Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Silinmiş Sahneler

Hakan Bıçakcı
Gırç, gırç, gırç. Uykuma karışan dikenli gıcırtılarla kaskatı bir halde uyanıyorum. Salıncaktaki arkası dönük çocuk. Sesler salondan geliyor. Gırç, gırç, gırç. Yatakta büzüşüp kalıyorum. Kalkıp bakarsam, onu salonun ortasında sallanırken bulacağımı düşünüyorum. İçeride olmasına rağmen saçları uçuşarak.” “Gırç, gırç, gırç. Bu düşünce beni dehşete düşürüyor. Tuhaflıklara evde rastlamak yeni bir aşama olur çünkü. Eve kaçmak işe yaramaz o zaman. İlk şoku atlattıktan sonra, en azından aynı odada değiliz diye rahatlıyorum. Gidip bakmazsam endişelenecek bir şey yok. Başka odada olması, başka evde, başka şehirde, başka ülkede olmasından farksız. Sonuçta görüş alanımda değil. Ritmi düzenli gıcırtıları ninni gibi dinleyerek yeniden uykuya dalabilirim.” Sinemacı olma hayaliyle yola çıkıp, kendini sansürcü olarak bulan bir kurgu operatörü. Çalıştığı kanaldaki görevi “sakıncalı” görüntüleri kesmek, mozaiklemek, silmek. Monitörde akan sahnelere müdahale ederken, hayatının kontrolünü kaybetmeye başlar. Kurgu karışır. Beklenmedik anlarda, dehşet verici manzaralar çıkar karşısına. Olmaması gereken sahneler. Mesleğinin yan etkisi olduğundan şüphelendiği bu görüntülere “tuhaflıklar” adını verir. Sinir uzmanına görünüp ilaçlı kafayla başı önünde gezinmek veya yakınlarına anlatıp onları endişelendirmek istemez. Niyeti kendi kendine çözmektir. Donup kalır. Görmezden gelir. Üstüne gider. Hakan Bıçakcı’dan Silinmiş Sahneler. Bugün burada yaşamanın, sürekli haberdar olmanın, her şeyi görmenin, hiçbir şey yapmamanın yorgunlugu.
Yazar:
Hakan Bıçakcı
Hakan Bıçakcı
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 52 dk.Sayfa Sayısı: 172İlk Yayın Tarihi: 18 Şubat 2022Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750532757Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
172 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Merhaba! Size yeni bir inceleme ile geldim. Sinemacı olma hayaliyle yola çıkıp sansürcü olarak çalışmaya başlayan bir adamın hayatındaki sahnelerinin de birbirine girdiğini görüyoruz. Bu kitap yazarın ilk okuduğum kitabı ve bence yanlış kitapla başladığımı düşünüyorum. Çünkü kitapta bir yerden sonra 'Neden bu kitabı okuyorum ben?' diye düşündüm. Üslubunu güzel buldum. Bölümler aslında farklı gibi ama değil gibi de ve bu durum kitabı sıkıcılaştırıyor. Keyifli okumalar!
Silinmiş Sahneler
Silinmiş SahnelerHakan Bıçakcı · İletişim Yayınları · 092 okunma
Reklam
172 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Bazı şeyler sadece size acayip geliyormuş gibi oluyorsa bu kitabı okuyun. Yine "iyi ki yazmış Hakan Bey" dediğim bir kitap bu. Yine yaşamın tuhaflıkları, yine gerçeklikle hayalin çarpışması... Bazı gariplikleri onun kaleminden okuyunca fark ediyorum ve bu çok hoşuma gidiyor. Az tuhaf oluşuma seviniyorum belki de. Çok tuhaf olsam, çok zorlanırdım çünkü. Hakan Bey hep yazsın, biz de bir solukta okuyalım. =)
Silinmiş Sahneler
Silinmiş SahnelerHakan Bıçakcı · İletişim Yayınları · 092 okunma
172 syf.
4/10 puan verdi
İçerik Sinemacı olma hayaliyle yola çıkıp sansürcü olarak çalışmaya başlayan bir adamın hayatındaki sahneleri de birbirine girer. Kalemi Hakan Bıçakcı'nın kalemi güzel fakat sıkıntı şu ki, hemen her romanının aynı minvalde, aynı eksende dönen, sürekli aynı şeyleri yapan bir tekerlek gibi spin atması. Kurgu Kurgu diğer kitaplarından herhangi birini okuyan için bir şey vadetmiyor aslında. Yine aynı tarzda geri dönüşlü, birbirine geçen şeylerin anlatıldığı bir roman. İlk defa Hakan Bıçakcı okuyacaklar için güzel diyebileceğim bu tarz birkaç kitabını okuyan için "yine mi be," dedirten cinsten. Üslup Üslubu güzel, anlatıcının zamanın içinde kaymasıyla zaman geçişleri fena değil ama çok standart bir gidişatı var. Bölümler arasında da bir farklılık yapmış ama yine aynı minvalde bir iç içe geçmişlik bir süre sonra sıkıyor okuyucuyu. Hitap Ettiği - Etmediği Kitle Hakan Bıçakcı'yı ilk defa okuyan ya da bir kitabını okuyup sevenlere önerilecek ama zaten kalemine aşikar olan biri için bir şey ifade etmeyen bir roman. Son Bakış Kurguda; iç içe geçen zamanlar, anlatılar, gerçek ile hayatında olmaması gereken sahnelerin çatışması okuyucuyu sürükleyen bir etmen olarak kullanılmış. Bu yönüyle fena değil ama o da sürekli bir tekrara dönüşünce okuru boğuyor.
Silinmiş Sahneler
Silinmiş SahnelerHakan Bıçakcı · İletişim Yayınları · 092 okunma
172 syf.
7/10 puan verdi
Bazı yazarların üslubu nedeniyle, yazarını bilmesek bile tahmin edebiliyoruz. Hakan Bıçakçı'dan 2 paragraf okuduğumda bu yazarın işi diyebiliyorum artık. Kendine özgü dili ve sürekli olarak hafıza-zihin oyunları ile yazdığı hikayeler hep benzer gelecek şekilde hissettiriyor ancak hiç birbirine benzemiyor. Bu romanda da mesleği kurgu yapmak olan karakterin, sansürlediği görüntülerin etkisinde kalarak hayatının bazı sahnelerini zihninin tamamlaması ile nasıl allak bullak olduğu anlatılıyor. Hikaye anlatımı ve kurgu güzeldi, yer yer gerdi, kimi zaman da gülümsetti. Yine diğer kitaplarında olduğu gibi müzik üzerine değişik fikirler de verdi.
Silinmiş Sahneler
Silinmiş SahnelerHakan Bıçakcı · İletişim Yayınları · 092 okunma
Reklam
172 syf.
6/10 puan verdi
Silinmiş Sahneler
Yıllardır Şaban, Ramazan, Recep gibi isimleri Türk aileleri çocuklarına isim olarak koymuyorlar. Eskilerde oldukça yaygın olan Şaban ismi Kemal Sunal’ın meşhur ‘İnek Şaban’ tiplemesinin etkisiyle dilimizde ‘ahmak, aptal, saf salak’ mânâlarında algılanır oldu. Yine Kemal Sunal filmlerinden birinde Halit Akçatepe’nin canlandırdığı ahmak tipin adı da
Silinmiş Sahneler
Silinmiş SahnelerHakan Bıçakcı · İletişim Yayınları · 092 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.