Paradise Lost

John Milton

Paradise Lost
2024 13. kitabı
Lisans eğitimimi İngiliz Dili ve Edebiyatı üzerine tamamlamama sebep olmuş, muhteşem eserdir kendisi. Bölümler içersinde en beğendiğim “Satan Wakes Up in Hell” John Milton aralarda kendi düşüncelerini de sıkıştırarak belirtmiş ki mükemmel ötesi olmuş. “They were both proud to have gotten out of the lake by their on power, or so they believed” bu satırı okuduğumda Milton hakkında da kafamda birtakım şeyler oturmaya başladı.
Paradise LostJohn Milton · Gece Kitaplığı · 20191,441 okunma
'' İyi cennettir. Kötü cehennem.''
Puan vermedi·240 syf.·
2021 80. kitabı
"... gerçek bir Şair idi, ve bilmeden Şeytan'ın mezhebindendi" William Blake Şair John Milton (1608-1674), İngiliz Edebiyatı'nın en önemli taşıyıcı sütunlarından biridir. Yunanca, Latince, İtalyanca dillerine hakim olan Milton, teoloji alanındaki çalışmalarıyla birlikte, eserlerini mitler ve dini öğeler üzerine kurmuştur. İngilizce’ye 630 kelime kazandıran Milton, büyük bir dil ustasıdır. 17. yy İngiltere’si, Muhteşem Devrim öncesi büyük çatışmaların yaşandığı bir ülkedir. İngiliz İç Savaşı (1642-1651); "Yuvarlak Kafalar" ve "Kraliyet" arasındaki politik ve fiziki çatışmalar, Avrupa Devrimleri'nin haberci kıvılcımı sayılsa da dönem son derece zorludur. Çağın önemli ismi, Yuvarlak Kafaların temsilcisi Oliver Cromwell, kimilerince monarşi karşıtı bir diktatör olarak nitelendirilse de monarşiyi egale edebildiği ve yönetimde olduğu dönemde başarılı bir lider sayılmıştır. Cromwell’in destekçileri arasında yer alan Şair John Milton da monarşi karşıtıdır. Ancak Cromwell'in kaçınılmaz ölümü ile birlikte Monarşik iktidar yeniden kurulmuş, Milton için tehlike çanları çalmaya başlamıştır. İktidarı geri alan II. Charles da karşı cephesinde yer alan Milton'ı hapse attırmakta gecikmemiştir. Hapiste gözlerini yitiren Milton'un Paradise Lost'u kör bir ozanken yazdığı/yazdırdığı rivayet edilir. Başlangıçta 10 kitaptan oluşan Paradise Lost ilk kez 1665 yılında yayınlanmış, sonradan iki kitap daha eklenerek 12 kitaba ulaşmış ve son haliyle milyonlara ulaşmıştır. Epik Geleneğin Üç Büyük Ozanı ve Paradise Lost: Homeros, Dante ve Milton tartışmasız epik geleneğin en önemli isimlerindendir. Epik ustalarını üç isme indirgemek elbette Vergilius başta olmak üzere bir çok ozana haksızlık olur ama dağılmamak adına üç isme odaklanmak gerekiyor. Bu gün Dante’nin İlahi Komedya’sı modern
Kayıp CennetJohn Milton · Pegasus Yayıncılık · 20151,441 okunma
Cenneti de sen seçersin, cehennemi seçtiğin gibi…
2025 25. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2025 07:00
Zihnim kendi cennetim ve kendi cehennemimdir. John Milton ’un Yitirilen Cennet’i, yalnızca bir destan değil, insanlığın düşüşünü ve varoluşun en temel çatışmalarını sorgulatan bir felsefi şiir. Tanrı’ya başkaldıran Şeytan’ın cehenneme sürülüşüyle açılıyor, Adem ile Havva’nın cennetten kovuluşuyla son buluyor. Ancak anlatının asıl gücü, bu olayların ötesinde taşıdığı evrensel sorularda yatıyor: İtaat mi özgürlük mü? Masumiyet mi bilgi mi? Milton, destanı boyunca Şeytan’ı trajik bir kahraman gibi resmetmiş. Onun sözleri, korku ile hayranlığı aynı anda hissettiriyor. “Karanlıkta hüküm sürmek, aydınlıkta hizmet etmekten iyidir.” Bu cümle, Şeytan’ın gururunu ve trajedisini dile getirmeye yetiyor bence. Eserin en etkileyici