Çevirmen:
Elif Kaymak

2024 32. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2024 17:01
4 perdeden oluşan bir tiyatro eseri. Andrey erkek kardeşleri olmak üzere Olga, Maşa ve İrina etrafında sahneler anlatılır. Onların aşklarını ve onlara olan aşıkların sözleriyle eser ilerler. Maşa'yı hiç sevemedim sağolsun hem eşini aldatıp hem de ilgi almaya devam ettiği için sinirlendim :) diğer karakterler idare ederdi. Kitap elinizdeyse okunulabilir
2020 60. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2020 01:37
Anton Çehov'un 1900 yılında yazdığı tiyatro eseri Üç kız kardeş; Maşa, Olga ve İrina... SPOİ Maşa; Kuligin adında lisede öğretmen olan bir adamla evlidir. Fakat mutlu da değildir evliliğinden. Bu yüzden evli ve iki çocuk babası olan Batarya Komutanı olan Verşenin ile kısa bir ilişki yaşarlar. Fakat bu ilişkileri çok uzun sürmez. Olga; Ailenin en büyüğü ve bir okulda daha sonra müdür olacaktır. Yardım severliği ile niyeyse en sevdiğim ve yakın bulduğum  karakterdir. İrina; En küçük kardeştir, kendisine hem Baron olan Tuzenbah ve Kurmay Yüzbaşı olan Solenıy âşıktır. Fakat bu iki aşık arasında ki durum hazince bitmiştir. Kazanmasını istediğim Solenıy bile kazanamamıştır. Kitabı okuyanlar belki de Solenıy'den taraf olduğum için kızabilirler, Fakat niyeyse sempatik geliyordu Solenıy bana. Anton Çehov bu eseri ilk defa 1901 yılında Moskova Sanat Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir. Bir iki saate bitirdiğim sayfası az olan fakat öz olan bir kitabtı.
Üç Kız KardeşAnton Çehov · Kızıl Panda Yayınevi · 20219,8bin okunma
Gitmek isteyip kalmak, yaşamak isteyip katlanmak…
2025 39. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2025 23:06
Bu bir tiyatro oyunu ama bağır çağır olaylar değil. Daha çok içten içe çürüyen hayatlar, ertelenen umutlar ve konuşulamayan mutsuzluklar vardı. Büyük trajediler sessiz yaşanıyordu. En can yakan
2026 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 18:22
Üzgünüm ama önerebileceğim bir kitap değil. İlk defa bir tiyatro okudum pek bir şey anlamadım. Kitapla ilgili bir şeyi güzelleyecek olursam bu içinde insana ait çok güzel sözler olması olur . Buda bu kitaptan bir çok alıntı paylaşmama sebep oldu.
Duygu ve Düşünce
2021 8. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2021 13:39
Üç kız kardeşin hayallerinden oluşan güzel bir tiyatro eseri. Ben sıkılmadan okudum, diğer iki eseri gibi bu da tiyatro şeklinde, keyifli okumalar herkese (:
2021 22. kitabı
Kitabımız tiyatro türünde yazılmış bir eser çevirisi falan gayet başarılıydı. Kısacık bir eser fakat ben tam anlamıyla sevebildiğimi söyleyemeyeceğim kitabı kitabımızda karakterler seçkin bir sınıftan gelmekte ve değişen şartlar ölüm gibi sebeplerle ailenin çöküşü anlatılmaktadır.
2021 5. kitabı
Okuduğum ilk tiyatro eseri oldu Üç Kız Kardeş. Daha önce tiyatro eseri okumuş ve okumayı sevenler için diyaloglar sade, düz ve akıcı bir şekilde kurulmuş. Ancak ben ilk kez tiyatro eseri okuduğum için sürekli karaktere dönüp dönüp bakma ihtiyacı hissettiğim için olaylarda yer yer kopukluk yaşadım. Çehov bu eserde 20. yy başında Rusya'da ayrıcalıklı sınıflardan olan aristokrat Prozorov ailesinin öyküsünü anlatmıştır. Eserde zamana ait Rus halkının sosyal durumlarını gözlemleme fırsatımız oluyor. Genel olarak değerlendirirsem tiyatro eseri olduğu için biraz yorucu ama sade anlatım ile akıcı bir eserdi.
2026 9. kitabı
Kötü değildi. Ehh iştee. Üç tane kız kardeş eskiden yaşadıkları Moskvaya dönmek istiyorlar ve o ana kadar başlarına gelen olaylar var ancak çok da sevemedim
Düşüncem
2025 71. kitabı
Üç Kız Kardeş, Anton Çehov’un insan psikolojisini ve toplumsal durgunluğu en yalın hâliyle yansıttığı önemli eserlerinden biridir. Olga, Maşa ve İrina isimli üç kız kardeşin, taşra hayatının tekdüzeliği içerisinde Moskova’ya duydukları özlem üzerinden; umut, hayal kırıklığı ve zamanın geri döndürülemez akışı anlatılmaktadır. Eser, yalnızca bireysel bir bekleyişin değil, aynı zamanda dönemin Rus aydınlarının içsel bunalımının da bir yansımasıdır. Karakterlerin gelecek planları, yerine getirilemeyen hayallerle birlikte yavaş yavaş anlamını yitirirken, okuyucu insanın kendi hayatına dair kaçınılmaz bir sorgulamanın içine çekilir. Çehov, bu oyununda büyük olaylardan ziyade gündelik hayatın sıradanlığı içerisinde saklı olan derinliği gözler önüne serer. Hayatta ertelemelerin, soru işaretlerinin ve belirsizliklerin birey üzerindeki etkisini ustalıkla işlemektedir. Sonuç olarak Üç Kız Kardeş, zaman, umut ve insanın varoluşsal bekleyişi üzerine düşünmek isteyen okurlar için etkileyici bir eserdir.
Duygu ve Düşünce
·128 syf.·
2024 8. kitabı
Moskova’ya dönmenin hayallerini kuran üç kız kardeşin hikayesini okuyoruz. Asker bir babanın kızları olan Maşa,İrina ve Olga erkek kardeşlerinin kendilerini mağdur etmelerinden dolayı kızgındır. Evi borçlarından dolayı ipotek ettiren erkek kardeşleri onları düşünmemiştir. Maşa, Kuligin adında lisede öğretmen olan bir adamla evlenmiş ancak evliliğinde mutsuzdur. Evli ve iki çocuk babası, Batarya Komutanı olan Verşenın ile ilişki yaşar. Verşenın da evliliğinde problemler yaşayan bir adamdır. Eşinin çocuklarını hiç düşünmemesinden şikayetçidir. Evliliklerinde mutsuz olan iki insanın ilişkileri kısa sürer. Olga, çalışmanın gerekli olduğunu anlatan bir karakter. Zaman zaman yorulsa da okulda daha sonra müdür olacaktır. İrina; Kendisine hem Baron olan Tuzenbah ve Kurmay Yüzbaşı olan Solenıy âşıktır. Fakat bu iki aşık birbirini öldürür. Anton Çehov’un okuduğum üçüncü tiyatro eseri.
Vanya Dayı
Vanya Dayı
Vişne Bahçesi
Vişne Bahçesi
İlk iki eserinde de ani bir ölüm yaşanır. Çarpıcı sonlarıyla biten eserler insanı düşünmeye sevk ediyor.

Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı