Zaman Yeli

9 Nisan 2004
İletişim Yayınevi

2026 25. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2026 23:38
Eski dünyayı Gürsel Korat’la tanımaya; İç Anadolu’da yaşayan halkları, onları kendi dünyalarının güzelliklerinde ve kötülüklerinde tanıyıp, kendi dünyamızda onları o şekilde anımsamaya ne dersiniz ? Kayseri’den Nevşehir’e, Aksaray’dan Niğde’ye uçalım. Zamanda yolculuğa çıkıp kaybolalım. Yolumuzu Ihlara vadisinin yüksek duvarları kessin. Vadiyi tanıyıp hayretler içinde kalalım. Sonra da Ihlara Vadisinde çarpıcı olaylara hep birlikte şahit olalım.
2018 18. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2018 15:17
Zaman Yeli’nde, Selçuklular zamanında bir kör ve sağırın yaşadıkları efsaneye dönüşüyor. Halkı peşinden sürükleyen bir harekete dönüşen bu efsaneyle Kapadokya’ da yaşayan halkın Moğollar’a karşı birleşip savaşmasını konu alıyor. Zaman Yeli’ni ince bir kitap olduğu için çok çabuk okuyabileceğimi düşündüm fakat yanılmışım. Kitabın kurgusu farklı olduğu için anlamam ve kitabın içine girmem zaman aldı. Kitabın başlarında bırakmayı bile düşündüm ama iyi ki yarım bırakmamışım.Kitap güzeldi başlarda sıkılarak okusam da sonrasında sürükleyiciydi.
2016 33. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2016 00:00
Beklemediğim kadar iyi bir kitaptı. Kurgu-tarih her şey vardı. Yazarı tanımıyorum fakat kendime görev edindim bir kitabını daha okumalıyım kesinlikle. Daha uzun olmalı ama.. Tam notumu veremiyorum tanımadığım yazarların kısa kitaplarına.
2018 90. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2018 16:25
Yazarın okumuş olduğum ikinci kitabı oldu. iki kitabı da tabletten pdf ve epub olarak okudum. yazarın kendine has bir dili var. Ilk okuduğum kitabı eleştirel deneme kitabıydi ve baya iddialı yazilan bir eserdi.Yazarın bu kitabı ise biraz Anadolu selçuklu moğol dönemi verilerine yer vermesinden dolayı bana hafiften ihsan oktay anar kitaplarını anımsattı. Kitap kör Leon ile sağır ressam Dimitri’nin sıradışı arkadaşlığı ile başlıyor. Yolları Kapadokya’ya düşen bu ikilinin sonu dramatik bitse de bölge haklı tarafından efsaneleşiyor. Kitabın bundan sonrasını hikayeye sonradan katılan başkahramanımız Emir Haydar’dan dinliyoruz. Kitap 122 sayfalık kısacık bir eser olsa da ağır felsefik düşünceler içeriyor. Kapadokya’da farklı ırk, din ve mezheplerin bir arada yaşamasından tutun sanat eleştirisi, insan-tanrı ilişkisinin sorgulanması, kast sistemi, zaman kavramı ve din gibi birçok konuya değinilmiş. Alıntı sözler: Yılların arkadaşlığı, bazen sessiz kalarak da anlatacağı şeyi anlatır. Uzun süre sessizliği paylaştık. Bu sessizlik bütün geçmişimizin ikimizin arasında gezindiği sözsüz bir konuşma gibiydi. Kısa yolculuğumda bile eskiye ait ne varsa silinmiş gördüm, sanki bu topraklarda iki ay önce bir "dünya depremi" yaşanmamıştı. Doğa kayıtsız bir sessizlikle ve gökyüzündeki parlak inci taneleriyle yine eski günlerdeki gibi gözümüzün içine bakadursun, bütün depremler insanda yaşanıp insanda bitmekteydi İnsanlar yücelikleri ancak hayal ederler, Kahramanlar yalnız ölülerdir. Kahramanlık, başkalarının bizim hakkımızda bildiği, ancak bizim kendimizde görüp bilmediğimiz bir şeydir: Hiçbir kahraman, kahraman olduğunu düşünmez.
