Şiir Kitabı

İsmet Özel
1982
Adam Yayınları

Puan vermedi
Çok kısa bir inceleme yazacağım bu kitap için. Ben hayatta yarım kitap bırakmam, bırakmayı sevmem, hitap ederse başlarım başlayana kadar da kılı kırk yararım, bilen bilir. İsteyerek aldığım bu kitap ah ne yazık ki bir türlü ilerleyemedi, sürekli tekrara uğruyormuşum gibi hissettirdi bana. Ha gayret bitecek diye de okumak istemedim hem yazara hem kendime hakaret sayarım. Kitabın içeriği adından da anlaşılacağı üzere şiir. Ama sadece şiir. Şimdi böyle söyleyince de “Ne bekliyordun Nur? :D” diyebilirsiniz ama öyle değil ya. Anlamını geçtim, onu öyle karıştırmış ki (maalesef) İsmet Özel, “Ne gerek vardı bu cümleye hocam, en başında benzerini söylemiştin zaten.” cümlelerini zihnimde dolandırıp durdum. Hâl böyle olunca okunmaz kıldı kendisini.. Çeviri şiirleri pek hoşuma gitti, Çatliycak Kadar Aşki kitabındaki pek çok şiir de mevcuttu içerisinde. Onun dışında okumak isteyenlere dur diyemem, herkese hitabı farklı sonuçta. Keyifli okumalar dileriimm..
Neden şiir okuruz?
2023 6. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 17:40
Asosyal dediğimiz kavram yüzünden şiir okuruz. İnsanın kendini toplumdan, ailesinden soyutlamasından kaynaklanan aidiyet duygusu için şiirlere sığınırız. Bunu şiir yazarak ya da okuyarak yaparız… Yazarın da dediği gibi “Herhalde yokluğunu hissettiğimiz bir şeyleri tamamlamak, bir zorluğu gidermek ve nihayet bir doyum sağlamak…” için şiir okuruz. Tabii bu da bir yandan doyumu sağlarken bir yandan da açlığı kamçılar. Çünkü şiir insanın ve insanlığın sahici dilidir.
2021 41. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2021 18:28
Daha önce İsmet Özel ve onun kalemiyle tanışmadıysanız bu kitabın anlatım dili size biraz garip gelebilir. Yazarın biraz alaycı biraz da bir çok şeyden yakınan hallerinden belki sıkılabilirsiniz. Ama onu tanıdıkça bize aslında bir çok şeyi fark ettirmek istediğini anlayacaksınız. Kimi zaman ağır ya da anlaşılmaz bir dili olduğunu düşünebilirsiniz. Bence yazar bunu bilerek yapıyor ve kendisini okumayı zevkli kılan da bu. Kitabın adından içinde şiirler olduğunu düşünebilirsiniz. Evet şiir var ama ana konu başka. Şiiri anlatan, şiiri diğer türlerle hatta bazen nesnelerle kıyaslayan bir eser. Yalnızca kıyaslama değil benzetmeler de mevcut. İncelememi şu alıntıyla bitirmek istiyorum: "Bence şiiri her şeye bulaştırmak, her şeyi de şiire batırmak doğru değil. Böyle bir tutumu benimseyecek olursak hem şiiri sanki hiçbir belirgin vasfı yokmuş gibi kimliksizleştiririz, hem de şiirin belirgin vasıflarını yalnızca biçim özellikleri düzeyine indirmiş oluruz, yani şiir dilin süslü bir durumu olur sadece." İyi okumalar :)
2024 138. kitabı
Okunma: 14 Mart 2024 00:00
Bismillahirrahmanirrahim, Şiir nedir? Biz ne için şiir okuyoruz? Şiir belli kalıplara sığdırılabilir mi? "Şiir hayatiyeti korumak için ortaya atılır. Yaşanılan bütün çirkinliklere, kötülüklere, haksızlıklara rağmen insanda savunulmaya değer, canlılığı korunmaya değer bir şeyler olduğuna içten içe ve kesinlikle inanıldığı zaman şiir serpilir ve çiçek açar." Diyor İsmet Özel. Şiir bir mücadele biçimdir aslında, Ciddi bir iştir. Bir meydan okumadır, haksızlığa. Yeri geldiğinde bir savaşma biçimidir. İsmet Özel diyor ki; "Yalnızca şiiri tanıyor olmak onuruna sahip çıkmak isterim." Şiir bir onurdur, sahip çıkılası. Neden şiir okumam gerektiğini ciddi manada öğrendiğim bir kitap oldu. Şiiri nasıl anlamalıyım, şiire nasıl yaklaşmalıyım, bu kitap sayesinde anladım. İsmet Özel'i ve davasını anlamaya çalışmak başlı başına ciddi bir iş. Aslında birer Müslüman olarak eylemlerimize, uğraştığımız işlerin hepsine büyük bir ciddiyet ve dava bilinciyle yaklaşmamız gerekiyor. Bunu İsmet Özel okuyunca çok daha iyi anlıyorum. Allah razı olsun. Herkese tavsiye edeceğim bir kitap, özellikle şiir severlere. Allah'a emanet olun.
