Sol Ayağım

Kaan Mutlu

Anne olmak...
2024 55. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2024 23:38
Kitaptaki karakterin sol ayağının felçli olduğunu düşünmüştüm, ta ki kitabı okuyana kadar… Sol ayağım; doğuştan beyin felçli, Christy Brown’ın gerçek hayat hikayesi. Christy 22 çocuklu bir ailenin, hayatta kalan 13 çocuğundan biri. Doğuştan felçli, bedensel engelli, vücudunu kullanamıyor, konuşamıyor, kendini ifade edemiyor. Başta zihinsel engelli zannediliyor, fakat bunun doğru olmadığının bir tek o farkında. Bir de bunu asla kabullenemeyen annesi. Elbette çok zor bir yaşam. Christy’nin hayatta mücadele ettiği şeyleri okurken, yaşamı nasıl da hoyratça harcadığımı okudum. Bu kitapla birlikte en farklı biyografi kitaplarından birini okumuş oldum. Kitabın anlatıcısı Christy, kendi yaşamını, sıradan bir insan olma çabasını, verdiği mücadeleyi bize anlatıyor. Bu mücadelesinin tek ortağı sol ayağı, tek destekçisi annesi. Bir annenin görevi; çocuğunu yedirmesi, içirmesi, temel bakım ihtiyaçlarını karşılaması değildir aslında. Asli görevi koşulsuz sevgisinden sonra emeğidir, sabrıdır. Kitabın tam da bu sebepten bence asıl kahramanı, anne. Annenin çocuğu için mücadelesi çok iyi anlatılmış. Daha doğrusu Christy annesinin doğal halini kaleme almış, anne başlı başına bir kahraman. Bu kitapla birlikte bir annenin dik başlılığının, kararlılığının, her durumda çocuğunun arkasında olmasının, bir çocuğun hayatına dokunuşunu okudum. O kadar değerli ki bu…
2023 17. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2023 11:42
Roman beyin felci geçirdiği için sadece sol ayağını kullanabilen Irlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown tarafından 1954 yılında kaleme alınmıştır. Yazar bu romanıni da sadece sol ayağını kullanabilerek yazabilmiştir. Bu nedenle romanın adı da yazarın kullanabildiği tek organı olan sol ayağından gelmektedir. Otobiyografi olmasından öte öğrencileri ve insanları mükemmel bir şekilde motive etmeyi başaran içeriği ile aynı zamanda dünyanın en iyi kişisel gelişim kitabı olarak da görülen bu roman yazarın kendi hayatının oto biyografisidir. Beyin felci geçiren irlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown beyin felci geçirerek doğmuş, beş yaşına kadar hiçbir zekâ belirtisi göstermemiştir. Sadece sol ayak parmaklarını kımıldatabilen özürlü ve engelli bir çocuk olarak dünyaya gelmiş olan yazar, zamanla sadece sol ayak parmaklarını kullanarak resim yapmayı, yazmayı, okumayı ve konuşmayı dahi başarmıştır. Bu roman da tüm bunları anlatmaktadır.
Sol AyağımChristy Brown · Nokta Yayınları · 200694,8bin okunma
Sol Ayağıyla mucizeler yaratan adamın hikayesi...
