Ocak 2015
9782081354807
Fransa
Fransızca

2022 134. kitabı
Artık en sevdiğim yazarlar arasında yerini alan Houellebecq yine cesur, çekincesiz ve rahatsız edici -ki bence iyi bir roman da rahatsız etmeli. Engin kültürel birikimi ve dehasının yanına bu kez siyasi bilgisini de eklemiş ve yine çok derinlikli bir roman çıkarmış ortaya. Yazarın her romanında az çok gördüğümüz modern toplumun bireyselleşen, bencilleşen ve yalnızlaşan insanı, yaşlılık ve ölüm temalarıyla tüketim toplumu eleştirilerini ve kadın-erkek ilişkilerini yine İtaat’te de görmek mümkün. Roman, Huysmans üzerine uzmanlaşmış bir edebiyat doktorunun hayatı üzerinden, Fransa’da seçimleri Müslüman Kardeşler’in kazanması ve ülkenin şeriatle yönetilmeye başlanmasıyla yaşananları anlatan bir distopya. Ancak o kadar gerçekçi işlenmiş ki okurken distopya olduğunu bile unutuyorsunuz. Ve tabii ki söz konusu Houellebecq olunca Huysmans da tesadüfi bir seçim değil. Kurgu ilerledikçe kendini neredeyse Kafkaesk bir tarzda Huysmans ile özdeşleştirmeye başlayan karakterin hayatı, yaşanan siyasi ve toplumsal değişimlerle beraber bambaşka yönlere evriliyor. Zekasını ve birikimini yine ortaya koyan Houellebecq, gerek ulusal gerekse uluslararası siyasetteki dinamiklere çok hakim: Amerika, Orta Doğu, Körfez monarşileri, İsrail ve Avrupa arasındaki ilişkilerden kendi ülkesinde sağ-sol arasına sıkışıp kalmış siyasete kadar konuya vakıf ve çok iyi gözlemleri var. Aynı şekilde felsefe, sosyoloji ve dinler tarihi alanlarındaki bilgisini de cesur kalemiyle buluşturmuş. Asıl derdi çıkarı olan ve bu uğurda sözde inandığı ideolojileri çiğnemeye hazır siyasetçiler, modern toplumda liberal bireyselcilikle gittikçe daha da derin bir yalnızlık ve yabancılaşma yaşayan insanın kendini birilerine bağlı ya da ait hissetme ihtiyacı ve bu ihtiyacın toplumları kontrol altına almak için kullanılması,
Çeviriye Dair
2021 6. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 00:24
Kitaba dair zihnimdekileri toparlayana kadar çevirisi ile ilgili bir kaç şeyi önden yazmak istiyorum: Bilmediğim bir dilde yazılmış bir kitaptaki çeviri hatalarından/tercih sorunlarından bahsedeceğim. Peki buna nasıl cüret ediyorum? Türkçe okuduğum metindeki sorunları fark edip üzerine düşünerek. Cümleyi defalarca okuyup anlamayınca, önce İngilizce çevirisine, sonra Fransızca özgün haline baktım. Google Translate ve sözlük sitelerinin yardımıyla cümleyi sonunda anlayınca çevirinin o kısmının sorunlu olduğuna kanaat getirdim. Kitabımız İthaki Yayınları’ndan Şubat 2021’de ilk baskısı yapılan Michel Houellebecq’in İtaat’i (Soumission), çevirmen Başak Öztürk: Sayfa 12: Özellikle de, neredeyse her sene bir dostum olurdu - ya da o zamanlar dendiği gibi (belki hâlâ öyle deniyordur) kız arkadaşlarım. Özgün metin: Surtout, j’avais eu des maîtresses – ou plutôt, comme on le disait à l’époque (et comme on le disait peut-être encore), j’avais eu des copines – à raison d’à peu près une par an. İngilizce çevirisi: Mostly I had mistresses – or rather, as people said then (and maybe still do), I had girlfriends, roughly one a year. Ben Türkçe çeviriyi okuyunca önce neden “dostum” dediğini anlamadım, sonra aklıma geldi bunun Türkçe argoda metres demek olduğu. Ama ne gerek var çağdaş bir çeviride çok eski bir argo ifadeyi kullanmaya. “Metres” daha anlaşılır değil mi? Zaten çevirmen aynı sözcüğü 145. sayfada “metres” olarak çevirmiş. Sayfa 39: Yani bu kadın aday sonuçlar üzerinde hiç olmadığı kadar etkiliydi. Özgün metin: Celle-ci, donc, jouait une très grosse partie – la plus grosse partie de sa vie, sans aucun doute. İngilizce çevirisi: So Ben Abbes was playing for high stakes – no doubt the highest stakes of his life. Burada bahsedilen aday Mohammed Ben Abbes. Yani bir erkek
