Haziran 2004
Bilge Kültür Sanat Yayınları

2026 18. kitabı
Okunma: 05 Mart 2026 10:36
Simon bir anda geceleri kötü rüyalar görmeye başlar. Bu rüyaların anlamını bir türlü çözemez. Tam da bu süreçte, her zaman oturduğu kafede yaşlı bir kadınla tanışır. Bu tanışma, onun rüyalarının ardındaki anlamı keşfetme yolculuğunun başlangıcı olur. Tuhaf bir kadınla birlikte rüyalarının izini sürmeye başlar. Ancak rüyaların sona ermesi için Simon’ın bir şartı yerine getirmesi gerekir: Hikâyeyi tamamlamak. Ve bu hikâye ancak anlatılarak tamamlanabilir. Bu kısır döngüyü kırmak için Simon, Milarepa’nın ve ona zğlmeden amcasının hikayesini anlatmak zorundadır. Simon, Milrepa’nın gaddar amcasının reankarnasyonudur. Milarepa aslında bir reenkarnasyon hikâyesidir. Hikâyenin kahramanı, üç kuşak boyunca farklı insan bedenlerinde ve farklı karakter özellikleriyle karşımıza çıkar. Bu anlatı, insanın bin yıllar boyunca farklı şekillerde var olabileceğini; farklı hayatlar, farklı sınavlar ve farklı insanlık hâlleri yaşayabileceğini gösterir. Swastika Amca’nın ölümüyle birlikte hikâyedeki rol Simon’a geçti. Ancak beni bu hikâyede en çok etkileyen düşünce şu oldu: İyilik ve kötülük meselesi. Bir insanın her hayatında aynı kişi olmak zorunda olmadığı fikri… Bir önceki yaşamında kötü olan birinin, yeni hayatında iyi olma ihtimali vardır. Yani aslında umut her zaman vardır. İnsan kendini değiştirebilir. Ama bu değişim kendiliğinden gerçekleşmez; çaba gerektirir. Hikâye bize şunu hatırlatıyor: Kötülük yapmak kolaydır. İyilik ise zordur. Eğer iyi kalmak istiyorsan bunun için çaba göstermek zorundasındır. Çünkü çaba gerektirmeyen şey çoğu zaman kötülüktür. Bu düşünceyi gerçekten çok sevdim. Özellikle hikâyenin bazı bölümlerinde, insanın kendi hatalarını ve eksikliklerini düzeltmesine fırsat verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Aşırı merhametin ise bazen kişinin gelişimini
Milorepa -Eric Emmanuel Schmitt
2026 7. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2026 16:17
Eric Emmanuel Schmitt benim en sevdiğim yazarlardan biridir. Entelektüel bir kişilik kendisi çok donanımlı bir yazar, kitaplarında bütün dünya dinleri ile bağlantı kuruyor. Çok güzel bir bakış açısı var dinlere karşı, o kadar insancıl o kadar barışçıl bir bakış açısı ki hayran oluyor insan. Milorepa da Budizm üzerine kurulu bir kitap birazcık da sidhartta'ya da benziyor. Birbirinden nefret eden iki insanı konu alıyor. Nefretin insanlıktan çıkardığı iki insanı "amca yiyeni" bunlar. Biri Budizm ile doğru yola varıyor. İçindeki öfkeden kurtuluyor. Hayatın maddeden fazla olduğunu anlatıyor. Harika bir kitap bence ,kısacık şiddetle tavsiye ederim. Milarepa Eric Emmanuel Schmitt
Roman-Edebiyat
·46 syf.·
2026 39. kitabı
“Görünmeyen Döngü” serisinin ilk halkası; Milarepa... Eric-Emmanuel Schmitt'in Tibet’in dağlarına değil, insan ruhunun en derin vadilerine götüren eseri. Metin, rüyalarla başlayan bir yolculuktan merhamet ve hiçlik bilgeliğine doğru taşıyor. Schmitt, öfke, intikam, sabır ve sevgi gibi evrensel duyguları bu yolculuğun parçası haline getiriyor. Schmitt’in dili yalın ama etkili. Ağır felsefi tartışmalara boğmadan, basit imgelerle derin bir sorgulamaya davet eder. Kitap, insanın kendi karanlığıyla yüzleşip onu dönüştürme çabasını anlatırken aynı zamanda merhametin ben ile öteki arasındaki sınırları nasıl eritebileceğini de hatırlatır. Milarepa kısacık gibi görünse de verdiği mesajların etkisi uzundur. İşte buna Schmitt’in kaleminin gücü diyorum. O dipsiz kuyunun içine giren bir daha çıkamıyor. Çünkü Schmitt’in kelimeleri insanın içini hem yakalıyor hem de bırakmıyor. Karanlığı ışığa, sıradanlığı büyüye dönüştürüyor. Canım Pınar’ımla (epia ) bu kuyuda maceraya atılmak ise büyük bir keyifti. Ona gönülden teşekkür ederken, bir sonraki Schmitt yolculuğunda hangi sürprizlerin beklediğini de merak ediyorum.
