Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrılar, Dinler ve Kozmik Mitler

Mısır Mitolojisi

W. Max Müller

Mısır Mitolojisi Gönderileri

Mısır Mitolojisi kitaplarını, Mısır Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, Mısır Mitolojisi yazarlarını, Mısır Mitolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
E ne anladın o zaman bu işten Yurdagül
Din adamları yerel tapınaklarında sanki bir tek tanrı oymuş veya en azından en yüce ilah oymuş gibi efendilerini övmekteydiler. Daha sonraları bütün doğanın yönetimini ve hatta tüm dünyanın yaratılışını, en önemli evrensel işlevlerin yanı sıra bilhassa güneşin özelliklerini ona yüklediler. Komşu bir eyaletin kendi efendileri için de aynı konumu iddia ediyor olmasından da katiyen rahatsızlık duymadılar. Bu şartlar altında tanrılar veya onların din adamları arasında yazıtlarda açıkça kendini gösteren bir rekabetin olmayışı bize garip gelebilir.
Mısır hayatı hakkında doyurucu bilgiye sahip olsaydık muhtemelen şu gelişim seyrinin izini sürebilirdik: İlk başta yalnızca bir tek köylünün mülkünü korurken aşamalı bir şekilde önce köy tanrısı konumuna terfi eden bir güç veya tapınılan bir put, ardından köyün gelişmesi veya politik başarı sayesinde büyüyen bu şehirde ve daha sonra bu şehir tarafından yönetilen tüm ülkede hüküm sürmüş ve en nihayetinde de tüm Mısır’da tapınılan “yüce tanrı” haline gelmiştir. İleride göreceğimiz üzere, bir sonraki aşama defalarca gözlemlenebilir; ancak bir “gücün” veya “ruhun” tam bir tanrı olarak tapınılmaya doğru ilk gelişim aşamalarının izine yazıtlarda hiçbir şekilde rastlanmamaktadır.
Reklam
Bununla birlikte böyle ilkel tanrıların, tarihi dönemlerdeki dinlerde hiçbir rolü yoktur. Bunlar arasından yalnızca, sıradan olanlardan daha çok ilgi görenler ve inanç alanları aileden köye genişleyenler daha sonradan tanrı olarak isimlendirilecektir. Bununla birlikte, resmi veya düzenli bir inancın parçası olmayan böylesi güçler veya “ruhlar”la düzenli olarak adak adanıp kabul edilen tanrılar arasında teorik bir ayrım yapmanın zor olduğunu unutmamalıyız.
Canlıcılık* ilkel dinin alabildiğine yayılmış bir şeklidir. Canlıcılık inancında gelişmiş pagan dinlerindeki gibi bir tanrı yoktur. Yalnızca, yeryüzü ve gökyüzünün sabit veya hareket halindeki çok sayıda ruhla dolu olduğuna inanılır.
*Olup bitenin, ruhlar alanının gizli güçleri tarafından yönetildiğine inanılan ilkel anlayış, animizm.
Ayrıca insan zihninin en derin düşüncelerinin ve en iyi ahlakın, dikilitaşların veya sfenkslerin üzerindeki grotesk hiyerogliflerde saklı olduğu düşünülmektedir.
248 syf.
·
Puan vermedi
Bölüm isimleri: Yerel Tanrılar Güneşe Tapınma Doğayla İlişkili Diğer Tanrılar Bazı Kozmik ve Kozmojenik Mitler Osiris Dairesi Osiris Mitlerine Atıfta Bulunan Bazı Metinler Diğer Başlıca Tanrılar Yabancı Tanrılar Hayvan ve İnsanlara Tapınma Ahiret İnancı Ahlâk ve İnanç Büyü Mısır Dininin Gelişimi ve Yayılması
Mısır Mitolojisi
Mısır MitolojisiW. Max Müller · Maya Kitap · 2020105 okunma
Reklam
248 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Okuduğum incelemelere baktığımda pek beğenilmemiş ki haklısınız kitap güncel bilgiler vermiyor ya da önyargıyla veriliyor. Bana da serideki diğer kitaplara göre akıcı gelmedi. Hem Mısır, kitabın yazıldığı dönemde bir sömürge devleti olduğundan dolayı yüzde yüz rasyonel bir kitap olmaması muhtemel
Mısır Mitolojisi
Mısır MitolojisiW. Max Müller · Maya Kitap · 2020105 okunma
248 syf.
5/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Mısır Mitolojisi, Nasıl hayal kırıklığı olur? Oynat Bakalım.
