Psikolojide Tipler

Ocak 2026
Pinhan Yayıncılık

2021 30. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 02:14
İnsanların psikolojik yapılarının sınıflandırılması psikoloji tarihiyle eşzamanlıdır. İnsan psikolojisinin anlaşılması adına gerekli bir gayrettir bu. Çünkü; Bazıları daha mantıksaldır, bazı insanlar düşünmeye daha çok zaman ayırırken, bazı insanlar için duygular daha ön plandadır. Bunun sebebi nedir? İnsan ruhunun değişik yapılarda olması, bunun sebepleri ve sonuçları psişenin anlaşılması adına önemli veriler içermektedir. Jung, "her insanın benzersiz bir kişiliğe sahip olduğuna" inanmasına rağmen, uzun yıllar süren araştırmaları neticesinde insanları benzer mizaç/karakter sınıflarında toplamayı başarabilmiştir. Jung'a göre insan ruhunun temel iki yapısı vardır. Bunlar "dışadönük" ve "içedönük" tiptir. Freud ve hatta Jung'dan önceki bilim insanları bu farklılaşmayı fark etmişlerdir. İnsanların nevroz ve psikoz yaşaması da bu iki kutbun insana nasıl hakim olduğuyla alakalıdır. Freud'a göre insanın içedönük ve dışadönük olmasının ana sebebi libidosunu nasıl yönlendirdiğiyle alakalıdır. Örneğin; Narsistik insanlar genelde kendi libidolarını egolarına yönlendirerek dışadönük eğilim göstermiş ama aslında bu eğilimin kökenince de gerçek bir içedönüklerdir. Bu iki karakter yapısının altında da her iki sınıf için de ortak kabul edilen dört ana dal bulunmaktadır: Akılsal (düşünen), duyusal, sezgisel (hissel) ve duygu tipleri. Bu dört ana dalla beraber toplamda sekiz kişilik tipi ortaya konmuştur: Dışadönük duyusal tip İçedönük duyusal tip Dışadönük düşünen tip İçedönük düşünen tip Dışadönük duygu tip İçedönük duygu tip Dışadönük sezgisel tip İçedönük sezgisel tip Bu karakter yapılarına dair eserde bol miktarda örnek olmakla beraber, bu karakter yapılarına sahip insanların davranışları, ruhsal yapıları da başarıyla incelenmiştir. Yalnız eserde belirli tiplerin başlıklar
Jungun Tip Teorisi
2023 2. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2023 16:19
Psikoloji konusunda önemli bir kaynak olduğuna inanıyorum, psikolojide tip teorisi şu anda bayağı gelişmiş durumda ama eğer tipler konusunda meraklıysanız bu kitapla başlamak temel için iyi olabilir. İçedönük ve dışadönük tipleri detaylıca ele almış. Başlangıçta kafa karışıklığı yaşatabiliyor ama sonradan ne anlatmaya çalıştığını anlıyorsunuz. Hissetme, düşünme, sezgi ve duyum hakkında araştırmalarından bunların içe dönük ve dışa dönük hallerinden ve bunların bilinçdışı hallerinden de bahsediyor kitapta, ayrıca bazı psikolojik sorunlarda içedönme veya dışadönme olaylarından da bahsetmiş. İçedönük tiplerin dışadönmesine ve dışadönük tiplerin de içedönmesinin nasıl olduğuna, tutumlarına da dikkatlice değinmiş. Sedece çevirisi biraz eksik onun dışında Jung her şeyi çok güzel bir şekilde anlatmış. Çevirilmeyen kelimeler ve cümleler olmasa daha net anlaşılabilirdi muhtemelen.
2024 9. kitabı
Psikolojide Tipler kitap yorum: Jung bu  kitabından  ''hastalarımla pratikte yaptığım çalışmalardan,  bir psikiyatr olarak  sayısız izlenimlerimden, her sosyal düzeyden kadınlar ve erkeklerle görüşmelerimden dost ve düşmanla kişisel ilişkilerimden biçimlenerek kendi düşüncelerimi aktardığım 20 yıllık çalışmamın meyvesi diye bahseder. Jung'a göre insan ruhunun temel iki yapısı vardır. Bunlar "dışadönük" ve "içedönük" tiptir. Bu iki karakter yapısının altında da her iki sınıf için de ortak kabul edilen dört ana dal bulunmaktadır: Akılsal (düşünen), duyusal, sezgisel (hissel) ve duygu tipleri. Bu dört ana dalla beraber toplamda sekiz kişilik tipi ortaya konmuştur: Yalnız eserde belirli tiplerin başlıklar halinde yazılıp açıkça anlatıldığının zannedilmemesi gerekiyor. Kitap bu açıdan biraz karışıktır. Geçmiş tipoloji kuramları, mitsel ve inanç esasında incelemeler, edebiyattaki esinlenmeler ve klinik konular eşliğinde bir anlatım söz konusu. Bu sebeple Jung'un teorilerine hakim olunduktan sonra okunması daha doğru olur. Oturup bir çırpıda okunacak bir eser kesinlikle değil. Ağır, anlayarak ve zamana yayarak okunması hatta derinlemesine incelenmesi daha faydalı olur diye düşünüyorum.Kitapla kalınız efendim.
