Sol Ayağım Konusu

Christy Brown, beyin felcinin bir kurbanı olarak dünyaya geldi. Buna rağmen, yardıma muhtaç bu küçük bebek, İrlanda edebiyatının devleri arasında yerini alacak bir yazarın muhteşem hayal gücünü ve duyarlı zekâsını barındırmaktaydı. Bu, Christy Brown'ın kendi hikâyesidir. Yazarın, sol ayak parmaklarıyla yazmayı, resim yapmayı ve daktilo kullanmayı öğrenmek için çocukluğunda gösterdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Bu tarzda yazdığı diğer bir kitabı "Down All The Days" en çok satan kitaplar arasına girmiştir. Sol Ayağım; Christy Brown'ı Daniel Day-Lewis'in canlandırdığı, çok başarılı bir filme konu edinilmiştir. "Sürükleyici, eğlenceli ve ilham verici" - Irish Times- "Erdemli ve hiçbir şekilde yozlaştırılmamış bir cesaret öyküsü" - Sunday Times- "Modern zamanın edebi başyapıtlarından biri" - Irish Times-
Çevirmen:
Filiz Kahraman
Filiz Kahraman
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Yayınlanma Tarihi: Ağustos 2017İlk Yayınlanma Tarihi: 1954Yayınevi: Nemesis KitapOrijinal Adı: My Left Foot
ISBN: 9786055913229Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Necip G.

@NeGe
09 Ocak 2018 12:50
Puan vermedi
Fiziksel veya zihinsel engelli bir insanın herhangi bir başarı hikayesi ile karşılaştığımda kendime şu öğüdü veririm; 'Bu başarının normal olduğunu kabul et ama onu normalleştirme...' İlk bakışta kendi içinde çelişkili gibi duran bu ifadeyi biraz daha açmakta fayda var. En kalabalık kişisel
880 etkileşim
Öğretmen Hanım

Öğretmen Hanım

@Ortmen_Hanim
10 Nisan 2022 19:56
8/10 puan verdi
Doğduğunuz andan itibaren konuşmakta, yürümekte, yemek yemekte, uyumakta ve daha bir sürü eylemde zorluk çektiğinizi bir düşünsenize... Neyse ki düşünebiliyor ve anlayabiliyorsunuz. İşte Christy'nin hayatı da bu şekildeydi. Kitabın yazarı Christy Brown doğduğunda beyin felci geçirdiği için özel bir birey olarak dünyaya gözlerini açmıştı. Bu durumu ilk fark eden ise annesiydi. Kesin tanı koyulduktan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Değişmeyen tek bir şey vardı. Annesinin ona olan sonsuz sevgisi... Christy her şeye rağmen mücadele etmeyi bırakmıyor ve asla pes etmiyordu. Bir gün sol ayağı ile yerdeki bir tebeşiri aldı ve çizmeye başladı. Hiçbir zaman durmadı... Kendini bulmak için bir arayışa çıkmıştı. Bunun için düşüncelerini kullanabiliyordu ama onları ifade edilmek dünyanın en güzel duygusuydu. . . 1954 yılında sol ayağı ile yazmış olduğu bu eseri, hayata farklı bakış açıları ile bakmamızı sağlıyor. Özel bireylerin dünyasını bir nebze de olsa anlamamıza olanak veriyor. Önce bu kitaptan sonra da hayatımızdan çıkarmamız gereken çok fazla ders var. . .
625 etkileşim
M.M.

M.M.

@mmozdogan
20 Eylül 18:47
Sol Ayağım
az önce bitirdim. Kitap hakkında bir sürü inceleme yapılmış ve genel olarak kitabın konusu yazılmış. Kitabın konusuna çok fazla değinmeden inceleme yapmaya çalışacağım. Kitabın yazarı aslında kendi hikayesini anlatmıştır. Kitabında kendi ismini kullanmak yerine başka bir isim kullanmıştır. Beyin felci olan yazarımız, bebeklikliğinden yetişkinliğine kadar olan zamanda yaşadıklarını başarı öyküsü olarak kitabına yansıtmıştır. Kitabı okurken bir şey dikkatimi çekti. Annesi, engelli çocuğunu bebeklikten itibaren destekliyor ve sürekli yanında oluyor. Aynı zamanda babası ve kardeşleri hep destekçileri… Karakterimiz engelli olmasına rağmen dışarıda arkadaşlarının destekleriyle oyunlara katılabiliyor ve yazılanlara göre zorbalığa dahi uğramıyor. Soruyorum size illaki sınıfınızda kaynaştırma öğrenciler veyahut etrafınızda engelli çocuklar olmuştur, vardır belkide ailenizde… Türkiye’de hangi çocuk zorbalığa uğramadan, çevresindekiler tarafından tam destek görüp yaşamına devam edebiliyor? Kitabımızda yazarımızın başarısı var fakat kendi gayretinden belki de daha fazlası ailesi özellikle annesi tarafından veriliyor.
105 etkileşim
yakamoz

yakamoz

@elvinalbayoglu
11 Temmuz 2021 16:25
Puan vermedi
Hepimizin engelli adayı olduğu böyle bir dünyada empati gücünü arttırma ve farkındalık kazandırma adına mutlaka her bireyin okuması gerektiğini düşündüğüm harika bir eser. Engelli insanlar nasıl bir yaşam sürer, ne türlü zorluklar çeker, aile içi ilişkileri, sosyalleşme süreçleri, umutsuzlukları, hayalleri ve bundan nasıl bir başarı hikayesi çıkar diye merak ediyorsanız; tam size göre. Yer yer sıkılacağınız. bazen büyük detayların içinde kaybolacağınız anlar olacaktır elbet sonuçta kitap otobiyografik. Ama Sonuna kadar sabrederseniz, mücadele etmenin, azmetmenin nasıl sizi başarıya götürdüğünü , en zor engellerin bile inanç ve sevgi ile nasıl yıkılabileceğine tanık olacaksınız. Bu kitap bana çok şey kattı en önemlisi anne olmanın bir kadını diğer insanlardan nasıl farklı kıldığını bir kere daha anladım. Yüreği sevgi dolu bir anne ne büyük bir hazine!
163 etkileşim
Kader izgi

