Tanner Kardeşler

Orijinal Ülke:
Almanya

2022 50. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2022 15:42
Tanner Kardeşler, başta Kafka ve Musil olmak üzere birçok yazarı etkilemiş Robert Walser’in ilk romanı. Roman, Simon adlı karakterin bir kitabevine iş başvurusunda bulunmasıyla başlıyor ve çok kısa bir süre sonra yapmak istediğinden çok emin olduğu bu işin koşullarından şikayet ederek işi bırakmasıyla devam ediyor. Anlıyoruz ki aslında herhangi bir işte dikiş tutturamayan, ilişkilerinin de arkasını getiremeyen, vktini şehirde uzun yürüyüşler yaparak, doğal güzellikleri keşfederek ve yazarak geçirmekten hoşlanan bir karakterle karşı karşıyayız ve bu karakter o kadar gerçek ki bir yandan ona kızarken öte yandan onu anlıyor ve onda kendimizden bir parça buluyoruz. Eser, oldukça derinlikli. Kişisel düzlemde baktığımızda, çocukluğundan, anne ve babasıyla olan ilişkisine, okul hayatına kadar tüm detaylarıyla incelikli bir şekilde, çok boyutlu olarak oluşturulmuş bir karakter Simon ve kitap, bu bakımdan çok başarılı psikolojik tahlilleri barındırıyor. Üstelik sadece baş karakter değil, kitap ilerledikçe kurguya dahil olan diğer karakterler de aynı şekilde ince ince resmedilmiş ve çok boyutlu, kanlı canlı insanlar olarak okurun gözünde canlanacak kadar gerçekçi oluşturulmuş -ki romanın Walser’in kendi hayatından izler taşımasının da kuşkusuz bunda payı vardır. Politik ve sosyolojik açıdan yaklaşıldığında ise, çağımızın toplum düzeninde, kendine, diğer insanlara ve doğaya yabancılaşan insanın ve modern toplumların durumunu gözler önüne sermiş Walser -ki Hegel ve Marx’ın izleri bu noktada görülüyor. Eseri bu şekilde çok farklı yönlerden ele almak mümkün ve bu bence çok zengin bir metin olduğunu gösteriyor. Okurken beni gerek çağrıştırdığı fikirler, eserler ve düşünürlerle gerekse zihnimde uyandırdığı ve yer yer çatıştırdığı fikirlerle çok heyecanlandıran, bitirdiğimde beni
2020 173. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2020 20:23
Otobiyografik özellikler taşıyan Tanner Kardeşler Robert Walser’in ilk romanı.Şu ana kadar okuduğum Walser kitapları içinde en sevdiğim kitap oldu Tanner Kardeşler. Asıl karakterimiz Simon, toplum normları dışında yaşayan, karakterinin en önemli özelliği bağımsızlık olan bir aylak.Hiçbir işte uzun süre kalmayan Simon, sık sık da mekân değiştiriyor.Sıkıldığı yerde bırakıyor her şeyi.Kitapta yer alan karakterlerin hepsi ilginçti aslında.Özellikle Simon’un iç monologları yaşamı sorgulamanıza neden oluyor.Yaşama Simon’un penceresinden bakmayı becerebilmek gerek bazen.
2021 42. kitabı
Okunma: 30 Mart 2021 13:37
Biraz mutlu biraz da mutsuzum. Çünkü böyle iyi bir yazarı okuyan az sayıda kişiden biri olmaktan. Yine aynı sebepten de üzgünüm bu sayının bu kadar az olmasından Öncelikle bu kitabı veya yazarın başka kitabını okumadan kısa da olsa hayatını okuyun derim ki bunu yaparsanız eminim bir kitabını illa ki okuyacaksınız. Yazar mikrogramme (mikroyazmalar) olarak bilinen bir milimetreye kadar küçülen yazılar yazmış. Bu yazılar ölümünden sonra 15 yıla yayılan uzun uğraşlar sonucu çözülüp basılmıştır. Tezer özlünün Ferit Edgü ye yazdığı mektuplardan birinde "ardında birçok küçük öykü, sanat yazısı ve metin bırakan Robert Walser'de, Tezer, öyle gözüküyor ki, bir ruh kardeşi bulmuştu." diye bahsetmiştir. Bu kitap da yazarın hayatından otobiyografik izler taşır. İlk olarak yazarı okumaya ben Gezinti kitabını okuyarak başlamıştım. Hiç okumamışsanız bu kitabıyla başlayabilir hem yazarı tanıyıp hem kalemiyle tanışabilirsiniz.