yanlarından biri, yazarın özgür irade üzerine yaptığı sorgulamalardı. Adem ve Havva’nın düşüşü, kör bir kaderin değil, bilinçli bir seçimin sonucudur. Milton, böylece sorumluluğun da insanın omuzlarına ait olduğunu söylüyor. “Tanrı özgürlük verdi; kulluk etsinler diye değil, kendi iradeleriyle seçsinler diye.” Okuma deneyimime gelirsem… Yitirilen Cennet güzel bir yolculuk oldu benim için. Dili yoğun, göndermeleri derin ve betimlemeleri görkemli. (Neyse ki açıklamalar yeterliydi.) Her bölüm, klasik destanların görkemiyle örülmüş; Homeros ’un, Vergilius ’un mirasını taşıyor. Milton’un kelimeleri o kadar derin ve zamansız ki, sık sık “işte bu, tam da böyle” dedim. Özellikle özgür irade, insanın arzuları ve cennetin kaybı üzerine söylediği sözler beni çok etkiledi. Sanki yüzyıllar öncesinden bugünün insanına yazılmış gibiydi. Benim için en çarpıcı anlardan biri, Havva’nın kendi seçimleri üzerine düşündüğü bölümler oldu. İnsanlığın “ilk günahı” bir hatadan öte, merakın ve bilginin bedeli gibi okunuyor. Bu da destanı yalnızca dini bir anlatı olmaktan çıkarıp,
Puan vermedi·512 syf.·
2023 23. kitabı
Derken buldum Cennet'te çok öncelerden haber verilen yeni yaratılmış âlemi: Tam anlamıyla mükemmel, harika bir yapıydı. Ve insan... Oradaki Firdevs'e konmuştu mutlu halde. Hileyle baştan çıkarıp ayırdım Yaratıcısından onu, şaşacaksınız ki Bir elmayla hem de.. Orjinal adıyla 'Paradise Lost'; İngiliz yazar-şair John Milton tarafından kaleme alınmış etkileyici bir düşüş hikayesi. Işık saçan Lucifer'in, ışığını kaybetmiş bir şeytana dönüşerek, cennetin en yüce makamından cehennemin en dibine düşüşüyle başlayan, varlığın gözdesi olan Adem ile Havva'nın, şeytana uymuş bir günahkâr olarak Firdevs'ten yeryüzüne düşüşüyle son bulan tanıdık bir hikayenin sıradışı anlatımı. İlk kez 1667 yılında on kitap halinde basılmış ve daha sonra 1674 yılında on iki kitap halinde ikinci bir basımı yayımlanmış olan eser kafiyesiz olarak yazılmış epik şiir tarzındadır. John Milton eserinde şeytanı, yaratıcısına meydan okuyan, akıllı, güçlü, gururlu bir özgürlük savaşçısı olarak betimlemiştir. Bu nedenle sonraki asırlarda eserin baş kahramanı, şeytan olarak görülmeye başlanmış ve Milton şeytanı sempatik göstermekle suçlanmıştır. Nitekim İngiliz şair ve ressam, William Blake Milton için "gerçek bir şairdi, ve bilmeden Şeytan'ın mezhebindendi" demiştir. Bunun nedeni belki de Milton'un kendisini de monarşi karşısında bir özgürlük savunucusu olarak görmesi ve devrimci görüşleri yüzünden hayatı boyunca çok büyük sıkıntılar yaşaması olmuştur. Milton, eserini Musevi-Hristiyan kaynaklara bağlı kalarak yazmış, kitab-ı mukaddesten çokça alıntılar yapmıştır. Bununla beraber paganizm ve klasik Yunan mitolojisine de sık sık atıflarda bulunmuştur. Kitabı anlayabilmek için özellikle Yunan mitolojisine vakıf olmak gerekmektedir.(İthaki yayınlarına ait tercümede dipnot olarak verilen
Yitirilen Cennet
Puan vermedi·512 syf.·
2026 27. kitabı
