Narnia Günlükleri 7

C. S. Lewis

"FOR NARNIA"
2025 60. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 21:15
UYARI!!! ~~~Bu bir incelemeden ziyade Narnia serisine olan sevgim hakkında konuştuğum bir metin ve sizi de okumaya ikna etmek istiyorum♡~~~ Yılın son kitabınıda bitirdim. Çok hüzünlüyüm çünkü hem en sevdiğim,yuvam dediğim bir serinin sonuna geldim hemde kitabın sonunda yaşanan bazı olaylar beni üzdü. Size biraz bu seriden bahsetmek istiyorum. Narnia filmleri ile benim gönlümde zaten taht kurmuştu. Bazen kendimi kötü hissetiğimde aynı harry potter gibi açıp izliyordum. Kitaplarını okumak hep istiyordum ve bu seneye nasip olmuş. Ve diyorum ki çok doğru bir zamanda okudum çünkü bu sene narnia filmlerinin 20. Yılıydı ve oyuncular bir araya geldi,etkinlikler falan oldu aynı zamanda dizisi çekilmeye başladı. Narnia eram oldu bu yıl diyebilirim. Yani tam zamanında başladım okumaya gibi hissediyorum. Benim için harika,mükemmel, kelimelerle anlatamayacağım kadar özel bir seri oldu. Bir çocuk kitabı, yazımı çok basit ama bu asla sizin okumanıza ya da zevk almamanıza engel değil. Her bir karakter benim arkadaşım oldu ama pevensie kardeşler bambaşkaydı. Yazarında Türk kültürünün hayranı olması ve bunu kitaplarında hissetirmesi o kadar güzeldi ki.. Aslında karakterlerin o kadar derin hikayeleri var ki... Gümüş Sandalye'yi ve Son Savaş'ı okuduğumda bunu iliklerime kadar hissettim. Spoiler olur diye çok detaya girmiyorum ama kitapları okuduğunuzda bunu çok net anlayacaksınız. Eğer golden brown şarkısını iliklerinize kadar hissetmek istiyorsanız bu seriyi kesinlikle okuyun,izleyin.
Son SavaşC. S. Lewis · Doğan Egmont Yayıncılık · 20121,317 okunma
karanlık yalnızca senin kafanın içinde
2025 1. kitabı
Bundan birkaç ay önce, hayatımı yeniden kurmaya karar verdiğim ve kendime bir çocukluk armağan edeceğimi inatla söylediğim sıcak bir yaz gününde, Narnia serisinin ilk kitabını okumaya başladım. Filmlerini oldukça geç izlemiş olmam yetmezmiş gibi kitaplarına da ancak üniversite yıllarımın sonunda denk gelmek içimde küçük bir pişmanlık filizinin baş vermesine neden olsa da hayatta hala yüzümü güldürecek bir şeyler olduğunu fark etmek, her zorluğun sonunda tutunabileceğim bir umut ışığı bulmam için motive olmamı sağlamak; bazen yalnızca dünyanın karmaşasından kaçıp bir dolaptan geçtiğimi, Kraliçe Lucy'nin Bay Tumnus ile karşılaştığı ancak geçmişi çok daha eskilere dayanan o sokak lambasının altına yürüdüğümü, etrafta konuşan kuşların, dans ederek gezinen yaprakların olduğunu düşündürmek gibi yıldızlı maddelere sahip oldu bu seri hayatımda ancak her güzel şeyin olduğu gibi, bunun da sonuna geldik. Kitapları bitirmemek için aralarına birkaç farklı eser eklememe, ertelememe rağmen Son Savaş, yani serisinin yedinci kitabı da yeni başlayan yılda, adeta Puck tarafından yapılmış hinlik dolu bir şaka gibi bir