2017 3. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2017 00:00
Çiftaslan dörtlemesinin ilk kitabı (Henüz 4.sü çıkmadı). Aynı zamanda yazarın ilk romanı olma özelliğini de taşıyor. İki kitabın birleşmesinden oluşan bir kitap izlenimi veren eserde ilk kısım aziz ilan edilenlerin, ikinci kısım da Haydar'ın hikayesini ele alıyor.Gerçekleşmiş bir Babai İsyanı altlığından yeni bir isyan daha türeten ve bu kurgu isyanla alt metinde çok şey anlatan Korat Kapadokyanın zengin coğrafyasının ve kozmopolit yapısının avantajlarını da sonuna kadar kullanmış eserinde. İlk baskısı ile son baskısı arasında ciddi farklılıklar olan eserin yayınevi de yıllar içinde değişmiş. Kitap çeşitli metotlarla mercek altına alınabilecek ve ileri incelemelere konu edilebilecek zenginlikler içermekte. Kitap kapağından tarihçesine, isyan düşünce temellerinden dönem sosyal yaşantısına dek farklı tartışmalara açıktır. Jungdan çok sayıda alıntının bulunabileceğini de hatırlatmalıyız. Eserde çiftaslanın grifonik yapısından hareketle Kluniden Eski Çine kadar izler sürülüp bu geniş coğrafyada kaybolup gitmek mümkündür. Bu simgeyi kullanması, zaman felsefesinin Korat versyonunun ilk nüvelerini göstermesi, eski Bizans destanları, akronikliklerin analizi vb pek çok farklı konuyu tartışmak isteyen arkadaşlara tavsiyemdir. Saygılarımla
2019 1. kitabı
Kitap da güzel bir konuya değinip o tarihte yaşanan siyasi,dini ve sosyolojik olaylar üzerinden mühtiş bir yolculuğa sürüklüyor okuru ve 2. Bir kitap deval niteliğin de "Güvercine Agıt" ben 4 ay önce keşfettim ve hemen hemen tüm eserlerini zevkle okudum ve okunması için öneriyorum!.
2020 9. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2020 09:28
Geç kalınmış yazarlardan biriyle tanışmanın buruk sevincini yaşıyorum. Kendisi bir eğitimci ve ben bu çağdaş yazarımızın verdiği eğitimi almaya nail olamadığım için çok üzgünüm. Dilerim kitaplarında da eğitimci kişiliğiyle sıkça karşılaşırım.
Geçmiş ve şimdi...
·124 syf.·
2020 12. kitabı
"Geçmiş neydi?Yaşanıp bitmiş bir düş. Zaman neydi? Şimdi." Kitapta efsanevi olaya Selçuklular safında Babailere karşı savaşıp esir düşen Kör Leon ve Kilise Ressamı Sağır Dimitri'nin arkadaşlığı basit ama yıkıcı nedenlerle bir araya getirmiş. Farklı statüdeki insanları bir araya getirmek amaçlanmış. “…Hangi dinden geldiğine bakılmaksızın insanlar ortaklaşa çalışır"ifadesiyle belirtilen her dinden her boydan insanın ortak yaşam sürmesi dönemin şartlarında hiçte uygun değil. "İnsanların birçok dine ait değerleri iç içe geçirerek ve hiç yadırgamadan yaşamaları, cinsiyet ayrımının bile önemini yitirmiş olması", "süse düşkün Yakovus’un adeta çuval gibi bir paçavranın içinde kendini mutlu hissetmesi "de hayatın olağan akışından kopuşun göstergeleri olarak değerlendirilebilir." Romanın insan sevgisi ve eşitlik anlayışına sahip bir görüşü okuyucuya aktarılmış.Zulme karşı birleşen, ortak tavır takınmak zorunda kalmış. Kapadokya'nın