni gerçekten büyük bir hayal kırıklığına sürükledi. Kitabın içeriğinden bahsetmek istiyorum. Kitap yaklaşık 90 sayfadan oluşuyor ve içinde 5 bölüm barındırıyor. Bu bölümlerin isimlerini az sonra yazacağım. Ondan önce bahsetmek istediğim bir şey var. Her bölüm bir Jane Austen kitabını içeriyor sadece Aşk ve Gurur iki bölümden oluşuyor. Bölümler yaklaşık yirmişer sayfa ve alındığı romanların belirli bir bölümünü içeriyor. Bu yüzden de okumaktan pek hoşlanmadım. Alıntılarla doldurulmuş bir kitap olsaydı çok hoşuma giderdi fakat bu kitap daha çok bölümler üzerinden ilerlemiş. Kısacası her bölümde Jane Austen'ın bir kitabının yaklaşık 20 sayfasını okuyorsunuz. Nasıl bir his olduğundan sonra bahsedeceğim. Şimdi bölümleri ve kitapları yazacağım; 1) Komşu Kısmetler/Aşk ve Gurur 2) Sorunun Etrafında Dönmek/Northanger Manastırı 3) İstenmeyen İlgi/Aşk ve Gurur 4) Aşk İçin mi Para İçin mi?/Akıl ve Tutku 5) Aşıkların Vefası/İkna Ben bu kitaplardan sadece Akıl ve Tutku'yu okumamıştım. O yüzden o kısmı okumaktan hoşlanmadım. Bu şöyle bir his, elinize heyecanla bir kitabı alıyorsunuz fakat baştan başlamaktansa ortalardan bir yerden başlayıp yaklaşık 20 sayfa okuyup kapatıyorsunuz. Hiç
2023 88. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2023 19:29
Jane Austen 'in kitaplarından evlilik ile ilgili olabilecek yazılarının toplandığı kolektif bir çalışma olmuş. Kitap, Aşk ve Gurur 'dan iki sahne; İkna , Northanger Manastırı ve Akıl ve Tutku 'dan birer sahne içeriyor. Hali hazırda bu kitapları zaten okumuş iseniz bu kitabı okumanın pek bir anlamı yok. Belki sadece kitapları tekrardan hatırlatma gibi olabilir size ama yine de açıp tam metni okumak daha iyidir diye düşünüyorum. Bu şekilde okunduğunda kanımca, kitaplar ve karakterler hakkında hiç bilgisi olmayan için alıntılanan metinler çok hava da kalacaktır. Yine de yazarın dört kitabı hakkında ön fikir sahibi olmak isteyenler kitaba bir göz atabilirler.
2025 20. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2025 10:44
Jane Austen’in “evlilik” temasını merkezine alan eserleri genelde toplumsal sınıf, duygusal olgunlaşma ve bireysel seçim arasındaki dengeyi ele alır. Bu kitapta da evlilik; sadece romantik bir son değil, aynı zamanda ekonomik güvence, sosyal statü ve karakterlerin iç dünyasıyla yüzleşmesi olarak yorumlanır. Austen’in güçlü tarafı, ilişkileri idealize etmeden aktarmasıdır: Karakterler çoğu zaman yanlış yargılar, gurur, beklenti baskısı ve aile müdahaleleri arasında kendi duygularını keşfeder. Evlilik; sevgi ile zorunluluk arasındaki çizgide sorgulanır. Bu da hikâyeyi hem dönem eleştirisi hem de zamanı aşan bir insanlık hali anlatısı hâline getirir. Ben kopuk hikayeleri pek sevmediğim için keyif alarak okumadım . Ama kısa bir kitap aslında verdiği mesajlar çok net o açıdan şans verilebilir Reklam değil tavsiye de değil siz bilirsiniz #okudukcanlarsin
2024 39. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2024 22:04
Evlilik bu kitap Jane Austen'ın ünlü dört kitabından ( Akıl ve Tutku Gurur ve Önyargı Northanger Manastırı İkna ) pasajlar alınarak hazırlanıp basılmış bir kitap, keşke yayınevi bunu kitabın arkasında belirtseymiş, ucuz kitap satabilmek için yapılmış çok basit bir satış politikası..
2020 53. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 16:56
Daha önce Jane Austen’in tüm kitaplarını almıştım ama henüz okumamıştım. Bu kısa olduğu için ilk bundan başlamak istedim ve büyük bir heyecanla ama beklentimin çok çok altında kaldı. Bence yazarın kendi kitaplarını okumak daha mantıklı. Kitabın içeriğinde ise Jane Austen’in dört kül eserinden (Aşk ve Gurur, İkna, Akıl ve Tutku, Northanger Manastırı) kesitler alınıp oluşturulmuş. Konu olarakta toplum kuralları, toplumun evliliğe bakışını, kadının toplumsal konumu alıntılanmış derleme bir eser olmuş. Tek bir hikaye olmaması kısa kesitlerin olması benim hoşuma gitmedi ve tavsiye edebileceğim bir kitap maalesef olamadı. Keyifli günler. Jane Austen Evlilik
2023 8. kitabı
Bu eserde anlatılan öyküler, yazarın romanlarından alıntılardan oluşuyormuş. Okuduğumuz satırları tekrar okumak sıkıcı geldi. Birbirinden tamamen bağımsız ve alakasız bir birleşim olan bu kitabı sırf kitap yarım bırakma alışkanlığım olmadığı için bitirmek zorunda kaldım. Üzülerek belirteyim ki kitap benim için tamamen hayal kırıklığı oldu..
2020 56. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2020 11:45
Daha önce Jane Austen’in hiç bir kitabını okumamıştım ama kadın yazar olduğu için hep ilgimi çekmişti. Can Yayınlarının Kısa Klasikler serisinin tümünü aldım ve heyecanla bu kitabı başladığım. Kitabın içeriği Jane Austen’in 4 romanından alınmış kısa kesitlerden oluşuyor. - Aşk ve Gurur - Northanger Manastırı - Akıl ve Tutku - İkna Konu olarak da kadının, soyluların, toplumun evliliğe bakışını, toplum kuralları ve sınıf farklılıklarını ile kadının toplumdaki yeri işlenmiş. Başlı başına bir hikaye olmaması, bir kaç kitaptan alınan küçük kesitlerden oluşması benim için bir hayal kırıklığı oldu.
·96 syf.·
2020 87. kitabı
Can yayınlarının kısa klasikler serisini başarılı bulan birisi olarak Evlilik kitabını da merakla almıştım. Başladığımda hüsrana uğradım... Kitabın içinde Austen'in 4 kitabından evlilikle ilgili bazı kesitler alınmış ve sanki öyküymüş gibi yansıtılmış bizlere. Kesitlerin alındığı romanlar Gurur ve Önyargı, Akıl ve Tutku, Northanger Manastırı, İkna. Kimin aklına bu fikir geldi bilmiyorum ama bana çok vasat geldi... Eğer Austen kitaplarını okuduysanız neden aynı kesitleri yeniden okumak istersiniz ya da hiç okumadıysanız neden kesitleri okuyarak başlarsınız, bilemedim... Kitabın amacını anlayamadım bu yüzden. Eskiden Austen okumayı severken, bu kez zevk de almadım... Dönemine göre çok önemli biri olduğunu çok iyi bilsem de, bir süre sonra bana hitap etmemeye başladı. Özetlemek gerekirse, Austen kitaplarında evlilikle ilgili olan bölümleri öykü havasında birleştirmişler. Okuyup okumamak size kalmış... İyi günler dilerim.

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892