Konu bakımından çokça güzel olan bir kitabı; çeviri hatalarıyla, gereksiz bilgilerle vb. doldurmuşlar. Büyük bir hayal kırıklığı. Mısır Mitolojisine ilginiz varsa eğer araştırma yaparak daha sağlam kaynaklara bakmanız gerekiyor. Eğer belgesel tarzı vs. izlemek isterseniz: 1) youtube.com/watch?v=VBZoW28... 2) Sakkara'nın Sırları (Netflix) Hepsi keyifli, ilgi çekici ve merak uyandıran belgesellerdir. Keyifli seyirler dilerim şimdiden :)
Mısır Mitolojisi
Mısır MitolojisiW. Max Müller · Maya Kitap · 2020105 okunma
Sen güzel genç! Çabucak yuvana dön çabucak! Seni artık görmediğim zaman Kalbim senin için ağlayacak Gözlerim seni arar. Sana bakmak için seni arıyorum. Seni görmek, seni görmek ne kadar güzel!
Sayfa 119Kitabı okudu
248 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
Mısır Mitolojisini bu kitaptan okumaktansa açıp bir belgesel izlemek daha yerinde olacaktır.Berbat ve özensiz bir çeviri.Çünkü yer yer bağlantısız cümle ve anlatım bozukluğu olan cümleler var gibi hissediyorsunuz okuyunca.Başladığım bir kitabı her şekilde bitirmeyi tercih ettiğim için sonuna kadar okudum fakat tavsiye etmiyorum.
Mısır Mitolojisi
Mısır MitolojisiW. Max Müller · Maya Kitap · 2020105 okunma
Reklam
248 syf.
4/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Mitolojiler arasında en merak ettiğim Mısır mitolojileriydi. Normalde çok kısa sürede bitiririm diye başladığım bu kitabı hala tam olarak bitirebilmiş değilim. Mitoloji kitapları arasında en uzun süredir bitirmek için çabaladığım bir kitap diyebilirim. Mısır mitolojisi kapsamlı bir alan evet ama bu kadar detayı üst üste verip keşke bunaltmasalardı.
Mısır Mitolojisi
Mısır MitolojisiW. Max Müller · Maya Kitap · 2020105 okunma
Zira gelmiş ve gelecek olan her şey daha önce gördüğümüz üzere yıldızlarda yazılıdır.
Sayfa 54 - mayakitapKitabı okudu
248 syf.
1/10 puan verdi
Hayal kırıklığı
1-Kitabın birçok yerinde çeviri hatası mevcut -ki bunu okurken çok rahat anlıyorsunuz. Hatta orjinal kitaptan birkaç sayfa çevrilmeyip, üstünkörü anlamsız bir şekilde birleştirilmiş. (Mesela s.74, 1. paragraf ile 2. paragrafın bağlantılı olmadığını göreceksiniz; bunun sebebi ise çevirmenin orjinal metnin 1 sayfasını çevirmemesinden kaynaklı...) Ve bunun gibi birçok çevrilmeyen cümle mevcut. Aşağı yukarı her sayfada birçok çeviri hatası mevcut. 2-Max Müller'in sayfa yönlendirmelerinin hiçbiri verilmemiş. En hayati kısım olan yazarın dipnotları ve açıklamaları ise yok! -ki bu da yazara ve okuyucuya tamamen hakarettir. 3- Çevirmen bazı kelimelerin ne anlamda kullanıldığını anlamamış (yani konuya çok uzak) ve ne yazık ki kafasına göre anlamlar vermiş. (Sadece bir örnek vermek gerekirse: "abyss" kelimesi kimi yerde "cehennem" kimi yerde ise "abis" diye çevirmiş. Oysaki bu kelime Eski Mezopotamya'da kullanılan "abzu"nun eşidir ve ilksel deniz ya da dipsiz su denilebilirdi.) 4-Bazı kelimeler ingilizce yazılırken bazı kelimeler okunduğu gibi yazılmıştır. 5- Orjinal kitapta resimler yerli yerinde iken, bu kitapta tamamen düzensiz bir şekilde serpiştirilmiş. O kadar çok hata var ki yazmakla bitmez. O yüzden şunu söylemekte fayda var: Max Müller'in Mısır Mitolojisi adlı "ARAŞTIRMA" kitabı, konuya vakıf olmayan çevirmen ve incelemeyip basan yayın evi tarafından mahvolmuştur. Umarım bu başucu eseri konuya vakıf, daha önce "araştırma" kitapları çevirmiş bir çevirmen ve titiz bir yayın evi tarafından tekrar basılır.
Mısır Mitolojisi
Mısır MitolojisiW. Max Müller · Maya Kitap · 2020105 okunma
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.