Kader izgi

@kaderizgi
14 Nisan 2021 14:47
10/10 puan verdi
Bu kitabı bu kadar anlam dolusu beklemiyordum yazarın kendi engelini kendi farklılığını bu kadar akıcı bu kadar anlamlı anlatmış ki gerçekten etkilenmemek elde değil. Anne oğul ilişkisimi desem, ne desem az aslında. Bu kitabı okurken aslında kendi engelli yegenimi hatırladım fizik tedavi şimdi rehabilatasiyon merkezleri ve gördükleri eğitimler. Herkese öneririm..
83 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Christy BrownYazar · 2 kitap
Christy Brown, 23 çocuklu bir ailenin, hayatta kalabilen 13 çocuğundan biri olarak Dublin'de doğmuştur. Beyin felci ile dünyaya gelmiş ve uzun süre hareket ve konuşma yetenekleri olmadan yaşamıştır. Doktorlar, başlangıçta C. Brown'un zihinsel olarak özürlü olduğunu düşünmüşlerdir ve öleceğini söylemişlerdir. Fakat annesi doktorların sözüne aldırmayarak oğlunun eğitilebileceğine inandı. Annesinin bu çabaları sonuç verdi ve Christy Brown sol ayağını kullanarak yazmayı ve resim yapmayı başardı. Konuşmaya başlaması ile birlikte, doktorlar tedavi biçimini değiştirerek fizyoterapiye ağırlık vermişler, böylelikle yazar daha rahat hareket edebilmeye başlamıştır. Yaşamı boyu yardıma muhtaç olarak yaşaması onun İrlanda'nın tanınmış yazarları arasına girmesini engellememiştir. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler, onun dünya çapında bir üne kavuşmasını sağlamıştır. Kendi hayat hikâyesini yazdığı Sol Ayağım (My Left Foot) adlı eseri filme alınmıştır. Baş rolünü Daniel Day-Lewis'in oynadığı Sol Ayağım filmi büyük bir başarı kazanmıştır. Bu tarzda yazdığı diğer kitabı da (Dream All The Days) en çok satanlar listesine girmiştir. Londra'ya yaptığı birkaç ziyaret dışında bir kere de Amerika'ya giden yazar, tüm yaşamını Dublin'de geçirdi. Christy Brown 1981'de öldü. Christy Brown hayat hikâyesinin bulunduğu Sol Ayağım kitabında annesine sık sık teşekkür etmektedir. Ailesi onunla hep gurur duyduğunu belirtmiştir.

Sol Ayağım Sözleri ve Alıntılar

Haceris

Haceris

@Haceris
30 Mart 19:53
Fark etmek acıydı ama gerekliydi.
3.299 etkileşim
Şengül Koru

Şengül Koru

@sengulkoru
29 Mayıs 19:37
Fark etmek acıydı ama gerekliydi.
3.200 etkileşim
H

H

@Kitapseverim_
21 Haziran 18:05
Kitaplar evimizde pek sık görülmezdi. Ekmeğin daha önemli olduğu düşünülürdü. Karnımızı doyurmak zihinlerimizi doyurmaktan daha önemli bir işti.
1.185 etkileşim
Tuğba

Tuğba

@_tugbademir_
16 Mayıs 19:11
“Fark etmek acıydı ama gerekliydi.”
8 etkileşim
Zeynep Çatalbaş

Zeynep Çatalbaş

@Zeynepcatalbas
31 Mayıs 14:19
"Fark etmek acıydı ama gerekliydi."
8 etkileşim

Sol Ayağım İletileri

Tümünü gör
🌿Merhabalar🌿 #188501228 E-KİTAPLAR Telegram E-kitaplar t.me/Pdf100000kitapa... Sayfama gelip bu iletiyi okuyorsan, bence kitap önererek yorumunu da ekleyebilirsin, şimdiden teşekkürler 🙏🙏 Her öneri birbirinden değerli benim için🥰 Değerli
Defaatle Okunası İncelemelerin Listesi;
Gayreti için
Ömer Gezen
Ömer Gezen
' e ve tüm dostlara teşekkür ederim.Sizler de bu anlamlı harekete katılmak isterseniz #51007323 {Liste Güncellenecektir. Yoruma Siz de Sevdiğiniz İncelemeleri İliştirebilirsiniz.} *Gülnaz Eliaçık
Okunması Gereken Kitaplar
Diğer okurlarında kolay kitap seçmesi açısından şimdiye kadar okuduğum kitaplardan beni en çok etkileyen kitapların bir listesini oluşturmak istedim. Seçtiğim kitapların genelde kurgu kitap olmasına özen gösterdim. Sizde listeyi kontrol ederek bu konuya destek verebilirsiniz. Listedeki sıralama