Sonsuz Geceler

Orijinal Adı:
Sandman 11: Endless Nights

2024 16. kitabı
Okunma: 20 Mart 2024 21:41
Sandman serisi 11. Cilt Matem; Sonsuzlar'dan Ölüm, Arzu, Rüya, Keder, Hezeyan, Yıkım ve Kader'in ana rolde oynadığı 7 hikayeyi konu alıyor. Gezegenlerde yaşamın ortaya çıkmadığı zamanlardan, orta çağa ve günümüze uzanan bu hikayeler Sonsuzlar arası ilişkilerde temel noktalara açıklık getirdiği gibi, insanlar üzerinde etkilerini ve yansımalarını etkileyici kurgular ile işliyor. En çok sevdiğim hikayeler; Ölüm, Arzu ve Rüya ile ilgili hikayeler oldu. Ölüm; Venedik'le Ölüm: Zamanın akışından korunan bir bölgeyi ve çocukluğunda Ölüm ile tanışmış ve hiç unutmamış bir adamın bu durum sebebi ile seçtiği yaşantıyı konu alıyor. Arzu; Arzudan Aldığım Tat: Keçi Çobanı Kara'nın Şefin oğlu ile bir hayat sürmek için Arzu ile yaptığı görüşme ve bu görüşmenin şekillendirdiği yaşantısı işleniyor. Rüya; Bir Yıldızın Kalbi: Rüya Lordu Morpheus ve Parıltılardan Kıllalla'nın ilişkisini ve tüm Yıldızların katıldığı bir görüşmeyi anlatıyor. Keder; Kederin 15 Portresi: Acı dolu yaşantıları algılama şekilleri ile 15 kederli profile yer veriyor. Hezeyan; İçeri Giriş: Yaşadığı travmatik olay sebebi ile bir yıldır Katatoni durumu yaşayan bir kızın zihnini ve Hezeyan'ın bu durumdaki rolünü işliyor. Yıkım; Yarımadada: San Raphael yarımadasında arkeolojik çalışmalarda keşfedilen bir Tepeyi ve bu tepede keşfedilen geleceğe ait olduğu tespit edilen nesneleri inceleyen bir Arkeoloğu ve Yıkım ile tanışmasını işliyor. Kader; Sonsuz Geceler: Sonsuzlar'dan Kader'in görevini ve tüm canlı varlıklar üzerinde sahip olduğu konumu açıklıyor. Sandman serisinin sonlanmasının ardından Sonsuzlar'ın rollerine ve geçmiş yaşantılarına dair ilgili çekici hikayelerine değinen bu kitabı angelsbooks ile okuduk. Mitolojinin, tarih, edebiyat ve felsefe ile harmanlandığı bu seriyi çok keyif alarak tamamladım.
2021 40. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2021 19:04
Sandman serisinde çizimlerini şimdiye kadar en çok beğendiğim cilt oldu. Sandman in ana hikayesi bir önceki ciltte bittiği için bu cilt hikayeyi ileri götürmüyor aksine geçmişteki noktalara değinme, ziyaret gibi. 7 sonsuz kardeşin hayatlarından kesitlerden yani 7 öyküden oluşmakta. Her bir öyküyü çizgi roman dünyasındaki önde gelen sanatçılar çizmiş. Glenn Fabry (Vaiz’den aşinayım), Milo Manara (dünyaca ünlü İtalyan çizgi roman sanatçısı), Frank Quitely (3üz), bill sienkiewicz (daredevil) benim bildiklerim diğer çizerler ise Barron Storey P. Craig Russell, Miguelanxo Prado. Hikayeler sonsuz kardeşlerin ruh hallerini yansıtan tarzda yazılmış. Yani Arzu’nun, Hezeyan’ın ya da Keder’in hikayesini okuduğumda bu ruh hallerini hissettim. (Ya da ben çok hassasım) Ama bana bunu daha çok çizimler verdi. Manara’nın Arzu’nun hikayesini çizmesi de nokta atışı olmuş keza Glenn fabry’nin de yıkımın eşleşmesi de bana göre iyi bir eşleşme. Zaten 10. Cilt i okuduysanız oradaki önsözde de belirtiyor bu son Sandman cildi bundan sonraki herhangi bir ciltte “yeni” Rüya yı anlatan bir hikaye görmemiz çok zor diye. Hikaye 10. Ciltte kaldı. Ama bu seriye tam anlamıyla hakim olmak isteyenlere tavsiye ederim.