2023 200. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2023 23:00
İrlandalı yazar, ressam ve şair olan Chrısty Brown kendi yaşam öyküsünü kaleme aldığı eseri roman türünde yazılmış bir otobiyografidir. Chrısty Brown doğuştan beyin felçli olması sebebiyle konuşamadığı ve ellerini kullanamadığı için sadece vücudunun sol ayağı işlevseldir. Bu nedenle hayatını sol ayağını kullanarak olağanüstü bir azim ve cesaret ile sürdürdüğü yaşam savaşını kendi hikayesinde anlatmaktadır. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde henüz içinde bulunduğu durumu algılayamayıp kardeşleriyle devamlı oyun oynayan mutlu bir çocukken; ergenlik yıllarına girdiğinde artık kendisinde bazı farklılıkları fark etmeye başlar. Özellikle kardeşleri ile kendisini kıyasladığında aradaki ayrımın git gide daha çok farkına varmaya başlar. Sürekli bu durumda olmasının zihninde nedenlerini, sebeplerini düşünürken ve sorgularken diğer yandan ruhsal olarak da acı çekmeye başlar. Bu durum içine kapanmasına ve insanlardan uzaklaşmaya başlamasına neden olur. Kendine ait bir dünya kurmaya başlar. Konuşamadığı, ellerini kullanamadığı için sol ayağının da yardımıyla yeri geldiğinde yazarak yeri geldiğinde resim yaparak kendini ifade etmeye çalışır. Yazıları ve çizimleri onun her şeyi olur. Fakat zamanla bu dünyada yanız olmadığını, kendisinden çok daha zor durumda olan ve acı çeken insanların var olduğunu keşfeder. Kendi acılarına ve çektiklerine rağmen bir şekilde azmini hiç kaybetmez. Çocukken harfleri öğrenmiş ve yazmaya başlamıştır. Daha sonra çizmeyi öğrenmiş ve resim en büyük tutkusundan biri olmuştur. Klasik müzik dinlemeyi çok sever ve kitap okumak ayrı bir mutluluktur onun için en çok Charles Dickens okumaktan keyif alır. Daha sonraları Shakespeare ile tanışacak okudukça hayranlığı daha da artacaktır. Bu önemli yazarlardan esinlenerek sonunda yazar olmaya karar verir ve kendi
1000k
2020 18. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 17:04
Christiy Brown 23 çocuklu bir ailenin, hayatta kalabilen 13 çocuğundan ortanca olanıdır. Doğuştan beyin felçlidir; konuşmasını ve hareketlerini kontrol edemiyordu. Ama o bunları kabullenip öylece durmadı. Bugün herşeyi elinde olan insanlar gibi hayattan şikayet etmedi, mücadele etti ve büyük mucizeleri başardı. Çünkü o inandı. İnanırsak başaramayacağımız hiçbirşey yoktur. Beyin felci ile dünyaya gelmiş birinin mücadele ederse neler yapabileceğini okuyoruz ve kendimizi sorguluyoruz biz bunca nimetle ne yapıyoruz. Christiy Brown okuma yazmayı, resim yapmayı ve daha birçok şeyi öğrendi ve bunları en yakın dostu olan Sol Ayağı ile yaptı. O derece ilerlediki kendi ağzından, kendi kaleminden beyin felçli bir insanın azmini, yaşadıklarını, acılarını okuyanı mest edecek bir edebilik ile anlattı. Ona iyi davrananları, kötü davrananları, bunlara karşılık hislerini okuyoruz. En önemlisi de fedakar annesinin çabasını görüp duygulanıyoruz. Kendi annem başta olmak üzere bütün fedakar annelere selam olsun.
2021 1. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2021 16:25
Sol ayağım..Sol ayak bir insan için yalnızca bir uzuvdan ibaret olabilir ancak okuduğum bu kitapta sol ayak Christy Brown için bir yaşam kaynağı denilebilir. Ayrıca hikayenin yaşanmış olması ayrı bir anlam katıyor.
Puan vermedi·164 syf.·
2021 5. kitabı
"Doğustan hayata bir sıfır yenik başlayan bir kişidir Christy.Fakat bu yenilgisinin kendi hapishanesi olmasına müsade etmeyen bir cesur yüreği bir de ona hep destek olan ailesi var. Chrısty engel sahibi bir birey ama çabalarıyla engelinin hayatını engellemesine izin vermiyor. Bu çabası onun okuma yazmayı, resim yapmayı ve daktilo kullanmayı öğrenebilmesini,hatta bu kitabı yazabilmesini sağlıyor. "Yenilgi yenilgi büyüyen bir zaferi var,Chrısty'in. Kitapta fiziksel engeli olan insanlara nasıl yaklaşmamız gerekti üzerinde de duruyor.Bizim onlara yaklaşımımız onların kendi engellerine bakış açısını belirliyor.Onlara acılı bir bakış ile bakmamız fiziksel engellerini zihinsel engele dönüştürebiliyor.Onlarla aramıza duvarlar örnekten başka ise yaramıyor.Onlara yardımcı olmak istiyorsak çabalarına destek ve kıymet verelim.Önemseyelim. Hem unutmayalimki onlar öyle olmayı seçmediler ama biz "insaniyet engelli" olmayı ya da olmamayı seçebiliriz...