Tanrı insana özgür irade vermiş, insan sahip olduğu özgür iradeyi kullanarak âleme günahı ve ölümü getirmiştir; ancak Tanrı bu kötülükleri tekrar iyiliğe çevirecek, iyiliğin nihai iktidarını tesis edecektir. Yiğit Yavuz (sunuş bölümünden) Yiğit Yavuz ’a ve İthaki Yayınları’na teşekkür ederek başlamak istiyorum, kitabın baskısını tam metin olarak gayet akıcı ve sunuş kısmıyla birlikte bütün halinde sunuyor, hem de özet girişleriyle kavramları zorlamadan anlaşılır kılıyor. Üstüne bir de önemli sahnelerde kullanılan görsellerle sahnelerin zihinde canlanmasını güçlendiriyor ve okuma deneyimini zenginleştiriyor. Çeviri ve kitabın konusuna dair fotoğraflarla okuduğum çok iyi bütünleşmiş bir baskı. Eğer kitabı okumayı düşünüyorsanız kesinlikle okunacak çevirisi budur memnun kalırsınız. Gelelim kitaba; John Milton İngiliz edebiyatında Shakespeare’den sonra şiir dilini en geniş imkanlarıyla kullanan isimlerden biri olarak anılıyor ve bu eseri yazdığı dönemde bayağı tartışmalar oluyor. Kitabında şeytanı çok daha aktif kurduğu için yanlış anlaşılmardan ötürü eleştiriliyor fakat bir yandan da dil ve yapı ustalığı nedeniyle hayranlık uyandırıyor. Homeros’la birlikte Dante’ye nazire yaparcasına yazarken, yorumlarken de esinleniyor. Milton kitabında yaratılışı Şeytan’ın yenilginin ardından insanla temas kurma çabası etrafında şekilleniyor. İnsanın eşref-i mahlûkat olarak yaratıldığı cennette akıl ve iradeyle, Adem ve Havva, kendilerine sunulan düzen içinde yaşamlarını sürdürürken, Şeytan onların düşünce dünyasına sızmanın yollarını arıyor. Yasaklanan elmaya kadar insanın bu ayrıcalıklı konumunu sınayan bir eşik gibi dolaştırıyor. Konuşmalar ve karşılaşmalar ilerledikçe güvenle kuşku yer değiştiriyor, yasak elmayla İradenin insanı yücelten bir hediye olduğu
Düşünce
2020 112. kitabı
İngiliz edebiyatının önemli şairlerinden olan ve John Milton'un klasik sayılabilecek olan eseri Kayıp Cennet'i bu kadar az kişinin okumuş olması beni şaşırttı. Kıyıda köşede kalmış bir eser gibi geldi bana. Ya da ben rastlamadım, bilemiyorum. Ama bu ay 350 yılını dolduran bu destansı şiir, bugün bile İngiliz edebiyatını şekillendiren eşsiz eserlerden biri olmaya devam ediyor. 10.000 mısrayı aşkın bu destanda cennete girme savaşı ve insanın cennetten kovulmasının hikâyesini anlatıyor. Onlarca bölümde cennetin kaybedilmesini, gözden düşen şeytanın ve insanın gözüyle anlama çabası görülüyor. Kayıp Cennet "Hain Melek" olarak bilinen şeytanın, yaratıcısı Tanrı'ya karşı isyanının ardından cehenneme gönderilmesi ile başlar. "Cennetin Tiranlığı" olarak gördüğü şeye itaat etmeyi reddeden Şeytan, Tanrı'nın yarattığı insanı günaha teşvik ederek intikam alır. Milton kurtuluş yolunu göstermeden önce "İnsanın İlk İtaatsizliği"nin canlı bir dökümünü verir. Rick Kayıp Cennet'in "Tanrı'nın adaleti konusunda ateşli bir tartışma" olduğunu ve Milton'ın Tanrı'sının katı ve zalim olduğunu söylüyor. Tersine Şeytan'ın ise karanlık bir karizması ("kulağa hoş gelir sözleri") ve kendi kaderini eline alma gibi devrimci bir talebi vardır der ve şu sözleri bahşeder: "Cennette kul olacağıma Cehennemde kral olurum." Kayıp Cennet çoğunlukla siyasi ve dini tartışmalara konu olsa da aslında aşk da içerir. Milton'a göre Havva biraz da Adem'e yakın olmak için günaha girmiş, Adem de "seni kaybetmek kendimi kaybetmektir" sözleriyle onu takip etmiştir. Milton ayrıca sansüre karşı duruşuyla bilinir. "Bilme, konuşma ve vicdanıma göre özgürce tartışma özgürlüğü olmalı" diyordu bir yazısında. Nedense herkesin bu destansı şiiri okuması gerektiğini düşünüyorum. Tozlu raflarda kaybolması büyük kayıp olacak bir
2026 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2026 03:20
