Mostly Harmless

Douglas Adams

En sevdiğim seri oldu bu seri
2020 7. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2020 15:15
Ben bu sadece bu kitap hakkında değil seri hakkında konuşacağım burada. Öncelikle bu seri gerçekten harika, Adams ın hayal gücü, mizahı beni benden aldı gerçekten. Bu seriyi burada alıntılarla görmüştüm ama uzun bir süre almamıştım. Ve ben şimdi okuduğumda çok fazla alıntı yapmak istemedim çünkü bu kitabı okuyanlar ilk defa görsün o güzel cümleleri ve o heyecanı o an tatsın istedim. Belki saçma gelebilir ama. :) Olaylar harika bir şekilde bağlı birbirine, sonu da tatmin edici. Acaba devamı olacak mı demiyoruz. Her seride olduğu gibi çok iyi olmayan ara kitaplar vardı ama yine de çok başarılıydı. O kitaptaki olayların son kitaba bağlanması için lazım olan bir şeydi. Bu kitabı mutlaka okumanız lazım diye düşünüyorum çünkü bu kitap gerçekten farklı düşünmeye itiyor. Benim için en azından beynim sanki biraz daha açılmış gibi bir his oldu.
2018 3. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2018 19:12
Bir serinin daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. Genel olarak benim favorim serim oldu Otostopçunun Galaksi Rehberi. Son kitabı Çoğunlukla Zararsız ile acı bir sona baglandı seri.Artık Zaphod yok, Arthur yok, Ford yok, Marvin yok....... Son kitap diye herhalde daha fazla bilgi verilmisti, daha az olağanüstülük var gibi geldi. Daha toplu bir konusu vardı. Kesinlikle tanışılması gereken bir yazar ve seriydi. Teşekkürler Arthur. Teşekkürler Zaphod. Teşekkürler Ford. Teşekkürler Marvin. Teşekkürler Trillian. ELVEDA VE BÜTÜN O OTOSTOPLAR İÇİN TEŞEKKÜRLER DOUGLAS ADAMS.
·292 syf.·
2017 61. kitabı
PANİĞE KAPILMA! (DON’T PANIC) Öncelikle bu incelemede sadece ‘Çoğunlukla Zararsız’ kitabı için değil ‘Otostopçunun Galaksi Rehberi’ isimli beş ciltlik üçlemeyi ele alacağım.Eğer zaman ayırıp okursanız teşekkürler... İlk olarak serimiz aynı ismiyle radyoda yazarımız Douglas Adams tarafından sunulan bir programdı.Ancak beklenti ve dinleyici çok olunca kitap olarak da yazmaya başladı Adams. 1.kitap bana göre seriyi okuyucuya güzel bir şekilde tanıtan eser.’Arthur Dent dünyadaki sorunlarıyla uğraşırken uzaylı arkadaşı Ford Prefect ona havlusunu almasıyla başlayıp otostopla devam edecek bir uzay macerasına dahil ediyor.İlerleyen olaylarda Ford’un kuzeni Zaphod Beeblerox Dünyalı Trillian’ın ve (Atarlı) Marvin’in de katılmasıyla sürükleyici bir eser.’Kitabın bitmesiyle 2.ve hatta 3. kitabı da sipariş etmiştim. 2.kitap ise ‘Evrenin Sonundaki Restoran’ ki serinin açık ara en sevdiğim kitabıdır bana göre.Bu kitapta mekanlar ve karakterler diğer kitaplara göre hep bir aradaydı .Olaylar ise iyice kafa karıştırır olmuş ve daha çok güldürmeye başlamıştı.Kitabın sonunda evet mutlu son bitti falan desem de 3.kitapta olaylardan 4-5 yıl sonra geçiyor ve bu sefer ciddi ciddi kainatı kurtarıyorlardı.Kitap başlarda durağan olsa da sonlara doğru olaylar çığırından çıkmış ve şaşırıp kalmıştım. Bence biraz zorla yazılmış bir kitap olan 4.kitapta mekan olarak çeşitlilik ve karakter bakımından da az olmasıyla dikkatimi çekti.Ancak ilk üç kitapta dünyada geçmeyen olaylar en azından bu kitapta ve son kitapta bolca vardı. Son kitap ve Rehber’e veda kitabında karakterlerin son sayfalarda eski günlerdeki gibi birleşmesi seriye güzel bir nokta koydu benim için.Ayrıca bu son kitabı bitirmemek için uğraştım baya.