2026 33. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2026 00:00
Her şey bir rüya ile başlar. Simon her gece aynı sahnede uyanır; ona yabancı bir geçmişten anlamını bilmediği bir öfke taşır. Gündüz Paris'te karşılaştığı tuhaf bir kadın, gerçeği fısıldar: Simon, Milarepa'nın amcasının reenkarnasyonudur.  (Arka kapak yazısı) Kitapta, günümüzden Simon’un hikâyesiyle, geçmişte yaşamış Milarepa’nın hayatı iç içe geçiyor. Milarepa’nın kötülükten iyiliğe dönüşmesi ve Simon’un kendi iç karmaşası... Yani bir nevi geçmiş ve bugün iç içe geçiyor diyebilirim. Ben okurken başta biraz kafa karışıklığı yaşadım ama sonra parçalar birleşince anlam kazandı. Özellikle o geçmiş–şimdi bağlantısı hoşuma gitti. Yazar Eric-Emmanuel Schmitt’in dili bana çok akıcı geliyor. Bu kitabından önce dört kitabını daha okumuştum; onları da beğenmiştim, bu kitabını da beğendim. Yazar kitaplarını çok sade bir dille yazıyor ama anlattıkları oldukça derin. Yani okuması kolay ama düşündürdüğü şeyler derin oluyor.  Genel olarak kitap bana şunu hissettirdi: İnsan geçmişinden kaçamaz ama belki onunla yüzleşip değişebilir. Kitap kısa olmasına rağmen bence akılda bir şeyler bırakıyor. Not;  Bu kitap, Görünmeyen Döngü serisinden birisidir. Görünmeyen Döngü serisi, birbirinden bağımsız romanlardan oluşmakla birlikte ortak bir temayı paylaşır. Serideki kitaplara bakarsak: MİLAREPA Tibet Budizmini, MÖSYÖ VE İBRAHİM VE KURAN'IN ÇİÇEKLERİ İslamiyeti özellikle tasavvufu, OSCAR VE PEMBELİ MELEĞİ Hıristiyanlığı, NUH'UN ÇOCUKLARI Museviliği, ŞİŞMANLAYAMAYAN  SUMOCU Zen Budizmini, BAYAN MİNG'in HİÇ OLMAYAN ON ÇOCUĞU Konfüçyüsçülüğü, MADAM PYLİNSKA VE CHOPİN'İN SIRRI ise müziğin ruhla kurduğu ilişkiyi merkeze alır. FELİX VE GÖRÜNMEZ KAYNAK'ta ise Animist düşünce işlenir. (Kitabın ön sayfasından...)