2023 43. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2023 00:23
Merhaba arkadaşlar Yüzyılın en büyük dehalarından biri olarak değerlendirilmiş Robert Walser'in BASKISI OLMAYAN ilk romanı Tanner Kardeşler ile sizlerleyim Monolog şeklinde sohbet havasında ilerleyen romanımızda sürekli kardeşleriyle mektuplaşan Simon'un iç sesine kulak veriyoruz. Kardeşleriyle bulustukları zamanlardaki konuşmalarını, ilişkilerini, anne babasıyla, çevresindeki insanlarla, kardeşleriyle ilişkisini ve okul hayatını ayrıntılarıyla anlatıyor. Hayatı yorumlayıp felsefi yorumlar yapıyor, psikolojik tahliler içeriyor. Simon toplumun dayatmalarına karşı çıkan kalıcı bir işi olmayan bir aylak, mekan mekan gezen bir avare, dört kardeşin en küçüğü, o bir özgür ruh. Kendini bir yere ait hissedemiyor, hehangibir işte dikiş tutturamıyor. Yürüyüşler yapan, doğal güzellikleri keşfeden, yazmaktan hoşlanan biri. Mutsuzluk eğitir, talihsizlik güzeldir düşüncesinde, tehlikeli olanı, anlaşılmazlığı, belirsizliği ve denetlenemesizliği seviyor, yarım yamalak şeylere sahip olmaktan hoşlanmıyor, tek bir işte kalmaya vakti yok tatillerden nefret ediyor. İşte bizim kahramanımız Simon böyle biri. Kardeşlerden biri şöhretli sayılabilecek bir alim, bir diğeri borsada uzman, diğeri sadece kardeşi çünkü onu bir kardeşten öte seviyor en yakını, manzara ressamı adı Kaspar. En büyük kardeş doktor ve yalnız bir adam, kız kardeşi köy öğretmeni. Yüzyüze görüşmektense sürekli kardeşleriyle mektuplaşıyor, iletişimi bundan ibaret. Şimdiye kadar hiçbir yerden kovulmadım, daima ayrılmak için duyduğum özgür istek sonucunda, kariyer ve kim bilir başka neler vaad eden, ama kalsaydım beni öldürebilecek tüm mevki ve memuriyetlerden isitfa ettim Ne garip bir zindelik hissediyorum kendimde. Ne gizemli bir şey bu, uykuya yatmak, hayır, önce yorulmak, sonra uykuya yatmak ve ardından uyanmak ve yeni
suphistike
2020 185. kitabı
Robert Walser ülkemizde eserleri okunmayı fazlasıyla hak eden güçlü bir yazardır. Musil ve Broch düzeyinde olduğuna tüm kalbimle inandığım ve çevrilmiş tüm kitaplarını okuduğum ve müthiş bir keyif aldığım Walser, bu kitabında kardeşler arasındaki sıkı bağlılığın ele alındığı ve kişilik çözümlemelerinin şahane yapıldığı bir kurguyu ortaya koyuyor.