Ütopya :))
2023 91. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2023 00:00
Din, siyaset ve cinsellik üçgeninde bir kurgu İtaat. Yayımlandığı dönem Fransa’da tartışmalara sebep olmuş. İsl*mofobik demişler. Houellebecq tartışmalı bir yazar, evrene pek sevgi göndermiyor. Alınganlık yapmışlar bence:) Hatta isl*m ütopyası bile denilebilir. İsl*mı çarpıtmamış, olumsuz örnekleri cımbızla seçmemiş ki kepçeyle alacağı örnekler var. Siyasal isl*mcı siyasetçileri oldukça modern, eğitime önem veren figürler. İsl*mı daha kapsayıcı, geleceğe yönelmiş bir din olarak ele almış. Din bu değil mi? Anlatıcı orta yaşalarda, J.K. Huysmans (Tersine kitabını YKY yayımlıyor) uzmanı bir akademisyen. Entelektüel, ateist ve kadınları kendince seven bir tip. Anlatıcı, Huysmans’ın hayatıyla kendi hayatı arasında paralellikler kuruyor. 19. yy. fransız edebiyatı sevenlerin özellikle bu bölümler ilgisini çekecektir. Biz anlatıcıya dönelim:) Çok beğendiğim bir prototip oldu. Entelektüel görünen, etliye sütlüye bulaşmayan biraz sıksan kadın düşmanlığı fışkıracak, çıkarı için taraf değiştirmekten çekinmeyecek aydın bitki örtüsünün müthiş bir örneği. Kurguda Fransa seçimlerini siyasal isl*mcıların kazanması ve şer*at yönetimine geçilmesi seyrinde ilerliyor. Seçim zamanını okurken bizim seçimleri düşünmemek de mümkün değil. İtaat çok beğendiğim bir kitap oldu. Houellebecq dönemin siyasetine oldukça hakim ve okuru olaya fransız bırakamadan aktarıyor. Çıkarımlarını çok yerinde buldum ama hala öngörülerini ütopik buluyorum:) “İnsan mutluluğunun zirvesine mutlak itaatle varılır.” Michel Houellebecq’in @ithakiyayinlari ‘ndan yayımlanan üç kitabını da okudum. Üç kitabını da çok beğendim, Houellebecq’i pek sevdiğim yazarlar listesine alalım lütfen. #başaköztürk çevirisi
·224 syf.·
2026 4. kitabı
Michel Houellebecq’in İtaat adlı romanı, modern Fransız toplumunu din, siyaset ve kimlik ekseninde sorgulayan bir metin-hatta oldukça provokatif diyebiliriz. Roman, Fransa’da bir Müslüman partinin iktidara geldiği kurgusal bir seçim senaryosunu merkezine alıyor. Ancak asıl mesele bu siyasal dönüşümden çok, batı toplumunun uzun süredir yaşadığı değer kaybı, yorgunluk ve boşluk hissi. Ana karakter François, bir edebiyat profesörü.Yalnızlık, anlamsızlık ve gelecek kaygısıyla sürdürdüğü hayatında, ülkedeki siyasi ve dini değişimleri neredeyse edilgen bir biçimde izliyor. Onun duruşu, tükenmiş batı entelektüeli portresinin ta kendisi.François, bir roman kahramanından çok, yorulmuş,vasat, edilgen ve fazlasıyla işe yaramaz birisi. Ne düşünsel anlamda üretken, ne ahlaki olarak tutarlı, ne de duygusal olarak derin.Hayata ve olaylara karşı sürekli mesafeli. İtaat, İslam’ın Batı’daki konumunu hoşgörü, entegrasyon ve kimlik politikaları üzerinden ele alıyor ama bu temsil çoğu zaman tek boyutlu kalmış.Yani roman, doğrudan bir İslam düşmanlığı yapmasa bile, İslam’ı bir korku ve tehdit imgesi üzerinden kurduğu için İslamofobik bir okuma ihtimalini barındırıyor.Aslında Houellebecq’in asıl hedefi İslam’dan çok Batı gibi görünse de, dini bu biçimde araçsallaştırması metni oldukça problemli kılmış. İtaat, Fransa’da 7 Ocak 2015’te yayımlandı ve aynı gün Charlie Hebdo dergisine yönelik bir saldırı gerçekleşti. Derginin o sayısının kapağında Houellebecq karikatürize edilmiş ve “2015’te dişlerimi kaybederim, 2022’de Ramazan tutarım” ifadesine yer verilmişti. Bu cümle, romandaki temel fikri alaycı bir biçimde özetliyordu ancak saldırı sonrası oluşan atmosferde bu cümle,Fransa'daki İslam tartışmalarına göndermede bulunan kışkırtıcı bir ironi içeriyordu. Bu bağlamdan sonra İtaat, yalnızca edebi