sonu temsil ediyor. Bu "son" kelimesinin içine birinci kitaptan bu yana tanıdığım, hayatlarına ve maceralarına ortak olduğum tüm karakterleri katıyorum. İtiraf edeyim, bu süreçte en çok da Clive Staples Lewis, tanıştığıma en memnun olduğum kişiydi. Yazı dilinin yalınlığı, başımı dizlerine yaslamışım da masallarını dinliyormuşum gibi hissettirmiş oluşu, aniden İngiltere'nin küçük bir kasabasında, kurabiye kokulu bir evin şömineli salonunda uzanmış, yaşlı, çok yüksek ihtimalle gözlüklü bir büyükbabanın sözleri gibi kibar, özenli ve güvende hissettiren yapay anılar getirdi zihnime. Bir yandan onun Aslan olduğunu düşünüyor, diğer yandan filmlerinde gördüğümüz ve sonradan,
Ağlamak Yok (bişiyokbişiyok)
2022 50. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2022 10:03
Vee serinin son kitabı ile yıllık hedefime ulaşmış bulunmaktayım. Senenin en sevdiğim kitaplarından biri oldu. Puan kıracak hiçbir şey bulamadım. Serinin sonu için mükemmel bir kitap olmuş. Merak ettiğim birkaç şey var bilen varsa söyle diye umut ediyorum. 1. Altıncı kitapta Aslan'ın 9 adı olduğundan bahsediyordu. Ama bu isimleri öğrenemedim. 2. Diğer dünyada başka bir adım var, demişti Aslan Lucy'e. Onu bul demişti. Bu ismini de öğrenemedik. Açık açık yazmıyor ama tahminlerim var. Yine de doğru mu diye merak ediyorum. Kitabın incelemesine gelecek olursak o zamanda bile bu zamanı yansıtan insan ve olay örgüsünü yazmayı başarmış yazar. İnsanların açgözlülüğü, inançsızlığı, dini ve birçok olayı Narnia Günlükleri üzerinden anlatmış yazar. Sembolleri de çok güzel işlediğini görüyorum. Bu kitapta her şey daha da anlamlandı. Kitabın başlarında ve ortalarında gerçekten sinirlendim. Ya neden böyle bir şey yapsın maymun? Neden? İstediği her şeye sahipti. Ayrıca sürekli ben akıllıyım sen aptalsın dediği eşeğe de çok üzüldüm. Buradaki sembol edilen olay insanların çoğu yaşamında göreceği bir olaydı elbette. Bize sadece ders çıkarmak düşer. Ayrıca kitabın sonunda mutlu bir hüzün (ama çoğunlukla hüzün) bekliyor bizi. Ağlamak istemesem de itiraf ediyorum ki ağladım. Serinin bitmesine mi yoksa sonundaki olaylara mı tartışılır. (Seri bitmesin devam etsin diyenlerden değilim. Bazen bitmesi gerekir. Yoksa uzadıkça insan keyif almaz.) Sonu hakkında şunu söyleyebilirim ki inançlı olursak ve doğru yolu bulursak başımıza kötü şeyler de gelse bunun mükafatını alacağımızı gösteren bir sondu. Dipnot: Susan'a üzülsem de böyle olacağını tahmin etmiştim. Çünkü pek inançlı değildi. Sağlıkla ve kitapla kalın :)
Hayata Dair
2023 11. kitabı
Okunma: 09 Mart 2023 23:25
Susan neden Narnia’nın dostu değil öğrenmek için okudum. Valla filmler olmasa okunacak gibi değil. Baya çocuk kitabı. Bunları okuyup o filmleri çekebilen insanları takdir ettim. Cinsiyetçi, ırkçı ve bunları da aşırı düz bir şekilde yapan bir kitap. Zaten azıcık beklentim vardı onu da karşılamadı.