2021 11. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2021 21:57
Sonsuzlar... Kimileri onları tanrı sanıyor fakat onlar sadece sonsuz. Ölüm, arzu, rüya, keder, hezeyan, yıkım, keder 7 bölümde tek tek işleniyor. Seriyi okuyanlar için harika bir veda, ilk kez başlayanlar için sıcacık bir merhaba diyor. Neil'in de yazarken eve döndüğünü söylediği bir seri olması ayrıca bağımı artırdı bu ciltlere :)
Oldukça güzel
2021 92. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2021 20:26
Puanım 4/5 (%77/100) Öncelikle belirtmeliyim ki bu kitap orijinal serinin bir parçası değil, en azından tam olarak. Orijinal seri 10 kitap ve bu kitap içerisinde ana seriye uzaktan bağlantıları olan hikayelerden oluşuyor. O yüzden kitabı ana seriyi okumadan da okuyabilirsiniz. Hatta okusanız iyi olur eğer beğenirseniz sonra ana seriye başlayabilirsiniz. Fakat ben ilk 10 kitabı okuduktan sonra bunu okudum ve ana seri ile bazı yerleri ve bazı olayları bağdaştırabildim. Son olarak kitap 7. cilt Kısa Hayatlar'a benziyor ve bazı bağlantılar da var. Sonsuz Geceler 7 bölümden oluşan bir kitap. Her bölüm Sonsuzlar'dan birisine adanmış ve onları tanımak için güzel hikayeler var. Spoiler vermeden kısa kısa her bölümden bahsetmek istiyorum. 1-Ölüm: Venedik'le Ölüm Hikaye aslında ikiye bölünmüş diyebilirim. Bir kısmı Venedik'e yakın Ölüm'den korunan bir adanan bahsederken diğeri ise çocukken Ölüm'ü gören ve bunu asla unutmayan Amerikalı bir askerin hikayesini anlatıyor. Ölüm Rüya'dan sonra favori karakterim olduğu için hikaye oldukça hoşuma gitti. 2-Arzu: Arzu'dan Aldığım Tat Kara adındaki kadının genç bir savaşçıya aşık olduğu ve onu etkilemek için Arzu'ya gidişini anlatıyor. Hikaye genel olarak güzeldi, özellikle sonunu beğendim. En sevdiğim şey çizimler oldu. 3-Rüya: Bir Yıldızın Kalbi Başta anlaması karışık bir hikaye. Birçok kozmik karakterin bulunduğu ve genel olarak Parıltılardan Killalla üzerinden gidiyor. Burada karşımıza çıkan birçok karakter DC Evreninde bilinen karakterler. Bu hikayede Haz henüz Hezeyan olmamış, Keder'in formu farklı ve Rüya ile Arzu'nun arası da iyi. Kitapta en sevdiğim hikaye buydu çünkü 1: Rüya vardı 2: Birçok ilginç karakter vardı 3: Çizimler mükemmeldi 4: Sonu harikaydı. 4-Keder: Keder'in On Beş Portresi İsminden de anlaşılacağı gibi
2021 77. kitabı
Sonsuzların her birini anlatıyor bu cilt. Ana serinin tamamlanmasının ardından yazılmış bir cilt. Yani olmasa da yokluğunu aramazdık. Neil Gaiman’ın yazmak için yazdığını düşünmüyorum. Yazmasının sebebi seriye olan özlemi bence. Sevgisi neyse ki saçmalamasına sebep olmamış. Ortalama bir cilt oldu benim için. Okurlar genel olarak aynı şeyleri yazmış: Hezeyan’ın ve Keder’in hikayesindeki başarıları. Sonsuzlar, insan doğasının müthiş bir tasviri. Ben biraz da Arzu’yu konuşmak istiyorum. Bazı Sandman okurları Arzu’yu sevmez. Kötü kardeştir o. İnsanın kardeşine yaptığı hainlik, en büyük kötülüklerden biridir. Yani sevilmemesi konusunda tartışmaya gerek yok. Fakat Arzu, insanlığın en müthiş tasviridir. Sandman serisinde insan doğasını yansıtan en başarılı karakterdir zannımca. Zaten Arzu’nun kendisinden beklenen de o olmalı. Arzu ne iyidir ne kötü; kendi doğasına kulak verir. Ben dine inanmam. Lakin bir şeyi şeytan olarak adlandıracak