Tepkisiz İstila
2025 47. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 21:04
İtaat kitabını distopya okumalarını çoğaltmak için satın almıştım. Kitap aslında Fransa'nın durağanlaşan nüfusuna karşın, Fransa'da müslüman nüfus artışının önlenemez olabileceğini ve bunun da bazı sorunlara yol açabileceğini vurgulamak için yazılmış. Ana karakteri Sorbone Üniversitesi'nde bir öğretim görevlisi. Kitap o kadar Avrupalı bir yerden yazılmış ki, okuyunca gerçekten şaşırdım. Karakterin ilişkileri, düşünme tarzı, duygulardan çok uzak bir yerden yazıldığını düşündüm okuduğumda. Örneğin ülkeyi Müslüman Kardeşler ele geçiriyor, karakter bir benzinlikte ölen bir adamın cebinden gerekli bir şeyi almalı, bu bile o kadar uzak yazılmıştı ki... Yani bir tepki beklemiştim karakterden. Ama gelmiyor, yönetim değişiyor, pek çok şey oluyor ama hiçbir tepki olmuyor. Hatta açıkçası burayı çok gerçekçi buldum; karakter bu olaylar patlak verene kadar siyaseti de hiç takip etmiyor. Ama bu durumda bir Fransız olsa böyle mi davranırdı, bence evet. Bu açıdan çok başarılı buldum. Biraz da sinirlendim, bir insan böyle kan donduran bir olayı nasıl bu kadar duygusuz sadece düşünceden ibaret gibi yaşar anlam veremedim. Ama bunun genel bir sorun olduğunu düşünüyorum. Yani Avrupalıların özellikle rönesans dönemi sonrası kendi içlerinde devletler oluşturmasıyla birlikte hayata dair olan amaçlarında büyük bir kopma olduğunu ve giderek duygularından uzaklaştıklarını. Yazar bunu bilinçli bir şekilde mi gösterdi, yoksa zaten yazar da burada olsa böyle mi davranırdı bilemiyorum. Ama bilinçli gibi gelmiyor bana, yazar kendisinin ve halkın alabileceği bir tutumu sergilemiş sanki. O yüzden de kitabı beğenmedim puanım 4/10.
Edebiyat & Roman
Puan vermedi·224 syf.·
2025 653. kitabı
Yakın tarihimizde bır bakış bır hesaplaşma 2022 yılında Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler’in adayı Mohammed Ben Abbes galip gelir. Ülke süratle şeriat yönetimine geçerken, J. K. Huysmans uzmanı, hayata dair heyecanını kaybetmiş akademisyen François’nın da karşısına büyük bir fırsat çıkar. Bunu değerlendirip değerlendirmemekse hayatının dönüm noktası olacaktır. İtaat , modern Fransa'nın korkularını konu edinmektedir. Birinci korku aşırı sağ partiler ile ilgiliyken, ikinci korku Avrupa'nın islamlaşması üzerinedir "Fransa’nın önde gelen ve hem demeçleri hem de eserleriyle pek çok tartışma yaratan yazarlarından, Prix Goncourt ve Prix Novembre gibi saygıdeğer ödüllerin sahibi Michel Houellebecq’in bu yeni romanı 7 Ocak 2015 tarihinde yayımlandı. Aynı gün Charlie Hebdo mizah dergisine El-Kaide tarafından yapılan saldırıda on iki kişi hayatını kaybetti, on bir kişiyse yaralandı. Houellebecq’in romanı İtaat kimilerince İslamofobik bir provokasyon olmakla itham edildi, yazar da dönemin Fransız Başbakanı Valles tarafından bile eleştirildi." "İtaat, kışkırtıcı yazar Michel Houellebecq Michel Houellebecq’ten Avrupa’nın korkularına, inanç ve siyasetin kendisine, dünyanın kaotik geleceğine dair sivri dilli bir Hiciv İtaat
Edebiyat & Roman
2023 34. kitabı
Önyargılı olanlar hiç başlamasın. . Evet, tüyler ürpertici, rahatsız edici ve oldukça değişik bir okuma deneyimi bu kitap. . Kısaca şöyle söyleyeyim: Avrupa din değiştirirse neler olur? . Çok tartışılan ve bir o kadar da eleştirilen bir kitap #itaat Konusu için arka kapağı okumanızı öneririm. . İtaat kelimesi ne ifade ediyor, itaat edenleri neler bekliyor gibi pek çok sorunun yanıtının, bu yanıtların üzerinde ne kadar düşünülmesi gerektiğinin kelime anlamı bu metin, neden bu kadar tartışıldığı da işte bu sebeple.
