Sarah Jio’nun 2013 yılında yayımlanan Yağmurdan Sonra (orijinal adıyla The Last Camellia), yazarın romantizm, gizem ve tarihi kurguyu birleştiren tarzını yansıtan bir başka duygusal roman. Mart Menekşeleri gibi, bu kitap da geçmişle günümüz arasında köprü kuran bir hikâye sunuyor ve aile sırlarını çözme teması üzerine kurulu. Aşağıda, kitabın konusu, temaları, karakterleri, yazım tarzı ve genel değerlendirmesi üzerine bir inceleme yer alıyor.
Konu Özeti
Hikâye, iki farklı zaman diliminde ilerliyor: 1940’lar ve 2000’ler. Günümüzde, Flora Lewis adlı bir botanik uzmanı, New York’taki işini bırakıp İngiltere’deki Livingston Malikanesi’ne gider. Görevi, malikanenin bahçesinde kayıp olduğu düşünülen nadir bir kamelya türünü bulmaktır. Ancak Flora, malikanede araştırma yaparken, Livingston ailesinin geçmişine dair karanlık sırlarla karşılaşır. 1940’larda ise Lady Anna, Livingston Malikanesi’nin hanımıdır ve kendi trajik hikâyesini yaşamaktadır. Anna’nın hayatı, malikanenin bahçesindeki kamelyalarla ve aile sırlarıyla derinden bağlantılıdır. Flora, geçmişteki bu sırları çözmeye çalışırken, kendi hayatındaki duygusal ve etik ikilemlerle de yüzleşir. Hikâye, aşk, kayıp, ihanet ve yeniden doğuş temalarını işlerken, kamelyaların sembolik anlamı etrafında şekilleniyor.
Temalar ve Mesajlar
Aşk ve Fedakârlık: Kitap, hem Flora’nın hem de Anna’nın hikâyelerinde aşkın farklı yüzlerini ele alıyor. Aşk, bazen fedakârlık gerektirirken, bazen de kişinin kendi sınırlarını zorlamasını sağlıyor.
Geçmişin Gölgeleri: Geçmişteki olayların, özellikle aile sırlarının, günümüzdeki hayatları nasıl etkilediği kitabın ana temalarından biri. Jio, bu temayı kamelyaların gizemiyle ustalıkla harmanlıyor.
Doğa ve Sembolizm: Kamelyalar, hikâyenin merkezinde yer alıyor ve güzellik, kırılganlık ve sır saklama