Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zamanın Kısa Tarihi

Stephen W. Hawking

Zamanın Kısa Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Zamanın Kısa Tarihi sözleri ve alıntılarını, Zamanın Kısa Tarihi kitap alıntılarını, Zamanın Kısa Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Einstein’a karşı 100 yazar başlığı altında bir kitap yayımlandığında “Eğer hatalı olsaydım, bir yazar yeterli olurdu!” cevabını yapıştırmıştı.
Karadelikler nasıl oluşur?!
Bir yıldız çok miktarda gazın (büyük oranda hidrojenin) kütleçekimsel çekimi dolayısıyla kendi üzerine çökmeye başlamasıyla oluşur. Büzüşmeye başladıkça gazın atomları birbirlerine gitgide daha sık ve daha büyük hızlarda çarpar, böylece gaz ısınmaya başlar. Nihayetinde gaz öylesine sıcak hale gelir ki hidrojen atomları çarpıştıklarında birbirlerinden sekmek yerine, birleşerek helyum oluştururlar.
Sayfa 113 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tek bir kuarka kendi başına sahip olmak mümkün değildir, zira kuarkın tek bir rengi (kırmızı, yeşil ya da mavi) vardır. Bunun yerine kuarklar bir gluon "bağıyla" bağlanarak, kırmızı, yeşil ve mavi bir kuark topluluğu oluştururlar (kırmızı + yeşil + mavi = beyaz). Böylesi bir üçlü kuark topluluğu, bir proton ya da bir nötron oluşturur. Bir diğer olasılıksa bir kuark ve bir karşı-kuark (kırmızı + karşı-kırmızı, yeşil + karşı-yeşil ya da mavi + karşı-ma- vi = beyaz) içeren bir çifttir. Böylesi kombinasyonlar mezonlar olarak bilinen parçacıkları oluştururlar, ki bunlar kuark ve karşı-kuark elektronları ve diğer parçacıkları üreterek birbirlerini ortadan kaldırabildiği için kararsızdır. Aynı şekilde kuark hapsi tek bir gluona sahip olmaya engel teşkil eder; çünkü gluonlar da renge sahiptir. Bunun yerine renkleri birleşerek beyaz rengini oluşturan bir gluonlar toplamına sahip olunmalıdır. Böylesi bir toplam gluon topu denilen kararsız bir parçacık meydana getirir.
Sayfa 102 - 5 - Temel Parçacıklar ve Doğanın KuvvetleriKitabı okudu
Aristoteles evrendeki tüm maddenin dört temel elementten meydana geldiğine inanmaktaydı: toprak, hava, ateş ve su. Bu elementler iki kuvvete göre hareket etmekteydi: ağırlık, toprak ile suyun batma eğilimi ve hafiflik, hava ile ateşin yükselme eğilimi. Evrenin içeriğinin madde ve kuvvetlere bölümlenmesi bugün hâlâ kullanılmaktadır.
Sayfa 89 - 5 - Temel Parçacıklar ve Doğanın KuvvetleriKitabı okudu
İkizler paradoksu,
Newton'ın hareket yasaları uzayda mutlak konum olduğu fikrine bir son getirdi. Bununla birlikte görelilik kuramı da mutlak zaman anlayışını ortadan kaldırdı. Örneğin ikiz kardeşleri ele alalım. İkizlerden biri bir dağın tepesinde yaşarken diğerininse deniz seviyesinde yaşadığını varsayalım. Dağda yaşayan kardeş deniz seviyesinde yaşayana göre daha hızlı yaşlanacaktır. Böylece bir daha karşılaşırlarsa biri diğerinden daha yaşlı olacaktır. Böylesi bir durumda aralarındaki yaş farkı oldukça küçük, fakat ikizlerden biri ışık hızına yakın bir hızda hareket eden bir uzay gemisiyle uzun bir yolculuğa çıkmışsa bu fark çok daha büyük olacaktır. Yolculuğa çıkan, döndüğünde dünyada kalan kardeşinden çok daha genç yaşta olacaktır. Bu, ikizler paradoksu olarak bilinir, ancak söz konusu olay yalnızca zihninizin bir köşesinde mutlak zamana ilişkin bir fikir varsa paradoks niteliği taşır. Görelilik kuramında belirli bir mutlak zaman anlayışı yoktur, daha ziyade her bir bireyin nerede bulunduğuna ve nasıl hareket ettiğine bağlı olarak değişen kişisel zaman ölçümü vardır.
