Midas’ın Müritleri

Jack London

2021 115. kitabı
Midas'ın Müritleri beş öyküden oluşuyor.Bu beş öykü tema olarak ortak bir noktada buluşuyor; insanoğlunun doğası.Beş öykünün kişileri,o kişilerin içindeki durumlar,olaylar birbirlerinden hayli farklıyken,farklı insanlık halleri aktarılıyor;kin,korku, doğanın gücüne karşı çaresizlik,insanın  kendine ve etrafına olan kötülüğü... Kitaba adını veren Midas'ın Müritleri, para nedeniyle masum olan insanların ölümünü işliyor.Ölümler bir mektupla haber verilirken,öldüren çetenin talebi yerine getirilmedikçe ölümler devam ediyor.Çetenin amacı kendilerini yaratan toplumdan hesap sormak. Mapuhi'nin Evi kitabın ilk öyküsü.İnsanın bin söz söylese bile, tek bir sözüyle hayatının belirlenmesini işler.Doğanın ve kaderin karşısındaki kabullenişlerimizi aktarıyor.Sarkaçlı, sekizgen saatli bir evin hayali ve bölgede bin iki yüz kişiden sadece üç yüz kişiyi hayatta bırakan,ağaçları ,evleri,kiliseyi yerlerinden söken, bir fırtınanın sürükleyici hikayesi. 1876 yılında doğan 1916 yılında ölen Amerikalı yazar Jack London'ın Yaşamın Kanunu,kitabın ikinci öyküsüdür.Koskoosh ölüme yakın bir yaşlıdır ve yaşamın kanununu kabul etmiştir.Ölüm üzerine okuduğum en güzel ve en özel öykülerden oldu. Yüz Karası ,işkenceden kaçan ve bu kaçışı zekası ile kurduğu bir oyunla gerçekleştiren bir adamın hikâyesini işler. Son öykü  olan Gölge ve Parıltı, Lyod ve Paul'un her alanda  zekalarıyla yaptıkları çekişmeleri anlatır.
2025 10. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2025 10:13
Midas’ın Müritleri ~ Jack London . Kitap Yorumu; . Merhabalar; Daha önce bir çok kitabını okudum bu kitabını da kitapyurdu’nun bir hediyesi olarak almıştım. İçinde beş hikaye var ve bunlardan en güzeli tabii ki kitabın da ismini aldığı “Midas’ın Müritleri” hikayesi ikincisi ise “Yaşamın Kanunu” adlı hikaye bende iz bıraktı diyebilirim tabi London severlerin hepsi de hoşuna gidebilir. Bende olan kısmı bu iki hikaye oldu. Kitapla kalın!
2026 11. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2026 10:21
Jack London dostum ne yaptın sen yine. Of of of yine birbirinden güzel hikayeleri. Neden bu kadar güzel yazıyorsun. Mutlaka bu hikayeleri okumalısınız. Ben özellikle Mapuhi'nin Evi'ni beğendim.
Midas'ın Müritleri/Jack London
2025 11. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2025 00:36
Yazarın beş öyküsünden oluşan bir hikâye kitabı ama keşke her bir öykü uzatılıp birer novella ortaya çıksaydı:( Hikâyeler farklı ve güzel başlayıp,mesaj niteliğinde devam etse de sonları anlamsızlaşarak bitiyor;bu yüzden yazarın ,bana göre ortalama altı bir kitabıydı.
2026 21. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 23:48
Jack London’un Midas’ın Müritleri adlı kısa ama çarpıcı öyküsü, paranın insan hayatı karşısındaki değerini sorgulayan güçlü bir metin. Hikâye, zengin bir adamın aldığı gizemli bir mektupla başlıyor. “Midas’ın Müritleri” adlı gizli bir örgüt ondan para talep eder; aksi takdirde belirlenen tarihlerde masum insanlar öldürülecektir. Başta bu tehdidi ciddiye almayan kahramanımız, şehirde gerçekleşen açıklanamaz ölümlerle birlikte büyük bir ahlaki ikilemin içine sürüklenir. Bir insanın serveti, başka insanların hayatı karşısında ne kadar anlam taşır? Bu soru hikâye boyunca okurun zihninde giderek büyür. Jack London, kısa bir öykü içinde hem gerilim duygusunu diri tutuyor hem de kapitalizmin ve sınıfsal eşitsizliğin sert bir eleştirisini yapıyor. Az sayfada büyük bir düşünce bırakabilen, etkisi uzun süren bir hikâye.
