Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
211 syf.
5/10 puan verdi
Russell bu kitapta oldukça sığ bir bakış açısıyla neden Hristiyan olmadığını ve agnostik ateist olduğunu anlatıyor bunu da oldukça komik söylemlerle temellendirmeye çalışıyor. "Mesela her şeyin yaratıcısı Tanrı ise Tanrı'yı kim yarattı?" Sorusunu sorarak garip bir mantık hatası yapıyor sanki bizler her gördüğümüz nesnenin bir yapanı olmak zorundadır diyormuşuz gibi yaratıcının bile yaratıcısı olması gerektiğini söylüyor ve bu soruyla soruyu cevaplandırdığını düşünüyor. "Din ve dindarlar bireycidir oysa ki bize toplumsal düzeni sağlayacak iyi hayatı gösteren öğretiler lazımdır" diyor bu sözünü oldukça garip buldum çünkü tam olarak dinler bu yolu gösteriyor ve özellikle İncil'de bireyci olmamak kişinin çevresindeki bireyleri düşünmesi sıklıkla vurgulanır. "Isaac Newton doğa yasalarını düzeni göstererek yaratıcıyı kanıtlıyordu fakat en basitinden Einstein Güneş sistemindeki gezegenlerin neden düzenli hareket ettiklerini açıkladı" diyor. Bu 2 3 iddia ile birlikte kırpılmış 2 3 Incil bölümlerini bağlamından kopararak argüman sunuyor gerisi tamamen boş konu ve tartışmalardan oluşuyor...
Neden Hıristiyan Değilim
Neden Hıristiyan DeğilimBertrand Russell · İlke Kitap · 1996173 okunma
84 syf.
4/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Doksan Beş Tez
“Büyük adamların bizim övgümüze ihtiyacı yok, bizim onları bilmeye ihtiyacımız var.” diye çarpıcı bir cümleyle başlıyor kitabın sunuşu. Kilise yaptırmak için olsa bile Papalığın endüljans uygulamasına şiddetle karşı çıkan Luther, bunun Papalığın kaynaklarıyla yapılması gerekliliği üstünde duruyor.
Martin Luther
Martin Luther
Doksan Beş Tez
Doksan Beş TezMartin Luther · İş Bankası Kültür Yayınları · 2018992 okunma
Reklam
272 syf.
7/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Bazı kitapları okurken teolojik ve mitolojik alt yapınızın güçlü olması gerekiyor. Teolojik alt yapımı biraz daha güçlendirmek adına bu kitabı okumaya karar vermiştim. Bütün dinleri yüzeysel olarak anlatmış, bir hap gibi bilgiyi okuyucusuna vermiş. Çok fazla derinlere dalmadan yüzeysel olarak dinler tarihi okumak isterseniz hap bilgi niteliğinde bir kitap. Daha derinlemesine inecek kitap arıyorsanız başka dinler tarihi içerikli kitaplara göz atmanız gerekecek.
Dinler Tarihine Giriş
Dinler Tarihine Giriş
iyi bir alternatif olabilir.
Dinler Tarihi 101
Dinler Tarihi 101Peter Archer · Say Yayınları · 2018885 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Aydınlık- Karanlık paradoksu: Manicilik
3 yy'da kurulmuş Maniciliğin tarihi kurgulara meraklı #maalouf tarafından anlatımı. Hz İsa, Budha ve Zerdüşt'ün düşüncelerini birleştirerek tek bir din haline getirmek isteyen kurucu Mani'nin öyküsü bu. Sasaniler ile Romalılar arasında çekişmelerin yoğunluğu altında, Babil'li Mani'nin kurduğu yeni dinde; her türlü şiddet ve sınıf ayrımı reddedilmekte, her canlı veya nesnenin içinde iyiliği barındıran ışık ve kötülüğü barındıran karanlık bulunmaktadır. İnsanın görevi içindeki aydınlığı görüp çoğaltarak Işık Bahçelerini oluşturmaktır. Tanrı aynı zamanda Rahim ve Kadir-i mutlak değildir çünkü yaratıcılığı insana emanet etmiştir. Gün gelir, Hz.İsa'nın havarisi Aziz Thomas'ın yolunu takip ederek insanlara Göksel Arkadaşım (ikizim) dediği ilahi sesle harekete geçen bu aksak adam, gerek dönem hükümdarı Şapur ve oğlu Hürmüz'ün desteğiyle pek çok şehirde dinini yaymaya çıkacak ama sonunda entrikayla başa gelen diğer oğul Behram tarafından öldürülecektir. Geriye hiç söz kullanmadan bir dizi resimle görüşlerini anlattığı kitap ve müritlerinin yazdıkları kalan Mani, bir haberci (peygamber) mütevaziliğiyle yazarın satırlarında dile geliyor. Dönem şartlarında pek çok din için yasaklı resim sanatı ve müziğinde ruhunu buluyor. Alıntılara dikkat edilirse, yaşam öyküsünün dogmatikliği bir çok davranış ve sözünde kayboluyor sanki. Ve bunlardan hiç birinin günümüze ulaşmaması ve semavi dinler ile iktidar sahipleri tarafından lanetlenmesi (Manik, Mani-yak) de ayrı konu tabii: Işığınız hiç sönmesin....
