m

Mistik

Şu iş için binlerce söz söyledim, fakat maksadım, her an biraz daha gizli size; ne de hünersizmişsiniz ya.
“Mistik demekle neyi vurguladığınızı anlayamadım?” “Şey, Tanrı ve başka şeyler…” “Kuşkusuz, Tanrı yalnız bir varsayım… Ama varlığını dünyanın düzeni ve başka şeyler için gerekli olduğunu kabul ediyorum. Olmasaydı yaratmak gerekirdi onu..”
Sayfa 475
Reklam
Muskanın gizli güçler taşıdığına hiç mi hiç inanmadım, fakat insan Yazgı karşısında öylesine güçsüz ki böyle gizemli nesnelere ilgi duymaktan kendini alamıyor.
İrade gücü
"Çoğu insan özgürdür. İstedikleri yere gidebilir ve canları ne isterse onu yapabilir. Ama çok fazla insan aynı zamanda kendi içgüdülerinin kölesidir. Öncü olmak yerine tepkisel davranırlar."
Sayfa 151Kitabı okudu
C. G. JUNG ve EVRENSEL ARŞETİPLER
Holotropik hallerde ruhumuzun mitolojik fi.gür panteonlarına ve yaşadıkları yerlere gidebildiğini keşfederiz. C. G. Jung'a göre bunlar, kolektif şuurdışının doğasındaki ilksel evrensel ilkelerin tezahürleridir. Arşetipsel fi.gürler iki kategoriye ayrılır. İlki çeşitli evrensel rolleri ve işlevleri olan iyi ve kötü varlıklardır. Bunların en
Bütün kozmik iki­liklerin birincisinden, yani varoluşun ya da evrensel zuhûrun ilk sebebinden hareket etmek gerekmektedir. Eğer o ilk sebeb olmasaydı, hangi biçim altında olursa olsun, hiç bir zuhûr mümkün olmazdı. Hint öğretisine göre, bu ikilik Puruşa ve Prakriti ikiliğidir, ya da bir başka terminolojiyi kullanarak söyleyecek olursak, "öz" (essence) ve "madde” (substance) ikili­ ğidir. Dolayısıyla, bu iki terim evrensel ilkeler olarak ele alın­ malıdır; çünkü bunlar bütün zuhûrun iki kutbudur. Ama bir başka düzeyde ya da evrensel varoluşun içerisinde ele alınabi­ len az ya da çok özgüleşmiş ve ayrılmış alanlar gibi, daha ziyade çok farklı değişik düzeylerde, bu ilkelere uygun düşen şeyi ya da zuhûrun az ya da çok sınırlı belli bir şekline göre, doğrudan doğruya bu ilkeleri temsil eden şeyi belirtmek için, aynı terim­ ler örnekseme yoluyla nisbî bir anlamda da kullanılabilir, işte ancak bu şekilde, ister belli bir dünya için, yani bir takım özel şartlarla belirlenen bir varoluş hali için, ister özel olarak değer­ lendirilen bir varlık için ya da hatta bu varlığın durumlarından her hangi biri için, yani varoluş derecelerinin her birindeki zuhûru için, öz ve maddeden söz edilebilecektir. Bu son durum­ da, öz ve maddenin küçük âlemde (microcosme) temsil ettikleri şeyle, makrokozmik bakış açısından, zuhûrun meydana geldiği dünyada temsil ettikleri şey arasında doğal olarak bir uygun­luk vardır. Başka bir deyimle, öz ve madde aynı nisbî ilkelerin özelleşmesidir sadece, ki bizzat bu ilkeler söz konusu dünyanın koşullarına göre, evrensel öz ve maddenin belirlenimleridir.
Reklam
123 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.