Ağustos 2017
Yapı Kredi Yayınlar

Maceracı Orman Cüceleri'nde Şiirlerin Tadını Aramayın :)
2022 36. kitabı
Yazar Nazım Hikmet Ran. Şairliğine hayran kaldığım biri olarak masal kitabındaki performansı büyük beklentileri karşılamıyor. Çünkü istemsizce karşılaştırma yaptığımız hemen şiirleri oluyor, ikisi de birbirinden bağımsız türler olmasına rağmen. Şiirlerindeki yoğun tadı masalına aktaramamış ne yazık ki. Eser; Masallar/ Masallar, Hikayeler 3 adlı kitabının Orman Cücelerinin Sergüzeşti bölümünden alınmış. Yazarın yazımına da müdahale edilmeden resimlerle canlandırılarak hazırlanmış. Renklerin uyumu, cücelerin canlandırması eseri dakikalar içinde bitirmemizi eğlenceli hale getiriyor. Kitabın sonunda bir de meraklı minikler için lügat bölümü eklenmiş. Hangi kelimelerin açıklanmaya ihtiyaç duyulduğunu görünce yaş sınırını kolayca fark edebiliyor insan :) Kitap severler ki öncelikle çizgi romanlara hayran kişilerin yaşı fark etmeksizin kütüphanesinde olmasını tavsiye ederim, kendine münhasır bir eser olmuş. Emeği geçenlerin eline sağlık. Nazım Hikmet RanNazım Hikmet Ran
1000k
Sarayda
2021 154. kitabı
Merhabalar :) Bugün ülkemizde serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önde gelen isimlerinden biri olan Nazım Hikmet'in "Sarayda" adlı masal kitabıyla geldim. Bu zamana kadar bir şiirsever olarak şairimizin birçok eserini okudum ama onun bir masal kitabı yazdığını hiç bilmiyordum. :o Kitaba geçmeden önce, şairimizin hayatına bir göz atalım. Nazım Hikmet 1902'de Selanik'te doğdu. Ona "romantik devrimci" desek yanlış olmaz sanırım. Defalarca siyasi düşünceleri yüzünden tutuplanıp, yaşamının büyük bir kısmını sürgünde ya da hapishanede geçirmiştir. :( Yasaklı olduğu dönemlerde çeşitli takma adlar kullanarak yazmaya devam eden şairimizin şiirleri elliden fazla dile çevrilmiştir. Uluslararası bir üne ulaşan Hikmet, 20. yüzyılın en sevilen ve gözde şairleri arasında yerini almıştır. 12 yılı aşkın süre boyunca Bursa, Çankırı, İstanbul, Ankara cezaevlerinde yatmış ve 1951'de Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır. Nazım Hikmet 1963'te Moskova'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmiştir. 2009'da yani ölümünden 46 yıl sonra Bakanlar Kurulu kararıyla bu işlem iptal edilmiştir. ************************** Gelelim kitabımıza :) Sarayda, Yapı Kredi Yayınları'nın 2017'de, Nazım Hikmet'in 115.doğum, 54. ölüm yıldönümü nedeniyle yayımladığı bir kitap. Dediğim gibi Nazım Usta'nın bir masal yazdığını hiç bilmiyordum. Şairimiz, 1932'de bu kitabı "Orman Cücelerinin Sergüzeşti" olarak Naime Hassan takma adıyla yazmış. Ve eser Suhulet Kütüphanesi tarafından, şairimiz Bursa Cezaevi'ndeyken basılmış. Sarayda adlı masal da işte bu kitabın içinde yer alan masallardan birisi. Özellikle 4-7 yaş grubundaki küçük okuyucular için kurgulanan kitabımızın baskısına, kapağına, sayfalarına kadar o kadar büyük bir özen gösterilmiş ki anlatamam. Hele Ayşe İnan Alican'ın yaptığı o
Çocuk Edebiyatı
2020 272. kitabı
Yapı Kredi Yayınları, Nazım Hikmet’in 115. doğum, 54. ölüm yıldönümü çocuklar için hazırladığı bir kitapla anıyor. Nazım Hikmet, 1932 yılında Bursa Cezaevi’nde yatarken “Orman Cücelerinin Sergüzeşti” ni Naime Hassan takma adıyla Sûhulet Kütüphanesi’nde yayınlar. Daha sonra yazarın kendi adıyla yayınlanan Masallar / Masallar Hikayeler 3 adlı kitabından alınan metin ‘Sarayda’ adıyla Ayşe İnan Alican’ın çizimleriyle yeniden hayat bulur. Kitap hazırlanırken Nazım Hikmet’in yazdıklarına müdahale edilmemiş. Bazı kelimeler çocuklara yabancı gelebilir. Bu nedenle de kitabın sonunda MERAKLISINA SÖZLÜKÇE diye bir bölüm hazırlanarak o kelimelerin günümüzdeki karşılıkları belirtilmiştir. Ormanın derinliklerinde orman cüceleri yaşarmış. Orman cüceleri zaman zaman ormandan dışarı çıkarak iyi insanlara yardım etmeye, gülüp eğlenmeye giderlermiş. Elbette ki onların da isimleri varmış. Bilgiç, Sivrikulak, Sakallı Dede... Fırçacık orman cücelerinin ressamı, Merhem Kutusu ise doktorlarıymış. Peki ya Yusufçuk? Yusufçuk bize orman cücelerinin sarayda neler yaptığını anlatan cücedir. Unutmadan hatıra defteri yazdığını da ekleyelim. Günlerden bir gün bizim orman cüceleri büyük bir şehre gelmiş. Şehrin ortasındaki kocaman sarayı görünce hepsini bir merak almış. Saraya girmeye karar vermişler. Girmişler mi? Elbette girmişler hem de hepsi birden. O oda senin bu o da benim gezmeye başlamışlar. Sonra kitap dolusu bir dolap bulmuşlar. Çizimlerindeki her ayrıntıyı tek tek inceledim. Her cücenin yüz ifadelerindeki farklılık ise beni çok etkiledi diyebilirim. Tek kelimeyle Nazım Hikmet’e yaraşan bir kitap olmuş. Nazım Hikmet’i çocuklarla buluşturma fikri ise çok güzel. En sevdiğim Nazım dizelerini de ekleyerek tanıtımımı bitireyim. Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da hattâ sevda
2017 77. kitabı
Nazım Hikmet'te bugün beni hayal kırıklığına uğratanlardandı. İlüstrasyonları harika olan bir kitap fakat konu cidden iyi işlenmemiş. Hiçbir yere bağlanmayan ve hiçbir ders içermeyen gereksiz bulacağım bir hikaye olmuş. Fakat görselleri gerçekten güzel.
Şiir
2021 95. kitabı
Nazım Hikmet ismini görüp görmez aldığım, ancak yarı kalmış hissinden dolayı hayal kırıklığına uğradığım bir kitap. Çizimler, renkler, her detayıyla harika, fakat konu yarın kalmış gibi ve ders alınacak bir husus yok ortada..
Çocuk Edebiyatı

Nazım Hikmet RanYazar · 97 kitap
Nâzım Hikmet Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonraki soyadı ile Nâzım Hikmet Borzecki (15 Ocak 1902; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 3 Haziran 1963; Moskova, SSCB), Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir. Komünist siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiş; Türkiye'de 11 ayrı davadan yargılanarak İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yatmıştır. 1951 yılında Türkiye'den ayrılması sonrasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmış; bu karar ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihinde iptal edilmiştir. 1963 yılında Moskova'da kalp krizinden hayatını kaybetmiştir. Mezarı Moskova'dadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Nazim_Hikmet