John Berger on Artists

Ciltli
Sıralamalar

2020 42. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2020 23:01
Portreler için birçok sayfada "Berger'in sanat tarihi diyebiliriz." dendiğini görmüştüm okumadan önce. Tercih edilen kelimeleri düşündüm. Neden "diyebiliriz" örneğin? Okudukça görüyoruz ki gerçekten Berger'in kendi tarzında yazdığı bir derleme bu. Başka kaç sanat tarihi kitabında bu tarza rastlarsınız bilmiyorum. Hem şiir, hem mecazlı anlatım hem de tiyatral ögeler kullanılmış kitapta. Sanat tarihi için değişik bir tarz. Ne var ki bu tarz bana hiç uymadı. Almak istediğim bilginin yazının içine yedirilmiş halde, kâh bir olayla kâh bir şiirle anlatılması hoşuma gitmedi pek. Bu yüzden okuması zorlaştı, ağırlaştı. Yine de yararlanılacak bir kitap olduğunu düşündüğümden okumaya devam ettim. Belki bu tarz anlatımları seven birinin gerçekten işine yarayacak bir kitap olabilir. Ben filtre tutar gibi okudum ve işime yarayacak her şeyi aldım kitaptan diyebilirim. Bundan sonra da bazen başvuracağım bir kaynak olabilir. Güzel, süslü bir başlangıç kitabı arıyorsanız Portreler'i kullanabilirsiniz.
PortraitsJohn Berger · Verso Publishing · 2015209 okunma
Portreler
2021 7. kitabı
"Kitap, M.Ö. 30.000’lerdeki mağara resimlerinden başlayarak günümüzde yaşayan sanatçılara kadar, Berger’in onlara dair yazılarının bir derlemesi. Yaklaşık 500 sayfadan oluşan ve 74 yazının bulunduğu bir hazine de diyebiliriz. Yazılara konu olan sanatçıları tanısanız da tanımasanız da Berger okumanın tadını her yazıda sonuna kadar yaşıyorsunuz. Çünkü, Berger okurları bilirler, bir esere, bir sanatçıya, herhangi bir konuya Berger’in penceresinden bakmak, aynı zamanda kendi hayatımıza ışık tutmak anlamına da gelir; kendi yolumuzu çizerken destek almaktır biraz da;bir başka yanıyla da yaşama dair, direnmeye dair, cesur adımlar atabilmeye dair, sevgiye ve barışa dair umut ve güç edinmektir biraz da… Yaklaşık 1450-1516 yılları arasında yaşamış Hieronymus Bosch’u anlattığı yazısının her satırının altını çizdim diyebilirim. Berger, genel olarak sanatçının böyle bir amacı olmasa da, bazı resimlerin geleceğe dair kehanette bulunduğunu söylüyor. Örneklerinden biri Bosch’un Milenyum Triptiği adlı eseri. Resimdeki cehennem tasvirinin, bizim yaşadığımız yüzyıldaki küreselleşme ve yeni ekonomik düzenle dünyaya dayatılan zihinsel iklimin tuhaf bir kehaneti olduğunu öne sürüyor. Yazı, resmin yorumu olduğu kadar, müthiş bir kapitalizm ve yeni dünya düzeni eleştirisi aynı zamanda. Üç bölümden oluşan eser üzerinde yer alan hikâye ve kurgudan yola çıkarak, Berger’in bugünün en güçlü silahı dediği finans nedeni ile her dakika milyonlarca insanın öldüğü ya da yaralandığı, bugün yüz milyon çocuğun sokakta yaşadığı, iki yüz milyon çocuğun ise küresel emek gücünün neferi olduğu bir dünya gerçeğine ulaştırıyor okuru. Ama hemen her yazıda değindiği bugünün vahşi kapitalizmini eleştirirken umutsuzluğa da asla izin vermiyor. “Cehennem içeriden geçersiz ilan edildiğinde, cehennemliği son
Felsefe
·504 syf.·
2021 2. kitabı
Berger kalemini sevdiğim bir yazar. Onun, kelimeleri bir araya getirişindeki ahengi, paragraf aralarına gizlediği, sıradan nesneler, durumlar ve anlara ilişkin yazdığı kısa masalları (çünkü bence öyleler) keşfetmek her zaman keyifli. Sanat tarihindeki belli başlı eserler ve sanatçılarına dair, girizgah olacak ya da detaylı bilgi edinebileceğiniz bir kaynak değil, bu amaca yönelik yazılmış başka kitapları okumalısınız gayeniz doğrultusunda. Portreler'de bazı eserler ve bir kısmıyla dostluk ilişkisi içinde olduğu eser sahibi sanatçılara ilişkin kişisel duygu, düşünce ve anılarını kaleme almış yazar. Sanatın 'Berger'ca' felsefesi diyebilirim...
Kültür-Sanat
2021 40. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2021 22:25
Hiçbir kalıba sokamayacağımız bir eserle karşı karşıyayız. Kabaca John Berger'in "Sanat Tarihi Güncesi" diyebiliriz. MÖ yaklaşık 30000 yıl evvel çizilen mağara resimleriyle açılışı yapılan kitapta; ağırlıklı olarak ressamlar (genel olarak güzel sanatların değişik kollarında eserler vermiş sanatçılar) başlık olarak belirlenmiş. Ama anlatılan hiçbir zaman kronolojik bir hayat hikayesi olmamış. Kimi zaman sanatçının tek bir eseri üzerinden ne gibi bir etki bıraktığı anlatılırken, yeri geliyor dünyayı nasıl değiştirdiği anlatılıyor. Kitabın çoğunda bildik isimler yer alırken doğum tarihi günümüze yaklaştıkça bahsedilen isimler yazarın hayatına bir şekilde teneffüs etmiş kişiler oluyor. Bu isimler arasında Abidin Dino ve Nazım Hikmet'e rastlamak insanda şaşkınca bir sevinç bırakıyor. Hatta yazarla birlikte Dino'nun ölümüne beraber üzülüp, ağlıyoruz. Sanatın iyileştirici etkisinin her satırda hissedildiği, siyasi doğruluğun satır aralarına sızdığı, kavramların ve duyguların birbirine yarenlik ettiği bu eseri sanatseverler ve güzelliklerin peşindeki ruh avcıları ıskalamasın.
2022 36. kitabı
2025 92. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2025 11:59
Selamlar Uzun zamandır kitaplığım da bekleyen bir eserdi Berger Portreler kitabın da Akademik bilgisiyle kişisel sezgilerini harmanlayarak biz okurlara 500 sayfalık bir eser sunmuş. Kitapta yer alan yazılar, yalnızca sanat tarihine dair bilgiler sunmuyor, aynı zamanda sanatın insanla olan bağını da görmemizi sağlıyor “Bir müzede ya da galeride sergilenen sanat eserini seyrettikten sonra, yaratıldığı atölyeye girmeye çalışırım. Ve orada, oluşum sürecinin hikâyesine ilişkin bir şeyler öğrenme umuduyla beklerim. Hikâyeye içkin umutlara, seçimlere, hatalara, keşiflere dair bir beklenti. Kendi kendime konuşur, atölyenin dışındaki dünyayı gözümde canlandırır, belki tanıdığım ya da asırlar önce ölmüş olan sanatçıya seslenirim. Kimi zaman yaptığı bir şeyden yanıt gelir. Hiçbir zaman bir neticeye varılmaz. Bazen her ikimizi de şaşırtan yeni bir alan açılır. Bazen de soluğumuzu kesen –bir gizin açığa çıkması gibi soluk kesici– bir hayal dünyası belirir.” #arkakapak Sohbet havasın da olan bu eseri sanat tarihine meraklı olanların severek okuyacaklarını düşünüyorum.
2024 38. kitabı
John Berger Entelektüel bakış açısını yakalamış müstesna yazarlardan biri, portreler bizi tarihsel bir serüvene sürüklüyor. İnsan denen meçhulün en belirgin hali insanın ortaya koymuş olduğu sanat eseriyle açığa çıkıyor. Mısır’ın feyyum şehrinde bulunan portrelerden günümüz modern ressamlarına ulaşan eserlerini kısa ve etkili bir şekilde aktarıyor. Sanat tarihine meraklı olanların mutlak surette okuması gereken bir eser. Halit Aslan