olsaydım, arzularımız olurdu. Şeytan, arzularımızın sesidir. Açıkçası ben iyi bir insan olduğuma inanmıyorum. Kötü müyüm bilmiyorum. Sadece insanım ben. İkiyüzlü değilim. Kötülük yapmışsam, kötülük yaptığımı söylerim. Ve özellikle yaptığım kötülükleri söylerim. Çünkü bundan zevk alırım. Zevk alırım. Herkes iyi yönleriyle öne çıkıyor, kimsenin kötü yönlerini göstermeye cesareti yok. Kötülükten zevk almıyorum, kötülüğümü söyleyebilmemden gurur duyuyorum. Bu yüzden Arzu, bu ciltte kendime en yakın hissettiğim karakter oldu. Genel olarak Ölüm favori karakterim olsa da, Arzu’yu bir şekilde yakın görürdüm kendime. Cilt hakkında genel bir yorumda bulunmak gerek. Ebediler, insanüstü varlıklar, birçok insandan daha insani olduğunu hissettirdiler. Neil Gaiman’ın kalemindeki deneysellik de asla gözümden kaçmamıştır. Hikayeye göre şekil alan
2021 24. kitabı
Aşık olduğum, en sevdiğim çizgiroman serisi olan Sandman serisinin 11. cildi ile karşınızdayım. Aslında ana seri 10. cilt itibariyle bitmişti. Bundan sonra gelecek olanlar biraz yan sayılar ve ekstra hikayeler. Bu cilt de onlardan biri. 7 farklı öyküden oluşan ciltte her farklı öyküyü farklı bir çizer çizmiş ve her farklı öykü Sonsuzlar'dan biriyle ilgili. Her bir hikaye ayrı güzel ama Keder için yazılan öyküdeki çizimler ve tasarım beyin yakacak türden. Harikaydı gerçekten ve galiba en sevdiğim o oldu içinde. Ayrıca Hezeyan'ın önceki hali olan Haz şeklini görmek de çok güzeldi ki o da ayrı minnoş zaten . Yine sıfır hayal kırıklığı ile müthiş bir Sandman cildi okuduk fyz ile ve seriye olan özlemimiz bir miktar dindi şimdilik...
Hezeyan...
2021 37. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2021 15:17
Sandman'in muhteşem yolculuğundan sonra gelen 11. Cilt Sonsuz Geceler'de tüm kardeşlerin hikayelerinden bir parçaya dahil oluyoruz. Birbirinden kıymetli hikayelerde öncelikle Venedik'te alıyoruz soluğu, Ölüm'ün hikayesi bu. Onun peşinden gidiyoruz. Sonra Arzu, sanırım sonsuzların içinde sevemediğim bir tek o. Belki de Lord Şekilveren'e yaptıklarından ötürü. Ardından rüyalara dalıyoruz ve keder ile buluşup ardından en üzücü hikayeye Hez'in hikayesine geçiyoruz... Bunu Yıkım ve Kader takip ediyor ve böylelikle hikayeler son buluyor. Açıkçası diğer Sandman kitapları gibi içinde kaybolduğumu söyleyemem ama bu cilti okuduğunuzda tıpkı benim gibi siz de Hez'in o merak edilen hikayesinde hüzünlenecek, öfkelenecek, gözleriniz dolacak... Öyle sanıyorum ki çevrilmemiş iki cilt daha mevcut. Bu doğru mu? Doğruysa ne zaman gelir, bilemiyorum... Fakat şimdilik Sandman burada sona eriyor. Oguzhan Duman Sandman 11 Neil Gaiman
2022 54. kitabı
Bu ciltte Sonsuzlar’ın yani bütün kardeşlerin birer hikayesi anlatılıyor.Daha doğrusu kardeşlerin, hayatına değdikleri insanların hikayeleri.Tam yedi hikaye ve her biri birbirinden ilginç.Ölüm, Arzu, Rüya, Haz, Keder, Yıkım ve Kader, hepsinin yeri ayrı bende artık.
2021 19. kitabı
Sonsuzların her birini ziyaret edip kah geleceğe kah geçmişe götüren bir dizi tamamlama hikayeleri. Genel manada güzel ama özellikle keder ile hezeyanın bölümleri bana göre, anlatım dışına çıkıp ruhu yansıtmaya çalışmak olmuş. Bu benim beklediğimden farklıydı. Ben onların içinde olduğu hikaye beklerdim ki ruhlarının nasıl olduğunu az çok biliyoruz.

