Tavsiye üzerine okudum,iyiki de okudum ddiyim kitap oldu.
Başarmanın engel olmadığını öğrendim ,bir annenin cabaladigini görmek ne kadar acıtsada içimi , başarmanın mutluluğu da sevindirdi,kendimi kitapdaymis kimi hiss etdim
Okuduğum ilk otobiyografi olan bu kitap, dünyada yaşam mücadelesini büyük bir azimle sürdüren,gitmek istediği yerler, vakit geçirmek istediği insanlar, gerçekleştirmek istedikleri hayalleri olan ne kadar fazla insan olduğunu gösteriyor. Bazı insanlar için oldukça basit görünen dışarı çıkıp yürüyüş yapmak bile bazıları için tedavi sürecini hızlandırmasına sebep olan bir motivasyon kaynağı.
Birçoğumuz baskın olmayan eli ile doğru düzgün yazı yazamazken, gayretine hayran kaldığım Christy Brown sol ayağıyla kitap yazmış. Küçük yaşta aile sevgisi ve desteği görmeyen çocuklarda, ilerki yaşlarda psikolojik sorunlar gözlenebilir. Eğer Christy Brown böyle bir aileye özellikle de her zaman sabırla ve şefkatle yanına duran böyle bir anneye sahip olmasaydı, her şey çok farklı olabilirdi.
Tabii ki aile önemli ancak her şeyi buna bağlayamayız. Brown’un ne olursa olsun kafasında bir hayal belirleyip o hayalin peşinden koşmak için varını yoğunu ortaya koyan bir kişiliğinin olması beni çok etkiledi. Ne zaman hayaline bir adım daha yaklaşsa bir dostummuş gibi onun adına gururlandım. Fizyoterapistleri, onunla ilgilenen doktorlar, yazmasında yardım eden Dr. Robert Collis gibi isimlerin de tabii ki hayatında büyük etkileri var.
Bence hayatında etkili olan bir diğer şey ise gittiği ve tedavi gördüğü kurumlar. Çünkü hayatta herkesin normal ve bir tek kendisinin farklı olduğunu düşünüp kendi köşesine çekilen Brown, bu yerlere gidip kendisi gibi büyük umutları olan ve bunu adına çabalayan insanları görünce, dünyada tek olmadığını hatta ondan daha kötü durumda olan kişilerin olduğunu anladı. Klinikte doktorların ona gösterdiği şevkat, kendisine sadece acıma ile değil, sevecenlik ve yardım duygusuyla yaklaşan insanların da varlığını gösterdi.
İçinde hep duygularını
Kitabın Adı: Sol Ayağım
Kitabın Yazarı: Christy Brown
Tür: Otobiyografik Roman
Sol Ayağım, İrlandalı yazar, ressam ve şair olan Christy Brown tarafından 1954 yılında keleme aldığı, engelli bir kişinin yaşam mücadelesini anlatıldığı otobiyografik bir romandır.
Sol Ayağım, dokunaklı öyküsü ve güçlü mesajıyla okurlarına yaşam boyunca unutamayacakları bir ders veriyor. Zorlukların asla yıldırmaması gerektiği, daima olumlu şeylerin olabileceği, insanın içinde bulunduğu durumu iyileştirmek için mücadele etmesi gerektiği edebi bir dille anlatılmaktır.
Yazar, kitabında tüm zorluklara rağmen anne ve babasının da desteğiyle hayata nasıl tutunduğunu yüreklere dokunan bir anlatımla ele alıyor. İmkansızlıkların üstesinden gelinebileceğini en güzel şekilde anlatan bir romandır.
Millî Eğitim Bakanlığı'nın okullarında okutulmak üzere seç tiği 100 Temel Eser'den birisidir.
SOL AYAĞIM KONUSU
Christy Brown’un hayat hikayesi kendi kaleminden anlatılır. Dünyaca ünlü bir yazar seviyesine gelirken ne zorluklar çektiği kronolojik biçimde aktarılır. Eser, bir otobiyografi çalışmasıdır. Beyin felci geçiren İrlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown beyin felci geçirerek doğmuş, dünyaya geldiğinde Sadece sol ayak parmaklarını kımıldatabilen özürlü ve engelli bir çocuktur. Hayatı devam ettirebilmek için okumayı öğrenmek, bazı şeyleri kendi kendine yapabilmek için yaşadığı zorlukları ve iradesi ile üstesinden gelebildiği güçlükleri konu edinmektedir.