2018 47. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2018 23:42
Çok değerli dostlarım öncelikle hepinize iyi geceler dilerim. Küçük bir aradan sonra minnoş bir serinin (Narnia Günlükleri) incelemesiyle karşınızdayım. İlk olarak bu seriyle tanışmama vesile olan ve serideki 7 tatliş kitapla maceramda başlarken ve bitirirken beni bir an olsun yalnız bırakmayan güzel yürekli dostum Ged ime teşekkür edip sizi fazla bekletmeden incelememe geçmek istiyorum :) Öncelikle seriden genel olarak kısaca bahsetmek gerekirse; sizi yeniden çocukluğunuza götürecek eğlenceli, macera dolu, dostluk gibi birçok güzel değeri anımsatacak ponçik kitaplardan oluşan biraz küçük prens tadında hem küçüklere hem de büyüklere hitap eden şeker 7 kitaptan oluşan bir seri bence "Narnia Günlükleri"... İlk kitabımız olan Büyücünün Yeğeni'nde Digory ve Polly'yle birlikte Narnia'nın kuruluşuna şahit oluyoruz. Büyücü Andrew Dayı'nın çocukları bilmediği bir tehlikeye atmasıyla maceramız başlıyor. Hikâyemize bir de cadı eklenince neler neler oluyor? Hiç düşündünüz mü siz de, bizim dünyamızdan başka dünyalar da var mı acaba? İşte bu kitapta o başka dünyalara siz de yolculuk yapmak istemez misiniz? :)) Serinin 2. Kitabı olan Aslan, Cadı ve Dolap'ta (filmi varmış henüz izlemedim ama izleyeceğim çok güzelmiş) hikâyemize Peter, Susan, Edmund ve Lucy'yle devam ediyoruz. Lucy evdeki dolabın Narnia'ya açıldığını keşfediyor. Narnia'da mevsim kış ve bu 4 çocuk Narnia'yı kötü kalpli cadının elinden kurtarabilecek mi acaba? Hikâyemizde konuşan hayvanlar, satirler, cüceler ve daha neler neler var. Hepsi de tanışmak için sizi bekliyor. 3. Kitabımız olan, At ve Çocuk'ta Shasta ve atı Bree, Aravis ve atı Hwin bazı sebeplerden ötürü kaçmak zorundadırlar
2025 27. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2025 23:40
Kitabı sevdim iyi bir sondu bence , bütün karakterleri bir arada görmek güzeldi . Ama sonunda niye herkes öldü ki bu mantıksız geldi , birde sonunda sadece susan yok narniaya inanmadığı için . Herkese cennete gidersen susan dünyada yetim kalması çok mantıksızdı …
2021 67. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2021 22:56
-GENEL SERİ YORUMU- Selamlar! Sizlere her yaşa hitap eden şahane bir serinin yorumuyla geldim: Narnia Günlükleri Seriyi okumadan önce fazlasıyla merak ediyordum çünkü hem filmlerini izlemediğim için hem de çevremde okuyan/izleyen hiç kimse olmadığı için içeriği hakkında hiçbir fikrim yoktu. Seriyi okuduktan sonra söylediğim ve bundan sonra da söyleyeceğim şey “İyi ki.” oldu. Kitap, Narnia’nın kuruluşundan Narnia’nın kuruluşuna kadar olan zaman diliminde geçiyor. Ne demek istediğimi seriyi okuyunca anlayacaksınız. Narnia çok görkemli, konuşan hayvanların, satirlerin, devlerin, cücelerin, faunların ve daha sayamayacağım kadar çok canlının yaşadığı barış içerisinde olan ve zaman dilimi dünyadaki zamandan çok farklı olan bir ülke. Tabii her zaman böyle huzur içinde mi diye soracak olursak bu sorunun cevabı hepimizin tahmin edeceği üzere “hayır” oluyor. İşte tam da bu noktalarda Narnia’yı kurtarmak üzere Adem oğulları ve Havva kızları kendilerini normal dünyadan Narnia’ya gelmiş olarak buluyor. Peter, Edmund, Lucy, Susan (nam-ı diğer Pevensie kardeşler), Polly, Diggory, Eustace ve Jill. Ayrıca tabii ki hepsinin ve Narnia’nın lideri Aslan var. Kitaptaki her bir karakteri o kadar sevdim ki seri bittikten sonra bile hala ara ara aklıma gelip duruyorlar. Her birinin gösterdiği cesaret ve fedakârlık inanılmaz boyutlara ulaşmıştı. Özellikle Aslan’dan da bahsetmek istiyorum. Narnia’nın kurucusu ve Narnialıların büyük saygı duyduğu bir aslan. Kitapta onun betimlemelerini okurken yer yer çok heyecanlı hissettiğimi hatırlıyorum. Serinin her kitabında Narnia’nın farklı zaman dilimini ve farklı olayları okuyoruz. En başta insana bağımsız kitaplar gibi gelse de aala öyle değil. Muhakkak serinin bir önceki kitaplarında yaşanan olaylara ve kişilere göndermeler oluyor ki bu öncesinde