Kafka'nın Öncüsü
Puan vermedi
Hesse ve Kafka’ya ilham kaynağı olmuş Robert Walser ve onun kafası karışık eseri Tanner Kardeşler’den ( Can Yayınları, çeviren: Cemal Ener ) bahsetmek istiyorum size. Yaşadığı dönemde birçok yazarı etkilemesine rağmen ölümünden sonra halk tarafından keşfedilmeye başlanmış, bir dönem kendisine şizofren teşhisi konmuş, gaipten sesler duyduğunu kabul edip akıl hastanesinde bir süre yatmış, kara kalemle, ufacık yazılarıyla defterleri doldurduğu eserlerinden bazıları ölümünden sonra yakınlarının titiz çabalarıyla yayıma kavuşmuş, her yönden tanınmayı hak eden bir edebiyatçı Walser. Tanner Kardeşler’i okuduktan sonra bu yazar hakkında belirsiz düşünceler edinmeye başladım. Belirli bir tanıma zor sığan yazarlardan Walser. Gösterişsiz dünyalara her yönden bakarak ruhsal destanlar peşinde koşan bir yazar. Net düşüncelere sahip insanların sıkıştırdığı, “anlam yükleme” çabasını verdikleri belirsiz insanlara kalkan olmayı hedef edinmiş, Walter Benjamin’in deyişiyle “tarifi güç bir aldırmazlığın dikkat çektiği” kuşkucu ve bu kuşkuculuğu sonlandırmayan bir yazar. Karakterini kasvetli bir yolda bırakır, belirsiz dünyanın ortasına amaçsızca salar. Kafka’nın neden başucu yazarlarından biri olduğunu anlayabilirsiniz. Schiller’in bir karakterinin “dünyada başarılı olabileceğim düşüncesi beni dehşete düşürüyor!” deyişiyle yazarımızı tanımlar Walter Benjamin. Bu hissiyat Walser’ı epey sarmalamış olmalı. Başarı netlik gerektirir, tanımlama gerektirir; oysa yazarımız dünyadan tiksinir, onun içinde olan kuşkuculuğu reddeden şeylerden de. Yarı otobiyografik bir eser olan Tanner Kardeşler tam bu felsefe üzerine kurulmuştur. Baş karakterimiz Simon, okuru sinir eden bir aldırmazlığa sahiptir; ama zaten görmekte zorlandığımız pırıltı da buradadır. Aylaklıkta çığır açmış, girdiği işlerde
2020 32. kitabı
Okunma: 24 Mart 2020 22:59
Bu kitabi anlatacak dogru sozleri bulmak oyle zor ki? Bir yerine geliyorsunuz ve "Aman! Bu mu yani?" diyorsunuz, baska yerinde "off! Bu nasil tespit arkadas?" Demekten kendinizi alamiyorsunuz:)) kitapliginizda varsa okuyun, ertelemeyin! Ama oyle 1 gunde falan okunacak bir kitap degil. Şöyle 4-5 gun ister en azindan. Keyifli okumalar dilerim.
