Kasım 2020
İthaki Yayınları

En güzel gün hiçbir şey düşünmeden nefes aldığımız günmüş!
2024 58. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2024 20:18
Nedir sakarmeke? Sulak alanlarda yaşayan bir kuş türü. Yazarımız Mehmet Fırat Pürselim kitabı ve kalemi ile ilk defa tanışıyorum. kitapta birbirinden farklı; Aşk, faşizm, işsizlik, güç, sıkışmış hayatlar, bağlılık, aidiyat, Umut, mültecilik, hastalık, yuva, aile gibi temalardan oluşan öyküleri okuyoruz. Yazarın öykülerine zaman zaman yer verdiği kitaplar, şarkılar, şiirlerden mısralar ile zenginlik katmış. Her bir öyküye ait O kadar şey var ki anlatacak. Ben yazarım tarzını çok severek okudum eminim sizler de severek okuyacaksınız. Kuşların da içi sıkılır mı anne? "Sıkılmaz mı kuzum! Sıkılmasa neden başlarına alıp oraya buraya gitsinler?" Keyifli okumalar
2022 46. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2022 08:42
Akılsız Sokrates ve Hayat Apartımanı'ndan sonra Mehmet Fırat Pürselim'in Sakarmeke'sinin de kapağını ilk iki kitabı çok severek okumanın verdiği büyük bir heyecanla açtım. İlk öykü, ikinci öykü derken kuş cıvıltıları eşliğinde okudum bütün öyküleri. Herbiri birbirinden güzel öykülerdi. Daha önce Mehmet Fırat Pürselim okuyanlar için öyküler ilk etapta biraz şaşırtıcı olsa da ben yazarın bu tarzını da çok severek okudum. Bir kaçı hariç her öyküde şaşırdım. Bir kaç öyküde ise eski öykülerin tadını yakaladım. Ufak Bi' Teslimat ve Serçe kitabın en eğlenceli ve absürd öyküleriydi. Hele Serçe Tilbe'nin Yeşilçam filmlerine taş çıkartan hikayesi yok mu... Bir ara Yıldız Tilbe şarkısı dinlerken buldum kendimi :)) Martı Avcısı, mülteciliği, zorunlu göçü odağına almış gibi görünse de cinsel tercihi nedeniyle ölümü göze alan genç bir adamın hikayesini anlatıyordu. Her bir öyküye dair o kadar çok söylenecek şey var ki. Ledli Zaman Hikâyesi, Atatürk Yalnızlığı ve Erektus Kalesi öyküleri tam da bugünleri anlatan distopik öykülerdi. Mesela Erektus Kalesi başlı başına bir olaydı. Sakarmeke’yi oluşturan on bir öyküden her birinin farklı temaları vardı. Aşk, faşizm, işsizlik, göç, sıkışmış hayatlar, bağlılık, aidiyet, umut, mültecilik, hastalık, yuva, aile gibi temalar öne çıkıyordu öykülerde. Bu arada Sakarmeke'de yazarın mizahi diliyle de tanışmış olduk bu da ayrı keyif vericiydi. Yine yazarın öykülerin içinde geçirdiği kitaplar, şarkılar, şiir mısraları ve türküler metinleri zenginleştiren güzel öğelerdi. Çok sevdim ben Sakarmeke'yi de, okumaktan büyük keyif aldım. Özgür güneş ülkesinde kuşlar misali özgürce yaşayabilecigimiz günlerin ümidiyle, kuşlar konsun yolunuza. Keyifle okunsun...