2020 139. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2020 22:45
Kitaptan çıkardığım tek sonuç ne olursa olsun herhangi bir engeli olan bireyi dünyaya getirmekte ısrarcı olmamak gerektiği. Günümüzde testlerle çoğu hastalık ya da engel tespit edilebiliyor buna rağmen dünyaya getirmekte ısrarlı olan insanları bir kez daha anlayamamış olmamın haklı olduğunu görüyorum. Kitabı okurken ya ne kadar tatlı bir başarı öyküsü niteliğinde okunacak bir kitap değil bana göre. 189 sayfaya sığan sığmayan neler yaşıyor bu insanlar. Şunu da belirteyim kitabın yazıldığı koşullarda ailenin durumuna göre değil bulunduğumuz koşullara göre bir çıkarım yaptım.
2019 1. kitabı
Hatanın mücadele edilmesinin örneği Pes edilmemesi Mücadele etmesi Zorluklara başa çıkması Hayatın bitirmememsi Tüm engelleri aşıp hayata devam edilmesi görmemiz lazım
2023 13. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2023 18:09
22 çocuklu bir ailenin hayatta kalabilen 13 çocuğundan biri olarak Dublin'de doğdu. Beyin felcinin bı kurbanı olarak dünyaya geldi yazarın kendi hikâyesidir. Uzun süre hareket ve konuşma yetenekleri olmadan yaşamıştır Kitap üç konudan ibarettir Biyografi, edebiyat ve romandan oluşuyor Annesinin yardımıyla sol ayak parmaklarıyla yazmayı ve resim yapmayı çocukluğundan gösterdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Sürükleyici ve acıklı bı konusu var Brown'un okuduğum ilk kitabıdır ilk sayfadan son sayfaya kadar merak uyandıran bı konusu var Kitaba başlamak isteyen varsa zaman kaybetmeden başlayabilirler. Christy Brown
Düşünce
2016 1. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2016 17:00
* İnsanoğlunun içinde uyuyan güçler vardır; kendisi bilse şaşırır. Çünkü bu güçlere sahip olduğu aklından bile geçmez. Bu güçleri uyandırıp eyleme geçirebilen kişinin hayatında büyük bir devrim olur.

Christy BrownYazar · 2 kitap
Christy Brown, 23 çocuklu bir ailenin, hayatta kalabilen 13 çocuğundan biri olarak Dublin'de doğmuştur. Beyin felci ile dünyaya gelmiş ve uzun süre hareket ve konuşma yetenekleri olmadan yaşamıştır. Doktorlar, başlangıçta C. Brown'un zihinsel olarak özürlü olduğunu düşünmüşlerdir ve öleceğini söylemişlerdir. Fakat annesi doktorların sözüne aldırmayarak oğlunun eğitilebileceğine inandı. Annesinin bu çabaları sonuç verdi ve Christy Brown sol ayağını kullanarak yazmayı ve resim yapmayı başardı. Konuşmaya başlaması ile birlikte, doktorlar tedavi biçimini değiştirerek fizyoterapiye ağırlık vermişler, böylelikle yazar daha rahat hareket edebilmeye başlamıştır. Yaşamı boyu yardıma muhtaç olarak yaşaması onun İrlanda'nın tanınmış yazarları arasına girmesini engellememiştir. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler, onun dünya çapında bir üne kavuşmasını sağlamıştır. Kendi hayat hikâyesini yazdığı Sol Ayağım (My Left Foot) adlı eseri filme alınmıştır. Baş rolünü Daniel Day-Lewis'in oynadığı Sol Ayağım filmi büyük bir başarı kazanmıştır. Bu tarzda yazdığı diğer kitabı da (Dream All The Days) en çok satanlar listesine girmiştir. Londra'ya yaptığı birkaç ziyaret dışında bir kere de Amerika'ya giden yazar, tüm yaşamını Dublin'de geçirdi. Christy Brown 1981'de öldü. Christy Brown hayat hikâyesinin bulunduğu Sol Ayağım kitabında annesine sık sık teşekkür etmektedir. Ailesi onunla hep gurur duyduğunu belirtmiştir.