yeraltı şehirlerinde Moğollara,Selçuklara ve tüm baskıcı iktidarlara karşı kurulan örgütün de sembol kullanıyor Çift gövdeli aslan, tarihte böyle bir tarikat yok ama Aksaray- Nevşehir yolu üzerinde bulunan Alayhan Kervansarayının girişinde kabartmadan esinlenmiş. Yazar romanı gerçeğe ve kurguyu başarılı bir şekilde yansıtır.Bu yönden sevdim yazarı unutmadan çift gövdeli aslan kabartması (encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:AN..., Aksaray'ın amblemi de çift gövdeli aslan google.com/search?q=alayha... ve
Tarih
2020 5. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2020 15:28
Yazarlığı dışında felsefe öğretmenliği yapan ve edebiyat fakültesinde ögretim görevlisi olarak da çalışan Gürsel Korat'ın 34 yaşında basılan ilk romanı; Zaman Yeli. Üçleme olarak yazılmış olan bu kitabın devam kitapları sırasıyla; Güvercine Ağıt ve Kalenderiye. Kitap temel olarak iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde önceleri itilip kakılan ama sonradan aziz olduklarına inanılarak efsaneleri dilden dile dolaşan biri kör diğeri sağır iki Selçuklu askerinin yaşadıkları anlatılıyor. Dimitri ve Leon Tatarlara esir düşünce birisine gözleri kör edilerek, diğerine ise kulakları kırılarak işkence edilir. Dimitri Leon'un gözleri, Leon da Dimitri'nin kulakları olarak seyahat etmeye başlarlar. Kitaba konu olan çift gövdeli tek başlı aslan sembolü gibi olurlar. Kapadokya Ihlara vadisine vardıklarında aslında usta bir ressam olan Dimitri'den bir klisenin duvarlarını boyaması istenir. Dimitri, hristiyanlığa hakaret gibi görülen ve daha çok müslümanlık sembolü olduğu söylenen çift gövdeli tek başlı uzun kuyruklu aslan simgesini ve hristiyanlığın klasik sembollerini de kendine göre yorumlayıp değiştirerek klise duvarına resmeder. Ancak resme kattığı yorumu bilinen gerçekleri yansıtmıyor diye dinine çok bağlı olmasına rağmen kliseden kovulur. Tam bu sırada çıkan bir depremde Dimitri ve Leon hayatını kaybeder İkinci bölümde anlatıcı Emir Haydar Bey olur. Dimitri ve Leon'un cesetleri bulunamayınca aziz mertebesine ulaşarak göğe yükseldiğine inanılır. Buna inanan bazı beyler birleşir ve bu aziz olduğuna inandıkları kişilerin önceden yapılmasını istedikleri Moğollara karşı savaş açarlar. Bu arada savaşmak için birleşen insanlar arasında sınıf ve din farkı ortadan kaldırılmaya çalışılsa da bu yine mümkün olmaz. Yeraltında saklanan bey hanımları hala kendilerini efendi gibi hissedip
2020 8. kitabı
Okunma: 27 Mart 2020 17:15
İstiklâl YKY’de kızımla kitapların arasında dolanırken (biraz da yazar indirim günlerinde olmasının etkisiyle) aldığım bir set idi.. Bugün öğleden önce başladığım okumamı saat 17:00 itibariyle bitirdim.. Anlatımından çok etkilendim. Kapadokya, bu ülkede benim birinci sıraya yazdığım bir bölgedir. Anlatı merkezinde Kapadokya olması da beni çeken noktalardan. Bu yazar ile bugüne kadar tanışmamak da benim ayıbım olsun. Şimdi Güvercine Ağıt zamanı...

