Türkçe "Off"

Kasım 2017
İlk Yayın Tarihi:
Mayıs 2000
Everest Yayınları

Güzel bir kitabın ardından kalan inceleme
Puan vermedi·410 syf.·
2020 36. kitabı
"Türkçe Off" asık yüzlü bir yapıt değil. Adından anlaşıldığı gibi kara mizah üzerine kurulmuş. Dil konusunda bilgilendirmeyi düşünürken eğlendirmeyi de göz ardı etmemiş. Tek bir konu çevresinde döner gibi gözükmesine karşın hiç de öyle değil. Dil odak olarak alınırken kültürel sorunlarımızın hemen her konusu düşünüyor içine. Bu konular renkli bir yelpaze gibi açılıp büyüyor. Bu nedenle Türkçe "Off" kendini sonuna kadar okumasını biliyor. Yazar,dil yanlışı yaptıkları için oklarını kimlere batırmamış ki. Konuşa konuşa torba gibi ağızlarından eskiyen politikacılarımızdan TV'nin ünlü spikerlerine, gazetelerin tanınmış köşe yazarlarından spor ve moda adamlarına, sahne sanatçılarından şarkı sözü yazanlara, sosyetenin ünlü kişilerine kadar uzanan geniş bir yanlışlar ordusu var karşısında. Bu kişilerin yanlışlarını görmek eğlenceli olduğu kadar düşündürücü de. Eğlenceli ve düşündürücü yanı mizahla da beslenince, Türkçe "Off" bir solukta okudum dediğimiz cinsten sevimlilik kazanıyor. Ayrıca, yazarın öznel gibi gözüken tavrı, güncel,bireysel gibi gözüken sorunlarla birleşerek ulusal sorun haline gelebiliyor.
Puan vermedi·410 syf.·
2012 139. kitabı
Türkçenin yanlış kullanımıyla ilgili yazılmış güzel bir kitap.Okuduktan sonra dil kullanımındaki yanlışlıklar daha çok dikkatimi çekmişti...takıntı halinde
OFFF TÜRKÇE OFFFF
2020 25. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2020 14:45
Üslubu beyan aynıyla insandır düsturu çerçevesinde yazılmış bir eser.Feyza Hepçilingirler Türkçenin Türkiye'deki aydınlar ve insanlar tarafından yanlış kullanımını eleştirmiş ve ele almış sanatçıların siyasetçilerin Türkçeyi nasıl kullanmaları gerektiğini dile getirmiş ve kullanmalarını eleştirmiş. Dil öncelikle ailede öğrenilir bunun için anne babanın üzerine çok büyük bir görev düşüyor; fakat günümüz modernitesi buna engel oluyor .Geçmişten günümüze dilin kullanımı zayıfladı bir yandan Türkçedeki yabancı sözcükler artı teknolojinin artmasıyla sosyal medya bunda en büyük örnek bir yandan gençlerin elinden telefonu düşürmeyişi türkçenin kullanımını zayıflattı.Telefondan tasarruf edeceğimize kullandığımız cümlelerden tasarruf etmeye başladık. Kib ,by ,aynen(...) gibi cümleler çoğumuzun literatürüne yerleştirilmiş durumda neden yerleştirilmiş; çünkü hiçbir insan böyle olmayı istememiştir de ondan.İki üç kelimeyi bir araya getiremeyen insanlar haline düştük.Ondandır böyle dibe vuruşumuz.'Coğrafya insanın kaderidir' demiş ya İbn Haldun evet bizim de kaderimiz Türkçesi yetişmemiş birer ailede dünyaya gelmek fakat bu bizim kaderimiz olmamalı çok çalışıp çabalayıp bol bol kitap okuyup bunun üzerinden gelmemiz gayet de mümkün.Ve mecburi.Çünkü dil insanın beyanı...Günümüz insanları artık tasarrufta üst boyutlara ulaşmış ve matertalist bir tek düzeliğe gelerek Bütün cümlelelerin yerini tutan AYNEN kelimesini kullanır hale gelmiş.Örneğin kız okuldan geliyor anne soruyor kızım okul nasıl geçti iyi mi kız cevap veriyor bir de zoraki AYNEN..Konuşmaya da üşenir bir toplum olduk.Yazarken iyiyiz de konuşurken değiliz be!Bunun için çağdaş refah bir toplum olabilmek için Bol bol okumamız gerektiğine inanıyorum.Evet sizler kitabı tavsiye ediyor musun diye soruyorsanız
2025 172. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 00:00
Feyza Hepçilingirler bu kitapta, bir yandan dilimize sahip çıkmanın anlamını tartışırken, bir yandan da doğru Türkçe’nin bilgisini sunuyor okurlara. Dilimize ayna tutarken yaşadıklarımıza da tanıklık eden bu yazılar, Türkiye’yi birçok boyutuyla yansıtıyor. “Bunca sorun dururken dille uğraşmayı gereksiz bulanlar var mıdır, bilemiyorum. Gereksiz değildir; çünkü dildeki bozulma, hem o sorunların göstergesidir hem de dolaylı olarak nedeni. Türkçe’nin bu kadar kötü kullanılıyor olması, bütün işlerin kötüye gidiyor olmasından bağımsız mı?”