Sakarmeke
2023 50. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2023 17:08
Sakarmeke sulak alanlarda yaşayan, yaklaşık 40 cm boyunda bir kuş türü. Gövdesi siyah, gagası ve alnı beyaz bir su kuşudur. Halk arasında yaban kazı olarak bilinir. Kitap boyunca hemen her öyküde bir kuş kanat çırpması ve cıvıltısı duyacaksınız. Pürselim'in kalemi ile Akılsız Sokrates kitabı vesilesiyle tanışmıştım, kendisi avukat olduğu için politik konuları konuşmayı, öykülestirmeyi seviyor. Bu kitabinda da olduğu gibi yoğun konulara mizahı bir dil katarak okuma zevkini arttırıyor. Kitapta toplam 11 öykü bulunuyor. İlk öyküde sürekli ezan sesi duyup namaz kılan teyze Şeker Portakalı kitabında geçen "Müzigin sesini duymayanlar dans edenleri deli zannederler" alıntısını hatırlattı. İkinci öykü Ledli Zaman Hikayesi'nde elektriğin boğdugu hayatımız ve yalnizlasan insan üzerine yaratılan distopik evren 1984 kitabı ve geçen ay okuduğum Yalnızız kitabındaki "Asırlar sonra, zamanımızda, şehirleri geceleyin nura boğan elektriğin ruhlarımızdaki karanlığı artıracağını sezemeyen bir çağın emekleme yıllarında, bu çizgi, varış değil, kalkış noktasını buluyor" alıntısını düşündürdü. Beşinci öyküde ailesi tarafından terkedilen Serçe Tilbe'nin yeşilçam benzeri hayat hikayesini okurken hem hüzünlenip hem gülümseyeceksiniz. İlgi öyküsunde geçen Mecburiyet Caddesi'nin çağrıştırdığı başka yere gidememek, takılıp kalmak hissi Murat Özyaşar'ın Sarı Kahkaha adlı öykü kitabının ilk öyküsünü anımsattı. Kitapta sevdiğim öykulerden diğeri Atatürk yalnızlığı'nda okumak ve kitaplar üzerine çok kıymetli tespitler mevcut ve bu öykünun sonunda bariz şekilde Fahrenheit 451'e selam çakılmış. Son öyküde ise mülteciler ve cinsel kimlik sorunlarına değinen yazar en sonunda çok sevdiği kuşlara ulaşıyor. Sevmediğim tek öykü olan "Erektus Kalesi" distopik evren ve yeraltı edebiyatı
2021 296. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2021 23:07
Mehmet Fırat Pürselim, bol ödüllü bir yazar.Hayat Apartmanı adlı öykü kitabıyla 2012 yılı Naim Tirali Öykü Ödülü'nü, Akılsız  Sokrates adlı öykü kitabıyla da hem 2017 yılı Türkan Saylan Sanat Ödülü'nü hem de  2017 Orhan Kemal Öykü Ödülü'nü kazanmıştı. Kitabın ilk sayfasında roman yazsa da Sakarmeke, Mehmet Fırat Pürselim'in son öykü kitabı. Sakarmeke'de yer alan 11 öykünün içinde, novella olabilecek öyküler de var. Sakarmeke, göçmen bir tatlı su kuşuymuş.Neredeyse, tüm öykülerde kuşlar genişçe yer alıyor. Kitabın ilk öyküsü olan  "Her Vakit"te duyduğu ezan sesiyle sürekli namaz kılan, bu yüzden güçsüz düşen, yaşayamadığı aşkını içinde saklayan ninenin hikâyesi, hem  gülümsetti hem hüzünlendirdi beni.Kolay kolay da unutulmayacak bir öykü.Çok sevdim. Ledli Zaman Hikâyesi, distopik, karanlık bir öykü. İşsiz Murat'la, Azrail'in kendisini unuttuğunu düşünen emekli öğretmenin yollarının kesiştiği Ufak Bi' Teslimat öyküsü oldukça eğlenceliydi. Erektus Kalesi yine distopik, erkek- kadın ilişkilerini, gücü sorgulayan   bir öykü. Martı Avcısı, göç ve mülteciler üzerine bir öykü. Benim de kitaptaki favori öyküm. Kitabın en uzun öyküsü Serçe ise hüznün ve mizahın iç içe geçtiği bir öykü. Daha pek çok güzel öykü yer alıyor kitapta.Tavsiye ederim.