2026’nın ilk bitirdiğim kitabı Kayıp Cennet ile geldim. 1667’de yazılmış, destansı ve epik bir anlatıya sahip; hatta belki de bir şaheser. İnsanlığın en temel sorularından biri olan “Ben nereden geldim?” sorusuna, alışılmışın dışında bir alternatif sunuyor. John Milton, bu anlatıyı Şeytan’ın dilinden kuruyor ve belki de kitabın en çarpıcı yönü burada ortaya çıkıyor. Şeytan, ahlaki açıdan “doğru” bir kahraman olarak değil; Helenistik bir trajedi kahramanı gibi resmediliyor. İsyan, özgürlük, gurur ve kahramanlık kavramları sürekli sorgulanıyor; Şeytan’ın yüksekten düşüşü ise son derece güçlü bir şekilde işleniyor. Şiirsel anlatımı bana büyük bir okuma keyfi verdi. Ancak kitabı okurken, İslam’daki yaratılış anlatısı ile Hristiyanlıktaki yaratılış anlayışı arasındaki farka az da olsa hâkim olmak gerekiyor. Çünkü ilk bölümde Şeytan’ın Cennet’ten kovuluş nedeni bu fark üzerinden şekilleniyor: İslamiyet’te bu, Âdem’e secde etmeyi reddetmesiyle açıklanırken; Hristiyanlıkta Şeytan’ın İsa Mesih’in ilahi otoritesini kabul etmemesi üzerinden anlatılıyor. Şeytan, Cennet’te başmelek konumundayken Cehennem’e düşüyor ve Tanrı’ya savaş açıyor. İlk bölümde beni en çok etkileyen sahnelerden biri, Cehennem’den çıkarken karşılaştığı Günah ve Ölüm figürleri oldu. Günah’ın kızı, Ölüm’ün ise oğlu olarak anlatılması ve bu figürlerin Tanrı’ya karşı verilen savaşın ardından dünyaya inmesi, metni oldukça sarsıcı kılıyor. Şeytan bu savaşı kaybediyor; ardından sinsi planlarını devreye sokuyor. İlk insan Âdem ve eşi Havva’yı, yılan kılığına girerek yasak ağaçtan meyve yemeye ikna ediyor. Böylece insanın yeryüzüne sürgünüyle kitap sona eriyor. Milton’un yasak meyveyi bilgiyle ilişkilendirmesi ise benim için eserin en dikkat çekici ve en sevdiğim yönlerinden biri oldu. İncelememin sonuna gelirken
2023 42. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2023 12:02
Kitabı bitireli 3 gün oluyor aslında. Meşguliyetten buraya okuduğumu girmeyi unutmuşum. Kitabı okumayı uzun zamandır planlıyordum. O yüzden yıllar önce almıştım fakat bir türlü okumaya cesaret edemedim. Çocukluğumdan beri yazar Neil Gaiman hayranıyımdır. Çizgi roman dünyasını biliyorsanız yazarın ünlü Sandman çizgi roman karakterini de duymuşsunuzdur. Hatta yakın bir zamanda İthaki Yayınları tekrar bastı galiba. Ben, küçüklüğümden beri mitoloji ile haşır neşir biriyim. Fakat çizgi roman serisi sayesinde hristiyan mitolojisine de el atmak zorunda kaldım. Bu konuda çok fazla örnek bulunduğu söylenemez. Dante ve Milton elbette akla ilk gelenler. Dante, gözümü daha fazla korkuttuğu için Kayıp Cennet ile başladım. Destan formatında yazılmış bir eser. Şeytanın düşüşünü ve Adem ile Havva'nın Cennetten kovuluş hikayesini anlatıyor. Fakat mitolojiye acemiyseniz- Roma ve Yunan mitolojisini kast ediyorum- öncelikle o konuda okuma yapmanızı ve bilgilenmenizi öneririm. Fazlaca yabancı terimlerle karşılaşabilirsiniz çünkü. Benim için sıkıntı çok olmadı fakat yer isimlerini araştırmak zorunda kaldım. Yayınevi de kötü basmış üstelik. Bir çok yazım hatası ve dipnotsuz terimlerle karşılaştım. John Milton kendi döneminde çok tartışılan bir kişilik. 17 yy. İngiltere'sin de Cromwell'i destekleyen bir yazar olduğu için hapsedilmiş ve kör olduğu sırada yazılan bir eser. Din baskısının hakim olduğu bir dönemde de Şeytanın kovuluşuna ilk demokratik eleştiri getiren kişi. O yüzden okumak çok ilginçti. Öneririm kesinlikle. Bu kitap tekrar okunacaklar listemde elbette. Darısı da İlahi Komedya'yı bitirmeye diyelim... John Milton Kayıp Cennet
