Sosyoloji ve Felsefe

Emile Durkheim
Emile Durkheim'ın belirli makalelerini bir araya getiren bu kitap, yazarın yalnızca şu ya da bu sosyoloji problemi üzerine değil, aynı zamanda daha çoğunlukla filozofları meşgul eden genel problemler -ruhun maddeyle, bilincin doğayla, aklın hissetme yetisiyle ilişkisi- üzerine düşüncelerine ışık tutuyor: Sosyolojinin felsefeyi hangi şekilde ve ne ölçüde yeniden oluşturduğunu gözler önüne seriyor. Sosyoloji, kendi varoluş hakkını yalnızca pozitif araştırmalarla değil, aynı zamanda ilkelerin müzakeresiyle de kanıtlamak zorunda kalmıştır. Başlangıç dönemindeki bir bilimin kendine tutunma noktası elde etmek amacıyla felsefeye mecbur olmaması ve kendi ferdiyetini yine kendi alanını sınırlandırarak kazanması nadir bir durumdur. Fakat bu bilim; aklı, bilimlerarası ilişkiler, yöntem farklılıkları ve varoluş biçimlerinin hiyerarşisi gibi bir felsefeye işaret eden tüm sorular üzerinde düşünmeye sevk etmeyi başarmıştır.
120 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

120 syf.
6/10 puan verdi
Durkheim deyince sosyolojiyi salt sosyal bilimlerin bir dalı olarak düşünmemek gerekmektedir. Durkheim'da sosyoloji aynı zamanda bir disiplindir. Bu disipline bilimler arası sentez yapma işlevini de yükler. Bu yönüyle bambaşka bir kimliğe bürünen sosyoloji, felsefi bir hal alır. Bu yüzden Durkheim'in bu atfını incelemeden bu eserini anlamak zorlaşacaktır. Durkheim'cı sosyoloji aslında felsefenin ta kendisidir. Durkheim, sosyolojiyi bilimselleştirmek, onu daha geniş bir alanda değerlendirilmesini amaçlamıştır. Ancak sosyoloji ile Durkheim sosyolojisi arasında gerilim de vardır. Bu, normatif olmama, betimsel olma, sonuca ulaşmaktan çok sonuca giden yolla ilgilenme gibi özellikler içerdiğinden bildiğimiz sosyoloji ile çatışmaktadır. Ancak Durkheim'ın bu eserinde kendisiyle ters düştüğü noktaları da gördüm. Bunun başında normatif olmamak ilkesini savunurken bunu kendi düşüncelerine yansıtmayıp, kapsam alanı dışında bırakmış olması... Durkheim ahlak konusunda ise toplumsal normları ana merkeze koyan bir düşüncesi olduğundan sosyolojik bir Hegelci analiz kitabı okudum desem yeridir. İçerik anlamında eleştirsem de okunabilir, farklı bir bakış açısı sunmuş bizlere Durkheim.
Sosyoloji ve Felsefe
Sosyoloji ve FelsefeEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 2015137 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Sosyoloji ve Felsefe Baştan sona Durkheim'a ait makalelerden oluşan kısa bir kitap. Sevdiğim ve düşüncelerini, görüşlerini beğendiğim sosyologlardan biri olan Durkheim'in birçok kitabını, çalışmasını okumaktan zevk alıyorum. Akademik bir dille biraz da ağır bir üslup ile ders kitabı tadında hazırlanmış bir eser, hayatıma bir Durkheim eseri daha girdi. Velhasıl, bu konulara meraklı olanlar için gönülden tavsiyedir :))
Sosyoloji ve Felsefe
Sosyoloji ve FelsefeEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 2015137 okunma
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sosyoloji ve Felsefe & Emile Durkheim + ● Durkheim'a ait makalelerden oluşan kısa bir kitap. Sevdiğim ve düşüncelerini, görüşlerini beğendiğim sosyologlardan biri olan Durkheim'in birçok kitabını, çalışmasını okumaktan zevk alıyorum. Ders tadındaki bu kitabında Durkheim; zihin ve düşünmenin aşamalarından bahsederken sonrasında ahlak ve değer yargılarını gerçeklik bağlamında değerlendirmekte. Bazı ifadelerinde daha önceki görüşlerine ters düşen kısımlar dışında aklım karışmadan rahatça okuduğumu söyleyebilirim. + Bu kitapta ayrıca sosyolojizmin materyalizmle karıştırılmadan, toplumsal utilitarizmden ayrıştığının kanıtları da görülecektir. + #sosyolojivefelsefe #emiledurkheim #pinhanyayıncılık #kitap #kitapokumakgüzeldir #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #kitapokumak #kitapönerileri #sosyoloji #felsefe #sosyolojibölümü #felsefebölümü #hadiokuyun #okudumbitti #bookstagram #kitapaşkı
Sosyoloji ve Felsefe
Sosyoloji ve FelsefeEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 2015137 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Akademik bir dille biraz da ağır bir üslup ile ders kitabı tadında hazırlanmış bir Emile Durkheim eseri... Meraklısına tavsiye edilir. Emile Durkheim'dan okunabilecek bir eser...
Sosyoloji ve Felsefe
Sosyoloji ve FelsefeEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 2015137 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
açıkçası 110 sayfalık bir kitap omasına karşın özgün ağırlığı oldukça yüksek. zihnimin ağırlaştığını bile hissetmedim değil. kitap iki bölüme ayrılabilir. ilk bölümde zihin, düşünme aşamaları, fikrin yapısı vb. konulara değinir ki bu bölüm bana ikinci bölüme göre oldukça zorlayıcı geldi. anladığım kadarıyla da hafızayı salt biyolojik bir olgu olarak görenleri eleştiriyor. ikinci bölüm olarak da ahlakın niteliği, gelişimi ve önemi gibi mevzular hakkında ahkam kesiyor. açıkçası ikinci bölümde bence tartışmalı çok konu var. ama her halükarda oldukça zihin açıcı bir bölüm olduğunu da söylemeliyim. özellikle ahlak-din ilişkisindeki tutumuna kesinlikle katılmıyorum. ahlakı dinsiz düşünememesi bana çok ahlaklıca gelmedi. çıkar gözetmenin olduğu yerde ahlak olmuyorsa din ve ahlak nasıl bu derece ilişkili oluyor keşke kendisine sorabilseydim. ancak bireyin özgürlüğüne karşın toplumla yaptığı anlaşmada verdiği tavizler hakkındaki fikirler gerçekten önemli. kitap; toplum, kendi gelişiminin en yüksek noktasına ulaşmış, tüm enerjisini adeta kendini aşmak için yoğunlaştırmış doğadır, sözüyle noktalanıyor. velhasıl, bu konulara meraklı olanlara tavsiye edilebilecek bir çalışma.
Sosyoloji ve Felsefe
Sosyoloji ve FelsefeEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 2015137 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
durkheim in makalelerinden oluşan bu eserde , yazarın diğer eserlerindeki disiplin devam etmektedir . bu kitapta yazar ile ilgili , diğer düşünürlerden farklı olarak birşey farkettim . yazarlar genellikle bilimsel sorunları felsefi yamalar ile kapatmaya çalışırken , durkheim bu kitaptaki yazılarında felsefeyi bilime uygun hale getirmeye çalışıyor . makalelerin birbirinden farklı zamanlarda yazıldığını düşünürsek , yazarın kendi disiplininin bu şekilde işlediğini görmüş oluruz .
Sosyoloji ve Felsefe
Sosyoloji ve FelsefeEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 2015137 okunma