2023 44. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2023 23:26
Sakarmeke / Mehmet Fırat Pürselim . Kitap Dünyam ile #güncelikeşfetekstra maratonumuzda okuduğumuz Akılsız Sokrates öykü kitabıyla tanıştım Pürselim kalemiyle... Sonrasında da epeyce tavsiye edilen öykü kitabı Sakarmeke'yi okuduk Kitap Dünyam grubumuzdan arkadaşlarla... . Tavsiye edildiği kadar varmış dedim okurken... Beğendiğim kitaplar arasında yerini aldı... . Her öykü ayrı bir konu çerçevesinde işleniyor... Bir yandan hüzünlendirirken bir yandan da gülümsetiyor... Distopik öyküler de içeriyor Ledli Zaman gibi... İki öykü kitabında da futbol içeren öyküsü var. Ayrıca okurken rahatsız eden öyküsü de oluyor Erektus Kalesi gibi... . Pürselim kalemini sevdiğim yazarlar arasında ve kesinlikle tanışmanızı önerim.
2021 95. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2021 11:25
Yeni yazarlarla tanışmaya bayılıyorum. Özellikle Çağdaş Türk Yazarlarımızla.. Yine geç kalınmış bir tanışma .. Her öykü birbirinden güzel. Öyle ki en sevdiklerimi ayıklayamadım içlerinden.. Kitapta eh işte dediğim tek bir öykü olmadı .. Hepsi uzun, doyurucu , düşündürücü ve iz bırakan öykülerdi..Yetenek ve kalbin birleşimi bu olsa gerek .. Artık her yazdığını takip edeceğim bir yazar daha var.. Yazarla tanışmanızı tavsiye ederim
2021 11. kitabı
Romancı ve öykücü Mehmet Fırat Pürselim'in İthaki Yayınlarından çıkan son eseri "Sakarmeke" ile herkese merhaba. En son yine İthaki'den çıkan Hakan Sarıpolat'ın "Cıs" isimli öykü kitabını okuyup beğenmiştim. Sakarmeke'de en az Cıs kadar beğendiğim bir kitap oldu. Bu vesileyle, doğru kitapları okurlarla buluşturan İthaki Yayınları editör ve emekçilerine teşekkürlerimizi sunalım. Teşekkürler. Sakarmeke, uzunlu kısalı, toplamda on bir enfes öyküden oluşan, etkileyici bir kitap. Kimi distopik, kimi gerçekçi anlatımlar içeren, birbirinden değerli on bir öykü. Zayıf bulduğum, "aman canım, bu da yer kaplasın işte..." diyerek araya sokuşturulduğunu hissettiğim, bırakın bir tanecik öyküyü, koca kitapta bu minvalde tek bir cümleye dahi rastlamadım. Öyküler arasından bir seçki yapmak zor. Fakat yine de haksızlık yapmak pahasına bazı öykülere küçük parantezler açmak istiyorum. Mesela Erektus Kalesi. Büyülenerek okudum. Anlatının hoşluğu, kullanılan dil, ironi ve distopyadaki güzellik, fevkaladeydi. "Turna" isimli kısa öykü, lanet getirdiğim, tüm yaşama enerjimi sömüren işimle alakalı olduğu için özellikle dikkatimi çekti. Belki ben de günün birinde kanatlanır, pencereyi açtığım gibi pır diye uçarım. Bu sözlerim dua sayılsın. Lütfen âmin diyelim. "İlgi" isimli öykü, hayallerinin peşinde, Muş'tan İstanbul'a süzülen, yüreği temiz bir gencin hikâyesi. Adeta kitabın bonusu tadında, okura sunulmuş bir armağan gibi, farklı ve özel bir lezzet. "Serçe" Kitabın en uzun öyküsü. Ele alınan konu ve anlatıdaki ustalık muhteşem. Fakat popüler kültürden pek çok isim, pek çok kez zikredilmiş. (Nadide, Edis, Yıldız, Hakan Peker vb...) Bir parça azaltılsa daha mı iyi olurmuş? Emin olamadım. Ufak Bi Teslimat'ı gülümseyerek, Bekledim de Gelmedin'i içim burkularak okudum. Çok etkileyiciydi.