Işık Bahçeleri
Işık BahçeleriAmin Maalouf · Telos Yayınları · 04,090 okunma
109 syf.
8/10 puan verdi
Daha çok teoloji ile ilgili kısa kısa cümlelerden oluşan ama bir o kadar düşündüren bir kitap. Kitap okumaya yeni başlayanlar için başlangıç olabilir.
Aforizmalar
AforizmalarFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201728,1bin okunma
288 syf.
8/10 puan verdi
Mesih
Mesih
Ceyhun Bozkurt
Ceyhun Bozkurt
Mete Yarar
Mete Yarar
Kitap Armagedon ve Evanjelist inanç biçimini çok güzel anlatmış ve konu hakkında ki çeşitli sorulara çok güzel cevaplar vermiş. Günümüz ve geçmiş evanjelist insanların görüşleri, yaptıkları kimlere hangi gözle baktıkları, Türkiye ve Erdoğan'a bakışlarını çok güzel bir şekilde anlatmış. Konusunda iyi bir kitap olduğunu düşünüyorum... İster Suriye’ye ve Irak’a yönelik hareketlilik olsun ister Büyük Ortadoğu Projesi ve Trump’ın en son mega projesi dediği yeni Ortadoğu planı… Bunların hepsinin ortak bir noktası vardı: TEOLOJİ. Yani, insanların inandıkları dini değerler ve bu değerler üzerinden çizdikleri politik yol haritası. Bu kitap size kıyametin kapısının nasıl açılacağını anlatmayı vaat ediyor.
Mesih
MesihCeyhun Bozkurt · Destek Yayınları · 2020253 okunma
Reklam
352 syf.
6/10 puan verdi
İsmin çekiciliği ve kitap içeriğinin kısa ama her konuya değinmesi ilgimi çekmişti ancak böyle bir konunun ve bu kadar önemli başlıkların bu kapsama sığmayacağını tahmin etmem lazımdı. Genelde yazarlar (bilimsel bilgiler dışında) bu tip kitaplarda bir din üzerinden bakış açısı ile diğer eğilimleri açıklarlar. Bir yorumda bu kitap hakkında yazarının hangi eğilimde olduğunu tam anlayamadığını yazmıştı. Okuduktan sorna neden böyle yazdığını anladım. Konuya daha çok islami açıdan yaklaşmış. Bazen referans göstermediği, tırnak içine almadığı bir yerde kendi yargısıymış gibi tam tersi sonuçlar çıkarmış. Bunu objektivite gibi algılayabilirsiniz ama özellikle islami açıklamalarda çok sık kendini tekrarlamalar ve aynı tür ısrarcı açıklamalar var. Bu da sanki diğer bölümlerin bazı yerlerde çok fazla değiştirilmeden alındığını düşündürüyor. İçerik olarak doyurucu değil. Doyurucu olması için birkaç cilt olması gerekir zaten. Tüm konulara değinmek için yazar elinden geleni yapmış ama bana göre tanımların bir arada olması açıklanması konuya kısa sürede geniş açıdan bakmayı sağlaması dışında mutlaka okuyun diyebileceğim bir kitap değil. Hele konunun uzmanı veya yoğun bilgi sahibiyseniz hiç elinize almayın.
Allah'ın Biyografisi
Allah'ın BiyografisiDavut Dağ · Ozan Yayıncılık · 20158 okunma
605 syf.
10/10 puan verdi
İyi bir kaynak
Teoloji ve Dünya Dinleri konusunda araştırma yapmak isteyen bütün müslüman kardeşlerime tavsiyem bu kitabı okusunlar. İçinde hâla süregelen dünya dinlerini teferruatlı malûmatlarla aktarmışlar.
Yaşayan Dünya Dinleri
Yaşayan Dünya DinleriKolektif · Diyanet İşleri Başkanlığı · 2010120 okunma
552 syf.
