Fetret Devri'nde Türkiye

Bekir Büyükarkın
Mart 2018
Ötüken Neşriyat
Sıralamalar

Her Kaos bir Novus içerir(!)
2022 46. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2022 21:48
Osmanlının fetret dönemine gitmeye ve bu dönemde anadoluyu karış karış gezen bir seyyah’a refik olmaya ne dersiniz? Üstelik bu seyyah elinde fotoğraf makinesiyle manzara arayan alelade bir seyyah da değil. Gezdiği, gördüğü her karış toprakla sohbet edebilen, tekkelerin türküsünü işiten, dergahların miskini koklayan, cami ve medreseler ile gönüldaş olabilen bir seyyah. Nikos Kazancakis’ın Zorba’sı kadar realist, Fyodor Dostoyevski’nin Raskolnikov’u kadar rasyonalist, Franz Kafka’nın Gregor Samsa’sı kadar keskin bir dönüşüme inanan Victor Hugo ‘un Jean Valjean’ı kadar da pratik mistik. Üstelik o Stefan Zweig ‘in Dr. B.’sinden aşağı kalmayacak seviyede satranç tahtasında ötekiyle savaşabilir. Dahası onda bir parça da Hüseyin Nihâl Atsız’ın Selim Pusat’ı bulunur. O kadar güzel sever ki Güntülü dahi bu aşkı Selim Pusat’tan görememiştir... ... Eser, real bir çizgide ilerleyen ancak mistik mekanlardaki sohbetleriyle sürreal görüntüler veren ve her şeye rağmen de idesine sadık kalan muazzam bir yapıya sahip. Üstelik tüm bunlar, tarihi romanlığına da halel getirmemiş. Bekir Büyükarkın, Türklüğü hissetmiş, Türkçülüğü benimsemiş ancak bunlardan da hiçbir zaman Osmanlı’yı ayrıştırmamış bir aydın. Bana kalırsa bu eseri de bir baş yapıt. Zira kendisinin zirvesi. Nihayetinde bu eserde yaratılan Gündoğdu karakteri, Bekir Büyükarkın ‘ın bütün bir hayatı boyunca geliştirdiği kendi kemali. Gündoğdu, vuslatına sevdiğini koyduğu bir yolda usulüne arayış demiş bir yolcudur. Nefsinden kara, kara tatarı yener ancak özündem bildiği Tuğrul Alp’i bulur tatarın ardında. Tuğrul Alp onun gönül aynasıdır, aynı zamanda kendisi. Fatmasından oğu olması da bu gerçeği imler. Gündoğdu’nun “Allah aşıktır, kul maşuk” demesi bu mistik sırrı ayan ederken gerçek isminin “Daim” olması da “Aşıklar ölmez” hakikatinin türküsünü çığırır. Bu kitap tam bir rumuzlar
Türkün Fetret devrinin romanı
1998 8. kitabı
Okunma: 21 Haziran 1998 19:10
Şüphesiz ki uzun Türk tarihi boyunca Türk toplulukları birbirleri ile birçok defa savaştılar. Güçlü boylar diğerlerini ezip başka memleketlere sürdüler. Ancak bu savaşların en ağrılarından bir tanesi Emir Timur ile Yıldırım Beyazıt arasındaki savaştır. Öyle ki savaş ile neticelenen bu iktidar kavgasının tesirleri günümüze kadar gelmiştir. Çağımızın Türk toplulukları iki taraftan bir tanesini tutmaya devam etmektedirler. Tabii bunda Türk tarihinin ortak biçimde değerlendirilmemesi ve öğretilmemesi de etkilidir. O zamanın dünyasının sayılı güçlerinden ikisi birbiri ile tokuşmuş. Bu taraftakiler darmadağın olmuş. Öteki taraftakiler asıl hedefi olan Çin’e hiç varamamış. Tan Yeri bir bakıma bu eksikliği doldurur. Romanın baş kahramanı, Osmanlı olarak bakmaz Ankara Savaşı ve ardından gelen bunalımlı yıllara. O bütün bir Türklüğün başına gelmiş felakettir. Tan Yeri, gezdirir sizi at üstünde bütün bir Orta Anadolu’da ve ötesinde. Her bölümde ayrı bir drama şahitlik ettirir. Ele aldığı her olayda ya da her durumda Türk kültürünün ayrı bir güzelliğini karakterler üzerinden size sevdirir. Öyle ağır ağır gelişmez olaylar. Rüzgâr kanatlı Türk süvarileri peşinde koşturur. Osmanlı’nın değil Türkün bunalımlı, kafası karışık devri tarih kitaplarından çıkıp yoldaşınız olur. Baş kahraman Gündoğdu ya da nam-ı diğer Daim Bey Türk kültürünün ideal tipidir. Yeri gelir ete kemiğe bürünüp Yunus diye görünür yeri gelir tunç bilekli alp olur. Gündoğdu gezdiği coğrafyanın insanının sünnisi ve alevisi ya da şehirlisi ve köylüsü ile tamamıdır. O yalnızca Türktür. Felaketten ötürü düşünceleri alt üst olmuştur. Tıpkı bizi gezdirdiği Türk coğrafyasının insanı gibi. Felaketi bir an önce atlatıp asıl meselesine dönmek ister. Gündoğdu karmaşık düşüncelerinin, hayal kırıklığının içinde
Tarih
2023 2. kitabı
Esas kahramanı Gündoğdu’nun yaşadığı sıkıntıları, özlemleri, hasretleri ve tarihin ilerleyen akışı içerisinde sürüklendiği maceraları bir arada taşıyan ve okunmaya başlandığı andan sonuna kadar bir solukta bitirilebilecek romanlardan bir tanesi. Bekir Büyükarkın’ın Son Akın romanına da benzeyen sade ve akıcı üslubu sayesinde insanı asla sıkmayacak bir niteliğe de sahip. Romanın başlarında aslında içinde yaşadığı duygularıyla ve önüne serilen fırsatları geri çevirmesiyle Gündoğdu karakterimiz okuru biraz kızdırsa da romanın ortalarına geldiğimizde aslında ne kadar da haklı olduğunu düşündürüyor ve sonlarına doğru insanı hayrete sokacak olaylarla birlikte aslında Gündoğdu karakterini fazlasıyla sevdiriyor. Geçirdiği savaşlar, karşılaştığı kahramanlar öyle bir anlatılmış ki okura birebir izliyormuş gibi hissettiriyor ve insanın tarihi olaylara ilgisini arttırıyor.
Roman
2021 54. kitabı
Osmanlı'da isyanlara genelde devlet gözüyle bakarız.ama bu kitap ahalinin bunalimlarini,kaosun estirdigi felaket rüzgarlarına kapılarınızı kapayamamanin çaresizliğini hissettirecek size.kuzgunlarin leşleri parcalamasina şahit oluyoruz.okumasi baştan sona çok zevkli ama kahramanımız bazen bizim bile sabrımızı zorluyor sabrıyla.zevk alacağınız bir roman.

Bekir BüyükarkınYazar · 26 kitap
Bekir Büyükarkın, (d. 1921 İstanbul ö. 7 Ağustos 1998) Yazar, şair. İstanbul Vefa Lisesi'nden 1939 yılında mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden 1942 yılında mezun oldu. Türk Ticaret Bankası'nda devlet memuru ve serbest muhasebeci olarak çalıştı. Yayımlanmış 2 adet şiir kitabı olmasına karşın; daha çok romanları ve oyunları ile bilinir. "Dökmeci" isimli oyunu CHP'nin tiyatro yarışmasını kazanmıştır(1947).