2021 72. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2021 00:07
Hayat Apartmanı’yla 2012 yılında Naim Tirali Öykü Ödülü, Akılsız Sokrates ile 2017 Türkan Saylan Sanat Ödülü ve 2017 Orhan Kemal Öykü Ödülü’nü kazanan Mehmet Fırat Pürselim’in son kitabı Sakarmeke. Pürselim, on bir öyküden oluşan kitapta farklı anlatım tekniklerini kullanmış. Öykülerinde zaman zaman mizahî ögelerden yararlanan yazar, dilde ve biçimde özenli bir tutum sergilemiştir. Kadına bakış açısı, ötekileştirme, dinin kullanılması, mültecilik gibi bugünün Türkiyesi’nin gerçeklerini estetik bir yaklaşımla sanat diline dönüştürmeyi başarmış, distopik öyküleriyle(Ledli Zaman Hikayesi ve Erektus Kalesi) bireyin özgürlüklerini yok sayan baskıcı düzeni eleştirmiştir. Öykülerdeki kuş metaforuyla dilin imgesel özelliğini kullanmış, anlatılarda özgürlük ve tutsaklık izlekleri etrafında gezinmiştir. Öykülerini , insanın içine işleyen bir derinlikle ve samimiyetle yazan Mehmet Fırat Pürselim, yalın, inandırıcı ve kuşatıcı bir öykü dünyası kurmayı başarmıştır. Herkesin öykü yazdığı bu dönemde nitelikli öyküye ulaşmak isteyenlere tavsiyemdir.
SakarmekeMehmet Fırat Pürselim · İthaki Yayınları · 2020214 okunma
KUŞ BAKIŞI DÜNYA: SAKARMEKE (Matkap Dergisi)
Puan vermedi·168 syf.·
2020 80. kitabı
Mehmet Fırat Pürselim iki ödüle layık görülen öykü kitabı Akılsız Sokrates’ten dört yıl sonra geçtiğimiz senenin son ayında İthaki Yayınlarından çıkan öykü kitabına, göçmeyi unutan bir kuşun ismini vermiş: Sakarmeke. Pürselim on bir öyküden oluşan kitabın her bir öyküsünü kuşlarla bezemiş. Serçe, turna, puhu, güvercin, martı, leylek, kumru öykülerde rastladığımız kuşlardan bazıları. Mehmet Fırat Pürselim kuşlarda sadece özgürlüğü görmemiş. Tutsaklık, göç, aidiyet, yuva gibi temaları kuşların kanatlarıyla öykülere taşımış. Bu temaların yanı sıra bizden olmayana kız vermeme, ötekileştirme, insanlar gibi şehirleri de mimleme, dinin işimize gelen boyutunu yaşama gibi konuları öykülerin alt metnine yedirmede oldukça başarılı. Öykülerde birinci anlatıcıyı tercih etmesi okurla aradaki perdeyi kaldırıp metinlere bir adım daha yaklaştırarak atmosferin içine girilmesini kolaylaştırmış. Kadın karakterleri öykülerinde başarılı bir şekilde oluşturduğunu söyleyebiliriz. Turna, Her Vakit ve neredeyse novella uzunluğunda bir öykü olan Serçe yazarın kadın karakter kurgulamadaki başarısını örnekleyen metinler. Kitapta renkli ve çeşitli bir karakter kartelası mevcut. Müezzin, temizlikçi, babaanne, torun, muhasebeci, bankacı, komünist, bunlardan bazıları. Bu karakter kadrosu farklı öykü atmosferlerinin kurulmasına ve duygu geçişlerinin başarıyla sağlanmasına katkı sağlıyor. Kurmacanın seyrine göre değişen üslup ve ritim ise okurun merakını her an diri tutuyor. Kitabın ilk öyküsü Her Vakit, sürekli ezan sesi duyup namaz kılan, bu sebeple bitap düşen bir nineyi konu ediyor. Pürselim, ezan sesine gizlenen yaşanmamışlıkları tatlı bir üslupla anlatırken yüzümüzde kırık bir gülümse bırakıyor. Kitabın ikinci öyküsü Ledli Zaman Hikâyesi. Sokaklara takılan lambalarla uykusunu kaybeden bir
