Şiirler 7 (1959 - 1963)

Nazım Hikmet Ran

SON ŞİİRLERİ **NAZIM HİKMET RAN**
2021 8. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2021 21:43
Nazım Hikmet 'in şiirlerini severek dinlerim. Alkışa şayan bir şairimiz. Okuduğum ilk kitabı, çok akıcı ve makbule geçti. Umuyorum ki diğer yapıtlarınıda okuma fırsatı bulurum ki bulacağıma eminim. Son Şiirlerinde daha çok söylemek istediklerini yer alıyordu..Yaşadıkları olaylara bölüm bölüm yer veren (şiirselleştirme) bir anlatım vardı. Çok naif dizeleri var; tekrar tekrar okuduğum, okudukça altını çizdiğim.. Beğendiğim bir çok alıntıyı sizlerle paylaştım.. Buraya da çok çok beğendiğim unutmak istemediğim alıntılara yer vermek istiyorum; "İçimde telaş varıp görememek görüp kahrolmak telaşı." "Kafamı çıkarıp dolaba kilitlesem bir haftalığına karanlığına boş bir dolabın omuzlarıma bir çınar diksem kafamın yerine uyusam gölgesinde bir haftalığına." "Bense bir türlü akıl erdiremiyorum, gündüzü mü kovalıyoruz geceyi mi?" "Yalnızlık insana çok şey öğretirmiş. Ama sen gitme, ben cahil kalayım..." "Ah benim sevdasında bencil, yüreğinde sağlam sevdiğim. Aklıma gelişini seveyim. ...Ne güzel de darma duman ediyorsun beni.." "otuzumda asılmamı istediler kırk sekizimde Barış madalyasının bana verilmesini.." "Okyanuslar büyük sevdalar gibidir Tulyakova
2021 63. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2021 12:34
Nazım Hikmet’in 1959-1963 yılları arasında yazdığı şiirlerden oluşan kitap. Nazım’ın lirik şiirlerini çok seven biri olarak kötü diyemem. Eserleriyle yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada ismini duyurmuş bir şairin şiirlerini okumak size çok şey katacaktır. Ama yinelemeden geçemeyeceğim. Nazım’ın lirik şiirleri bambaşka :) Keyifli okumalar.
2021 1. kitabı
Saman sarısı.. Bakıldığın da aşırı klasik bir cümle kimse umursamaz bu iki kelimeyi çünkü saman sarıdır zaten. Lakin doğru ellerde nasıl da samanın sarısı işe yarıyor demi.
Son ŞiirleriNazım Hikmet Ran · Yapı Kredi Yayınları · 20132,585 okunma
kavga edin, sevin, yaşayın. evet gerçekten yaşayın.
2021 2. kitabı
Okunma: 11 Mart 2021 02:07
çok iyi şiirler olmakla birlikte bazıları günlük tutar gibi dünyayı, yaşamından kesitleri birbirine eklediği bir hayat anlatımı birçok şiiri. yine kavganın, açlığın, hürriyetin, barışın önemine çoğu kez rastladığımız şiirlerde ekstra vurgulanan şey şu ki; "ben yaşadım, şunları yaptım ve kim bilir daha neler yaşayacağım" var olmak, öyle alelade bir gelip geçmek değildir hanımlar beyler. Nazım Hikmet Ran 'ın en büyük öğretisi -bu kitabında benim için- dolu bir yaşam -her hoyratlığı içinde barındıran-
2023 9. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2023 23:24
Bu şiiri Onur Akın'ın şarkısı sanıyordum meğer Nazımın şiiriymiş 1960'ta yazılmış. :) "Seviyorum seni ekmeği tuza banıp yer gibi geceleyin ateşler içinde uyanarak ağzıma dayayıp musluğu su içer gibi, ağır posta paketini, neyin nesi belirsiz, telaşlı, sevinçli, kuşkulu açar gibi, seviyorum seni denizi uçakla ilk defa geçer gibi. İstanbul'da yumuşacık kararırken ortalık içimde kımışdanan bir şeyler gibi, seviyorum seni "Yaşıyoruz çok şükür! " der gibi."
2025 94. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2025 20:28
Nazım Hikmet’in Son Şiirleri, sürgünde geçen son yıllarının duygu yüklü birer tanığıdır... Aşkın, özlemin ve politik başkaldırının iç içe geçtiği bu dizeler, şairin iç dünyasını samimiyetle yansıtır. Vera’ya duyduğu sevda kadar, memleket hasreti de şiirlerde derin izler bırakır. Her mısra, Nazım’ın umutla direnmeye devam eden yüreğini taşır... Bu eser, Nazım Hikmet’in hem insani hem entelektüel yönünü şiirsel bir bütünlükle ortaya koyan etkileyici bir son söz gibidir...
2019 7. kitabı