Alıntı
2026 19. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 00:00
Milarepa, ilk bakışta sade bir hikâye gibi görünse de, ne okuyorum ben dedirtse de okudukça insanın içine işleyen, düşündüren bir roman. Eric-Emmanuel Schmitt “Görünmezin Döngüsü” serisinin ilk kitabı olan bu eserinde bir karakterin geçmiş yaşamına yolculuğunu anlatıyor gibi görünse de daha çok insanın kendini tanıma, hatalarıyla yüzleşme ve iç huzuru arama çabasını ele alıyor bence. Rüyalarında geçmişe giden ve amcasının (yani milarepanın can düşmanın) hatalarıylayüzleşen Simon’un yaşadığı dönüşüm, zaman zaman kendi hayatımızı ve seçimlerimizi sorgulamamıza neden oluyor. Özellikle mutluluk, özgürlük ve anlam arayışı üzerine yapılan göndermeler oldukça etkileyiciydi. Kitabın dili oldukça akıcı bu sebeple kısa sürede bitiyor. Bazı bölümlerde anlatımın fazla sembolik olması nedeniyle yavaşladığımı hissettim doğrusu fakat kitabın vermek istediği mesaj bana göre güçlü bir mesaj olduğu için bu sembolik anlatıma şaşırmadım. Böyle güçlü bir mesaj için o sembollere ihtiyaç var. Kendini geliştirme kitaplarından farklı olarak öğüt vermekten çok düşündüren, insanın iç dünyasına küçük bir yolculuk yapmasını sağlayan bir eser. Hayatın telaşı içinde durup kendine dönmek isteyen okurlara rahatlıkla tavsiye edebilirim. Çok beğendim diyemem ama okumaya değer bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Şimdiden iyi okumalar dilerim.
2026 32. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 19:36
Milarepa, Eric-Emmanuel Schmitt’in Görünmeyen Döngü serisinde Doğu mistisizmine açılan kapısı. Roman, Paris’te yaşayan sıradan bir adamın, rüyalarını anlamlandırma çabasıyla Tibetli bir bilge olan Milarepa’nın hikâyesine sürüklenmesini anlatıyor. Normalde hikâye ilerledikçe anlatıcının yalnızca bir keşişin geçmişine değil, kendi iç karanlığına da yaklaşması gerekirken okura geçen his maalesef bu yönde değil. Yazarla arama mesafe koyan temel şey, bu kitabın da başrolü, tercih ettiği yalın anlatım. Bu tercihin metne derinlik kazandırması gerekirken, çoğu zaman metni yüzeyselleştiriyor. Özellikle Budist öğretiler gibi hissel yoğunluğu yüksek bir felsefenin sezdirilmek yerine doğrudan verilmesi okurla metin arasındaki o ince bağı zedeliyor, adeta kör göze parmak sokar gibi. Budizme aşina olanlar için bazı kapılar aralanabilir. Fakat metnin didaktik tonu önceden hazırlanmış bir ders metni okunuyormuş hissi bıraktığı için bu da pek kolay olmuyor. Sonuç olarak bu metin, benim için fazlasıyla hayal kırıklığı.
İnceleme
2026 42. kitabı
MİLAREPA . Görünmeyen Döngü serisi, birbirinden bağımsız romanlardan oluşmakla birlikte ortak bir temayı paylaşır: Anlam arayışı. Serinin her kitabında, başkahraman yaşamının yas, terk ediliş, hastalık ya da savaş gibi belirleyici bir anında kendini beklenmedik bir karşılaşmanın içinde bulur ve bu, ona yola devam etme gücü verir. Aynı zamanda bu karşılaşma manevi bir deneyime dönüşür. Erik Emmanuel Schmitt, maneviyatı hayatta yol almayı kolaylaştıran bilgelik ve şiir hazineleri olarak görerek, hümanist bir bakış açısıyla ele alır. Böylelikle okuru beklenmedik empati alanlara yaratarak keşfetmeye, sezgisel olarak hissetmeye davet eder. Bu okumada da_Milarepa'da, Tibet Budizmini işlemektedir. Miarepa; her şey rüyaları ile başlamıştı. O sabah kahvaltı yaptığı yerdeki kadın yanına gelerek, " Sen amcasın. Senin adın Sivastika. Ruhunu arındırıp temizlemek için asırlardır rüya