Yazar Hakkında

Emile Durkheim
Emile DurkheimYazar · 27 kitap
Émile Durkheim (15 Nisan 1858, Epinal - 15 Kasım 1917, Paris); Fransız sosyolog, sosyolojinin kurucularından sayılmaktadır. Sosyoloji adı her ne kadar August Comte tarafından verilmiş olsa da, Fransız Sosyolojisi 19. yüzyılın sonundaki güçlü etkisini ona ve onun kurmuş olduğu L'Année Sociologique isimli yayına borçludur. Hayatı ve Düşüncesi 15 Nisan 1858 tarihinde Epinal, Loren'de bir Yahudi Hahambaşı'nın oğlu olarak dünyaya geldi. Felsefe öğretmenliği yaptı. 1885 de Almanya'da bulundu. Fransa'ya dönüşte yayımladığı makaleler ilgi topladı. 1887 Bordeaux Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. 1902 yılında Sorbonne Edebiyat Fakültesi'nde çalışmalarını sürdürdü. 1906 yılında Buisson'un ölümü üzerine Sorbonne Eğitimbilim Profesörlüğüne getirildi. Durkheim toplumbilimi kendi olgularını kendi ön dayanaklarıyla işleyen bir bilim durumuna getirdi. Auguste Comte'un fiziği, Herbert Spencer'in biyolojiyi örnek alıp inceledikleri toplumsal olaylar ona göre yalnız kendi türünden olaylarla açıklanabilir, "toplumsal olay" bireye bağlı ve bireyle başlayıp biten bir süreç değildir. Toplumsal olay bireyi aşkındır, birey ona katılır. Her birey için toplumsal olaya katılmak kaçınılmaz bir zorunluktur. Çünkü toplumsal olaylar; genel zorunlu bireyi ve bireyler arası ilişkileri belirleyen din, ekonomi, hukuk, ahlâk, siyaset, bilim ve sanat türünden olaylardır. İnsanın kendine özgü bireyliğini ve topluma özgü toplumsallığını saptar. İnsan genel doğruları hazırca, tartışıp araştırmadan toplumdan alır. Bu doğrular: bireyin, kendisi, başkaları, insanlar arası ilişkiler, doğa, evren olguları üzerine yargılarına temel dayanak olur. Toplum bir başka yanıyla da insana ilişkin her kurumun temeli olup doğal bir bileşimdir. Kurumlar örneğin din ve Tanrı anlayışı da topluma bağlıdır ve onunla birlikte gelişip evrimleşir. Durkheim bilgi anlayışında toplumun görüşünü örnek alır. Bilgide en genel kavramlar tek tek şeylerin tümünden bağımsız olmayıp tersine onlara uygulanabilen, topluma ilişkin kavramlar olduklarından en geçerli kavramlardır. Bunların mutlak, öncesiz sonrasızca doğru ve kesin kavramlar oldukları da söylenemez. Bilginin temel taşları olan genel kavramlar toplumla birlikte zaman ve uzam bağlamında değişip gelişen kavramlardır. Din sosyolojisi ile ciddi olarak ilgilenen Durkheim'in eserlerinin bir kısmı Türkçeye çevrilmiştir. Comte'un takipçisidir. Toplumu, Tanrı yerine koymuştur. Burada kasıt inançlı bir kimse davranışlarda bulunurken Tanrı'sını nasıl gözetirse "birey"inde davranışlarda bulunurken toplumu aynı şekilde gözettiğidir. 15 Kasım 1917'de Paris'te ölmüştür.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.