Çünkü böyle bir seriye veda etmek beni üzdü. Genel olarak ele aldığımda kitaplar bir o
2024 29. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2024 15:01
5 kitaplık seri sona erdi. Tüm seri boyunca Arthur Dent gibi hissettim kendimi. Kafamda canlandırmam zor oldu başta. Bazen kitaptan koptum ve anlayamadığım çok yer oldu. Kafamın karıştığı yerlerde tekrar okumak zorunda kaldım. Yine de çok eğlenceli bir seriydi. Betimlemeleri bile komikti. 3. Kitap zor bir okuma oldu benim için. Olaylar ve mekanlar karıştı kafamda. 1. Ve 2. Kitap ise aşırı sardı. 4. Ve 5. Kitap genel olarak sakin ilerliyor. Her okuyanın üzüldüğü nokta Marvin oldu sanırım. Kısacık bir son. Marvin ve Zaphod için ayrılan bölümler çoğu okuru tatmin etmemiştir muhtemelen. Otostopçunun Galaksi Rehberinden öğrendiğim bir şey var ise oda çayın önemli olduğudur. Teşekkürler Douglas Adams
2021 22. kitabı
Okunma: 31 Mart 2021 15:29
Merhaba sevgili okur, Çoğunlukla Zararsız, Otostopçunun galaksi rehberi serisinin beşinci ve son kitabı. Seride en az sevdiğim kitap oldu bu sebeple seriyi genel olarak değerlendirmeye karar verdim efenim. Espiri anlayışını sevdiğim ancak olay görgüsüne ısınamadığım bir seri oldu. Kitabı okumaya, The bing bang theory dizisiyle karar vermiştim. O dönemden günümüz teknolojisini öngörmesi çok hoşuma gitti.Yaptığı göndermeler de tam isabetti. Amerika’da yaşayan ve o kültüre hakim olan okurlar için daha anlaşılır bir okuma olacaktır ama benim için biraz karışıktı. Göndermelerin birçoğunu anlayabildim mi bilemiyorum doğrusu. Beni tebessüm ettiren bir okuma deneyimiydi. Kendine özel bir okur kitlesine hitap edeceğini düşünüyorum. Bilim kurgu sevenler bir şans verebilir. Ama The Bing Bang Theory dizisini herkese tavsiye edebilirim.
2017 37. kitabı
Okunma: 28 Mart 2017 16:56
Serinin son kitabını da okuyarak bugün Otostopçunun Galaksi Rehberini tamamladım. Yine eğlenceli bir kitap. Bana daha edebi bir dil, daha fazla bilgi içeren bir son kitap olarak geldi. Astroloji ve Astronomi kavramlarını sorgulatan, burçlarla ilgili konulara değinen, domuzlarla ilgili bölüm güzeldi. Dua sahnelerinde kahkaha attım ve alıntıladım. Ford'un kitabı geliştirdiği ilk zamanlardan bahsedildi,kısaltmalar bir harikaydı. Her şeye farklı isimler vermiş yazar mesala şıksoluk gibi. Pikka kuşunu çok duyduk, geçici ters mühendislik kavramını da. Uzun lafın kısası serinin son kitabı daha yoğun, daha maceracı bir dildeydi. Zaman kavramı konusu en sevdiğim bölümlerdi. Yine çok kötü diyemem çok da abartıldığı gibi de diyemem ama tavsiye edilir mi yine size bırakıyorum bu kararı.