Nazım Hikmet'in bazı şiirleri benim için güzel değildi ancak bazıları ise çok çok anlamlı... İnsan olan vatanını satar mı? Suyun içip ekmeğini yediniz. Dünyada vatandan aziz şey var mı? Beyler bu vatana nasıl kıydınız? *** Vatan Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması, topuysa Vatan kurtulmamaksa kokmuş karanlığınızda Ben vatan hainiyim! Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla "Nazım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hala!"
2022 41. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2022 12:40
Türk ve dünya edebiyatının eğilmeyen bükülmeyen haksızlığa,zulme, yalan, zorbaya karşı en gür sesi yükselten ve bunun sonucunda vatandaşımdan atılan , sürgünlere reva görülen, zindanlarda sindirilmeye çalışılan ama hiç susmayan umudu direnişi bir alev misali yükselten Şairi Nazım Hikmet’in Son Şiirleri kitabını okudum. Nazım’ın Moskova’da, Prag’da, uluslararası etkinliklerde yaşadıklarından, dönemin siyasal konjonktüründen damıttıklarından, aşklarından oluşan bu şiirler ölümüne pek yakın zamanda kaleme alınmışlardır.
2022 348. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2022 11:47
Dün #nazımhikmet ‘in 59. ölüm yıldönümüydü. Şiir geceme denk gelince uzun yıllar önce okuduğum #nazımhikmetsonşiirleri kitabını okuyup Nazım’ın son zamanlarını bir kez daha yaşamak istedim.61 yaşındaydı Nazım öldüğünde, siyasi düşüncelerinden dolayı defalarca tutuklandı, aslında yaşamının çoğunu sürgünde ya da hapiste geçirdi desek daha doğru olur. Nazım Hikmet’in son şiirlerini okurken onun nasıl memleketine kırgın olduğunu ama bir yandan da nasıl memleket hasretiyle yandığını iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Bazı şiirlerinde ateşli bir #devrimci çıkıyor karşınıza bazı şiirlerinde ise #romantic bir #aşık .Bir yanda da hep ölümü almış yanına son şiirlerini yazarken. Nazım’ın şiirlerinin pekçoğu çok zor şartlarda korunmuş, elden ele geçmiş, bazıları sağlığında basılamamış, bazılarıysa özensiz öylesine basılmış. Sonradan bu işe gönül veren insanların çabalarıyla yurt içi ve yurt dışından toparlanmış, derlenmeye çalışılmış ama yine de Nazım’a yakışır hale getirilememiş. @adamyayinlari Nazım’ın tüm eserlerini, ilk basım kitaplarını, müsveddelerini detaylıca araştırıp bir araya getirerek, okurlar için şahane bir Nazım Hikmet serisi hazırlamış. Benim okuduğum serinin yedinci kitabı Nazım’ın son şiirleriydi. #krakow ,#prag #moskova , #berlin ve daha pekçok şehirde geçen #sürgünyılları nı ruh halini, özlemlerini, aşklarını, kavgasını, mücadelesini,hastalığını ve ölüme hazırlanışını okuyoruz bu şiirlerde. Nazım’ın şiirleri ile ilgili ahkam kesmek benim haddime değil. Ben kendimi bildim bileli, onu tanıdım tanıyalı severim Nazım’ı. Beni derinden etkileyen, neyi sevse çok sıkı sevmesi olmuştur hep. Siyasi düşüncelerine katılırsınız katılmazsınız o sizin bileceğiniz iş, ancak ben hissiyatını böylesine güzel kelimelerle böyle güzel aktaran bir kalem ile mutlaka tanışın
Son Şiirler
2023 87. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2023 21:51
İsterse yağmur yağsın şakır şakır, Omzuna konmuş, bir kuş gibi güneş bırakmaz insanı... Nazım Hikmet Ran Nazım Hikmet'in şiirleri de bir kuş gibi omzumuzda hep. Bırakmıyor bizi. Hiç duymadığım, okumadığım şiirlerini okudum bu kitapta. Ölümüne yakın yazdığı şiirler yoğunlukta. Okumadıysanız mutlaka okumalısınız.

Nazım Hikmet RanYazar · 97 kitap
Nâzım Hikmet Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonraki soyadı ile Nâzım Hikmet Borzecki (15 Ocak 1902; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 3 Haziran 1963; Moskova, SSCB), Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir. Komünist siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiş; Türkiye'de 11 ayrı davadan yargılanarak İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yatmıştır. 1951 yılında Türkiye'den ayrılması sonrasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmış; bu karar ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihinde iptal edilmiştir. 1963 yılında Moskova'da kalp krizinden hayatını kaybetmiştir. Mezarı Moskova'dadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Nazim_Hikmet