Neil GaimanYazar · 107 kitap
Sandman, Coralin, Stardust gibi modern fantastik kurgu edebiyatında iz bırakmış olan roman ve çizgiromanların yazarı. Fantastik kurgudan bilim kurguya, grafik romanlardan filmlere kadar geniş bir alanda ürün vermiş olan Gaiman; Hugo, Nebula, Bram Stoker gibi kurgu edebiyatının en prestijli ödüllerinin sahibidir. Neil Gaiman, Polonyalı Musevi bir ailenin çocuğu olarak, 10 Kasım 1960 tarihinde, Portchester, Hampshire, İngiltere’de dünyaya geldi ve Fonthill, Ardingly ve Whiftgift’in de arasında bulunduğu bir dizi Church of England okulunda eğitim gördü. Gençlik yıllarında, J.R.R. Tolkien, Edgar Allan Poe, Ursula Le Guin gibi fantastik kurgunun ve Roger Zelazny, Robert A. Heinlein gibi bilim kurgunun büyük ustalarının eserlerini takip etti. 80’li yılların başlarında gazeteci olarak çalışmaya başlayan Gaiman, bu sayede ileride kitaplarını basacaklarını umduğu basın dünyasının önemli isimleri ile tanıştı. İlk yayınlanan kitabı, Duran Duran adlı müzik grubunun biyografisiydi. Bir yandan farklı İngiliz dergilerinde makaleleri yayınlanırken, bir yandan da British Fantasy Society’ye yazdıklarını gönderiyordu. Kendisi gibi İngiliz olan grafik roman yazarı Alan Moore’dan etkilenek, grafik romanlar için senaryo yazmaya başladı. İlk olarak Moore’un yarım bırakmasının ardından Marvelman’i tamamlayan Gaiman, bu yapıttan sonra, Future Shock, Violent Cases, Black Orchield gibi erken dönem eserlerine imza attı. 1989 yılında, kendisine büyük ün ve servet kazandıracak olan Sandman’i çıkarttı. Dream karakterinin baş rolünde yer aldığı çizgiroman serisi, 1989-1996 yılları arasında 75 fasikül olarak piyasaya çıktı ve daha sonra yapılan eklemelerle birlikte 11 cilt olarak kitaplaştırıldı. Sandman sonrasında farklı çizgiroman firmaları için Elric, Lady Justice, Shadow Death gibi eserleri kaleme alan Gaiman, 2009 yılında, Batman R.I.P. serisi için yazdığı “Whatever Happened to the Caped Crusader” adlı çizgiroman senaryosu ile grafik roman piyayasındaki uzun süreli sessizliğini bozdu. Grafik romanların dışında uzun romanlar ve kısa hikayelerle düz yazı alanında önemli eserler veren yazar, Diskdünya’nın yazarı Terry Pratchett ile beraber yazdığı Good Omens ile dünya çapında üne kavuştu. 1990 yılında çıkan romanı, 1996 yılında Neverwhere, 1999 yılında, daha sonra sinemaya da uyarlanan Stardust ve 2001 yılında, en iyi eseri olarak bilinen Amerikan Tanrıları takip etti. Amerikan Tanrıları’nın başarısı üzerine, romanda ek bir karakter olan Anansi’nin adı altında, yeni bir roman kaleme alan Gaiman, Anansi Boys adlı bu roman sayesinde New York Times Best Seller listesinde bir numaraya kadar yükseldi. Yazarın son romanı, 2008 yılında yazdığı ve çocuklara yönelik olan The Graveyard Book (Mezarlık Kitabı) oldu. Gaiman’ın Anansi Boys dışındaki kitapları Türkçe’ye çevrildi. Amerikan Tanrıları adlı kitabının yazımı sırasında kendisine bir web blog’u açan Gaiman, eserlerinin yapım aşamasını ve hayatından kesintileri yansıttığı ve journal.neilgaiman.com adresinde bulunan blogunu açıldığı tarihten beri aktif tutmakta ve yazılarını haftalık olarak sürdürmekte. Minneapolis, Minesota, A.B.D’de, Addams Family House adını verdiği bir evde yaşayan yazar, eski karısı Mary McGrath’la olan evliliğinden Michael, Holly ve Madeleine adlı üç çocuğa sahip ve 2009 başından bu yana, şarkı sözü yazarı Amanda Palmer ile uzun dönemli bir ilişkisi var.