Üzdü
2023 14. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2023 23:32
Jung gerçekten avama hitaben yazmamış bu kitabı. Okuyup her sayfasını anlayana helal olsun diyorum. Okurken çok yoruldum. Keşke daha anlaşılır olsaydı. Çok zor bir kitap okuyacak olana da kolay gelsin.
2026 156. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 00:00
"PSİKOLOJİDE TİPLER" "Fikirlerinin peşinden giderken genellikle inatçıdır, bildiğini okur ve etkiye kapalıdır. Kişisel etkiye açıklığı buna tuhaf bir şekilde zıttır. Hiç arzu edilmeyen öğelere kendini maruz bırakması için, kişinin görünüşte masum olduğuna ikna olmalıdır. Bu öğeler onu bilinçdışından yakalar. Fikirlerinin peşinden gitmesi için huzur içinde bırakılabilirse ancak kendisine çok aşağılayıcı şekilde merhametsizce davranılmasına, sömürülmesine fırsat verir. Arkası dönükken ne zaman yağmalandığını ve pratikte yanıldığını anlamaz." Psikoloji tarihi, insanları anlama çabasının tarihidir. Bu çabanın en eski ve en temel sorularından biri ise: İnsanları birbirinden farklı kılan şey nedir? Bazı insanlar neden daha mantıklıyken, bazıları duygularıyla hareket edip, kararlarını sezgilerine göre verir? Kimi insanlar kalabalıkların içinde enerji bulurken kimi insanlar yalnız kaldıklarında kendilerini daha güçlü hisseder? Bu soruların peşine düşen Carl Gustav Jung, yirmi yılı aşkın klinik çalışmasının sonunda önemli bir keşif yapar. Her insan benzersiz olsa da, benzer mizaçlar belli sınıflarda toplanabiliyordu. Jung, her insanın kendine özgü ve benzersiz bir kişiliğe sahip olduğunu kabul etmekle birlikte, uzun yıllar süren gözlem ve araştırmalar sonucunda bazı ortak eğilimlerin bulunduğunu ortaya koyuyor. Ona göre insan ruhunun temelinde iki ana yönelim bulunuyor: içedönüklük ve dışadönüklük. Bu ayrımı fark eden ilk kişi Jung değildi; Freud ve önceki bilim insanları da bu farklılaşmayı gözlemlemişti. Ancak Jung, nevroz ve psikoz gibi ruhsal rahatsızlıkların da bu iki kutbun insana nasıl hükmettiğiyle ilgili olduğunu vurguladı. Dört Fonksiyon, Sekiz Tip İçedönük ve dışadönük iki temel tutumun altında, her iki sınıf için ortak olan dört ana işlev bulunur: Jung'un
2021 10. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2021 20:31
İnsan denen varlığı anlamak üzere yazılmış ender kitaplardan biridir. Tip dediğimiz, içedönük ve dışadönük insan yapısının derinlemesine kazı çalışması yapıldığı kitap. Kitap yoğun, dikkatli okunması gerekiyor. Jung un dili Freud' dan daha kapsamlı. Dikkate alınmalı. Keyifli okumalar.
2021 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2021 17:30
İNTROVERT OR EXTROVERT ? Jung kitabına ''Sinir hastalarıyla pratikte yaptığım çalışmalarımda insan psikolojisinde birçok bireysel farkın dışında farklı tiplerin de bulunduğu dikkatimi çekti. Bence, iki tip özellikle belliydi; onlara içedönük(introvert) ve dışadönük (extrovert) adını verdim.'' diyerek başlamış ve 500 sayfa boyunca bu iki tipin eski çağlardan başlayarak insanların düşünce süreci içinde aldığı konumlar, gösterdiği değişimler üzerine gayet doyurucu bir çalışma ortaya koymuş. Kitabın sonlarına doğru bulunan ''Tanımlar'' bölümü ise psikolojide sık kullanılan terimlerin Jung tarafından nasıl algılandığını ve nasıl yorumlandığını anlamak bakımından oldukça önemli

Carl Gustav JungYazar · 51 kitap
Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir. Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları idi. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. 36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği'nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung,Sigmund Freud'le beraber üzerinde çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır. Popüler psikometri aracı Myers-Briggs Kişilik Göstergesi (MBTI) ve sosyonik kavramları, Jung'un psikolojik türler teorisinden geliştirilmiştir. Jung, insan ruhunu "doğuştan dindar" olarak kabul etti ve bu dindarlığı araştırmalarının odak noktası yaptı. Rüya analizi ve sembolizm (simgecilik) çalışmalarına katkıları nedeniyle bu alanların en çok okunan çağdaş yazarlarından biridir.