·292 syf.·
2021 4. kitabı
Otostopçunun Galaksi Rehberi serisi okuduğum en ilginç serilerden biriydi. Douglas Adams çok farklı biri ve kitaplarıyla da bunu çok iyi gösteriyor. Okudukça ve serinin son kitaplarına doğru ilerledikçe düşünce tarzımın, hayata bakışımın geliştiğini hissettim. Bence mutlaka okunması gereken bir bilim kurgu serisi. Hep okumak istesem de çok erteledim ama en sonunda okudum şimdi keşke ertelemeseydim diyorum. Ama zaten Douglas Adams’ın da dediği gibi bir şey olacaksa, olacaktır. :)
Puan vermedi
"Bir an gözlerini kapattı. Evde olmayı öylesine çok istiyordu ki. Doğduğu büyüdüğü yuvasında olmayı, gerçek Yerküre'nin yıkılmamış olmasını öylesine çok istiyordu ki. Bütün bunların hiçbirinin olmamış olmasını öylesine çok istiyordu ki." "Çoğunlukla Zararsız" Otostopçunun Galaksi Rehberi'nde Yerküremiz için yazılı kısacık açıklamadır. Aslında Rehber adına çalışan Ford Prefect daha uzun ve ayrıntılı bilgiler yazmış fakat ana kurul hepsini kesmiş en son bu iki kelime kalmış geriye. Ford Prefect ise uzun bir aradan sonra yeni bir yere kurulan Rehber'in binasına kaçak bir şekilde giriyor ve yepyeni bir Rehber yönetimi ve yeni bir cihaz ile karşılaşıyor. Paralel evrenler var mıdır, bilmiyoruz ama söz konusu Douglas Adams kurgusu ise her şey mümkün. Paralel evrendeki Tricia ile başlıyor son bölümümüz. Bir partide tanışıp onunla gitme fırsatını kaçırdığı uzaylı Zaphod'u düşünüyor sürekli. Fakat başına gelecek olaylar ona başka bir fırsat yaratacaktır. Bu sırada ana kahramanımız Arthur Dent ise bir o galaksi bir o gezegen dolaşıyor. Ana vatan özlemi çekiyor, ev özlemi çekiyor ve yerle bir olduğunu bildiği Yerküre'nin benzeri başka bir gezegen arıyor. Son plarak yerleştiği yerde sandviç ustalığı yaparken onun da başına inanılmaz olaylar geliyor. Ve sonuçta üç kahramanımız da bir araya geliyor. Tabi ki yine olağanüstü koşullarda. Maceranın sonuna gelmek hem üzdü hem sevindirdi beni. Geriye sadece Kuşkucu Somon kaldı bu tek ciltlik kitaba girmeyen kitabı. Adams öldükten sonra bilgisayarındaki dosyalardan oluşturulmuş bir kitapmış o. Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni okurken ara ara Star Wars geldi aklıma ki yazar da Star Wars projesi içinde yer almış birisi. Oldukça eğlenceli bir kitabın sonuna gelmek insanda buruk bir sevinç yaratıyor. Kitabı okumak isteyenlere en önemli
2021 33. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2021 11:28
Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni daha çok sevmeyi diliyorum ama okuduğum her yeni kitapta bu dileğimin gerçekleşmesi daha da zorlaşıyor. Bazen acaba benim mi aklım yetmiyor diye düşünüyorum. Çünkü gerçekten çok kıymetli ve eşsiz bir eser. Herkesin bildiği gibi apayrı bir biçimde eğlenceli ve düşündürücü. Ama olmuyor yani okumadan önce öyle büyük beklentilerim vardı ki seriyi sonunda bitirdim fakat beklentilerimin karşılandığını bir türlü söyleyemiyorum. Dediğim gibi belki de absürt komedi benim yeteri kadar içine dahil olamadığım bir dal olabilir. Kitaplarda elbette ki güldüm ve eğlendim ama büyük çoğunluğunda kendimi okuduğum yerleri tekrar okumak zorunda hissettim. Bu seriyi önerir misin derseniz kesinlikle öneririm. Çünkü hayatınızda bu esere benzer başka bir şey okumadığınıza eminim. Sırf bunun için bile beş kitabı da okumaya değer. Ben yeteri kadar keyif alamadım diye siz de alamayacaksınız diye bir şey yok. Çoğunlukla Zararsız'a geçersem dördüncü kitaptan çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Dördüncü kitabı gerçekten hiç sevmedim. Ama yine de serinin diğer üç kitabına göre zayıf kalmıştı. Bu kitap diğerlerine göre daha çok "gerçekliğe yakın" bir kitaptı. Tabii bu yakınlık yine de milyarlarca ışık yılı uzaktaki bir yakınlık. Bu kitabın özü bir sonun hazırlanışıydı. Gerçekten de kendine yakışır bir sondu diyebilirim. Bir şey olacaksa olur ve çekirge bir noktadan sonra sıçrayamaz. Her şey başladığı yerde sona erdi ve ekibin birbirinden apayrı geçirdikleri yıllar sonunda tekrar bir arada olması yüzümü gülümsetti. Arthur, Ford, Zaphod, Trillian, Marvin. Hepinizi güzel ve bir miktar kafa karşılıklığı içinde hatırlayacağım. Elveda ve bütün o balıklar için teşekkürler.