Mitoloji
2024 32. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2024 17:56
İnanılmaz beğendiğim ve beni içine alıp kaybolmama sebep olan bir kitaptı. Çevirmen Yiğit Yavuz'u çok severek takip ettiğim için almama sebep olmuştu. Şeytanın isyankarlığı sonucu cennetten kovulması ardından Adem ve Havva'nın mutlu ve şersiz yaşantısını kıskanıp onları ayartmasını konu almaktadır. Şiirsel ve mitolojik bir anlatımı var. Şeytanın, Tanrıyla olan diyalogları bir hayli ilgi çekici. Cennet ve cehennem tasviri, yeryüzünün yaratılış aşaması ve bazı sayfalarda resimlerle destekleniyor olması oldukça hoşuma gitti. Tavsiye ederim
Yitirilen CennetJohn Milton · İthaki Yayınları · 20211,441 okunma
cennetten kovulsak da bırakmayız birbirimizi asla
2026 18. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 17:28
Kaybedilen mutluluğun, kovuluşun, pişmanlığın, isyanın, aşkın ve her şeye rağmen devam eden umudun epik bir anlatısı. Milton, insanın yaratılışını, Tanrı ve Şeytan figürünü klasik dini anlatımı referans alarak kendi hayal dünyasını, düşünce yapısını katarak epik bir anlatı ortaya çıkarmış. Bir kitabı okumadan önce yazarın yaşamını ve düşüncelerini öğrenmek eseri kavrama açısından çok faydalı diye düşünüyorum. Şöyle ki, Milton azılı bir cumhuriyet yanlısı bir kişidir. İngiliz İç Savaşı’nda Cromwell tarafında yer alarak monarşiye karşı tutumunu tutarlı bir şekilde sürdürmüştür. Aktif bir siyasi hayat, beraberinde siyasi metinler, broşürler derken hapis cezası alıp idam cezasına çarptırılır. Yakın çevresi sayesinde idam cezasından kurtulur, fakat bu zamanlarda körlük başlar. Kayıp Cennet kitabı da körken yazmıştır ve edebiyat tarihinde Kör Homeros olarak anılmaktadır. Şimdi yazarın hayatını cebimize koyup Kayıp Cennet dünyasına dalalım. Karakterler müthiş. Tanrı, Şeytan, Adem ve Havva. Daha ne olsun ki! Başlangıçta Şeytan oldukça baskın bir karakter, bir trajik kahraman gibi onun sözlerini okuyoruz. Sayfalar gittikçe gücü azalıyor, fikren ve şeklen tutarsızlıklarla ve kötülüklerle küçülüyor. Gurur ve narsisizmin temsili. Şeytan’ın Tanrı’ya isyanı saf kötücül bir mantıkla işlenmektedir. Ayrıca Milton, Şeytan karakterine inanılmaz derinlik vermiştir. William Blake’in bu durumu özetleyen sözü her şeyi açıklıyor: “Milton bilmeden Şeytan’ın tarafındaydı.” Ama tabii, bu işin abartı kısmı. Derinlikli bir Şeytan tasviri olsa da, ilerleyen sayfalarda ona yakın olmaktan uzak duruyor. Milton Tanrı’yı daha donuk ve sert olarak anlatmayı seçmiştir. Saf mantık ve yasa koyucunun ağırlığını hissettirmek için kitap boyunca çok fazla yer vermemiştir. Ama varlığı her zaman hissedilen,

John MiltonYazar · 4 kitap
John Milton, (d. 9 Aralık 1608 – ö. 8 Kasım 1674). İngiliz şair. Kayıp Cennet (Paradise Lost) adlı eseriyle tanınır. İngilizce'ye en çok kelime kazandıran kişidir (630 kelime) Kaybedilmiş Cennet adlı lirik şiiriyle tanınır. İsa'nın Doğduğu Sabah Üzerine hem dinsel teması hem de güçlü ritmiyle şairin ustalık döneminin habercisiydi. Bunu Neşeli ve Düşünceli adlı şiirleri izledi. İngilizce'yi Latince gibi kullanıyor ve ses uyumları yaratmada ustalığı ortaya çıkıyordu. İngiltere Halkının Savunucusu'nu ve İngiltere Tarihi'ni yazdı.