Stoner”, ilk bakışta son derece sıradan bir hayatın hikâyesi gibi görünüyor. Missouri’de fakir bir çiftçinin oğlu olarak doğan William Stoner’ın akademisyen oluşunu ve ardından gelen sessiz, durağan hayatını anlatıyor. Ama bu sadelik aldatıcı—kitap, insanın iç dünyasını son derece keskin ve acımasız bir dürüstlükle açığa çıkarıyor.
Romanın en çarpıcı yanı, büyük olaylar yerine küçük kırılma anlarına odaklanması. Stoner’ın evliliği, akademik kariyeri ve yaşadığı hayal kırıklıkları dramatik patlamalarla değil, yavaş yavaş içe çöken bir hayat hissiyle veriliyor. Bu da kitabı okurken garip bir şekilde gerçekçi ve hatta rahatsız edici kılıyor.
John Williams’ın dili son derece sade ama bir o kadar da keskin. Abartıya kaçmadan, neredeyse duygusuz bir anlatımla karakterin iç dünyasını gösteriyor. Bu mesafeli anlatım, Stoner’ın yalnızlığını ve çaresizliğini daha da güçlü hissettiriyor.
Kitabın asıl gücü, başarı ve başarısızlık kavramlarını sorgulamasında yatıyor. Dışarıdan bakıldığında “önemsiz” bir hayat süren bir adamın hikâyesi, aslında insanın anlam arayışına dair evrensel bir anlatıya dönüşüyor. Okuyucuya şu soruyu bırakıyor: Gerçekten değerli olan nedir—başarı mı, yoksa yaşanan hayatın kendisi mi?
Sonuç:
“Stoner”, gürültüsüz ama derin bir roman. Büyük olaylar, sürükleyici entrikalar arayanlar için değil; insanın iç dünyasına dürüst bir bakış atmak isteyenler için güçlü bir okuma deneyimi sunuyor. Okuduktan sonra etkisi uzun süre geçmeyen kitaplardan biri.