dağlarında dolaşıp duruyorsun. Nefretinden kurtulmak istiyorsun. Bunu ancak mücadele ettiğin kişinin hikayesini anlatarak başarabilirsin, münzevilerin en büyüğü Milerapa'nın hikayesini. Yüzbin kez anlattığında Samsara'yı,yani sürekli başa dönen sonsuz döngüyü tamamlarsın. " demiş ve gitmişti. Ben de bu amca yeğenin destanını keşfetmek için Tibet'e yolculuğa hazırlandım ve 38 yaşında gerçek adımı öğrendim. Simon'un Tibetli mistik figür Milarepa ile olan esrarengiz bağını keşfetmesi ve geçmiş yaşamlarına inmesiyle Milarepa’nın hikâyesiyle yüzleşir. Hiçlikten gelmek, hiçliğe varmak... Svastika kardeşliği bilmeyen yeğeninin yazgısını acaba bu gece son kez mi anlatacaktı? Kısa fakat yoğun, sade görünen ama ruhsal dönüşüm üzerine katmanlı bir anlatım buradaki. İnsanın kendi içindeki “karanlık tarafla” hesaplaşması, Milarepa’nın kötülükten aydınlanmaya uzanan yolculuğu, insanın değişebilirliğini ve dönüşüm
2026 25. kitabı
Görünmeyen Döngü serisinin yayınlanmış ilk kitabı: Milerapa. Seri birbirinden bağımsız 8 kitaptan oluşmakla birlikte, kitaplar "anlam arayışı" temasıyla birbirine bağlanır. Genel olarak arayışların başlangıç noktası yas, ölüm, kötülük gibi olumsuz bir yaşanmışlıktır. Farklı karakterlerin, aydınlanma ve anlama kavuşma serüveninde yollarının kesişmesi de döngünün ortak bir özelliği. Kitabımız gerçek bir karakter üzerine inşa edilmiş kurgu öykü. Milarepa 1100'lerde yaşamış Tibetli ünlü budist ve şair olarak tarihin sayfalarına yerini almış biri. Yaşadığı kötülükler kendisini de kötü biri yapmış, kara büyü öğrenerek kendisine kötülük yapan akrabalarından intikam almıştır. Kötülüğün ağırlığını taşıyamadığı için Ustası Marpa'nın zorlu eğitimlerinden geçerek herşeyi geride bırakmış bir azize dönüşür. Öykümüze dönecek olursak, herşey Milarepa ve amcası Svastika'dan yüzyıllar sonra yaşayan Simon'un rüyalarıyla başlıyor. Sürekli olarak aynı rüyayı gören Simon, intikam alma isteğiyle dağlarda dolaştığını ve Milarepayı arayan Svastika olduğunu görür, yani onun reenkarnasyon ile yeniden dünyaya gelmiş hali olduğunu farkeder. Yüzlerce yıldır devam eden bu intikam ve nefret duygusunu bitirmek ve ruhları huzura kavuşturmak için onların öyküsünü yeniden anlatması gerektirğini anlar. Nefretten, herşeye sahip olma hırsından başlayan yolculuğun hiçlikle, kötülüğün ağırlığıyla yaşanan sıkıntının huzurun hafifliğiyle son bulduğu bir döngü öyküsüydü. Yazarın kalemini beğeniyorum, kitabı okurken başlarda bir huzursuzluk hali geldi bana bunu da yazarın ustalığına bağlıyorum.
Okuuu
2026 47. kitabı
"Fazla arzu ruhu allak bullak eder." Emre Bulut vesilesiyle dahil olduğum sevgili grubumun teşvikiyle Fransız yazar Eric Emmanuel Schmitt un birbirinden bağımsız romanlardan oluşan #görünmeyendöngü serisini emin adımlarla tamamlamaya çalışırken bu ayki seçkim #milarepa ile geldiiimmm. Budizm'den yola çıkarak oluşturduğu eser ; her gece gizemli aynı kişiyi gören Simon bu kişinin kim olduğunun peşine düşer ve onun 11. yüzyılda yaşamış olan Milarepa’nın o meşhur zalim amcasının reenkarnasyonu olduğunu öğrenir. Bu kabus dolu geceleri sonlandırmak için, Milarepa’nın hayat hikayesini en baştan anlatması ve geçmişteki nefretini sevgiye dönüştürmesi gerekmektedir. Velhasıl kelam ; nesiller boyu zarar veren nefretin reenkarnasyon aracılığıyla süregitmesini önlemenin anlayışlı olmaktan , egoyu kırmaktan geçtiğini Budizm ' i işleyerek gösteren bu sıradışı eseri okumadan geçmeyin derimmm!!