Puan vermedi
Narnia Günlükleri son kitabını da az önce bitirdim. seriye veda etmek bana göre zor oldu. Çünkü bu hafta sabah kitapları okuyup aksaşm filmleri izlemiştim. Büyülü bir hafta oldu. iyi ki okumuşum dediğim kitaplardan. Bu kez karşımıza bir maymun ve eşek çıkıyor. orjinal isimlerinin yer almasını dilerdim ama neyse. Maymun eşeğe tam bir hizmetçisi gibi davranıyor. yolculuklarında karşılarına bir aslan postu çıkıyor. Aslan 'ı öldürüp postunu suya atmışlar. Maymunun aklına bir fikir geliyor. Post dikiyor ve eşeğe giydiriyor böylece ormanın kralı gibi davranıyor ama kötü bir kral. Narnia'nın gerçek kralı ise bu kez Trian bu duruma dur demek için karşısına dikiliyor ama tutsak oluyor atı Cevher ile. Bu kez kurtarmaya kim gelecekdiye düşünürken Eustace ve Jill geliyor. Çok hızlıca çözümleniyor eşek kandırmacası. Ama başka bir düşmanımız daha varmış O'nu tanıyoruz. Adı Taş. Garip bir yaratık. BU arada Lewis bu isimleri Tolkein ile sohbetlerinde Türkçe dilinden seçmiş. Aslan da öyle mesela . Finale doğru çözümleniyor her şey ve Bastıbacak'ıı tekrar görmek öyle tatlıydı ki. Tüm karakterlerin bir araya gelmesi. Aslan biraz felsefik konuştu finalde. Keşke çocukların anlayacağı şekilde olsaydı ama yine de mükemmeldi.
Son SavaşC. S. Lewis · Doğan Çocuk · 20231,317 okunma
Narnia Günlükleri Serisiiii
2025 13. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 09:08
Bazen en karanlık gölgeler bir çocuğun içinde saklıdır, bazen de kurtuluş hiç beklenmedik bir anda gelir. *** Bir gün dolaba giriyorsun ve hop! Karlar altındaki büyülü bir dünyadasın. Orada konuşan hayvanlar, kötü kraliçeler, cesur çocuklar ve hepsini bir araya getiren efsanevi bir aslan var. Bu seride her kitap, Narnia’nın farklı zamanlarını ve maceralarını anlatıyor. Basit bir çocuk masalı gibi görünse de içinde felsefi, mitolojik ve dini pek çok katman barındıran zamansız bir klasik. Narnia’nın büyülü kapıları açıldığında, bizi sadece konuşan hayvanlar ve epik savaşlarla dolu bir dünyaya değil, aynı zamanda iyilik, kötülük, fedakârlık ve inanç üzerine düşündüren bir anlatıya davet ediyor. Narnia’nın Kalbi: Aslan ve Büyü Narnia’yı anlamak için önce Aslan’ı anlamak gerekir. O sadece bir kral değil, tüm Narnia’nın ruhu, adaleti, sevgiyi ve cesareti temsil eden kudretli bir varlık. Onun kükremesi umut getirir, pençeleri adaleti sağlar, varlığı huzur verir. Aslan sahneye çıktığında dünya değişir; bahar geri gelir, kalpler ışıldar ve kötülük titremeye başlar. Narnia Günlükleri sadece çocuklar için değil, yetişkinlerin de dönüp dönüp okuyabileceği bir klasik. Masalsı dili, derin karakterleri ve düşündürücü temalarıyla, Lewis’in ustalığını her sayfasında hissettiriyor. Eğer fantastik edebiyatı seviyorsanız ama hâlâ Narnia’nın büyüsüne kapılmadıysanız, dolabın kapısını aralamanın tam zamanı! Belki bizlerin dolapları Narnia’ya açılmıyor ama bu hikâyeyi okumak, o kapıyı aralamak gibi. Bir kere girdin mi, o büyü asla peşini bırakmaz. Belki bir gün, karşına eski bir sokakta unutulmuş bir dolap çıkar. Belki bir anahtar eline geçer. Belki rüzgarın fısıltısında Aslan’ın sesini duyarsın. O zaman ne yapacağını biliyorsun, değil mi? Kapıyı aç, adımını at, ve Narnia’yı keşfet.
