Ruhtaki Bilim

8 Ağustos 2017
Kuzey Yayınları

2020 66. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2020 21:42
Yazarın demeçlerinin, makalelerinin ve daha birçok çalışmasının yer aldığı güzel bir eser. Kitap benim için güzeldi ama yazarın diğer kitaplarını okumasaydım muhtemelen yarıda bırakırdım. Çünkü detaylı incelenmesi gereken konular daha yüzeysel işlenmiş. Doğal olarak Biyoloji alanındaki ön bilgilere ihtiyaç duyuluyor. Bu kadar teknik olmasının başka bir sebebi de öğrencilerine, meslektaşlarına yani kendi alanı ile alakalı olan insanlara hitaben konuşması. Bu derlemelere anlaşılır olması için yeniden çeşitli açıklamalar alt bilgi olarak konulmuş ama bu da metnin bölünmesine sebep oluyor. Kısacası diğer kitapları okumadan okumayın bunu. Kitapta ilgimi çeken birkaç konudan bahsedeyim. İlk olarak yazarın global ve küresel düşünceleri, ayrıca bunları savunma tarzı benim çok hoşuma gidiyor. Mesela insanların kürtaja şiddet derecesinde karşı olması konusu; Faydacılığın kurucusu olan büyük ahlak felsefecisi Jeremy Bentham fetüs ile ilgili şu çözümü işaret ediyor "soru ne 'mantık yürütebilirler mi? Ne de 'konuşabilirler mi?' bunların yerine 'acı çekebilirler mi?' şeklindedir." Bu çoğu kürtaj karşıtına göre olumlu bir düşünce olabilir. Yani erken kürtaja değil de geç kalınmış kürtaja karşıdır. Fakat yazarımız haklı olarak buna da karşı çıkıyor. Sözde bebek katliamına karşı çıkarken doktorları katleden yobazlar bir yana; üç günde bir sofrada et bulunduran insanların acıya bu kadar duyarlı görünmesi yazara demagojik geliyor. Sadece insan acı çekmez diyor. Ve yine bir hayvansevergillerfamilyası üyelerinden olan benim çok hoşuma gidecek başka bir eleştiri de, çeşitli özel günlerde havai fişek gösterilerine geliyor. Biyolog olan yazarımız kendi gözlemlerine de dayanan bir fobiyi bizimle paylaşıyor. Tycho ve Cuba cinsi köpeklerin aşırı derecede havai fişeklerden korktuğu gerçeği.
Bilim
2025 24. kitabı
Richard Dawkins'in "Ruhtaki Bilim" (Science in the Soul) kitabını soruyorsunuz. Bu kitap, Dawkins'in çeşitli makalelerinden, konuşmalarından ve yazılarından derlenmiş bir koleksiyondur. Kitap, bilimin önemi, akılcı düşünce, ateizm, evrim ve bilimsel dünya görüşü gibi konuları kapsar. Dawkins, bilimin insanlık için neden vazgeçilmez olduğunu ve bilimsel yöntemin gerçeği anlamak için en güvenilir yol olduğunu vurgular. Ayrıca, bilim ile din arasındaki ilişkiye dair eleştirel görüşlerini de paylaşır ...
2021 25. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 18:06
Dawkins'in çeşitli akademilerde yaptığı konuşmalar, radyo ve televizyonlara verdiği röportajla , dergilerde yayımlanmış makaleleri ve oluşturduğu parodilerin seçkisi niteliğinde bir kitaptı. Yazar, evrimsel biyolog olarak "Yaratılışçılık Karşıtı" tezlerini sunar. Bilimin mutlak yetkinliğini ve tartışmasız otoritesini savunur. Kitap sekiz bölümden oluşur. Bölümler, evrim teorisine dair açıklamalar ve bilimsel keşif ruhunun önemi hakkındaki fikirleri içerir. Kitabın ilk bölümü inanılmaz bir çelişkinin itirafıyla başlar. Bkz. 11. sayfa. "Önemli olan gerçeklerin ne olduğu değil; onları nasıl keşfettiğiniz ve haklarında ne düşündüğünüzdür. "Bilimin temel hedefinin "hakikati ortaya çıkarma" iddiasıyla çelişir bu fikir. Hemen her kitabında temel meselenin bilimsel hakikatler olduğunu ifade eden birinden "gerçeği değil, gerçek hakkındaki fikrimizin önemli olduğunu" sözlerini duymak ciddi bir hayal kırıklığı yaratması gerekir bilim tutkunu insanlarda. Dawkins, Yaratılışçılığı benimseyenleri en hafif tabirle düşman kampta olanlar şeklinde isimlendirir. Kendi tabiri olan düşman kampla aynı ayak oyunlarını çevirir Dawkins: Olumsuz genellemelerle bir fikri ıskartaya çıkarmaya çalışmak. Eleştirdiğim husular olmakla birlikte Dawkins okumaktan zevk aldığım bilim insanlarından biridir. Keskin zekası, alaycı üslubu ve alanına duyduğu derin tutkuyu her zaman takdir ettim. Bilimsel meselelerle ve polemiklerle ilgilenen kişiler için gerçekten doyurucu bir eser.
2020 563. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2020 11:49
Dawkins’in “merak tutkusu” kitabındaki gibi otobiyografik öğelerin‘de olduğu; Bilim, din, inanç, ilahiyat, Akıl - mantık, zaman, Politika, Evrim,... gibi çeşitli konular hakkında yazıları ve konuşmalarının bulunduğu bir derleme kitap. Şüphesiz başlangıç için öncelikli kitaplar olsa da Evrim ve bilim okumalarına yeni başlayanlara veya bu konularla ilgili bir şeyler katabileceğini düşünüyorum.

Richard DawkinsYazar · 23 kitap
Clinton Richard Dawkin, Britanyalı etolog, evrimci biyolog ve yazardır. Oxford Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında onun için Charles Simonyi tarafından oluşturulmuş Simonyi Professorship for the Public Understanding of Science kürsüsünde 2008 yılında emekli oluncaya kadar görev yapmıştır. Dawkins ateist ve hümanisttir, British Humanist Association Başkan Yardımcılığını yürütmektedir. Evrenin oluşumuna dair yaradılışçı inanışlara karşı çıkışıyla bilinir. Çok sayıda popüler bilim kitabı yazmış, televizyon ve radyo programları yapmıştır. Kitapları 31 dile çevrilmiş ve milyonlarca satmıştır. Dawkins 1976 yılında yayınlanan Gen Bencildir adlı eseriyle gündeme gelmiştir. Eserde genlere dayanan evrim merkeze alınmış ve mem adında bir terim ortaya atılmıştır. 1982 yılında kaleme aldığı The Extended Phenotype adlı eserde evrimsel biyolojiye katkıda bulunarak genlerdeki fenotip etkisine bağlı değişmelerin sadece organizmanın gövdesiyle sınırlı kalmadığını, diğer organizmayı ve çevreyi değiştirdiğini belirtmiştir.