Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
**Öyleyse faşizm komünizmden daha kolay mı öğretiliyordu, karşıtlarının yöntemi daha mı güçlüydü?** … “Yetmiş yedi katlı betonarme dağları, yetmiş yeri katlı yekpare camdan mağazalar, meşin kasketli, meşin ceketli kadınlar, saatte yüz altmış kilometre hızla giderken öpüşmenin güzelliği… Bütün bunlar Amerikan dışı değil de nedir?..”
Sayfa 119Kitabı okudu
Kemalizm
Kemalizm, demokrasiye geçiş için en gerekli asgari koşullara bile sahip bulunmayan bir ülkeyi, millet olmaya, aklın özgürlüğüne, çağdaşlığa ve demokrasiye taşımak demektir.
Reklam
Milliyetçilik
Türkiye'de siyaset-ötesi ve ideolojiler-üstü bir temel ilke hükmündedir, milliyetçilik.
Sayfa 15 - İletişimKitabı okuyor
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kemalizm ve Kışlalı
Kışlalı'nın yazdığı Kemalizm Laiklik ve Demokrasi eseri politikaya meraklı her fert tarafından dikkatle okunması gereken bir eserdir. Kışlalı 6 ilkeyi ve Kemalizmin dogmatik değil, pragmatist bir dünya görüşü veya ideoloji(siz nasıl değerlendirirseniz) olduğunu harika örnekler ile anlatıyor. Gerçekten Kemalist düşüncenin ne olduğunu öğrenmek isteyen herkese şiddetle tavsiye ederim. Dili de gaayet basittir, giriş seviyesindeki arkadaşlarımızı da zorlamaz. Kışlalı hocanın şu alıntısı ile bitirelim: En ileri bir devrimin "bekçiliği" ile yetinenler, günün birinde değişen koşulların gerisinde kalmaktan, tutuculaşmaktan kurtulamazlar. Kemalizm’in bu Sürekli Devrimcilik anlayışını benimsemeden, sadece Atatürk'ün sağlığında gerçekleştirdiklerinin bekçiliği ile yetinenleri "Kemalist" saymak yanlıştır." -Ahmet Taner Kışlalı
Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi
Kemalizm, Laiklik ve DemokrasiAhmet Taner Kışlalı · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2018165 okunma
İdeolojinin bugünkü anlamı ile siyasal Türk milliyetçiliği, 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılın başında Mustafa Kemal Atatürk ile yaşama taşınmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ideolojisi olmuştur. 20. yüzyılın ikinci yarısında ise, Alpaslan Türkeş’in önderliğinde Atatürk’ün kurduğu devlete yapılan saldırılar ve altını oymalara karşı, millî devleti radikal reformlarla yeniden inşa etme iddiası ile ortaya çıkmıştır. Esasen, siyasal Türk milliyetçiliğinin hedefi komünizm ile mücadele değil, devletin yeniden inşası ve toplumun ileri bir sanayi toplumu olarak Türkiye’nin o günkü kısıtlı imkânları ile yeniden örgütlenmesidir.
Politika, ideolojinin yaşama geçiş ilke ve yöntemlerinin dile geldiği eylemler bütünüdür. İdeoloji daha saf ve entelektüel düzeyde hitap ederken politika güne ve somuta, kitleye dönüktür. Proje ise politikanın kendisini hayatın değişik alanlarında gerçekleştirme, yaşama geçirme biçimidir.
Reklam
Artık domuzların yüzlerine ne olduğu anlaşılmıştı. Dışarıdaki hayvanlar, bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor; ama onları birbirlerinden ayırt edemiyorlardı.
Sayfa 143Kitabı okudu
Kapitalizm, doğası gereği sürekli bir hareket, gelişme ve ilerleme süreci içerir. Doğanın güçlüklerine karşı insanın hayatını en iyi şekilde ilerletebileceği türde bir reaksiyon vermesi için en uygun sosyal şartları yaratır. Kapitalizm, beceri seviyeleri ne olursa olsun üretim işleminde aktif olmayı tercih eden herkesin faydasına çalışır. Fakat o, durağanlığın taleplerine uygun değildir. Realite de öyle.
Sayfa 181 - Durağanlığın İlahi Hakkı - Nathaniel BrandenKitabı okudu
Kapitalizmin en büyük faydası, insanın hayatta kalma gereksinimlerine ve insanın büyüme ihtiyacına emsalsiz şekilde uygun olmasıdır. İnsanları düşünmeye, faaliyette bulunmaya, üretmeye, denenmemişi ve yeniyi denemeye teşvik eden kapitalizmin prensipleri, çabayı ve başarıyı ödüllendiren ve pasifliği cezalandıran bir tarzda çalışır.
Sayfa 178 - Durağanlığın İlahi Hakkı - Nathaniel BrandenKitabı okudu
Yine, Newton'un mekanik ve kütleçekim kurama, cüretkar bir tahmin olarak öne sürül- müş, Leibniz tarafından "doğaüstü" olarak adlandırılmış ve alay edilmiş; Newton'un ken- disi bile şüphede kalmıştır. Birkaç on yıl sonra çürütmelerin eksikliğinde - Newton'un aksiyomları şüphesiz doğrular olarak alınmaya başlandı. Şüpheler unutuldu, eleştirenlere "obskürantist" denmediyse de "tuhaf" dendi ve Newton'un en şüpheli varsayımları ders kitaplarında belirtilmeyecek kadar basit olarak kabul edilir oldu. Kant'tan Poincaré'ye dek süren tartışma artık Newtoncu kuramın doğruluğu hakkında değil, kuramın kesinli- ğinin doğası hakkındaydı. (Newtoncu kuram hakkındaki bu karşıt ifade ilk olarak Karl Popper tarafından işaret edildi. Bkz. [1963a], çeşitli sayfalar.) Politik ideolojilerle bilimsel kuramlar arasındaki benzerlik, o halde, genelde fark edil- diğinden çok daha derinlere uzanır: Önceleri belki tartışılan (belki de sadece baskı altında kabul edilen) politik ideolojiler, tek bir nesilde bile, sorgulanamaz arka plan bilgisine dö- nüşebilir: Eleştiriler, bir devrim tarafından itirazlar haklı çıkarılana dek unutulur (belki de yok edilir
Reklam
Nasyonal Sosyalizm İdeolojisi
Nasyonal sosyalizm (Almanca: Nationalsozialismus), kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır.
Avusturya Faşizmi (Austrofaschismus)
Avusturya faşizmi, 1920'li ve 1930'lu yıllarda faşizmin Avusturya yorumu. Avusturya'da faşizm her şeyden önce Heimwehr adı verilen paramiliter gruplar tarafından temsil ediliyordu. Bu gruplar 1918'de kurulan 1. Cumhuriyet'in demokratik ilkelerine karşı mücadele veriyorlardı.
"Bir kimsenin kendi inançlarının ideolojik olduğunu inkar etme (ve bunu yaparken çoğu kez diğer insanlara tam da bu ideoloji günahını işledikleri suçlamasını yöneltme) eğilimi şöyle açıklanabilir ki, bizim ideolojimiz, tam da dünyayı bilinebilir hale getiren o kavramları bize sağladığı için aslında ideoloji olarak görünmez hale gelmektedir."
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.