Şiir Kitabıİsmet Özel · Adam Yayınları · 1982498 okunma
'Son sonotton no onlorson' linçi yüklensin...
2023 141. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2023 16:33
Şiir okumasını bilmiyorum galiba ki keyif alamıyorum, öğreneyim fikrim olsun diye okumaya niyetlendim ama benim açımdan fazla bir etkisi olmadı malesef. Ortalaması düşmesin bari diye aynı puanı verdim ama şiire bakışım hâlâ aynı...
Şiir
2025 132. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2025 19:57
Bir şiirin aort damarları ve ruhu hakkında okuyucunun zihin dünyası üzerine bir kılavuz geliştiren İsmet Özel; Bunu yaparken de imgelemin ve imgelemin oluşumundaki felsefi, tarihi, kültürel vb. etmenleri etkin şeklindeki kullanımdan bahsetmiştir. Ve hem okuyan ve yazan olarak şiirin bir azınlık işi olduğunu söylemiştir. Bu bağlamda şiir az ve öz bireylerin kümülatif bir hissin ses bayrağıdır. Bu bakımdan da şiir kendi önemini doğurgan bir şekilde açıklamakta ve tanıtmaktadır. Sonuç olarak İsmet Özel bu Şiir Kitabı şiir okumanın ve şiir oluşturmanın incelikli nüanslarını kendi penceresinden aksederek hem bir şiir okuyucusu hem bir şiir yazıcısı gibi sıfatlarıyla şiir tahlillerini de şiir örnekleri vererek açıklamıştır.
Duygu ve Düşünce
2019 95. kitabı
Okunma: 03 Mart 2019 00:01
Şiire yönelik her şeyi bulabileceğiniz bir kitap olmuş. Şiiri şiirle bile kıyaslamış şair/yazar. Bu sayede anlattıkları daha anlaşılır olmuş. İçinde kendi şiirlerinin yanı sıra çeviri şiirler de var.
2021 24. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2021 18:04
İsmet Özel'in şiir kitabında; bilim felsefe ve şiirin farklılıklarına, ideolojiye indirgenmiş şiirlere, gelenekçilik ve ilericilik konusuna, insanın neden şiire başvurduğuna, şiirselliğe ve şiirin başkaldırma işlevine yönelik görüşlerine dair yazıları bulunmaktadır. Kitabın ortasından sonra kendi şiirleri görülmeye başlanmaktadır. Dylon Thomas'ın şiirlerine yakınlık duyduğunu ifade eden İsmet Özel, şiirlerinde tema olarak farklılıklar olmakla birlikte, üslup bakımından somut zihinlerin kavrama olasılığı düşük olan teşbih, istiare vb. söz sanatlarına başvurmaktadır. Şiir sanatına giriş niteliğinde değil de çıkış niteliğinde bir eser olduğu için öncesinde diğer şiirlerle tanışıp daha sonra bu şiirlere sarılmak daha uygun olacaktır. Keyifli okumalar...
Puan vermedi
Şimdi tekrar ne yapsam dedirtme bana Yarabbi taşınacak suyu göster,kırılacak odunu kaldı bu silinmez yaşamak suçu üzerimde bileyim hangi suyun sakasıyım ya Rabbelalemin tütmesi gereken ocak nerde?

İsmet ÖzelYazar · 89 kitap
1944 yılında Söke 'li bir polis memurunun altıncı çocuğu olarak Kayseri'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kastamonu, Çankırı ve Ankara'da yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bir süre okuduktan sonra Hacettepe Üniversitesi'ne geçerek Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1977). Ataol Behramoğlu ile birlikte Halkın Dostları dergisini çıkardı. Devlet Konservatuarı'nda Fransızca okutmanı olarak çalıştı. İstiklal Marşı Derneği kurucusudur. Evlidir. Dört çocuğu vardır. Detay: tr.wikipedia.org/wiki/ismet_özel