10/10 puan verdi
Tavsiye ederim. Bilgilerden bana gerekli olan kadarını aldım. Nesnel ve teolojiye uygun yazılmış bi' kitap. Ramazan ayında sahura kadar okumuştum :D. Hani zaman geçirmek için güzel. Gençlerin ve herkesin anlayabileceği düzeyde kaynak kitap. Teolojik kitap listenize ekleyebilirsiniz. Kitabın nesnel biçimde yazılması çok güzel ; "Yok o onu diyor yok bu bunu diyor" gibisinden değil. En orta bulunmaya çalışılmış. Yoğun bir emek var bu kitapta. Thx.
Fetvalar
FetvalarKolektif · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 2019121 okunma
280 syf.
10/10 puan verdi
Öncelikle merhaba, ben bu kitabı beğendim. Oldukça güzel bilgi verici ve düşündürücu nitelikte bi' kitap.Kitapta gerçek ve doğru ispatlarla ve kaynaklarla bilgiler anlatılar, rivayetler var. Alışılagelmişin dışında bi' kitap bu. O'nu (Hz.Muhammed) anlayabilmek için bu kitabı yavaş yavaş okumak lazım başlayalı 2 hafta falan olmuştu. Bol vaktiniz varsa tavsiye ederim. Ama bu kitap bana sünneti seniyyeleri daha iyi anlamam bir nebze yardımcı oldum. O'nu, onun yaşayışını (Hz. Muhammed'i) bir kez daha tanımış oldum. iyi ki Allah, tüm insanlığa böylesine anlayışlı bir elçi göndermiş. Sözüm bu kadar :)
O'nun Gibi Yaşamak
O'nun Gibi YaşamakFatih Kurt · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 20191,027 okunma
Reklam
480 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap sanki tanrı fikrini çürütmek için değil de, insanlara bilim sevgisi aşılamak için yazılmış. bu fikir, kitapta tek tek tartışılan onca teolojik argümandan sonra ( ki hepsinde esas olarak bir şekilde bilimsel bir karşıtlıkla konu ele alınıyor) kitabın sonlarına doğru farkedilebilir. Dawkins aslında kitap boyunca ateist bir fikri savunmuyor, hatta tanrı fikriyle ilgilenmiyor bile. kurmaya çalıştığı ana fikir; dinsel öğretilerin yy.lardır tembelleştirdiği, dogmalar ve tartışmaya açık iyi-kötü kalıpların içinde yaşamaya alışagelmiş zihinlerin özgürleşmesi fikri biraz. sanırım bir bilim insanı olarak bu, kendi felsefesinin ciddi bir kısmını açıklıyor. bunun yolunun da her insanın aldığı eğitim veya imkanları ölçeğinde mutlaka bilimin ışığında ve bakış açısına sahip bireyler olmasından geçtiğini söylemeye çalışıyor. Özetle kitapta; bireyin, inanç merkezini, şimdiye dek hiç değişmeyen ve asla da değişmeyecek olan dinsel öğretiler merkezinde konumlandırmaktansa, sürekli gelişen, hareket eden, canlı ve değişime mahkum bir noktaya, bilimin her türlüsüne çekilmesinin, bireyin kendine ve insanlığa sağlayacağı faydalarına değiniliyor. Açıkcası, en azından kendi adına bu noktayı yakalamayı başarmış(!) gibi görünen dawkins ve benzeri bilim insanları için de, artık çok-tanrıcılık, tek tanrıcılık, deizm, panteizm, ateizm ve türev kavramların çok da büyük bir önemi olduğu söylenemez. onlar için sadece, en fazla bir kitap yazıp bunun önemsizliğini herkese anlatmanın gerekliliği kadar bir önemi olabilir belki. bu kitap da, gayet tabi onlardan biri ve hatta en bilinenlerinden biri olabilir.
Tanrı Yanılgısı
Tanrı YanılgısıRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 20203,539 okunma
352 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitabı elimde gören herkes aynı önyargı ile yaklaşıyor bana. "Aaaa bir ateist mi yazdı bu kitabı?" "Tövbe tövbe ne okuyorsun öyle?" Gibi aptal sorular eşliğinde okuyorum bu kitabı... Cahil bir memlekette yaşıyoruz ne yazık ki. Kitap tam tersi islam yanlısı bir kişinin eseri... Haa öyle olmasaydı yine okurdum. Tarih, teoloji, siyâset ve karşılaştırmalı dinler tarihini konu alan dolu bir kitap. Kitabın başlığı diğer dinler baz alınıp da koyulsa anlamı değişmezdi. Konu derin ve objektif. Su gibi akıyor kitap. Sevgiyle tavsiye ediyorum.
İslamsız Dünya
İslamsız DünyaGraham E. Fuller · Profil Yayıncılık · 201495 okunma