2019 338. kitabı
TANNER KARDEŞLER Yazar: ROBERT WALSER Çeviri: CELAL ENER CAN YAYINLARI 1. BASKI TEMMUZ 2011 Aylaklık hiçbir şey yapmamak demek değil. Herhangi bir şey yapmaktan bağımsız olmak demek. FLOYD DELL. Robert Walser Karşımıza BUYRUN okuyun benim AYLAK kahramanım SİMON TANNER… Kapitalizm ve modern dünyanızın kurallarına ayak uyduramayan yada bu kurallara aykırı girişimlerin umutsuz vakası. Simon, sürdürdüğü miskin, avare hayatı, katlanılmaz bir şey gibi duyumsamaya başlamıştı. Yakında yeniden çalışması ve işe gitmesi gerektiğini hissediyordu. Çoğunluğun yaşadığı gibi yaşamanın bir anlamı var. Böyle tembel ve ayrıksı olmak beni öfkelendiriyor. Artık yemeklerden bir tat almaz oldum, gezintiler beni yoruyor; hem sıcak kır yollarında karasinekler ve atsinekleri tarafından delik deşik edilmek, köylerden geçmek, dik duvarlardan aşağıya atlamak, kayan kayaların tepesine bağdaş kurup oturmak, başını yaslamak, bir kitap okumaya başlamak ve bitirmemek, ardından güzel ama ıssız bir gölde yüzmek, yeniden giyinmek ve evin yolunu tutmak, sonra evde, aynı miskinlikle hangi bacağının üstünde duracağını ve hangi burnuyla düşüneceğini veya hangi parmağını hangi burnuna dayanacağını şaşırıp beklemek… Böyle bir hayat insanı kolayca bir sürü burun ve sahibi eder ve bütün gün on parmağını on burnuna dayamak ve düşünmek ister. Bu avare hayatın insanı aptallaştırdığı gerçeğini anlatmaya çalışıyorum yalnızca. Hayır, vicdan sıkıntısına benzer bir şey duymaya ve bunun vicdan sıkıntısıyla sınırlı kalması gerektiğini, herhangi bir şey yapmak zorunda olduğumu düşünmeye başlıyorum… Doğuştan tembel değilim ben, hayır çeşitli daireler ve noterler bana iş vermek istemedikleri için onlara ne kadar yararlı olabileceğimden habersiz oldukları için aylaklık ediyorum… Çalışmayı istemek ve önümde bir iş bulunca
Puan vermedi·296 syf.·
2022 4. kitabı
Mülksüzleşme ve aidiyet sorunu ile beraber hep bir arayış içinde bulunma 'yarım yamalak şeylere sahip olmaktan hoşlanmam' diyor ruhunu teslim ettiği şeyin elinden alınmasıyla veya kaybolması ile aslında yaşam boyu seni (ruhunu) doyurmayan bir hiç uğruna yol aldığınla yüzleşirsin fakat mülkü olmayanlar arasına katılmak hiç değilse ruhunun sana ait olduğunu gösterir çünkü yaşamını bir yere yoğunlaştırmazsan ruhun ne istediğini görürsün/sadece aylık bir ödenek ve tamamıyla buna bağımlı yaşama onu amaç edinme bireyi ister istemez düşkünleştirip, köreltiyor.
2024 8. kitabı
Okunma: 28 Mart 2024 00:00
Romandaki bütün diyalogların bir tiyatral bir şekilde ilerliyor. Karakterler neredeyse sayfalarca nutuk çekiyor, aşırı devrik konuşuyor. Durmaksızın akan bu tiyatral diyoglar bir yerde insanın içini bayıyor bana kalırsa. Benim sık sık kitaba olan odağım kayboldu. Ayrıca roman aylak, ne yaptığını bilmeyen avare bir başkahraman sahip ve hiçbir gelişme ve ilerleme göstermeyen bu karakteri sürekli okumak da bir yerde beni sıktı. Ara ara güzel pasajlar içerse de bir bütün olarak sevemedim Tanner Kardeşler'i. Edebiyat anlayışıma, roman zevkime hitap etmedi.
Tanner KardeşlerRobert Walser · Can Yayınları · 2024160 okunma

Robert WalserYazar · 6 kitap
Robert Walser, 1878’de İsviçre’nin Bern şehrinde doğdu. Şiirleri ve kısa oyunları ilgi topladı. İlk kitabı Rilke ve Hofmannstal’ın yayıncı tarafından basıldı. Dönemin prestijli dergilerinde yazdı ve ciddi sanat çevrelerine kabul edildi. Ama büyük şehir entelektüel olmaya bir türlü alışamadı. Bu çevrelerden koptu. Son yıllarını bir akıl hastanesinde geçirdi. 1956 yılında öldü. Tamamen unutulan Walser, Carl Seelings’in çabalarıyla tekrar gündeme geldi ve XX. yüzyılın önemli edebiyatçılarını etkiledi. "Geschiwister Tanner", "Der Gehülfe" ve "Geschichten" diğer önemli romanlarıdır.