SOL AYAĞIM ŞAHIŞ KADROSU
Christy: Romanın başkahramanıdır. Ana karakteri ve yazardır. İrlandalı, beyin felci ile doğmuş ve sadece sol ayağını kullanabilmektedir. Kitabın Engelli olmasına rağmen annesinin yardımı ve iradesiyle çok önemli işler yapan, idealist bir kişidir.
Bayan Brown: Christy’nin annesidir. Hayat boyu ona çok iyi bakar.
Bay Brown:
İnsan başarmak istedikten sonra ve çabaladıktan sonra herşeyi başarabilir.
Sol ayağıyla verdiği çaba mükemmel.
Hayata tutunuyor sıkıca o güzel kalbinden öpüyorum güçlü çocuk.
Sol ayağım "en büyük engel sevgisizliktir" cümlesinin yazıya dökülmüş hali.
Azmin, istemenin ve sonrasında başarmanın öyküsü.
Istemek ve başarmak...
Bu eseri tanımyalayabilecek iki kelime. O kadar etkileyici, akıcı ve manidar cümleleriyle kesinlikle okunması gerekenler arasında ilk sıralarda.
Sol AyağımChristy Brown · Nora Kitap · 201894,8bin okunma
Nasıl ve ne şekilde doğacağımızı seçemiyoruz maalesef. Christy Brown konuşmasını ve hareketlerini kontrol edemediği bir beyin felciyle dünyaya gelmeyi kendisi seçmedi. Tabiiki aslolan hayata geldiğimizde bize verilene razı olup elimizde olanları en verimli şekilde kullanıp yaşamaya çalışmak.
Christy ona verilmiş olan zekasını, cesaretini ve vazgeçmek nedir bilmeyen azmini o kadar güzel kullanıyor ki ona hayran olmamak elde değil. Sadece sol ayağını kullanarak hayata tutunmaya çalışan harika bir çocuk Christy Brown hemde öyle bir tutunmak.
Bir sürü normal abi abla ve küçük kardeşlerin arasında var olmaya çalıştığı , zorluklarla dolu hayatında en büyük destekçisi annesi. Asla anormal bir çocuk muamelesi yapmıyor annesi hayata karışmasında hep yanında oluyor. Bu sayede okuma , yazma , resim yapma , daktilo kullanmak konusunda bir çok başarıya imza atıyor Christy. Öyle ki bütün bunları sadece sol ayağını kullanarak yapıyor.
Hayat hikayesini son derece samimi ve sade bir dille anlatmış bu kitapta Christy Brown. Kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Keyifli okumalar dilerim.
Sol AyağımChristy Brown · Nora Kitap · 201894,8bin okunma
Serebral Palsi olarak da bilinen beyin felciyle dünyaya gelen bir çocuğun kendi ağzından hikâyesi. Bu hastalıkla mücadele eden aileleri ve o çocukları anlamak, farkındalık yaratmak için okunması gereken bir kitap. Öncelikle annesine hayran kaldım. En başında annesi pes etseydi, Christy asla başaramazdı. Aslında bir annenin varlığının, yaşadığı zorluk karşısında dik duruşunun, evladı için ne kadar önemli olduğunu da çıkarabiliriz bu hikayeden. Bakması gereken yirmi bir çocuğu daha varken Christy için elinden gelenin en iyisini yapmaya adamış kendisini. Ben çok beğenerek okudum. Okumak isteyen herkese keyifli okumalar.
"Doğuştan beyin felçli olan Christy Brown, konuşmasını ve hareketlerini kontrol edemiyordu. Ama zekâsı ve cesareti onun okuma ve yazmayı, resim yapmayı ve daktilo kullanmayı öğrenebilmesini, hatta bu kitabı yapabilmesini sağladı.
Christy Brown, kendi yaşam öyküsünü kaleme aldığı bu kitabında bütün bunları öğrenebilmek için sol ayağını kullanarak nasıl büyük bir mücadele verdiğini ve hayata nasıl tutulduğunu anlatıyor."