2024 107. kitabı
. "İnsanların gözlerinin içine bakarak, onlara söyledikleri şeyleri dört kulak dinlediğiniz izlenimi vererek, taktik gereği sustuğunuzda insanlar konuşurlar. Onları dinlediğimizi bilmek hoşlarına gider, tüm araştırmacılar bunu bilir; tüm araştirmacılar, tüm yazarlar, tüm ajanlar." . #michelhouellebecq #itaat Hiç aklımda yokken @mahiryesildal 'ın okuduğu kitaplar arasında gördüm Itaat 'i :) Zira kaleminin jendisi gibi Fransız olan Ernaux 'dan daha iddialı olduğunu düşündürdü yazdıkları. Gerçekten de okuyunca kendisine hak verdim. Derinlikli siyasi analizleri, birey ve topluma dair saptamaları ile din olgusuna yönelttiği eleştirileri oldukça ilgi çekiciydi bana göre. Ekonomik ve siyasi çıkarların ideolojilerin üzerini örttüğü coğrafyalardaki değişimin ayak izlerini anlatan satırlar, distopik bir atmosfer yaşatıyor okurlarına. Fransa'daki seçimler neticesinde iktidara yürüyen İslam taraftarlarını ve şeriat rejimini anlatan yazar, itaat kavramını düşündürüyor sıklıkla. Avrupada ya da bir Avrupadaki bir ülkede olası din değişikliğinin olasılıklarından dem vuran satırlar islam*fobik olarak düşünmeye meyil verse de aslında olası yoğun göçlerin bozduğu demografik yapıyı gözler önüne seriyor. Her toplumun kutsalı değerli ve önemlidir kendileri için. Sosyolojik ve politik bir çizgisi var kitabın geneline hatları ile. Ve eleştiri seçilen dinden ziyade toplumun ve siyasetçilerin tavırlarınaydı....
İslamofobi
2022 41. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2022 08:31
Michel Houllebecq’in okuduğum ilk romanı olan İtaat özellikle Fransız sağcılarını rahatsız eden bir distopya romanı. Sadece Fransız sağcıları için bir distopya diye belirttim zira kitabın hiçbir yerinde İslamiyet’in Fransa’ya egemen olması bir kâbus senaryosu olarak anlatılmıyor. Aksine sokaklarda suç oranı düşüyor, Arap sermayesinin Fransa’ya yağması sebebiyle ekonomik refah düzeyi artıyor. Kitabın bir distopya kitabı gibi hissettirmemesinin bir başka sebebi de, kitabın çok gerçekçi olması. Olabilecekleri değil olacakları yazmış resmen. Adeta Avrupa geleceğinin tarihi diyebilirim. Yazar çok dolu, bilgi birikimi olan biri. Özellikle sosyoloji ve politika üzerine. Kitabını yazarken de bu bilgilerini sıklıkla serpiştirmiş. Roman bir edebiyat akademisyeni olan François etrafında gelişmekte. François bir Huysman uzmanı ve Huysman kitap boyunca bize arkadaşlık ediyor diyebilirim. François alacağı her kararda ya da başına gelen herhangi bir durumda Huysman ne yaptı ya da ne yapardı diye düşünüyor. Bir yol arkadaşı, bir öncü olarak görüyor onu. Klasik bir Avrupalı yalnızlığı yaşamaktadır François. Aile bağları neredeyse yoktur. Az sayıda arkadaşı ve kendinden oldukça genç bir sevgilisi vardır. Sıradan hayatı Müslüman Kardeşlerin adayı Mohammed Ben Abes’in başka seçilmesiyle bir anda değişir. Politikaya bir ilgisi olmayan François artık her platformda politika konuşmak, fikir edinmek istemektedir. Zira asla olmayacak olan olmuş, İslamiyet Fransada iktidara gelmiştir. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. İlk değişim sosyal hayatta başlar. Artık kadınlar açık giyinmeyi bırakmıştır. Tamamı tesettüre girmese bile giyimlerinde artık daha dikkatlidirler. Toplum hayatından özellikle akademik hayattan çekilmeye zorlanmışlardır. Peki Avrupa bu hale nasıl gelmişti. Öncelikle şunu ifade