2020 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2020 16:01
“Delirmek için güzel bir gün. “ Bu seriden aklımda kalan en güzel cümle bu olsa gerek. Çok başarılı bir seri mi ? Çok heyecanlı mı ? Kişiye göre değişir. Benim için Ford ve Arthur’un maceraları yeterince eğlenceliydi. Ayrıca olay örgüsü insanı içine çeken bir etkiye sahip. Serinin ve kitabın zaman ve mekan kavramlarının karmaşık olması, kitaba olan ilginin az bile olsa azalmasına sebep oluyor. Kısacası bilim kurgu hayranıysanız okumanızı tavsiye ederim.

Douglas AdamsYazar · 13 kitap
Douglas Noel Adams, İngiliz bilimkurgu yazarı. 11 Mart 1952'de İngiltere'nin Cambridge kentinde doğdu, 11 Mayıs 2001'de ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Santa Barbara kentinde öldü. Okula Essex'de gitti. Cambridge'de St. Johns College'e devam ederken Footlights tiyatro klübünde görev aldı. Pek çok iş denedi: bir hastanede hizmetlilik, inşaat işçiliği, kümes temizlikçiliği, bir Arap aile için korumalık yaptı. Daha sonra BBC'de Dr. Who dizisinde yapımcılık ve senaryo editörlüğü yaptı. Dr. Who'nun üç bölümünü yazdı. Monty Pyton grubundan Graham Chapman ile birlikte çalıştı. BBC'de yayımlanan The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Otostopçunun Galaksi Rehberi) adlı radyo oyunu ile ünlü oldu. Oyun, kitap olarak da yayımlandı. Bu radyo oyunundan aynı adlı bir bilgisayar oyunu da üretti. Daha sonra Bureaucracy ve Starship Titanic adlı bilgisayar oyunları üzerinde de çalıştı. Starship Titanic sonradan bir kitap olarak da yayımlandı, ancak Adams'ın hem oyun hem de kitap üzerinde çalışacak zamanı olmadığından kitabı Terry Jones yazdı.İleri derecede bir Beatles hayranıydı. Adams 1991'de avukat Jane Belson ile evlendi, 1994'te Polly adlı bir kızları oldu. Yazar, 49 yaşında spor yaparken bir kalp krizi sonucunda Santa Barbara'da yaşama gözlerini yumdu. Adams çok çalışkan olmamakla ünlüydü. Genelde başkalarının itmesi ile kitaplarını yazardı. Yapıtlarında beklenmedik dönüşlerle ve çılgınca olaylarla dolu canlı, hicivli bir stil kullandı. Günlük yaşam ile dalga geçti. Adams'ın hayranları, kitaplarından alınma bir jargon kullanmaktan hoşlanırlar. Adams'ın yapıtlarından hoşlananlar, genelde Terry Pratchett'in yapıtlarını da sevebilirler. Otostopçunun galaksi rehberi dizisindeki elektronik cep rehberi, yazıldıktan onlarca yıl sonra bugünün internet dünyasında başta Wikipedia olmak üzere bireysel katılımla geliştirilen ansiklopedi,sözlük ve forumlara fikir öncülüğü etmiştir. Ancak Roman içerisinde geçen rehber evrenin sonsuz kaynaklarını inceleyen uzay gezginleri tarafından gelen bilgilerle zenginleştirildiği için milyonlarca içerik bilgi ve yazı barındıran günümüz kaynaklarından önemli bir farkı bulunmakta ve Dünya başlığı Otostopçunun galaksi rehberinde iki kelime ile açıklanmaktadır; "Çoğunlukla Zararsız"