Fantastik
Son SavaşC. S. Lewis · Doğan Çocuk · 20231,317 okunma
2022 50. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2022 00:00
Serinin son kitabında beklenmedik şekilde yaşanılan maceraya bir maymunun sebep olması çok komik. Dini unsurların başkaları tarafından çıkar için kullanılması yönüne çok ağır bir eleştiri yapılmış. Alt mesaj olarak verildiği çok belliydi. Cücelerin tutumundan sonra insanlarla istemsizce bağdaştırma yaptım. Kıyamet detayları da çok fazlaydı. Güneş, Ay, Su, soğuk, herkesin ölmesi vs detayları çok gerçekçi şekilde yazılmıştı. Kalemini, hikayesini sevdiğim bir seri oldu Narnia Günlükleri, kesinlikle çocuk kitabı olarak geçse de olmadığını her anlamda savunabilirim. Tabii çocuklar da okuyabilir ama konusu yönüyle asıl hitap ettiği yetişkinlerdir. Tanıdıkları görmek çok güzel bir histi, çok güzel şekilde final verilmişti. Bir kişi eksik olsa da hepsi zihnimdeki anılarda yaşamaya devam edecek.

C. S. LewisYazar · 20 kitap
CClive Staples Lewis 1898'de Belfast'ta doğdu. Yazar, eleştirmen ve temelde eğitmendi. Magdelen College, Oxford'da öğretim üyeliği yaptı ve nihayetinde Cambridge'da Orta Çağ ve Rönesans İngilizcesi Profesörü oldu. Oxford'dayken Charles Williams ve J. R. R. Tolkien'le birlikte çalıştı ve her biri Hristiyan ahlakçısı olan bu üç adam alegori ve fanteziye duydukları büyük ilgi çerçevesinde bir cemiyet oluşturdular. Toplantı boyunca birbirlerine hazırlamakta oldukları işleri okudular ve ister istemez birbirlerini etkilediler. Lewis, Narnia krallığını anlattığı uzun serisiyle elliler edebiyatına damgasını vurdu. Bilimkurgu alanına asıl katkısı ise Kozmik Üçleme (ya da Ransom Üçlemesi) olarak bilinen eseridir. 1938'de Sessiz Gezegenin Dışında ile başlayan bu üçleme dil bilimci Dr. Ransom'u merkezine alır. Ransom insanoğlunun kurtuluşu için önerilen bir fidye -ransom- olan İsa gibidir. Üçlemeye Orta Çağ mitolojisi damgasını vurur. O güne kadar yapılmış en iyi tasvirlerle tanıtılan gezegenler koruyucu bir töze sahip, iyi ve güvenilir sığınaklar gibidir, çürümüş ve yitik Dünya'nın aksine. Hikâyelere iyinin ve kötünün savaşı damgasını vurur. Lewis 1963 yılında öldüğünde ardında yepyeni bir anlatım ve anlatı biçimi bırakmış, onlarca hikâye ve derlemeyle yüzyıl edebiyatına damgasını vurmuştur. Lewis, Narnia krallığını anlattığı uzun serisiyle elliler edebiyatına damgasını vurdu. Bilimkurgu alanına asıl katkısı ise Kozmik Üçleme (ya da Ransom Üçlemesi) olarak bilinen eseridir. 1938'de Sessiz Gezegenin Dışında'yla başlayan bu üçleme dilbilimci Dr. Ransom'u merkezine alır. Ransom insanoğlunun kurtuluşu için önerilen bir fidye -ransom- olan İsa gibidir. Üçlemeye ortaçağ mitolojisi damgasını vurur. O güne kadar yapılmış en iyi tasvirlerle tanıtılan gezegenler koruyucu bir töze sahip, iyi ve güvenilir sığınaklar gibidir, çürümüş ve yitik dünyanın aksine. Hikayelere iyinin ve kötünün savaşı damgasını vurur. Lewis 1963 yılında öldüğünde ardında yepyeni bir anlatım ve anlatı biçimi bırakmış, onlarca hikâye ve derlemeyle yüzyıl edebiyatına damgasını vurmuştur. Bazı eserlerinde N W Clerk, Clive Hamilton takma adlarını kullanmıştır.