Milarepa
2026 13. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2026 07:42
#milarepa #arvenveatlasinkitaplari Herkese Merhaba küçük ama bir o kadar etkileyici bir kitap okudum. Yazarın kalemi ile tanışmış herkesin seveceğine inandığım bir kitap.. Simon her gece aynı kabus ile uyanır. Kabusların gelip ve gitmesi gerekiyordu oysa ki ama bu kabus yakasından hiç düşmüyordu. Kahvesini içerken yanına gelen sisler içindeki kadın ona döngüyü kırmasını söyler. Hikayeyi Milarepa hikayesini anlatmasını.. Böylece başlar Simon'un anlam arayışı. Reenkarnesi olduğu ve Milarepa'nın amcasının ve ailesinin hikayesi.. İyilik ve kötülük.. Madde ve mana varlık ve yokluk üzerine küçük ama bir o kadar etkili bir kitap.. Önemli olan vardığın yer değil yolculuğun kendisidir.. Aslında hiç kimse Nirvanaya ulaşmaz.. Kitaba notum 10/9 kitapla kalın

Eric Emmanuel SchmittYazar · 15 kitap
Fransız tiyatro oyunu yazarı Éric-Emmanuel Schmitt 1960 yılında Lyon'da dogdu. Müzik ve edebiyat ağırlıklı bir eğitim aldı. 1980 - 1985 yılları arasında École normale supérieure'de felsefe eğitimi aldı. Doktorasını Chambery Üniversitesi'nde "Diderot ve Metafizik" teziyle tamamladı. 1991 yılında La nuit de Valognes adlı ilk oyunu sahnelendi. Oyun, Fransa'da ve fransa dışında oldukça ilgi gördü. 1993 Le visiteur (Ziyaretçi) adlı oyunu da büyük başarı kazanması sonucu üniversitedeki görevinii bırakıp yazarlığa yoğunlaştı. Bu dönemlerde fransız tiyatrosunda "altın çocuk" olarak gösterilmeye başlandı. 1994 yılında ise, ilk romanı olan "Le Secte des Egoistes" yayımlandı. Müziktende hiçbir zaman uzaklaşmayan yazar, 1997 yılında Le Nozze di Figaro'yu Fransızca çevirdi. Éric-Emmanuel Schmitt yazdığı oyunlar romanlar otuzun üzerinde dile çevirilmiştir. Yazar oyun ve roman karakterlerinin birçogunu, ünlü kişiler arasından seçmiştir. Don Juan, Freud, Diderot, Adolf Hitler'den sonra İsa peygamber de, Schmitt'in diliyle konuşur. Éric-Emmanuel Schmitt iki defa İstanbul'a gelmiştir. Bunlardan ilki Variations Enigmatiques adlı oyunun Kent Oyuncuları tarafından sahnelenişini görmek için davet edildiğindedir. İkincisi ise, Hôtel des deux mondes adlı oyununun 31 Ekim 2010]]'da okuma tiyatrosu olarak sergilenişini görmek için, İstanbul'a gelmiştir. Bu gösterimle baglantılı olarak, Fransız Kültür Merkezi'nde bir söyleşi gerçekleştirecek olan yazar, Taksim meydanında patlatılan bir bomba sonucunda iptal edilen söyleşi ve oyun okumasından dolayı çok üzüntü duymuştur. Uygun koşullar altında ziyaretini yineleyeceğini bildirmiştir. Éric-Emmanuel Schmitt'in yazdığı oyunlardan, romanlardan çeşitli sinema ve televizyon uyarlamalarıda yapılmıştır. Ayrıca, yazar, sinema sanatı ile olan yakınlığını 2006]] yılında deneme olarak yazdığe eserinden, aynı adlı Odette Toulemonde filmini 2009]] yılında da tiyatro oyunu olarak yazdığı eserinden de aynı adlı "Oscar et la dame rose" adlı filmleri bizzat kendisi yönetmiştir.