Sayfa 52 - 2 - Uzay ve ZamanKitabı okudu
"Denklemler benim için çok daha önemlidir, çünkü politika bugün içindir, oysa ki bir denklem sonsuzluk içindir."
Albert Einstein
Albert Einstein
Sayfa 350Kitabı okudu
Reklam
EVRENİN BAŞLANGICI VE KADERİ / TANRI İLİŞKİSİ ✓
Bilimsel kuramların olayları betimlemedeki başarısıyla birlikte pek çok insan Tanrı'nın evrenin bir dizi yasaya göre evrilmesine izin verdiğine ve evrene bu yasaları ihlal edecek şekilde müdahale etmediğine inanmaya başladı. (...) Evren bir başlangıca sahip olduğu müddetçe bir yaratıcıya sahip olduğunu varsayabiliriz. Gelgelelim evren gerçekten de herhangi bir sınıra ya da uca sahip olmayacak şekilde bütünüyle kendine yeter durumdaysa bu durumda ne bir başlangıcı ne de bir sonu olacaktır. Yani hep var olacaktır. Peki bu durumda bir yaratıcının yeri neresidir?
Sayfa 185Kitabı okudu
Şimdi her parçacığın birleşerek yok olacağı bir karşıparçacığı olduğunu biliyoruz. (Kuvvet taşıyan parçacıkların karşıparçacıkları ise kendileriyle aynıdır.) Karşıparçacıklardan oluşmuş karşı dünyalar ve karşıinsanlar olabilir. Ama karşıkendinizle karşılaştığınız zaman sakın el sıkışmayın, yoksa her ikiniz de bir ışık parıltısı içinde yok olursunuz!
ilk önceleri, atom çekirdeğinin elektronlar ve değişik sayıda proton denen artı yüklü parçacıklardan oluştuğu sanılıyordu. Proton, maddeyi oluşturan temel yapı taşı sanıldığı için Yunanca "birinci" anlamına gelen sözcükten alınmıştır.
Reklam
... zaman, evren hep var olmuş olsun ya da olmasın, sonsuza kadar geri gider.
Roger penrose ve ben, Einstein'ın genel görelilik kuramının evrenin bir başlangıca sahip olmak zorunda olduğunu ve muhtemelen de bir sonu olduğunu örtük olarak ima ettiğini gösterdik.
Sayfa 53
İnsan ırkının evreni anlamada gösterdiği gelişim, sürekli artan bir şekilde düzensizleşen bir evrende küçük bir düzen köşesi kurdu. Bu kitaptaki her bir sözcüğü hatırlarsanız hafızanız aşağı yukarı iki milyon bilgi parçası kaydetmiş olacaktır: eşdeyişle beyninizdeki düzen yaklaşık iki milyon birim artacaktır. Ancak bu kitabı okuduğunuz sırada besin formundaki en azından bin kalorilik düzenli enerjiyi etrafınızdaki havaya konveksiyon ve terlemeyle kaybettiğiniz ısı formuna dönüştürmüş olacaksınız. Bu evrendeki düzensizliği yaklaşık yirmi milyon milyon milyon milyon birim ya da beyninizdeki düzen artışından yaklaşık on milyon milyon milyon kat artıracaktır; tabii kitaptaki her bir sözcüğü hatırlıyorsanız.
Sayfa 198 - Alfa bilim yayınlarıKitabı okudu
SOLUCAN DELİKLERİ VE ZAMANDA YOLCULUK ✓
(...) Dolayısıyla zamanda yolculuğun mümkün olup olmadığı hâlâ ucu açık bir sorudur. Fakat bu konuda bahse girmeyeceğim. Zira bahse gireceğim kişi geleceği bilmek gibi adaletsiz bir avantaja sahip olabilir.
Sayfa 213Kitabı okudu
Göğe bakalım
"Gökyüzüne ayın olmadığı, bulutsuz bir gecede bakıldığında görülecek en parlak nesneler büyük ihtimalle Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn gezegenleri olacaktır."
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.