2017 208. kitabı
Günlük hayatımızda kullandığımız dil üzerine çok yararlı bir kitap. Devam kitapları var. Okuduğum üç kitap için bir yazı yazıyorum. Dilimizi konuşurken de yazarken de nasıl bozduğumuzu çok iyi açıklamış. Başta basın kaynaklı, bilhassa televizyonlar, sonra da okullarda doğru dürüst öğretilmediği için Türkçeyi nasıl yanlış bildiğimiz, yanlış kullandığımız somut örneklerle açıklanmış. Kalıplaşmış, dile ve yazıya yerleşmiş doğru bildiğimiz yanlışlar. Ortak yanlış bilgiyle nasıl anlaştığımızı, aslında anlaşamayıp dilimizi giderek bozduğumu insanın gözüne sokuyor. İfade bozuklukları, reklamların ve haber bültenlerinin yerleşik dil faciaları örnekleri ve doğrularıyla açıklanmış. İlk kitap çok faydalı oldu benim için. İkinci kitapta konular basitleşmeye başladı. Üçüncü kitapta, "yok artık, bu kadarını da herkes bilir", dediğim konulara girmiş. Ama yazma ihtiyacı hissettiğine göre eminim vardır bilmeyen. Üçüncü kitapta daha önce yazdıkları hakkında yazılanlara , olumlu olumsuz tepkilere de yer vermiş. Evet aldığı olumsuz eleştirilere yer vermiş ve bunlara cevap da vermiş. Kiminde kendi bildiğinde ısrar etmiş Hepçilingirler, kiminde gelen eleştiriyi haklı bulup kendi yanlışı düzelterek teşekkür etmiş uyarı için. Her kitaplıkta bir sözlükmüş, yazım kılavuzuymuş gibi mutlaka bulunması gereken bir kitap. Sözlük ve kılavuzlarda bulunamayacak konular içeriyor pratik dil kullanımına dair. Israrla tavsiye ederim bir başvuru kitabı olarak.
Televizyon
2020 77. kitabı
Türkçe'yi ne kadar yanlış kullandığımızı açıkça anlatan bir kitap. Kitabın üslubu biraz mizahi ve bu beni okurken ciddi anlamda eğlendirdi. Genelde bu tarz kitapları okurken ara ara sıkılsam da bunu bu kitapta yaşamadım. Günlük konuşmalarımızda yaptığımız, siyasetçiler, hatta spikerler tarafından yapılan dil, kelime yanlışlıkları vs. bolca örneklerle aktarılıyor. Kitaptaki asıl ilgi çeken kısım benim için örneklerdi. Yanlışların, televizyon ekranlarından yakinen tanıdığımız kişiler tarafından yapılması kitabı daha çekici kılıyor. Kitabı bitirdikten sonra ister istemez kendimde ve çevremdeki konuşma bozukluklarına, dil hatalarına dikkat ediyorum. Oldukça eğlenceli ve bilgilendirici bir kitap. Bu tarz kitapları sevenler için kesinlikle öneriyorum.
