F. Scott Fitzgerald’ın Tender is the Night (Müşfikti Gece) romanı, çoğu zaman yanlış biçimde yalnızca “aşk” ve “trajik romantizm” ekseninde değerlendirilir; oysa bu eser, Fitzgerald’ın edebiyatında insanın bütün duygularını ve halleriyle varoluşunu sahneye koyduğu en kapsamlı metinlerden biridir. Roman, psikiyatrist Dick Diver ile eşi Nicole’ün hikâyesi etrafında şekillenir; ama bu hikâye ne yalnızca bir aşkın çöküşüdür ne de basit bir evlilik dramı. Aslında Müşfikti Gece, bireyin kendi idealleri ile toplumsal roller, tutkular ile sorumluluklar, güç ile kırılganlık arasında sıkışmasının romanıdır. Dick’in başlangıçta çevresine ışık saçan karizması, yavaş yavaş kendi iç çöküşüne dönüşür; Nicole’ün “hasta” konumundan giderek bağımsızlaşması ise, modern bireyin özgürleşme sancılarını gözler önüne serer.
Fitzgerald’ın büyüklüğü burada açığa çıkar: Yalnızca bir aşk hikâyesi anlatmaz, aşkın içinden insanı bütün çelişkileriyle yazar. Kıskançlık, şefkat, hırs, özveri, bencillik, kırılganlık ve güç —hepsi bu karakterlerde bir arada bulunur. Fitzgerald’ın kalemi, insana dair duyguların ve hallerin tamamını aynı romanda bir araya getirme kudretine sahiptir. Bu yüzden, onun romanlarını küçümseyip “salon aşk romanları” sanmak, eserin asıl özünü ıskalamaktır. Müşfikti Gece, bir dönemin aristokratik “kayıp kuşak” atmosferini taşır, ama aynı zamanda çağlar üstü bir insanlık portresi sunar: Bir insanın başkaları için inşa ettiği hayatın, eninde sonunda kendi iç çöküşüne nasıl dönüşebildiğini anlatır.
Bir hayranlıkla belirtmeliyim ki, Fitzgerald’ın cümleleri yalnızca şairane bir güzellik taşımaz; aynı zamanda insan ruhunun iniş çıkışlarını, en sert kırılmalarını bile yumuşak ama keskin bir dille kavrar. Müşfikti Gece, okura yalnızca bir dramatik hikâye sunmaz; insan olmanın bütün