Christy Brown, kendi yaşam öyküsünü kaleme aldığı bu kitabında zekası ve cesareti sayesinde doğuştan felçli olan , konuşmasını ve hareketlerini kontrol edemediği ama okuma ve yazmayı, resim yapmayı ve daktilo kullanmayı öğrenebilmek için sol ayağını kullanarak nasıl büyük mücadeleler verdiğini ve hayata nasıl tutunduğunu anlatıyor.
Sol AyağımChristy Brown · Nora Kitap · 201894,8bin okunma
Kendisine " Tanrının hatası" diye sunulan beyin felç özürlü bir bedenle çevrili bir ruh... Ve dış kabuğunu beğenmeyen içine sığmaz bu ruha yön verilmesi, yol gösterilmesi, tedavi edilmesi ile yaşamı kolay ve dolu kılınan bir insani mücadele eseri.
Yazmayı aklından geçiren insanların hemen hemen hepsinin ilk düşündükleri şey kendi hayatlarının "roman olur" gerekçesi ile bir biyografi yazmayı düşünmeleri... Belki de bu düşüncenin sonucunda yazılmış güzel eserler görebiliriz fakat "Sol Ayağım " adlı eseri okumadan böyle bir şeye girişilmesi erken veya yanlış olur kanaatindeyim. Belki de "yaşam kıyaslama" sonucu kendi yazgısının başkalarının yazgısından daha yaşanılır olduğuna kanaat getirecektir insanlar.
Ya da sağlam beden ve beyinlerini hayat denilen keçi yolunda salıvermiş insanların tekrar beden ve ruhlarını ayaklandırıp yaşam yolunda yeniden sevinçle yürümeyi gösterecek bir eser olduğunu düşünüyorum.
Yazarın okuduğum ilk kitabı. Devamı niteliğindeki " Her gün Hüzün"adlı kitabını okuma planıma zaman geçirmeden ekledim.
Keyifli okumalar.
Doğuştan engelli doğan sol ayağı dışında hiç bir organını kullanmayan Chrisy Brown, tüm zorluklara rağmen hayata tutunmaya çalışır. Sol ayağıyla resim yapan, yazar olmaya çalışan Cristy resim yaparak insanlarla anlaşmaya çalışır. Engelli yaşamanın tüm zorluklarını yaşayan sosyalleşmeye çalışırken yaşadığı zorluklara rağmen pes etmedi. Annesinin olağanüstü desteğiyle hayata tutunan Chrisy, sonunda hayalini gerçekleştirdi.
Sol AyağımChristy Brown · Nora Kitap · 201894,8bin okunma
Christy Brown, 23 çocuklu bir ailenin, hayatta kalabilen 13 çocuğundan biri olarak Dublin'de doğmuştur. Beyin felci ile dünyaya gelmiş ve uzun süre hareket ve konuşma yetenekleri olmadan yaşamıştır. Doktorlar, başlangıçta C. Brown'un zihinsel olarak özürlü olduğunu düşünmüşlerdir ve öleceğini söylemişlerdir. Fakat annesi doktorların sözüne aldırmayarak oğlunun eğitilebileceğine inandı. Annesinin bu çabaları sonuç verdi ve Christy Brown sol ayağını kullanarak yazmayı ve resim yapmayı başardı. Konuşmaya başlaması ile birlikte, doktorlar tedavi biçimini değiştirerek fizyoterapiye ağırlık vermişler, böylelikle yazar daha rahat hareket edebilmeye başlamıştır. Yaşamı boyu yardıma muhtaç olarak yaşaması onun İrlanda'nın tanınmış yazarları arasına girmesini engellememiştir. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler, onun dünya çapında bir üne kavuşmasını sağlamıştır. Kendi hayat hikâyesini yazdığı Sol Ayağım (My Left Foot) adlı eseri filme alınmıştır. Baş rolünü Daniel Day-Lewis'in oynadığı Sol Ayağım filmi büyük bir başarı kazanmıştır. Bu tarzda yazdığı diğer kitabı da (Dream All The Days) en çok satanlar listesine girmiştir. Londra'ya yaptığı birkaç ziyaret dışında bir kere de Amerika'ya giden yazar, tüm yaşamını Dublin'de geçirdi. Christy Brown 1981'de öldü. Christy Brown hayat hikâyesinin bulunduğu Sol Ayağım kitabında annesine sık sık teşekkür etmektedir. Ailesi onunla hep gurur duyduğunu belirtmiştir.