Gürsel KoratYazar · 24 kitap
1960'ta doğdu. Nüfus cüzdanına göre adı, Gürsel Sağlamöz'dür. Çocukluğu ve ilk gençliği Kayseri'de geçti. Öğrenimini 1985 yılında Ankara Üniversitesi'nde tamamladı. Bu yıldan itibaren de yazı hayatı başladı: 1984 yılından bu yana pek çok yayın organında yazıları yayımlanan Gürsel Korat'ın ilk kitabı 1994 yılında basıldı. Senaryo yazarlığı, film yapımcılığı, felsefe öğretmenliği, serbest gazetecilik gibi işler yapan yazar, İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversitelerde edebiyat-iletişim ve dramatürji ekseninde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İlk yazısı 1984 yılında Ankara'da Yarın Dergisi'nde yayımlanan Gürsel Korat, Mayıs 1986-87, Edebiyat Dostları 1987-89, Edebiyat ve Eleştiri dergilerinde 1990-94 yılları arasında yazdı. Doksanlı yıllarda peş peşe kitapları yayımlanan yazar, kısa bir dönem serbest gazetecilik yaptığı 1999-2003 yılları dışında dergi etkinliklerine girmedi. YKY Kitaplık, Sözcükler, Adam Sanat, Varlık gibi dergilerde zaman zaman yazılar yayımlayan Gürsel Korat, Ankara'da yaşamını sürdürmektedir. Edebi Dünyası Gürsel Korat'ın roman, öykü, inceleme, oyun ve senaryo gibi alanlarda yaptığı çalışmalar, yazarın sanatı kavrayışındaki çeşitliliğin işaretidir. Bu kavrayış zenginliği, geçmiş dünyayı ve günümüzü kavramada da kendisini gösterir; yazarın başka bir dil kurarak yazdığı Kalenderiye romanında onaltıncı yüzyıl Türkçesiyle konuşan bir Orta Anadolulu anlatıcı, üçüncü ve son bölümü bir dil şöleni haline getirerek noktalar. Böyle bir dilsel denemenin Türkçe edebiyatta benzeri yoktur. Gürsel Korat'ın yazarlığında Kapadokya coğrafyası önem taşır. "Kapadokya'yı estetik bir varlık olarak yeni bir biçime dönüştürmek" amacı taşıdığı söylenmelidir. Fakat yerel bir bakışla kendini sınırlamayan yazarın, merkeze ait olduğunu düşündüğü dilden ve mekandan uzak durduğu, bu nedenle Kapadokya'yı sembolize ettiği, kendisiyle yapılan röportajlardan anlaşılmaktadır. Yazar, edebi yapıtlarında ölüm, acı, tutku, aşk, din, metafizik, yoksulluk, eşitlik, korku, saplantı gibi konulara ve klasik edebiyatlara özgü trajik unsurlara, modern sonrası dönemin eğilimleriyle yaklaşır; ayrıca zaman kavramını irdeler. Deyim yerindeyse "açıklayan" ve "anlatan" bir edebi yapı kurmakla ilgilenmez, o daha çok "yeniden kuran" bir izleğin peşindedir. Gürsel Korat'ın romanlarında temel olarak şu temel noktalar öne çıkar: 1. Tarihsel zaman: Yazara göre romancı tarihsel zamana uygun davransa da tarihsel olayları açıklamak veya kanıtlamakla uğraşamaz. Romancının görevi tarihi açıklamak değil, olabilir olandan hareketle insanda bilinmeyen bir hakikati ortaya çıkarmaktır. 2. Zaman: Bu felsefi kavramı, edebi kavram olarak derinleştiren yazar, kahramanlarının zamanla ilgili açmazlarında ve düşüncelerinde yeni bir estetik olanak arar. 3. Mekân: Gürsel Korat özellikle Zaman Yeli'yle başlattığı dörtlemesinin yazılmış üç romanında (Zaman Yeli- Güvercine Ağıt- Kalenderiye) Kapadokya'nın çeşit çeşit görünümleri üzerinde düşünür, onun dilini eğip büker, yeni bir edebi dilin olanaklarını işte bu "periferik çeper"de arar. 4. Özgün deyişler: Gürsel Korat'ın yapıtlarında görülen deyişlerin, atasözlerinin, şiirlerin veya metinlerin -bilinen bir iki tarihsel örnek dışında-tamamı yazar tarafından yazılmıştır. Bunun nedeni romanın kurmaca özelliğinin gerektirdiği sözün, alıntı yapıldığı takdirde özünü yitireceği düşüncesidir. Çünkü romanda başka şairlerden, yazıtlardan veya metinlerden yapılan alıntılar, yazara göre o edebi yapıtı pastiş (yapıştırma) haline getirir ve onu edebi yapıt olmaktan uzaklaştırır. 5. Haz: Yazar düşünce edebiyatına yakın duran metinlerinde heyecan ve acı arasında salınan bir anlatım yeğler. Edebiyatın düşünsel ve tensel hazların estetik imkânlarıyla kurulduğunu belirten yazar; edebiyattan düşünce çıkarmanın yazarın değil, okurun işi olduğu görüşündedir.