2022 61. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2022 00:00
Kitapta 5 tane öykü var her biri birbirinden heyecanlı ve gerilim dozu yüksek. İlk öykü en uzun olanı. Mapuhi'nin evi: fırtına öyküsü Yaşamın kanunu: ölüm- kalım öyküsü Yüz karası:işkence ve idam öyküsü Midas'ın müritleri: suç örgütü öyküsü Gölge ve parıltı: bilimsel keşif öyküsü
2024 82. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2024 12:54
London doğanın acımasız yüzünü kelimelere dökmekte çok usta bir yazar. Bu kitaptaki üç öyküsünde bunu açıkça görüyoruz. Midas'ın Müritleri öyküsü kapitalizme dair karanlık bir hiciv. Gölge ve Parıltı öyküsünde de London bilimkurgu sularında başarıyla yüzüyor.
2022 72. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2022 18:40
Müthiş bir kitaptı! Her öykü ayrı bir merak ve heyecanla içine çekiyor sizi. Mapuhi' nin evi öyküsünde bulduğu en büyük inciyi satarak hayalindeki eve kavuşmayı dileyen bir yerliden bahsediyor. Olabildiğince fazla para verecek birine satmaya çalışırken başına gelmedik iş kalmıyor. Sonunda hic ummadığı bir şekilde onu borcu karşılığında alacaklısına vermek zorunda kalıyor. Nihayet kopan fırtına adeta ilahi adaleti gerçekleştiriyor ve inci adama geri dönüyor. Ev hayalleri tekrar kurulmaya başlanıyor . Yaşamin kanunu öyküsü Alaska Kanada Kızılderililerini ve kültürlerini çarpici bir şekilde işliyor. Bayıldım. Ama en etkilendiğim öykü Gölge ve parılti oldu. Spoiler vermeyeyim ama yine de birbirine haset eden ve birbirini alt etmeye çalışan ezeli iki düşmanın mücadeleri bilimsel bir takım bilgilerle harmanlanınca inandırıcılığı tavan yapmış diyebilirim. Ah! Midas'ın Müritleri ise bambaşka bir şaheser bence. Okuyun. Pişman olmazsınız.
·88 syf.·
2023 29. kitabı
Birbirinden güzel ve şaşırtıcı beş novelladan oluşuyor bu değerli kitap. Yazarın bu defaki öykülerinde biraz da bilimkurgu kokusu aldığıma sevindim doğrusu. Özellikle Verne ve Wells’ten sonra bu değerli yazarın da bu konuda bir şeyler karalaması güzel. Beş ayrı hikaye beş ayrı mesaj içerse de, anlatımındaki naiflik ve Londona ait o diri üslup okuru içine alıp sürüklüyor. Her öykü sonunda keşke bitmeseydi dedim, çünkü insan psikolojisinden gayet iyi anlayan bu yazar, öykülerindeki yalınlıkla birlikte okuru tatmin eden bir başarıya imza atıyor. Özellikle Yüz Karası ve Yaşamın Kanunu novellaları diğerlerinden biraz daha üst bir anlayış ve sezişle okura sunulmuş. Verdiği mesaj da cabası. Bu kadar kısa öykülerle bu kadar değerli mesajlar veren ve insanlığın yönünü iyiye doğru götürme çabaları daima yazarı benim gözümde değerli kılan yanları olmuştur.
2022 11. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2022 00:00
içinde beş farklı hikaye bulunur; mapuhinin evi, yaşamın kanunu, yüz karası, midasın müritleri, gölge ve parıltı. bunlardan son ikisi en sevdiğim ve konusu itibariyle ilginç olan hikayelerdi. herkesin okumasını tavsiye ederim.

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.