2023 64. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2023 22:21
İthaki Modern serisinin kitaplarını okumaya devam ediyorum. Farklı yazarlar ve farklı bakış açıları kazanmamı sağlayan bir seçkisi var. İtaat kitabının, Fransa'da seçimleri şeriat taraftarları kazanırsa ne olur temalı bir kurgusu var. Genel olarak din, siyaset, edebiyat ve seks çerçevesinde dönen her konuyu bir şekilde bu bağlamda inceleyen bir kurguyu okuyoruz. Yayınlandığı dönemde tartışmalara da sebep olmuş ama bizim ülkemizde böyle bir tartışmaya sebep oldu mu bilmiyorum. Orta yaşlı başarılı bir akademisyenin anlatıcılığında bizde yavaş yavaş öncesi, sonrası ve değişimleri okuyoruz. Anlatıcımızın hayatındaki ve çevresindeki değişimler bize geniş perspektifi anlamak için bir nevi ayna oluyor. Yazar bu karakter üzerinden biraz akademi dünyasını, biraz erkekleri, biraz yalnızlaşan ve bencilleşen insanı iğneliyor. Yazar çoğu konudaki fikrini kitaptaki karakterler üzerinden iyi yedirmiş, hem düşüncelerinin altını doldurmak için iyi örnekler seçmiş hemde kurguyu ona göre düzenlemiş. Siyaset, din ve distopya sevenlerin sevebileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ben açıkçası arka kapak yazısını okuyunca daha açık açık İslamiyete saldırı gibi cümleleri olduğunu düşünmüştüm ama genelde fitili ateşleyip gerisini okura bırakmış. Benim bu kitaptan aldığım en önemli kısım siyasetinin nasıl insan çıkarları için kullanılacağı oldu. İnsanların nasıl eğilip büküldüğünü ben modernim diyenlerin nasıl kendi çıkarları için o çarka şu taşıdığını görmüş oldum. Hangi ideoloji hangi din olursa olsun insanların iki yüzlülüğünü okuduğunuz bir kitap oluyor. İyi okumalar. #nuriyeokuyor #itaat #soumission #michelhouellebecq #basakozturk #ithaki #ithakiyayinlari #roman #edebiyat #distopya #seriat #islam #din #siyaset #seks #fransa #paris #muslumankardesler #ithakimodern
2023 Okuma Raporları

Michel HouellebecqYazar · 5 kitap
Son yıllarda Fransa'da tartışmasız en çok okunan yazar olan Michel Houellebecq, 1956 yılında Réunion Adaları'nda doğdu. Büyükbabası ve babaannesi tarafından Crecven-Brie'de yetiştirildi. Ziraat mühendisliği okudu, 1978 yılında da yazmaya başladı. Şu anda İrlanda'da yaşıyor. Houellebecq'in Rester vivant, Le sens du combat, Renaissance adlı şiir kitapları, Interventions adlı deneme kitabı, Temel Parçacıklar ve Kuşatılmış Yaşamlar, Plateform adlı romanları vardır. Yazar ayrıca, Georges Pompidou Merkezi'nde gerçekleştirilen hareketli ve sesli enstalasyonun kitapçığı olan Opéra Bianca'ya, H. P. Lovecraft adlı biyografiye, Lanzarote adlı bir anlatı-fotoğraf kitabına imza atmıştır. Ülkesinin dışında çağdaş Fransız romancılar kuşağının önemli bir temsilcisi olan Houellebecq'in romanları yaklaşık otuz dile çevrilmiş, dünyanın pek çok yerinde büyük bir ilgiyle karşılanmıştır; Kuşatılmış Yaşamlar ise, artık bir kült kitap haline gelmiş durumdadır.