John BergerYazar · 46 kitap
1926'da Londra'da doğan John Berger, İngiliz yazar ve sanat eleştirmeniydi. İlk romanı 1958'de yayımlanan "Zamanımızın Bir Ressamı"dır. Romanı "G." İle 1972 yılında Booker ödülünü almıştır. John Berger, mesleki kariyerine ressam olarak başladı. 1940'lı yılların sonlarına doğru Londra'da birçok sergiye katıldı. 1948-1955 yılları arasında sanat eleştirmenliğinin yanı sıra, resim dersleri de verdi. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olarak tanınır. Senaryo yazarlığı ve belgesel yazarı olarak da tanınır. Bunun yanı sıra, romancı kimliği de vardır. İlk romanı Zamanımızın Bir Ressamı (A Painter of our Time) 1958'de yayımlandı. Metis Yayınları yazarın klasikleşmiş yapıtı Görme Biçimleri'nin (1986) yanı sıra, Picasso'nun Başarısı ve Başarısızlığı (1988), Düğüne (1997), Alain Tanner ile birlikte yazdığı 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus (1997), Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru Adımlar (1999) ve Fotokopiler (1999) adlı kitaplarıyla, özellikle görsellik üzerine denemelerini bir araya getiren O Ana Adanmış (1988) adlı seçkisini yayımlamıştır. Berger'ın son romanı Kral ise 2001 yılında Müge Gürsoy Sökmen çevirisiyle yayımlandı. John Berger, 2 Ocak 2017'de Fransa'nın Antony kentindeki evinde 90 yaşında hayatını kaybetti.