Türkçe Off
2021 26. kitabı
Türkçe kendi içindeki mantığı ve anlatım kusursuzluğu yönüyle Dünya’nın sayılı dilleri arasındadır. Fakat ülkemizde dil bilincinin yetersiz oluşu, dili kullananların dili özensiz ve şımarık kullanması, Türkçeyi aşağılama ve yetersiz görme hastalığı, Arapça ve İngilizce başta olmak üzere diğer dillere gösterilen sempatizanlık, millî ve manevi değerlerden kopukluk gibi daha sayamayacağım birçok neden Türkçenin yerinde saymasına neden oluyor. Kusursuz Türkçe, kusurlu veya yetersiz insanlar tarafından kullanılınca da kitaptaki gibi komik ama bir o kadar da acı durumlar ortaya çıkıyor. Kitapta dönemin siyasilerinden, sanatçılarına, sosyal hayattan, edebi şahsiyetlere kadar çoğu kişi söylemleri ile kitaba dahil edilmiş. Aslında kitap, ülkemizde vatandaşlar üzerinde tanınırlık ve saygı duyulurluk statüsünü kazanan insanların cahillik anıtı desem, abartmış olmam. Yusuf Has Hacip’in bir sözü vardır: “İnsanda dilince değişir kader, ya yurda baş olur ya başı gider!” Bu eser, bize baş olanlardan sanatçı geçinenlere kadar aslında bizi, yani dilimizi bilmediğini adeta suratımıza fırlatıyor. Halkın dil bilincini artırma vasıtaları ve örnek olma düsturu ellerindeyken sanki Türkçelerini nasıl bozarız, bu bilinci nasıl yok ederiz diye planlı hareket eden insanlar sürüsü ile karşı karşıya kalıyoruz eserde. Yazara da değinecek olursam, bazı yerlerde noktalama imi eksikliğinden dolayı anlatım bozukluğu yapmış. Ayrıca bazı deyimleri (Ör. havada uçuşmak) anlatım bozukluğu olarak değerlendirmiş. Türkçeye ve doğru kullanımına dikkat çeken birisinin bu yanlışları yapması, gözden kaçmış olabilir söylemi ile açıklanamaz. Eğer açıklanırsa kitaptaki eleştirileri ve söylemleri geçersiz sayılır. Türkçe matematiksel bir dildir, matematik ise dikkat gerektiren bir alan. Hâl böyleyken dikkatsiz Türkçe
2018 13. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2018 15:13
Türkçenin doğru kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan, akıcı, uygulamalı örneklerle dolu bir kitap. Hepçilingirler bize dilimizin bugünkü haline nasıl geldiğini anlatmak için sanat ve siyaset hayatından birçok ünlü, saygın insanın yanlış kullanımlarını gösteriyor ve doğrusunu anlatıyor. Dikkatimi en çok sosyal medyadaki bozuk, saçma sapan, piç kelimelerden oluşan dilin 2000'lerde internetin yaygınlaşmasından sonra değil, 90'ların başında görsel ve yazılı basının patlamasından sonra oluşmaya başlaması çekti. Türkçeyi zaten iyi biliyorsanız bazı yerler sıkıcı, hafif gelebilir.
Siyaset
2025 36. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2025 10:35
Okudum bitti günlük hayatımızda fark edemediğimiz hataların büyüklüğünü ,kitapta görünce anladım kitapta hata yapanlar sıralamasında başı siyasilere vermiş, bazı şarkı sözlerinde ki cehalet, bazı dublajlardaki rezalet vs... Her bölüm ayrı kitap konusuydu Türkçe'nin kötü kullanıyor olması yazarımızı çok etkileyince yazmaya koyulmuş günlük konuşmalarda ve yazılarda en çok tekrarlanan hataları düzeltiyor , dilimizin yapısını ,nasıl yazmamız ve konuşmamız gerektiğini açıklıyor ve günlük yaşamdan aldığı örneklerle de esprili bir biçimde anlatmaya çalışıyor ben beğendim...
2024 20. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2024 13:08
Dilin kullanımı konusunda yapılan hataların büyütüldüğü düşüncesindeyim.Üstelik bunu kırıcı bir üslupla dile getirmek, Feyza Hanım’ın söylediklerinin celladı olmuş. Bir insanın konuşurken yaptığı hataları, giyimiyle, yaptığı işle, dansıyla,manken olmasıyla bağdaştırıp aşağılamak bir kadına yakışmamış.4 puanı dilindeki akıcılığına, açıklığına ve emeklerine hürmeten verdim.

Feyza HepçilingirlerYazar · 57 kitap
Feyza Hepçilingirler, (d. 26 Ocak 1948, Ayvalık), Türk yazar. Ayvalık ve İzmir'de ilköğretimini ve liseyi bitiren Feyza Hepçilingirler, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek öğrenimini tamamladı. Bir süre İzmir'de çeşitli okullarda öğretmen ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1983 yılında 1402 sayılı Sıkıyönetim yasasıyla görevinden alınarak Karadeniz Üniversitesi'ne atandı, ancak 1402 sayılı yasayı protesto etmek için istifa ederek İzmir'e geldi. 1992 yılına kadar özel dersanelerde çalışmasının ardından İstanbul'a yerleşti. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak bulunmaktadır. Hepçilingirler, 1963 yılında çeşitli dergilerde evlilik öncesi adı olan Feyza Baran olarak şiir yazarak edebiyat çalışmalarına başladı. Yazdığı öykü ve romanları kitaplaştırılan Hepçilingirler, birçok ödül aldı. Halen çeşitli dergilerde ve Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.