Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Matematik ve Sonsuz

Ali Nesin

Matematik ve Sonsuz Gönderileri

Matematik ve Sonsuz kitaplarını, Matematik ve Sonsuz sözleri ve alıntılarını, Matematik ve Sonsuz yazarlarını, Matematik ve Sonsuz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şunu da belirtmeliyim. Türkçede birleşik sözcükler hecelere ayrılırken, bu sözcüklerin iki sözcükten oluştukları dikkate alınmaz. Örneğin, ULUSLARARASI sözcüğü, U-LUS-LAR-A-RA-SI olarak değil, U-LUS-LA-RA-RA-SI olarak hecelere ayrılır.
Bir bana bencilliği bu: Babalar, kendi olmak isteyip de olamadıklarını ,oğulları olsun isterler.
Reklam
Çoğu aydın arasında matematiği bilmemek, matematikten anlamamak neredeyse bir övünç kaynağıdır. Bilimlerin kraliçesi olarak nitelendirilen matematiğe karşı takınılan bu tavrın nedeni nedir?
Nesin Matematik Köyü
Hediye Listem
Genelde başka sosyal mecralardan gelecek olan dostlarım ve öğrencilerim için bir liste. -->
Boncuk Oyunu
Boncuk Oyunu
-->
Suç ve Ceza
Suç ve Ceza
-->
İnce Memed 2
İnce Memed 2
-->
İnce Memed 3
İnce Memed 3
-->
İnce Memed 4
İnce Memed 4
-->
Kadın Kahramanın Yolculuğu
Kadın Kahramanın Yolculuğu
Akıllı insanların en iyi, en amansız eleştirmenleri, yine kendileridir.
Reklam
İnsanlar genellikle yeniliklere karşı direnirler.
Kısaca söylemek gerekirse, amatör matematikçi önce formülü birçok örnek alarak tahmin eder, sonra formülün doğru olduğunu kanıtlamaya çalışır. Profesyonel bir matematikçi böyle yapmaz. Bir tek örnek alır, diyelim 7×4 boyutlu dikdörtgeni ele alır ve bu diktörtgenin 7×4 boyutlu olduğunu unutup n × m boyutlu olduğunu varsayar. Arkasından formülü bulmaya çalışır. Eğer bulabilirse ne âlâ, çünkü formülü bulduğunda - soyut düşündüğünden - yani 7 ve 4 yerine n ve m aldığından - formülün doğruluğunu da kanıtlamış olur. Yani, profesyonel matematikçi bir taşla iki kuş vurur: Aynı anda hem formülü bulur, hem de formülün doğruluğunu kanıtlar. Kanıtlayabilirse tabii...
Genel bir formül bulmak ve formülü kanıtlamak, yani formülün neden doğru olduğunu herkesin anlayabileceği bir biçimde açıklamak gerekiyor. Matematiksel kanıtın özü de budur zaten: Bir akıl yürütmeyi herkesin anlayabileceği bir dilde yazmak.
Galiba, yaşadığım evreni anlamak için, yani insan olduğum için merak ediyorum.
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.