2021 52. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2021 00:00
Kanadı var kuş değil, boynuzu var koç değil? Bilmece sever misiniz? Hani, bir şeyin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı söyleyerek o şeyin ne olduğunu bulmayı dinleyene veya okuyana bırakan akıl oyunlarını ... Şayet cevabınız “evet” ise size kitabın ismiyle dahi bu akıl oyunun içine davet eden bir öneri ile geldim. #sakarmeke ‘leri bilir misiniz? Simsiyah tüylü sadece alın ve gagaları beyaz,dişisiyle erkeği benzer görünüşlü, sulak alanların kırmızı gözlü turnamsılarını… Yavrusu ile yetişkini çok farklı olan ender kuşlardan biridir üstelik, kırmızı kafalı, sarı-turuncu tüylü siyah gövdelidir yavrucukları... Bu farklılık onların sakarmeke yavruları olmalarına mâni değildir ama... Yazar, adını göçmeyi unutmuş, denizi mesken bellemiş bir tatlı su kuşundan alan Sakarmeke kitabındaki her öyküyle kalbinizi fethedecek, eminim. Özellikle, “Serçe” isimli öyküsünü okuduğunuzda bunca girizgâhı neden yazdığıma, alegorisine, metaforuna neden bunca hayran olduğuma hak vereceksiniz. Bir avazda, elimden bırakmak istemeden okuduğum çağıldayan içten öykülerin arasında, “distopik” bir sürprizle karşılaşmak da cabası oldu. “Ledli Zaman Hikayesi ve Erektus Kalesi” öykülerinin distopik atmosferi bana hayranı olduğum #harukimurakami’nin lezzetini anımsattı. Hatta öyle ki, #koşmasaydımyazamazdım diyen yazarla koşmadan uçamayan sakarmekeler arasındaki kendimce kurduğum diyalektik, “yazarın metaforunun bir paradoksu mu?” dedirtti. Memleketin ve koca, yaşlı, şişko dünyamızın hal(lenme)lerine dair zarif dokunuşlarıyla yine, erkeğiyle dişisiyle birbirine benzeyen sakarmekeler gibi umuda olan inancımızla yaşamaya devam edişimize, gerek karakterleri gerek seçtiği konular üzerinden adeta süzülüyor. Füruğ Ferruhzâd aklımın koridorlarından yankılanıyor şimdi. “ben ağaçların

Mehmet Fırat PürselimYazar · 10 kitap
1975 yılında Antalya’da doğdu. Üsküdar Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukatlık yapmakta ama içine huzursuz bir cin kaçtığı için rahat batmakta, yazar olmaya heveslenmekte. İlk kitabı Hayat Apartımanı, 2012 Naim Tirali Öykü Ödülü’ne layık görüldü. İlk romanı Emanetimdeki Hayatlar 2014 yılında çıkacak ama hep öykücü kalmaya niyetli. Çeşitli çok yazarlı kitap projelerinin yanı sıra Bağzı Şeylere Öyküler seçkisinde de bir öyküsüyle yer aldı. Çocuklar için Doğa Öyküleri serisi hazırlamakta, serinin ilk kitabı Flamingo Çocuk raflara çıktığından beri çocukların avuçlarına konan bir tüy olmaya çalışmakta. Dergilerde, gazetelerde, kitap eklerinde öykü, eleştiri, deneme, kitap tanıtımı ve diğer türlerde yazıları yayınlandı. Uzman Tv’de kitap tanıtımı programları yaptı. Yeşil Gazete’de düzenli olmayan bir süreklilik içinde kitaplar ve edebiyata dair yazılar yazmakta.